ΝΒΑ: Ακόμα και το χρήμα μπαίνει σε καραντίνα

Μπροστά στην πανδημία του κοροναϊού, μέχρι και το ΝΒΑ έκλεισε τις πύλες του.

Το 1996 το NBA ήρθε τόσο κοντά όσο ποτέ στον απλό κόσμο, όταν ο θρυλικός Michael Jordan και άλλα «ιερά τέρατα» του μπάσκετ ενώθηκαν με την παρέα του Buggs Bunny δημιουργώντας το «Space Jam». Μια ταινία-έπος και πρωτοποριακή για την εποχή, ένα φιλμ όμως με προφητικές διαστάσεις.

Ποιος να το πίστευε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της ταινίας, θα συνέβαινε στην πραγματικότητα πολλά χρόνια αργότερα, έστω και για διαφορετικό λόγο:

 

Για όσους δεν θυμούνται καλά, οι κακοί της ταινίας «Monstars», έμπαιναν μέσα στο κεφάλι των αστέρων του ΝΒΑ, κλέβοντάς τους το ταλέντο προκειμένου να κερδίσουν τα Looney Tunes σε αγώνα μπάσκετ, με αποτέλεσμα να φοβούνται ότι κάποιος ιός κυκλοφορεί που σε αφήνει «αμπάσκετο».

Θυμάσαι ποιοι ήταν αυτοί;

 

Στις μέρες που ζούμε όμως

Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που ζούμε τελευταία, το σωστό αφεντικό κάνει πάντα τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διαφυλάξει το προϊόν του. Στην προκειμένη περίπτωση τους ίδιους τους παίκτες. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Rudy Gobert των Utah Jazz έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, ο κομισάριος του ΝΒΑ, Adam Silver, έδρασε άμεσα αναστέλλοντας επ’ αορίστου τη σεζόν στο ΝΒΑ, προκειμένου να μην αυξηθούν τα κρούσματα εντός της λίγκας.

Το γεγονός ότι η διάγνωση έγινε εντός γηπέδου, λίγο πριν το jump ball του αγώνα Thunder - Jazz, ελλόχευε κινδύνους πανικού, ωστόσο οι επαναλαμβανόμενες λέξεις του speaker «You are safe» αποσόβησαν μια ενδεχόμενη τραγωδία:

 

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ όπου τα πάντα μεταφράζονται σε υλικά αγαθά και δολάρια, εκεί όπου ακόμα και το μπάσκετ δεν χρεώνεται σαν άθλημα αλλά ως «προϊόν» πολλών δισεκατομμυρίων, η κίνηση να ανασταλεί η λειτουργία του πρωταθλήματος αποδεικνύει το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Μιλάμε για μια διοργάνωση που κάθε μέρα που περνά πρέπει να μεταφράζεται σε κέρδη, που ένας αγώνας δεν κρατάει μόνο για 2 ώρες (48 λεπτά αγώνα, παύση ημιχρόνου και time-out) αλλά 5-6 ώρες ασταμάτητου show, λες και πήγες να δεις κάποια λαμπερή συναυλία. Ο Silver γνωρίζει καλά πως ένα τέτοιο γεγονός θα σημάνει οικονομική τρύπα, ωστόσο στη σκέψη και μόνο να εξελιχθεί σε πανδημία εντός της λίγκας, αναγκάστηκε να λάβει τα δυσάρεστα μέτρα. Τα αυτονόητα δηλαδή.

 nba

 

Να σκεφτεί σαν άνθρωπος και όχι σαν επιχειρηματίας

Η κατάσταση στο ΝΒΑ έχει ως εξής: Από τις 30 ομάδες, οι 7 ούσες σε καραντίνα δεν μπορούν να αγωνιστούν αυτή τη στιγμή –αυτές που έπαιξαν αντίπαλες των Jazz το περασμένο 10ήμερο- και είναι αμφίβολο για το πόσο ακόμα καιρός θα χρειαστεί προκειμένου να ξαναπατήσουν παρκέ. Σε μια τέτοια περίοδο όμως όπου τα πάντα πλέον δεν περιστρέφονται γύρω από το χαρτονόμισμα αλλά την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ευπαθών ομάδων, είναι που ανακαλύπτουμε το πόσο άνθρωποι είμαστε μέσα μας.

Στο βωμό του χρήματος όλοι έχουν την ίδια θρησκεία, ωστόσο όπως έχει πει και ο Βρετανός συγγραφεας, Σάμουελ Μπάτλερ «Σκοπός της ζωής είναι να την απολαμβάνεις». Πώς θα την απολαύσεις αν δεν έχεις ζωή;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved