Ένα Oscar που δεν χρειαζόταν να δοθεί

Γιατί το τιμητικό Oscar που δώσανε στον David Lynch ήταν πραγματικά αχρείαστο.

Μετά από μία καριέρα γεμάτη επιτυχίες και επικές ταινίες, μετά από τριάντα χρόνια στο χώρο του κινηματογράφου, η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να δώσει ένα τιμητικό βραβείο Oscar στον ογκόλιθο David Lynch.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ανεβαίνοντας για να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο άφησε να εννοηθεί με το λακωνικό του και κάπως αδιάφορο ύφος πως πραγματικά δεν τον νοιάζει είτε τον τιμούν είτε όχι.

Συγκεκριμένα είπε: «Ευχαριστώ πολύ, έχετε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο».

Κανείς ακριβώς δεν ξέρει τι ακριβώς εννοούσε ο Lynch με αυτά του τα λόγια αλλά υποψιαζόμαστε πως μιλούσε στο ίδιο το χρυσό αγαλματάκι, απαξιώνοντας το με τον ιδιαίτερο τρόπο του.  

Τα χειροκροτήματα από το κοινό, όπου μπορούμε καθαρά να δούμε σημαντικούς ανθρώπους του κινηματογράφου όπως ο Ταραντίνο και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ήταν εκκωφαντικά, κι αυτό ίσως να είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον ίδιο τον σκηνοθέτη παρά το ίδιο το Oscar. Η ίδια η εκτίμηση των συναδέλφων του.

Κάπως αχρείαστο και κάπως βλακώδες όλο αυτό όμως δεν βρίσκετε; Πολύ «Χόλυγουντ» θα λέγαμε. Πολύ κακό για το τίποτα.

Κάτι όμως μας θυμίζει όλο αυτό το φιάσκο.

 

Ένας άλλος γιγαντιαίος σκηνοθέτης, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ποτέ δεν πήρε ένα τέτοιο αγαλματάκι αν και ήταν άπειρες οι φορές που το άξιζε.

Μπορεί πολλές ταινίες του να ήταν υποψήφιες αλλά ποτέ δεν κατάφερε να πάρει ένα «κανονικό» βραβείο της Ακαδημίας.

Στο τέλος αυτό που έκαναν, και μοιάζει σαν κίνηση από μόνη της κάπως αηδιαστικά «φιλανθρωπική» και ελαφρώς μίζερη, ήταν να του δώσουν ένα τιμητικό Oscar μόνο και μόνο γιατί «έπρεπε».

Alfred Hitchcock1

Ακριβώς όπως έγινε και με τον ίδιο τον David Lynch πριν από λίγες μέρες.

Είναι αυτό που λέμε, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά αυτό το «κάλλιο αργά» πλέον μοιάζει υπερβολικά ασήμαντο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς που πραγματικά δεν έχουν καμία ανάγκη από βραβεία, τιμητικές βραδιές και απονομές, μιας και το μόνο και πιο σημαντικό «βραβείο» τους είναι η ανταπόκριση και η εκτίμηση από το κοινό τους και την ίδια την ιστορία του κινηματογράφου.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις στιγμιότυπα από την τιμητική βραδιά της Ακαδημίας:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved