Όταν μια γυναίκα λέει «ΟΧΙ», σημαίνει «ΟΧΙ»

Η έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης μπήκε στη ζωή μας μετά την γενναία καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Η ντροπή, είναι ότι φτάσαμε στο 2021 για να γίνει κάτι τέτοιο.

Μεγάλωσα με μια μάνα που είναι το κλασσικό υπόδειγμα Ελληνίδας μάνας. Με κυνηγούσε να φάω, μανούριαζε με τους δασκάλους, πίστευε (και πιστεύει) πως το παιδί της είναι το καλύτερο και το ομορφότερο. Αλλά με έμαθε και κάτι που το παίρνεις πρώτα από το σπίτι σου και μετά το καλλιεργείς σαν άνθρωπος: Να σέβεσαι τις γυναίκες.

 

 

Η Σοφία Μπεκατώρου έζησε αυτό που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ καμία γυναίκα σε όλο τον κόσμο. Η Σοφία Μπεκατώρου κουβάλησε μέσα της για χρόνια, χωρίς να μιλήσει, την κακοποίησή της. Η Σοφία Μπεκατώρου είπε όχι. Κάποιος αυτό το όχι δεν το σεβάστηκε. Η Σοφία Μπεκατώρου όρθωσε ανάστημα και μίλησε. Όποτε γούσταρε να μιλήσει, δεν είχε να δώσει λόγο σε κανέναν γιατί δεν μίλησε νωρίτερα. 

Κάπως έτσι το αυτονόητο μπήκε ξανά στη ζωή μας. Το όχι είναι όχι. Όταν μια γυναίκα λέει όχι σε έναν άντρα σημαίνει όχι. Ποτέ το όχι δεν σήμαινε ναι που λένε μερικοί. 

Όταν της ζητάς να βγείτε για καφέ και σου λέει όχι, σημαίνει πως δεν θέλει. Σημαίνει πως δεν ψήνεται. Μην επιμένεις.

Όταν της στέλνεις ένα μήνυμα και δεν σου απαντάει, σου λέει όχι. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Μην επιμένεις.

Όταν έχεις όρεξη για σεξ και εκείνη δεν έχει, το όχι της σημαίνει όχι. Γιατί μπορεί να έχει άγχος, σκοτούρες, να είναι πιεσμένη με τη δουλειά της. Το όχι της, είναι όχι. Μην επιμένεις.

Όταν της ζητάς να πάτε σε φίλους σου και σου λέει οχι, σημαίνει όχι. Δεν το κάνει επειδή θέλει να στην σπάσει ή αντίποινα. Δεν θέλει. Μην επιμένεις.

Όταν εσύ θες διάφορα και εκείνη δεν θέλει, το όχι της σημαίνει όχι. Δεν θέλει. Μην επιμένεις.

 

 

Καταλάβαμε όλοι λοιπόν τα αυτονόητα; Καταλάβαμε πως ένας άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα στην άρνηση; Καταλάβαμε πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέξει τι θέλει; Καταλάβαμε πως ένας άνθρωπος όταν λέει πως δεν θέλει σημαίνει σε πολύ απλά ελληνικά πως... δεν θέλει;

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε πως κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα τι θα κάνει το κορμί της, τα χείλη της, τον χρόνο της, την καρδιά της, το χαμόγελό της και οτιδήποτε δικό της, να ξεκαθαρίσουμε και εμείς σαν άντρες τι είναι σωστό να κάνουμε.

Σεβασμός: Αυτό που κάθε άντρας οφείλει να έχει

Όταν μια γυναίκα σου πει όχι, το καλύτερο που έχει να κάνεις (και επιβάλεται χωρίς άλλη κουβέντα) είναι να δεχτείς το όχι της. Ούτε να παρακαλέσεις, ούτε να διεκδικήσεις, ούτε τίποτα. Να κάνεις ένα βήμα πίσω. Να μάθεις να δίνεις στον άλλον χώρο και χρόνο. Αν μια γυναίκα νιώσει πως θέλει να σου μιλήσει ή να σε αναζητήσει, πιστέψτε με θα το κάνει. Είτε σε 1 μήνα, είτε σε 10 χρόνια. Θα σε αναζητήσει.

Αν όμως αρχίσεις να πιέζεις τον άλλο, αν αρχίσεις να παρακαλάς, αν αρχίσεις να κάνεις σαν υστερικός, θα καταφέρεις:

Α. Να πέσεις στα μάτια της. Τίποτα χειρότερο για μια γυναίκα.

Β. Να την τρομάξεις.

Γ. Να μειώσεις εσένα σαν άντρα.

Σεβασμός. Το όχι της είναι όχι. Αν είσαι μάγκας δεν θα κάνεις τα πάντα για να το κάνεις ναι. Αν δεν θέλει εκείνη, ποτέ δεν θα γίνει ναι. Αν δεν το θέλει εκείνη, δεν θα μπεις στην καρδιά της. 

 

 

Αν είσαι μάγκας άλλαξε

Και οι ατάκες του τύπου «εγώ έτσι είμαι και σε όποια αρέσω» ή «εγώ δεν αλλάζω για καμία», δεν δείχνουν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση. Πίσω από τις κλισέ ατάκες κρύβεται ανασφάλεια. Ο πραγματικός άντρας θα κοιταχτεί στον καθρέφτη, θα κάνει αυτοκριτική και θα πει «αλλάζω». Ξέρει τι είναι λάθος. Καταλαβαίνει κάποια στιγμή γιατί το όχι της τον άλλαξε. Δεν πουλάει η συμπεριφορά καουμπόι.

Σεβασμός. Όταν καταφέρεις να κάνεις το όχι της, ναι πρέπει να την σεβαστείς περισσότερο. Να την σεβαστείς γιατί εκείνη επέλεξε να σε βάλει στη ζωή της, στην καθημερινότητά της. Να την σεβαστείς γιατι για να κάνει το όχι της, ναι, είδε σε εσένα αυτό που αξίζει. Να την σεβαστείς γιατί πριν φτάσει σε σένα, γνώρισε πολλούς που δεν κατάλαβαν το όχι της. Να την σεβαστείς γιατί είναι η γυναίκα που είναι πλάι σου.

Σεβασμός. Γιατί μπορεί η ίδια σου η μάνα να είπε όχι σε κάποιον, που δεν το κατάλαβε. Γιατί η αδερφή σου μπορεί να είπε όχι σε κάποιον και δεν το κατάλαβε. Γιατί μπορεί η κόρη σου κάποια στιγμή να πει όχι σε κάποιον και να μην το καταλάβει.

Γίνε επιτέλους αυτός που θα ήθελες να γνωρίσει η αδερφή σου, η ξαδέρφη σου, η κόρη σου. Γίνε αυτός που θα καταλάβει πως ένα όχι σημαίνει όχι.

Μάθε να τιμάς τα παντελόνια σου. Γιατί τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα. Δισεκατομμύρια τα φοράνε στον κόσμο, αλλά για να τα τιμήσεις πρέπει να είσαι άντρας, με κάθε σημασία της λέξης.

Όταν ακούσεις το όχι, χαμογέλασε, κράτα την αξιοπρέπειά σου και προχώρα. Ακόμη και αν αγαπάς, να θυμάσαι πως «σ'αγαπώ» σημαίνει «εγώ αγαπώ». Το τι κάνει ο άλλος είναι δικαίωμά του. Δεν είναι μετοχή τα συναισθήματα, να δίνεις και να παίρνεις ανταπόδοση.

Το όχι μιας γυναίκας ποτέ δεν σήμαινε ναι. Το όχι είναι ΟΧΙ. Τελεία.

Υ.Γ: Αν φτάνουμε στο 2021 για να εξηγούμε τα αυτονόητα, έχουμε τεράστιο πρόβλημα σαν κοινωνία. Και σαν άντρες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved