Δύο όπλα και δύο ακόμα φρικτά Ρέκβιεμ

Σε λιγότερο από μία ημέρα, υπήρξαν δύο επιθέσεις, τουλάχιστον 29 νεκροί και 53 τραυματίες. Όταν μια χώρα, δεν θέλει να μάθει από τα λάθη της.

Στη χώρα των ευκαιριών, καλύτερα να είσαι ένα ελάφι που περνά την εθνική στις έντεκα το βράδυ, παρά ένας άνθρωπος που πάει για τα ψώνια του στο Walmart. Γνωρίζεις τι είναι το Walmart; Αλυσίδα πολυκαταστημάτων. Θες κινητό τηλέφωνο; Πας στο Walmart. Θες άγουρο προς γινωμένο αβοκάντο; Πας στο Walmart. Θες να κουρευτείς; Πας στο Walmart. Αν κατέγραφε κάποιος το χρόνο που περνά ο μέσος Αμερικανός καθημερινά μέσα εκεί και ανακοίνωνε τα αποτελέσματα μέσω ενός τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας, οι μισοί θα έπεφταν από τις πολυθρόνες τους και οι άλλοι μισοί θα σπάραζαν στο κλάμα όντας σε εμβρυακή στάση. Μεγάλο μέρος της ζωής τους, το περνούν ανάμεσα στα πελώρια ράφια της γνωστής αλυσίδας. Αν γίνομαι υπερβολικός; Φυσικά, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά όταν αναφέρομαι στην Αμερική. Είναι η χώρα της υπερβολής.

Πριν λίγους μήνες, ένας γνωστός μου παρέσυρε ένα ελάφι καθώς επέστρεφε σπίτι του. Καθημερινά, καταγράφονται χιλιάδες τέτοια περιστατικά στις ΗΠΑ καθώς όλοι οι δρόμοι έχουν κατά μήκος τους τεράστιες δασικές εκτάσεις. Από το πουθενά, σαν αστραπή σε κατάμαυρο ουρανό, το μικρό και χαριτωμένο ζωάκι βρέθηκε μπροστά του κοιτάζοντας φοβισμένο το φως των δύο προβολέων να πλησιάζουν κατά πάνω του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε είσαι άνθρωπος είτε είσαι ζώο, ο αντανακλαστικός σου μηχανισμός παύει να λειτουργεί. Τα πόδια σου παραμένουν στο έδαφος και το μυαλό σου, για πρώτη φορά από τότε γεννήθηκες, μοιάζει κενό από σκέψεις. Στεναχωρήθηκε, ακόμα και αν γνώριζε πως δεν έφερε καμία ευθύνη και πως δεν είχε καμία άλλη επιλογή. Η ζωή είναι σκληρή και απρόβλεπτη, έτσι δεν είναι; 

 

(El Paso, Texas)

 

Για τα τουλάχιστον 20 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στο El Paso του Τέξας, ναι, ήταν σίγουρα απρόβλεπτη. Η αστυνομία δέχθηκε τις πρώτες κλήσεις γύρω στις 10:39, ένα απλό βράδυ Σαββάτου. Συνήθως, τα Σάββατα για τους Αμερικανούς, είναι μια ημέρα που θα επιλέξουν να πάνε στον κινηματογράφο ή σε κάποιο εστιατόριο. Κάποιοι από αυτούς, για την ακρίβεια 3,000 υποψήφιοι καταναλωτές και 100 εργαζόμενοι, για κακή τους τύχη, βρέθηκαν στο Walmart. Τύχη; Οι τραυματίες, 26 στον αριθμό, ίσως πιστεύουν σε αυτή. Αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα της τύχης, έχουμε να κάνουμε με μια ανικανότητα που η Αμερική, σαν άλλη κότα, την προστατεύει, την κρύβει και την κλωσάει σαν πολύτιμο χρυσό αβγό. Η ανικανότητά της να προλαμβάνει ανεπιθύμητες καταστάσεις από άτομα με ψυχικές ασθένειες, είναι πλέον πιο εμφανής από ποτέ. Τα θεμέλια είναι σάπια. Αν υπήρχε το βάρος της συνείδησης, ίσως τώρα μιλούσαμε για μια χώρα υπό κατάρρευση.

Ο ύποπτος για την επίθεση στο El Paso, 21 χρονών, είναι απλά ένα νούμερο που προστέθηκε στη λίστα και μεγάλωσε τον συνολικό αριθμό –εφόσον αποδειχθεί πως εκείνος είναι ο δολοφόνος- των ατόμων μικρής ηλικίας που σκοτώνουν. Σκοτώνουν εν ψυχρό, χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς έχουν προκαλέσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο αστείο και να ακούγεται από τα δικά του χείλη, θεωρεί πως οι επιθέσεις αυτές, έχουν να κάνουν με «προβλήματα ψυχικής ασθένειας». Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει; Ας υποθέσουμε πως δεν το είπε ο Τραμπ αλλά κάποιος που βγήκε από το σπίτι του για να πάρει την εφημερίδα από το καλοδιατηρημένο του γκαζόν. Θα διαφωνούσες; Σκέψου πόσες παρόμοιες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, έγιναν από άτομα νεαρής ηλικίας.

 

(Dayton, Ohio)

 

Ο Connor Betts, έγινε δολοφόνος σε ηλικία 24 χρονών. Έπεσε στο έδαφος ως τέτοιος, πήρε την τελευταία του αναπνοή ως τέτοιος. Σκότωσε 9 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 27. Βγήκε ανενόχλητος σε ένα πολυσύχναστο δρόμο του Dayton στο Οχάιο και σκότωσε την ίδια του την αδερφή. Η ελεύθερη οπλοφορία ή ο εύκολος τρόπος να βρει κάποιος παράνομα κάποιο όπλο, είναι ένα ακόμα άλυτο πρόβλημα. Μπροστά σε αυτό, οι αρμόδιοι μοιάζουν με μυρμήγκια έτοιμα να πατηθούν από μια πελώρια μπότα. Είναι φοβισμένοι και ανήμποροι, έχουν αποδεχθεί πως είναι ένα ζήτημα μόνο προς συζήτηση και όχι προς επίλυση.

Σε λιγότερο από μία ημέρα, υπήρξαν δύο επιθέσεις, τουλάχιστον 29 νεκροί και 53 τραυματίες. Δύο ακόμα θρηνητικά ρέκβιεμ έφτασαν στα αφτιά αθώων πολιτών που έχασαν ή κατάλαβαν πως είναι να χάνεις δικούς σου ανθρώπους ένα αδιάφορο βράδυ Σαββάτου ή ένα αθώο κυριακάτικο πρωινό. Ας ζήσουμε καλύτερα σαν ανυποψίαστα ελάφια που περνούν την εθνική, κάποιες φορές, ο δρόμος είναι άδειος.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved