Πώς το deepfake θα επηρεάσει τις ζωές μας

Στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερα από αυτά τα κρούσματα πλαστών βίντεο.

Πάντα είμαστε προσεχτικοί κι επιφυλακτικοί με το τι βλέπουμε στο ίντερνετ αλλά πλέον με το deepfake τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο αμφίβολα.

Τα deepfakes είναι τεχνική που χρησιμοποιείται σε παραγωγή ψεύτικων βίντεο έτσι ώστε να παραποιείται το περιεχόμενο τους με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων artificial intelligence, δηλαδή προγραμμάτων που κάνουν το πρόσωπο που μιλάει να εκφράζεται με κινήσεις προσώπου άλλων ανθρώπων ή εικόνων.

 

Όλες οι πληροφορίες λένε πως στο μέλλον θα δούμε περισσότερα πλαστά βίντεο online. Τα πιο πολλά από αυτά δεν θα είναι και πολύ διαφωτιστικά, το αντίθετο ίσως, θα προσπαθούν να μας πείσουν για κάτι που θέλουν με πλαστά μέσα.

Δες τι γράψαμε για τον fake βιασμό στις Σπέτσες.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Είναι ένα πράγμα αντίστοιχο του fake news αλλά πολύ πιο ύπουλο και καλοφτιαγμένο.

Η πλειοψηφία των deepfakes που κυκλοφορούν στο ίντερνετ είναι πορνογραφικού περιεχομένου και σκοπό έχουν να διαβάλουν γνωστά πρόσωπα. Οι Η.Π.Α. προειδοποίησαν πως τα deepfakes μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τις εκλογές.

Το χιουμοριστικό κομμάτι των deepfakes θέλει τον Nicolas Cage να είναι η Amy Adams! Πολύ γέλιο!

 

Το ερώτημα είναι πως ακόμη κι αν οι μηχανές μπορούν να εντοπίσουν τις ίδιες τις μηχανές, οι μάζες δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει μπέρδεμα σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Αν τα deepfakes διατηρήσουν τον σατιρικό τους χαρακτήρα είμαστε σε καλό δρόμο, αν όμως πάρουν μία προπαγανδιστική πορεία χειραγώγησης των μαζών, τότε τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε ορθολογιστικά και με βάση την ποιότητα του περιεχομένου ενός μέσου, σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναλύσουμε λίγο παραπάνω το τι βλέπουμε στις οθόνες μας.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά ιστορικά deepfakes:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved