Η δύσκολη στιγμή που καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα στη φιλία και το δίκαιο

Να αγαπάς τον φίλο σου, να σέβεσαι όμως και το σωστό

Τι είναι τελικά φιλία μεταξύ ανδρών; Όλοι έχουν μια γνώμη περί του θέματος, όπως λέει και ο Dirty Harry, από μια αντίληψη ξεχωριστή που είναι βέβαιο όμως ότι πέφτει εξίσου μέσα. Φιλία είναι να περάσεις τον χρόνο με τον κολλητό σου πίνοντας την μπίρα σας, φιλία είναι να τον παρηγορήσεις τώρα που χώρισε με τη γυναίκα, να του δανείσεις χρήματα σε μια δύσκολη στιγμή, να πεις «όχι» στην ξεδιάντροπη κοπέλα του που σου την έπεσε πίσω από την πλάτη του, να του κάνεις ο ίδιος «πλάτες» άμα ξεμυτήσει ή να είσαι στο πλευρό του ακόμα και αν κάνει κάποιο λάθος.

Όλα αυτά και άλλα τόσα, είναι κομμάτια αυτού του τόσο περίπλοκου και ταυτόχρονα απλού παζλ, αυτού του κώδικα τιμής με τα πέντε γράμματα που έχουμε εμείς οι άντρες και το αποκαλούμε «φιλία». Αν θες να βάλω την προσωπική μου άποψη, φιλία είναι εξίσου το να είσαι εκεί για τον φίλο σου, τόσο στα δύσκολα όσο και στα εύκολα. Διότι θα τον βοηθήσεις όταν έχει τις μαύρες του, αλλά θα θέλει παράλληλα να είσαι εκεί να τον δεις και όταν θα «λάμπει». Όπως και δεν θα μιλήσεις ποτέ με κακά λόγια για αυτόν που σου φέρεται τέλεια, ακόμα και αν όλοι οι γύρω έχουν τη χειρότερη άποψη.

 

 

Δεν θα αναφερθώ στα επίπεδα φιλίας που πρέπει να έχει μέσα του κάποιος άντρας. Ο καθένας ξέρει βαθιά στην καρδιά του του πόσο καλός φίλος είναι, πόσο πρέπει να βασίζεται ο περίγυρος πάνω του, ή πόσο μπορεί να βάλει το εαυτό του κάτω από τα φιλαράκια του στα δύσκολα.

 

Καλά όλα αυτά, όμως…

Όλοι λέμε ότι οι δεσμοί φιλίας είναι ανίκητοι και δεν έχουν όρια. Είναι όμως στην πραγματικότητα έτσι; Κάθε φίλο που έχεις κάνει στη ζωή σου, τον γνώρισες με τα συν και τα πλην του, το ίδιο και αυτός εσένα. Ωστόσο αυτό που σας δένει πέραν των αστείων συζητήσεων, των στιγμών στοργής, το γέλιο ή το γύπing στα βραδινά κέντρα, είναι ο αλληλοσεβασμός και η τακτική του να μην φέρνετε σε δύσκολη θέση ο ένας τον άλλον. Όταν όμως έρθει αυτή η στιγμή τι θα κάνεις;

Η ημέρα που ο φίλος σου θα είναι εκεί έξω «γυμνός» έχοντας κάνει μια τεράστια κουτσουκέλα, μια ατιμία για την οποία μάλιστα τον είχες προειδοποιήσει και το ξέρει καλά πως σε βρίσκει αντίθετο και σε πάει κόντρα στις αρχές σου. Μια πράξη που αν πάρεις το μέρος του θα σε στοιχειώσει σαν άνθρωπο επειδή πάει κόντρα στο δίκιο και την αλήθεια. Από το να καλύψεις μία «λαδιά» του κολλητού-συναδέλφου στο αφεντικό, στα στραβά μάτια για τα νυχτοπερπατήματα του κολλητού που τα έχει με την ξαδέρφη σου, μέχρι και ένα «έγκλημα» κανονικό.

Είναι μια κατάσταση που εμείς οι άντρες αντιμετωπίζουμε με ένα απλό και πατριωτικό «η φιλία πάνω από όλα», ωστόσο είναι στα αλήθεια έτσι; Τι θα γίνει όταν συνειδητοποιήσεις ότι με το να καλύψεις τον φίλο-συνάδελφο έχει άσχημο αντίκτυπο στη δουλειά σου; Τι θα συμβεί στη σχέση με την ξαδέρφη σου άμα μάθει ότι ήξερες τα πάντα για τα κέρατα του φίλου; Τι θα πει η δικαιοσύνη όταν μαθευτεί ότι συγκάλυπτες τον ένοχο;  Εκείνη τη στιγμή δεν είναι μόνο ο φίλος «γυμνός», έχεις ξεγυμνωθεί και εσύ ο ίδιος, ίσως και περισσότερο από ότι εκείνος.  

 

 

Εν ολίγοις, ένας σωστός φίλος δεν θα αποκαλύψει ποτέ την αλήθεια όσο και αν σέβεται το δίκιο. Δεν θα γίνει ρουφιάνος για να σώσει το τομάρι του, παρόλα αυτά θα σηκώσει ανάστημα και θα πει στον φίλο που τον έφερε σε αυτή τη θέση ότι έχει λάθος. Διότι οι φίλοι δεν είναι μόνο για να χαϊδεύουν, αλλά και για να ταρακουνούν.

Ίσως γιατί αυτό σε θέλουν στο πλευρό τους οι φίλοι που σε «ξεγυμνώνουν». Για να ταρακουνιούνται. Για να τους χτυπάς την πλάτη στα δύσκολα, αλλά να τους τα τρίζεις όταν χάνουν το δρόμο τους.

Οποιαδήποτε άλλη άποψη δεκτή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved