Cancel culture: Τι συμβαίνει όταν αμφισβητούνται τα θεμέλια μιας φιλίας;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Seth Rogen έσβησε την ελπίδα για ένα sequel του Pineapple Express με τον James Franco, όμως δεν ήταν το μοναδικό πράγμα που έσβησε.

Από όταν ξεκίνησε το τσουνάμι των αποκαλύψεων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή ακόμα και βιασμούς στους χώρους εργασίας, όλοι θέλαμε να ελπίζουμε πως θα είναι ένα τσιρότο που όσο πιο γρήγορα το βγάζεις τόσο λιγότερο θα διαρκεί ο πόνος. Δεν μιλάμε για κάποια υπεκφυγή ή μια διάθεση να τελειώνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υπόθεση του #metoo και να κάνουμε όλοι σαν να μην συνέβη ποτέ, αλλά για μια ταχύτατη διάχυση φωτός σε κάθε μία από τις υποθέσεις. Χωρίς μακροχρόνιες δικαστικές ή άλλες διαμάχες και συζητήσεις που θα έδιναν παράταση στον πόνο των θυμάτων και ατιμωρησία στους θύτες.  

Η διάψευση αυτής της προσδοκίας ήρθε πολύ γρήγορα, ήδη από τις πρώτες υποθέσεις που έκαναν αίσθηση. Τα μουδιασμένα αντανακλαστικά σε πολλές περιπτώσεις άφησαν συγκεκριμένες κατηγορίες να μείνουν στον αέρα για χρόνια μέχρι να ασχοληθούμε στα σοβαρά και την εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο την έδωσε ο Seth Rogen με την πρόσφατη συνέντευξή του στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου. Αντιμετωπίζουμε τις υποθέσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. 

Από την πρώτη στιγμή χωρίσαμε τους θύτες σε συμπαθείς και αντιπαθείς φιγούρες. Ο Harvey Weinstein ήταν ο εύκολος στόχος για αποκαθήλωση. Ένας ισχυρός άντρας του Hollywood ο οποίος είχε περισσότερο συμμάχους και γνωστούς παρά φίλους και οπαδούς. Η συμπεριφορά του αποδείχθηκε πως ήταν ένα κοινό μυστικό του χώρου και η αντιπαθητική και εξουσιαστική του συμπεριφορά τον έριξε ταχύτατα και με πάταγο από βάθρο του. Αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν αυτές του καναλιού Fox, οπού όλοι περίμεναν στη γωνία τον Roger Ailes. Η προβληματική αντιμετώπιση αφορούσε όσους ενεπλάκησαν και ήταν ιδιαιτέρως αγαπητοί στο κοινό, είχαν πολλούς και καλούς φίλους και όπως φαίνεται ζούσαν μια διπλή ζωή

 

 

Στη συνέντευξή του ο Rogen όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν τον φίλο και συνεργάτη του James Franco είδαμε τον πυρήνα αυτών των δύο σταθμών. Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Franco μετά από τις καταγγελίες που έχουν ακουστεί γι’αυτόν την εποχή που είχε τη δική του δραματική σχολή φάνηκε η εσωτερική του πάλη. Ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί του στο άμεσο μέλλον μετά από τις καταγγελίες που άρχισαν να συσσωρεύονται. Οι καταγγελίες για τον Franco δεν βγήκαν τον περασμένο μήνα, έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από όταν πέντε γυναίκες κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Franco για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.  Ένα χρόνο μετά, το 2019, άλλες δύο μαθήτριες της δραματικής σχολής του Franco κατέθεσαν αγωγή ανακαλύπτοντας ένα κακοποιητικό μοτίβο μέσα από το οποίο ο Franco χρησιμοποιούσε τη δραματική του σχολή σαν βιτρίνα. Με τη γνωστή μέθοδο της εκμετάλλευσης της καλλιτεχνικής φιλοδοξίας νεαρών ηθοποιών και με το κύρος του φτασμένου ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού μπορούσε να ανταλλάζει υποσχέσεις για καριέρα με σεξουαλικές «χάρες». 

Μεταξύ των κυμάτων των καταγγελιών ο Rogen είχε ερωτηθεί και πάλι για την προοπτική της μεταξύ τους συνεργασίας και τότε ήταν κατηγορηματικός πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Franco. Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι η αλλαγή στην άποψή του είχε να κάνει με τον αριθμό των καταγγελιών, είναι άλλο πράγμα να τον κατηγορούν 5 γυναίκες και άλλο 10. Αυτό έχει σημασία μόνο στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης καθώς δεν υπάρχει ολίγον ή πολύ κακοποιητής

Ο Seth Rogen κατάφερε να βγάλει το δικό του «τσιρότο» στη σχέση του με τον Franco όταν έκατσε και τη σκέφτηκε σαν ενιαία σχέση. Ακούμε πολύ συχνά πως πρέπει να διαχωρίζουμε τον καλλιτέχνη από το έργο του όταν φτάνουμε σε σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής του. Είναι κάτι που έχει ακουστεί σε μια τεράστια γκάμα καλλιτεχνών από τον Ezra Pound και τη σχέση του με τον φασισμό, μέχρι τον Michael Jackson και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αυτός ο διαχωρισμός όμως, αν και εφόσον επιτυγχάνεται, αφορά μόνο τη σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό. Στις σχέσεις με φίλους και συνεργάτες τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Rogen δήλωσε πως η όλη ιστορία δεν έθεσε πρόωρο τέλος στην πολυετή συνεργασία του με τον Franco, αλλά έθεσε σε αμφιβολία και τα θεμέλια της φιλίας τους. Όλοι έχουμε περάσει από δύσκολη φάση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από κάτι κακό που έχει κάνει ένας κολλητός μας. Μπορούμε να το δούμε και ως δοκιμασία για τις αντοχές της φιλίας. Άλλωστε για τα δύσκολα δεν είναι οι φίλοι; Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που χτυπάει την καρδιά της φιλίας από τη στιγμή που πρόκειται για μείζον ζήτημα ηθικής

 

 

Όχι, ο Seth Rogen δεν πρόδωσε τη φιλία του με τον James Franco, το αντίθετο έγινε. Η κακοποιητική συμπεριφορά του Franco έμενε για καιρό κρυφή ακόμα κι από τους κολλητούς του γιατί είχε πλήρη επίγνωση του πόσο λανθασμένη ήταν. O Franco ήταν αυτός που πρόδωσε τη φιλία του με τον Rogen γιατί εκτός από την απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στις μαθήτριες ήταν και ανειλικρινής με τον κολλητό του

Όλο αυτό το διάστημα ο Rogen δεν κρυβόταν πίσω από το δάχτυλό του. Αν κάτσουμε και θυμηθούμε όλες τις φορές που αποξενωθήκαμε από κάποιον άνθρωπο με τον οποίο είχαμε περάσει πολλά χρόνια μαζί θα καταλάβουμε ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Σε μια ερωτική σχέση είναι πιο εύκολο, αλλά σε μια φιλία θέλει πολύ χρόνο για να τραβήξεις το «τσιρότο». Γιατί εκτός από τη συμπεριφορά του άλλου πρέπει να διαχειριστείς και τη δική σου ενοχή. Κάθε φορά που ακουγόταν μια καταγγελία για τον Franco, ο Rogen έπρεπε να αναρωτιέται «μα είναι δυνατόν; Γιατί δεν το κατάλαβα τόσο καιρό;». Ένιωθε μέρος του προβλήματος μέχρι να αποφασίσει πως το μοναδικό του λάθος ήταν ότι ήταν φίλος με τον Franco. Δεν υπάρχει πια πόνος όταν βγάλεις το «τσιρότο»



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved