Στην Ελλάδα το σύστημα είναι πιο δυνατό και από το γονιό

Η στάση της νηπιαγωγού να αφήσει το 4χρονο κοριτσάκι στο κρύο πάει τη χώρα χρόνια πίσω.

Δεν μου αρέσει η γενίκευση. Ούτε η ισοπέδωση. Είναι η χειρότερη μορφή φασισμού. Προφανώς και η ιστορία με το πιτσιρίκι στη Χαλκίδα και τη «νηπιαγωγό» που το έβγαλε έξω από την τάξη για να το… συνετίσει, δεν μπορεί να πάρει αμπάριζα όλους τους νηπιαγωγούς/εκπαιδευτικούς. Μιλάμε άλλωστε για τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας. Από τα πιο μικρά τους μέχρι να τελειώσουν το Λύκειο, τουλάχιστον. Δεν ξέρω τι όνειρο είχε δει και ποιος της δίδαξε πως αν ένα παιδάκι 4 χρονών έχει κακή συμπεριφορά πρέπει να το βγάζεις έξω από την τάξη και να το αφήνεις να χτυπιέται και να κλαίει στην πόρτα. Επίσης, για να έχουμε καλούς λογαριασμούς, δεν βγάζω από την εξίσωση «κακή συμπεριφορά» τους γονείς του παιδιού που μάλλον κάτι πρέπει να κάνουν λάθος. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι τον τρόπο που έδρασε η «νηπιαγωγός» η απόσταση είναι όσο της γης από το φεγγάρι.

Από προχθές που έσκασε το θέμα, άνοιξαν αρκετά στόματα. Και θα ανοίξουν, ενδεχομένως κι άλλα. Μέχρι και η Υπουργός Παιδείας πήρε θέση για το θέμα.

Αναρωτιέμαι όμως αν ακόμη και η Υπουργός γνωρίζει τις… διαδικασίες που πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν (αποδεδειγμένα) ένας νηπιαγωγός/δάσκαλος/καθηγητής έχει ακατάλληλη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά ή εν προκειμένω στο παιδί του. Αν γνωρίζει και δεν κάνει τίποτα για να το αλλάξει είναι συνένοχη στο έγκλημα. Γιατί σε οποιαδήποτε περίπτωση, από την πιο μικρή μέχρι την πιο ακραία, το σύστημα αποδεικνύεται πιο δυνατό από τον γονιό. Και το γράφω με απόλυτη βεβαιότητα.

Έχουν δομήσει έτσι τον τρόπο που θα τιμωρηθεί (αν και όποτε) ένας ακατάλληλος εκπαιδευτικός που από ένα σημείο και μετά είναι πιθανότερο ο γονιός να εγκαταλείψει τη μάχη παρά να τη φτάσει μέχρι το τέλος. Είναι τέτοιο το τέρας της γραφειοκρατίας που στέκει άγρυπνος… φρουρός για να μην φτάσεις ποτέ στο τέλος της διαδρομής! Πρέπει να απευθυνθείς σε τόσους καρεκλοκένταυρους που όχι μόνο δεν έχουν διάθεση να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο αλλά ούτε καν να κάνουν έστω μια… σύσταση στον κακό συνάδελφο τους. Κι όταν κάποιος το πράξει θα τον… καταπιεί και αυτόν το υπόλοιπο σύστημα. Αντί να στηθεί στον τοίχο ο κακός εκπαιδευτικός θα στηθεί ο καλός. Τόσο απλά.

 

 

Ρωτήστε κάποιον γονιό που πάλεψε να βρει το δίκιο του ή να προστατεύσει το παιδί του και θα πάρετε απαντήσεις. Μακάρι οι γονείς της πιτσιρίκας, είτε λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, είτε επειδή κάτι θα αλλάξει, να βρουν το δίκιο τους ώστε στο μέλλον να μην σκεφτεί κανείς να βγάλει ένα πιτσιρίκι 4 ετών (όποια και αν είναι η συμπεριφορά του) μόνο του έξω από την τάξη… Για 1000+1 λόγους. Μαζί με το δίκιο τους όμως οι γονείς εύχομαι να βρουν και τι έχουν κάνει, αν έχουν κάνει λάθος. Και να το διορθώσουν. Στην πρώτη προσπάθεια οφείλουμε να είμαστε όλοι δίπλα τους. Στη δεύτερη πρέπει να τα πουν με τον εαυτό τους.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved