Μάθε να μην γυρνάς το βλέμμα αλλού όταν γίνεσαι μάρτυρας σε bullying περιστατικό

Το βίντεο με τον 9χρονο που εύχεται να τον σκοτώσουν, είναι μία υπενθύμιση στο ποιος είναι ο κόσμος και ποιοι πρέπει να είμαστε εμείς. 

«Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να ζήσεις. Όχι απαραίτητα επειδή οι άνθρωποι είναι όλοι κακοί, αλλά επειδή υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν τίποτα για να τον αλλάξουν». Αυτή είναι μία ατάκα που ξεστόμισε ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους που πέρασαν από τον πλανήτη. Του Albert Einstein. Θεωρώ πως δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν πιστεύουμε πως ο κόσμος αυτός είναι ονειρικά πλασμένος. Ξέρουμε πως ο άνθρωπος μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα και να γίνει κινητήριος δύναμη για αλλαγές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε πρωταγωνιστές σε κάποιο παραμύθι με συνεχή happy endings. Ο κόσμος είναι ένα ρινγκ που, αν είσαι τυχερός, μπορεί να έχεις μερικές στιγμές να ξεκουραστείς πριν την επόμενη επίθεση. Και κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να δέχονται επιθέσεις από την πρώτη στιγμή που περπάτησαν στον πλανήτη. Όπως ο 9χρονος Quaden.

 

 

 

 

Για όποιον δυσκολεύεται να καταλάβει την αυστραλέζικη προφορά του 9χρονου πιτσιρικά που γεννήθηκε με νανισμό, ζητάει ένα μαχαίρι ή σκοινί για να αυτοκτονήσει. Παρακαλάει κάποιον να τον σκοτώσει, απλούστατα επειδή δεν αντέχει άλλο το bullying. Είναι ίσως από τα πιο λυπητερά βίντεο που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και αυτομάτως το μυαλό μας συνδέθηκε με την τραγική κατάληξη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Και εκεί, δεν ήταν μόνο το συμβάν αυτό καθεαυτό, αλλά και το γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα κόσμου έκανε τα στραβά μάτια. Θα το έχει φιλοσοφήσει ο καθένας μόνος του, είμαι βέβαιος, αλλά ας το ξαναπούμε όλοι μαζί σαν να κάναμε ομαδική συνεδρία. Για το παραπάνω βίντεο φταίμε εμείς. Όχι, λάθος, το παίρνω πίσω. Φταίμε ΚΑΙ εμείς. Που αφήνουμε περιστατικά σαν και αυτά να κορυφωθούν επειδή γυρίσαμε το κεφάλι από την άλλη. Επειδή είπαμε «έλα μωρέ συμβαίνουν αυτά εκεί έξω». Επειδή το συζητήσαμε με ένα φίλο για τρία δευτερόλεπτα σε φάση «πω πω το είδες αυτό, πολύ κρίμα ε;». Και αφού τελειώσαμε την αναφορά, κάναμε αυτό που έχουμε συνηθίσει. Τίποτα.

Μιλήστε με όποιον ψυχοθεραπευτή θέλετε. Το να καταφέρεις να προκαλέσεις σε έναν 9χρονο να έχει τάσεις αυτοκτονίας, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει δύσκολα. Είναι μία διαδικασία συνεχούς απαξίωσης, ρατσισμού και φυσικά bullying. Λεκτικού και σωματικού. Το χειρότερο πράγμα για τον Quaden αυτή την στιγμή, δεν είναι ο νανισμός του, αλλά η απώλεια εκτίμησης για το άτομό του. Σίγουρα η γενετική του αποτελεί την ρίζα του Κακού, όμως υπάρχουν μία σειρά από καταστάσεις που αν είχαν λειτουργήσει δεν θα τον έφταναν σε αυτό το σημείο. Ξεκινούν από την συμβουλευτική παιδοψυχολογία και φτάνουν μέχρι την αγάπη. Το πρώτο είναι κάτι εύκολο στην Αυστραλία που την παρέχει δωρεάν. Το δεύτερο είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο. Για να λάβεις αγάπη, πρέπει να είσαι αρκετά τυχερός για να βρεις κόσμο να στη δώσει. Και πολλές φορές αυτή των γονιών σου, αν υπάρχει και αυτή, δεν αρκεί.

 

quaden bayles 0019

 

Έμαθα στη ζωή μου ότι η φωτιά αντιμετωπίζεται με φωτιά. Έχω υπάρξει θύμα bullying στο παρελθόν και ξέρω. Είναι ο λόγος που, όσο και αν βροντοφωνάζουν οι διάφοροι ειρηνιστές εκεί έξω, θεωρώ πως είναι το άλφα και το ωμέγα για έναν άνθρωπο να ξέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Να διδαχθεί πολεμικές τέχνες, προσοχή εδώ, όχι για να κάνει bullying σε άλλους ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ. Γιατί; Γιατί αυτό που βλέπετε στο βίντεο είναι αυτό που συμβαίνει εκεί έξω. Είναι η αλήθεια. Και οι γονείς δεν μπορούν να βρίσκονται πάντα, σε κάθε στιγμή δίπλα στο παιδί. Σήμερα είναι ο Quaden στα 9 του χρόνια, χθες ήταν ο Βαγγέλης, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν μπορούν να αμυνθούν. Παιδιά σαν τον Quaden. Το γιατί είναι μία σειρά από πάρα πολλούς λόγους. Εκεί καλούμαστε να το κάνουμε εμείς γι’ αυτούς.  Δεν εννοώ ότι η πρώτη μας αντίδραση πρέπει να είναι να σηκώσουμε τα μανίκια, αλλά η αντίληψη μας να γνωρίζουμε πως ενδεχομένως να πρέπει να συμβεί και αυτό. Αυτή άλλωστε είναι η σωστή και η ομαλή λειτουργίας μίας υγειούς κοινωνίας που καλείται να αγκαλιάσει ένα άτομο. Να το στηρίξει με πολλούς και διάφορους τρόπους. Από το να προσφέρει ψυχοθεραπείες, από το να κάνει γνωστό το συμβάν στα social media, από το να γίνει αυτεπάγγελτη μήνυση από εισαγγελέα, από κείμενα και ενέργειες, οικονομική και ιατρική βοήθεια και άλλα χίλια-δυο. Και ναι, αν χρειαστεί, αν κάτι γίνεται μπροστά μας σε σημείο που δεν γίνεται διαφορετικά, να μην διστάσουμε να σηκωθούμε όρθιοι και να πούμε «τώρα θα έχεις να κάνεις και μαζί μου».

Πρωτίστως όμως, χρειάζεται να μην γυρίσουμε το βλέμμα αλλού. Να μην κλείσουμε το βίντεο επειδή μας προκαλεί στεναχώρια και να μην καθόμαστε άπραγοι. Τον Quaden ίσως είναι δύσκολο να τον βοηθήσουμε από την θέση που είμαστε. Όμως μπορείς να βοηθήσεις ένα σωρό άτομα που βρίσκονται καθημερινά κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου. Τις περισσότερες φορές, θέλουν απλά να μιλήσουν και να νιώσουν ότι έχουν κάποιον δίπλα τους που τους καταλαβαίνει. Η ενσυναίσθηση είναι το μοναδικό όπλο που έχει η ανθρωπότητα απέναντι στον σκοταδισμό και μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Αν μάθουμε να μην γυρίζουμε αλλού το κεφάλι στα καθημερινά σκηνικά που γίνονται μπροστά μας, θα μάθουμε να εκτιμούμε και περισσότερο την ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή που αξίζει τουλάχιστον, της αλληλοβοήθειας και της κατανόησης. Όπως έκανε ο Hugh Jackman.

Τώρα όμως. Όχι σε λίγο, ούτε αύριο. Δεν χρειάζεται να υπάρξει άλλο ένα βίντεο με έναν 9χρονο που εύχεται να τον σκοτώσει κάποιος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved