Κορωνοϊός: Η εκμετάλλευση εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τον ιό

Πωλούν 10 ευρώ τις μάσκες και 39 τα αντισηπτικά. Να δούμε που θα φτάσει η τιμή τους στην Ελλάδα.

Με παίρνει τηλέφωνο ο πατέρας μου χτες και μου λέει «πήγαινε πάρε μία μάσκα», του λέω ντάξει θα πάρω, έτσι για να τον καλμάρω. «Κυκλοφορείς με μετρό και τρένα και πρέπει να πάρεις, ο κλοιός στενεύει», μου λέει. Ακούω τη φωνή του να σπάει λίγο και είναι η πρώτη φορά που τον ακούω τόσο ανήσυχο.

Κλείνω το τηλέφωνο και ανάβω τσιγάρο. Αρχίζω να σκέφτομαι απαισιόδοξα όπως συνήθως κάνω. Αν είναι να κολλήσεις θα κολλήσεις κτλπ. Από την άλλη το σκέφτεσαι, κι αν κολλήσεις όντως; Κι αν όντως αυτό είναι το τέλος; Και δεν με νοιάζει για μένα, ίσως είναι κι ένας ωραίος τρόπος να δικαιολογήσεις την αυτοκτονία σου. Οι άλλοι όμως που θα μείνουν πίσω; Κρίμα είναι, μπορείς να πάρεις μία μάσκα, δεν είναι και τόσο σπουδαίο. Κάντο τουλάχιστον για τον πατέρα σου, σκέφτομαι. 

Πανικός στην Ιταλία με τον ιό.

 

Όντως ο κλοιός στενεύει και οι συγγενείς μου ανησυχούν περισσότερο για μένα απ' ότι εγώ για τον εαυτό μου. Αποφασίζω να κάνω το βήμα και να πάρω μία μάσκα. 

Ταυτόχρονα με τους δικούς μου, ακούω και τα ανήσυχα νέα που έρχονται από την Ιταλία. Λέει ότι οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις τιμές πώλησης χειρουργικών μασκών και απολυμαντικού ζελέ που εκτοξεύτηκαν στα ύψη στο διαδίκτυο, έπειτα από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη βόρεια Ιταλία, όπως δήλωσαν σήμερα δύο υψηλόβαθμοι δικαστές.

«Η τιμή της μάσκας στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί από ένα σεντ σε δέκα ευρώ έκαστη και η συσκευασία ενός λίτρου απολυμαντικού ζελέ για τα χέρια, που την περασμένη εβδομάδα πωλούνταν στα επτά ευρώ, χθες πωλούνταν στα 39», δήλωσε η Σιτσιλιάνο.

Χτες ρώτησα σε ένα δικό μας φαρμακείο εδώ στην Αθήνα και πουλάνε τη μάσκα 1,5 ευρώ, τιμή που μπορεί να μην είναι σε επίπεδα Ιταλίας αλλά και πάλι μου φάνηκε υπερβολική. Δεν είναι δυνατόν, σκέφτηκα, συμβαίνει όντως. Θυμάμαι τις μάσκες να κοστίζουν γύρω στα 40 λεπτά η μία και τώρα κοστίζουν ξαφνικά 1,5 ευρώ. Όντως η εκμετάλλευση εξαπλώνεται σαν τον ιό, μάλλον και πιο γρήγορα.

Νομίζω είναι η μοίρα των ανθρώπων να εκμεταλλεύονται για τα κέρδη τους τους άλλους ανθρώπους σε περιόδους ανάγκης. Είναι κάτι που γινόταν πάντα και πάντα θα γίνεται. Η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια, η φύση του ανθρώπου δεν είναι καλή, όπως έλεγε και ο Καρλ Σμιτ.

Πώς είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό; Άνθρωποι πεθαίνουν, άνθρωποι λιώνουν στα νοσοκομεία, ολόκληρες οικογένειες χάνονται, πόλεις μπαίνουν σε καραντίνα, ο ένας κολλάει τον άλλο χωρίς σταματημό, κι αυτοί προσπαθούν να βγάλουν κι από τη μύγα ξύγκι. 

Στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη ο ιός αλλά δεν νομίζω πως θα αλλάξει κάτι. Το ίδιο θα συμβεί κι εδώ, δεν είναι θέμα εθνικότητας, μιας και ακούω πολλούς που λένε «τι πράγματα είναι αυτά στην Ιταλία, δεν ντρέπονται οι μαφιόζοι». Αλλά είπαμε, κάτι άλλο εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από τον ιό κι αυτό είναι η εκμετάλλευση. Μπορεί ο ιός να μη έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα αλλά σίγουρα το "γλέντι" έχει ξεκινήσει. Μην γίνεσαι άθλιος με τον πόνο του διπλανού σου, δείξε λίγο αλληλεγγύη ρε φίλε, μη σκέφτεσαι μόνο την πάρτη σου και την τσέπη σου. 

Στο φαρμακείο της γειτονιάς μου δεν είχε άλλες μάσκες πάντως και μου είπαν πως θα φέρουν αύριο. 1,5 ευρώ η μάσκα. Για να δούμε μέχρι που θα φτάσει η τιμή της. Δεχόμαστε και στοιχήματα.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις εικόνες από τα φαρμακεία σε Ιταλία και Κίνα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved