Η λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου είναι σημείο συνάντησης μίας ολόκληρης γειτονιάς

Πώς η διασημότερη αγορά των Εξαρχείων έγινε σημείο αναφοράς για ένα Σάββατο μεσημέρι. 

Ξυπνάς. Αυτό είναι το πρώτο που γίνεται συνήθως. Σίγουρα χτες τα έπινες σε κάποιο μικρό μπαράκι στα Εξάρχεια, μετά τη δουλειά, τελευταία μέρα της εβδομάδας, άλλο που δεν θες, η μέρα μπορεί να μην είναι και πολύ ηλιόλουστη αλλά δεν μασάς, απλά βάζεις ρούχα, παπούτσια, πλένεις δόντι κι έξω απ’ τη πόρτα.

Σάββατο πρωί, Καλλιδρομίου, Εξάρχεια, η ώρα είναι σχεδόν δύο το μεσημέρι και ο δρόμος που ανηφορίζει είναι τίγκα στον κόσμο, στις φωνές, στα χρώματα, είναι σαν ο ήλιος που έχει κρυφτεί πίσω από τα γκρίζα σύννεφα να εκπέμπει μέσα από τους πάγκους με τα φρούτα, τα ψάρια και τα λαχανικά των πωλητών.

Έχεις βάλει πρώτη, σου φεύγει λιγάκι η γλώσσα μέχρι να ανέβεις το ανηφοράκι, και μπαίνεις μέσα στο πλήθος έτοιμος για μία υπερβολική δόση από θόρυβο, μυρωδιές και πολύ σπρωξίδι.

Πώς να κάνεις φίλους στη νέα σου δουλειά.

 

Εδώ θα βρεις κόσμο όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων, από γιαγιάδες με καροτσάκια μέχρι φοιτητές με τσάντες γεμάτες με ψώνια, τουρίστες που δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται ενθουσιασμένοι και αλλοπαρμένοι από το θέαμα της ελληνικής λαϊκής αγοράς.

Οι πωλητές τσακώνονται διαρκώς, κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλο, είναι όλοι τελείως τρελαμένοι, στημένοι εκεί από τις έξι το πρωί, βρέξει χιονίσει, η λαϊκή θα γίνει.

Εσύ χρειάζεσαι ένα καφέ όμως επειγόντως, μπαίνεις στο πρώτο καφενεδάκι δίπλα από τη λαϊκή, παίρνεις καφέ στο χέρι κι ανάβεις πάραυτα ένα τσιγάρο. Είσαι έτοιμος να απολαύσεις τη βόλτα, να πάρεις μέσα σου όλη τη γειτονιά με τις παράξενες φάτσες της και τις περίεργες προφορές της.

Ναι τα Εξάρχεια είναι μία ολοζώντανη κοινωνία ανθρώπων που όταν μαζεύονται όλοι μαζί είναι σαν πίνακας ζωγραφικής, σαν όνειρο που δεν θέλεις να ξυπνήσεις. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η λαϊκή της Καλλιδρομίου που γίνεται κάθε Σάββατο.

5

Εδώ μπορείς να βρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, σουβλάκια, γλυκά, όσπρια, ρούχα, είδη νοικοκυριού…ακόμα κι ένα ολόκληρο φυτώριο στέκει στην άκρη και μπορείς να βρεις μέχρι και σεκόγια σε γλάστρα.

Περπατάς πολύ αργά αλλά είσαι σβέλτος για να μπορείς να αποφεύγεις με επιδεξιότητα τα αγχωμένα τάκλιν και τα τρελαμένα πλονζόν του πλήθους με τα καροτσάκια (να φοράς πάντα σκληρά παπούτσια γιατί αυτά τα καροτσάκια αν πέσουν στο πόδι σου πάει το χασες και πας για ξύλινο).

Παίρνεις μία ωραιότατη κολοκύθα, ρύζι χύμα, κρεμμύδια, σκόρδα, μαϊντανό, έτοιμος για την μεσημεριανή σου  βελουτέ καλοκυθόσουπα, γιατί την έχεις δει υγιεινή διατροφή σήμερα πρωί μιας και οι μπύρες και οι βότκες κοχλάζουν από χτες στο κεφάλι/στομάχι σου και είπες να φας κάτι καλό.   

Είχες σκοπό να πάρεις δύο πραγματάκια μόνο και τελικά καταλήγεις να κουβαλάς τριάντα σακούλες με πράγματα γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό να αγοράσεις ποιοτικά προϊόντα. Μέλια, ελιές, μαρμελάδες, φυτά σε γλάστρες, πιτζάμες, σώβρακα, σφουγγαράκια, κουνουπίδια, χειροποίητες κρέμες καλλωπισμού (γιατί είπαμε είμαστε άντρες αλλά προσέχουμε και το δέρμα μας), τίποτα δεν σου ξεφεύγει, φτάνεις μέχρι πάνω και μετά πάλι κατηφόρα και μετά πάλι ανηφόρα μέχρι το αστυνομικό τμήμα που είναι το τέρμα και μετά πάλι πίσω.

1

Και κάπου εδώ αρχίζεις και βλέπεις όλους σου τους γνωστούς και τους γείτονες, ένας, ένας ξεπροβάλουν από την τρύπα τους, στην ίδια κατάσταση με εσένα ακριβώς, μάτι θολό αλλά το χαμόγελο έτοιμο, χαιρετούρα, τι κάνεις, όλα καλά, τα πιαμε χτες πάλι, μπούρου μπούρου, τι κάνει το παιδί, το σπίτι οκ, η δουλειά καλά, μπράβο, κτλπ.

Η λαϊκή είναι το σημείο που θα πεις τα νέα σου, θα κάνεις ενημέρωση για τα γεγονότα της εβδομάδας, θα πεις τη μπαρούφα σου, και στην τελική θα κάνεις και το κομμάτι σου αν θες, γιατί έτσι είναι, δεν είναι μόνο μία παγωμένη αγορά όπως είναι το σούπερ μάρκετ, είναι ένας θεσμός που συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί, πολύπλοκά και απλά.

Και μερικές πρακτικές συμβουλές: Προσπάθησε να πας όσο πιο αργά μπορείς, κατά τις δύο ή τρεις είναι η καλύτερη ώρα μιας και οι πωλητές χάνουν την υπομονή τους και θέλουν να ξεπουλήσουν για να πάνε στα σπίτια τους οπότε αν σκάσεις κατά 3 το μεσημέρι θα τα βρεις όλα μισοτιμής. Επίσης να έχεις μαζί σου μετρητά και όχι κάρτα γιατί θα σε πάρουν με τις πέτρες αν βγάλεις το πλαστικό χρήμα σε κάποιο θερμόαιμο πωλητή. Επίσης πάρε όσα πιο πολλά πράγματα μπορείς γιατί πραγματικά πουθενά δεν πρόκειται να βρεις αυτές τις τιμές.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από την λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved