Πόσοι θα έτρεχαν να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού αν έβγαινε αύριο;

Πιθανότατα όλοι. Αλλά αν μας θυμηθούμε λίγο, δεν τα έχουμε πάει και τόσο καλά με τα εμβόλια.

Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε αναμεταξύ μας, αυτή την στιγμή -και ειδικά μετά την ανακοίνωση για τρίτο κρούσμα του κορονοϊού στην Αθήνα- επικρατεί πανικός. Ξεχάστε την συνέντευξη Τύπου του Κικίλια και του συμπαθέστατου καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρα. Παρότι ο άνθρωπος απάντησε λεπτομερώς και συγκεκριμένα για το πως ακριβώς δρα ο κορωνοϊός, το ποιες ομάδες θεωρούνται ευπαθείς και ποια είναι η σωστή πρόληψη, αυτή την στιγμή στα μυαλά όλων επικρατεί φαγωμάρα και πανικός.

 

 

Ο επίσημος ψυχιατρικός όρος είναι το mass hysteria. Η μαζική υστερία ελληνιστί,  περιγράφεται ως «διαταραχή μετατροπής», κατά την οποία ένα άτομο έχει σωματικά συμπτώματα που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα με απουσία κάποιας σωματικής αιτίας πάθησης και τα οποία εμφανίζονται ως απόκριση σε κάποια ψυχολογική δυσφορία. Έτσι μου το είπε η ψυχίατρος Βενετία Γκολφινοπούλου και έτσι το γράφω. Και δεν είναι δα ότι δεν έχει και καμία σχέση με την εμφάνιση του κορονοϊού, αφού από την εποχή που θέριζαν η πανώλη του Ιουστινιανού και το Black Death στο Μεσαίωνα, ο κόσμος είχε πρώτα λαλήσει στο κεφάλι προτού αποδημήσει προς τον Κύριο. Αλλά όταν ζεις σε εποχές που η αντιβίωση και η παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων δεν είναι καν ιδέα, υπάρχει και μία δικαιολογία στο να αντιδράς κατ’ αυτόν τον τρόπο. Γιατί δεν υπήρχε η ιατρική του σήμερα.

Διάβασε εδώ τις πιο φονικές πανδημίες που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Σε κάνει όμως να σκέφτεσαι και αυτό. Εμείς που τα έχουμε τα εμβόλια, τι ακριβώς κάνουμε γι’ αυτά; Μπορεί κάποιος να πει «μα δεν υπάρχει εμβόλιο αν υπήρχε θα το κάναμε», αλλά εγώ πιστεύω πως αν είχε βάλει μπροστά τα γρανάζια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και είχε προσπαθήσει να προλάβει τις μεταλλάξεις του Η1Ν1 ή οποιουδήποτε άλλου ιού, ούτε καν που θα ίδρωνε το αυτί του κοσμάκη. Δεν τα θυμάστε το 2009; Βγήκαν τα εμβόλια για την γρίπη των χοίρων και παρόλα αυτά ο κόσμος αντί να κοιτάξει να εμβολιαστεί είχε ξεκινήσει να αραδιάζει ένα κάρο συνωμοσιολογίες μαλακίες. Ότι τα είχαν βρει και δεν τα έβγαζαν για να μειώσουν τον πληθυσμό του πλανήτη, μέχρι ότι έγινε σκόπιμα συγκεκριμένη περίοδο για να θησαυρίσουν οι φαρμακευτικές. Ένα σωρό βλακείες. Ακόμη και αν υπήρχε το πιο μικροσκοπικό ίχνος αλήθειας σε όλα αυτά, στην Ελλάδα τουλάχιστον πολύς λίγος κόσμος εμβολιάστηκε. Μία έρευνα που είχε δημοσιευτεί το 2017 από την Hellas Health VII στη χώρα μας, αποκάλυψε πως σχεδόν το 30% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στη ζωή του. Και δεν μιλάμε τώρα για κορονοϊούς που έχεις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνεις από τον πυρετό μίας κοινής γρίπης. Λέμε για ιλαρά, ηπατίτιδες, HPV, διφθερίτιδες και τετάνους. Την έχεις άσχημα με αυτά, δε κάνεις απλά υψηλό πυρετό.

coronavirus oo

 

Βέβαια στην ίδια έρευνα, το 94% του δείγματος ανέφερε πως υπάρχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά τους, αλλά οι γονείς δεν θυμούνται ποια εμβόλια αφορούν. Το λες και πρόβλημα αυτό. Αν το 2017 σας φαντάζει μακριά, να σας θυμίσω πως τα ίδια είχαν γίνει πέρυσι με το αντιγριππικό εμβόλιο όπου ο κόσμος έκρινε πως είμαστε καλά με το να πούμε δύο προσευχές. Ωραία και καλή η προσευχή και ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, αλλά η ιατρική είναι ιατρική. Φώναζε πέρυσι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βάλτας, λέγοντας πως τα νούμερα είναι ανησυχητικά και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες. Εμείς όμως είμαστε τόσο μπροστά, που προτιμούμε να ασχολούμαστε με σελίδες στα social media που προτρέπουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται.

 

vaccines

 

Το εμβόλιο για τον εν λόγω κορωνοϊό θα αργήσει όπως αργεί και κάθε εμβόλιο για τους ιούς που εμφανίζονται και κινδυνεύουν να εμφανίσουν πανδημίες. Όμως αν, λέμε αν, είχαμε το εμβόλιο αύριο θα τρέχαμε όλοι να το κάναμε; Η απάντηση προφανώς και είναι ναι. Γιατί έχει σκάσει ήδη η πανδημία, γιατί μεταφέρεται ο ιός από την μία χώρα στην άλλη πριν προλάβεις να φτερνιστείς και γιατί ο κόσμος τα έχει κάνει πάνω του από τον φόβο του. Οπότε ναι, φυσικά και θα το κάναμε.Μέχρι να σκάσει ο επόμενος κορωνοϊός, η επόμενη πανδημία και ανάμεσα σε αυτό το διάστημα βρίσκουμε ένα σωρό δικαιολογίες για να μην κάνουμε εμβόλια.

Και κυρίως στα παιδιά μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved