Μπορεί το virtual reality να ανοίξει ένα νέο παραθύρο στην ψυχαγωγία;

Ζητήσαμε από έναν ειδικό να αξιολογήσει την άφιξη του VR στη ζωή μας και τα μονοπάτια στα οποία αναμένεται να μας οδηγήσει.

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω είναι τα memes που διακωμωδούν το πως προβλέπαμε το μέλλον πριν αρκετά χρόνια και πως τελικά είναι. Πονάει, αλλά αποτύχαμε εντυπωσιακά στις περισσότερες προβλέψεις μας, ενώ σε κάποιες πλησιάσαμε τόσο μα τόσο κοντά. Υπάρχει όμως μία λαμπρή εξαίρεση, μία πρόβλεψη που από την εικονοποίηση, την λειτουργία μέχρι και τον τρόπο, ήμασταν ακριβείς: την εικονική πραγματικότητα ή αλλιώς το VR.

 

 

Θυμάμαι από πιτσιρικάς ακόμα την κλασσική εικόνα, που παρουσιάζει ένα χαρακτήρα με ένα headset στο κεφάλι, καλώδια στα χέρια και στις πιο προχωρημένες εκδοχές, ο ίδιος ο άνθρωπος συνδεμένος με τη μηχανή σε υπέροχες biomech εικόνες που αποτυπώνουν το apex της ανθρώπινης δημιουργίας – (σ.σ.: εξαιρετικά ειρωνικό ότι αυτό το apex της ανθρώπινης δημιουργίας είναι η σύνδεση με τη μηχανή).

Σειρές, ταινίες και φυσικά παιχνίδια έχουν ένα κοινό: φτιάχνουν κόσμους στους οποίους μας καλούν να ταξιδέψουμε. Και συνήθως αυτό κάνουμε. Χανόμαστε μέσα σε αυτούς τους κόσμους, εκτός από τον κόσμο του The Shining - γιατί να θες να χαθείς άλλωστε μέσα σε αυτό τον κόσμο; Πες μου έναν γαμημένο λόγο. Τι ανωμαλία είναι αυτή; Όχι, δεν ακούω κουβέντα.  Ανάλογα το μέσο και την ποιότητα, η αίσθηση ότι ήσουν μέρος του κόσμου ήταν και πιο έντονη. Σε κάθε ταινία του Μιγιαζάκι για παράδειγμα ένιωθα πάντα ότι ήμουν μέρος της ιστορίας, του κόσμου. Ακόμα κι αν ήταν πολύχρωμος και κάπως διεστραμμένος. Στο VR μπορείς, πλέον σχεδόν κυριολεκτικά, να χαθείς σε αυτούς τους κόσμους. Μπαίνεις μέσα, συνδέεσαι κανονικά, γίνεσαι μέρος του όλου «είναι» τους. Γυρνάς το κεφάλι δεξιά-αριστερά και αντί για το δωμάτιό σου, βρίσκεσαι στον κόσμο του Skyrim έτοιμος για βέλη στο γόνατο και κυνήγι κοτόπουλων.  Φορώντας αρχικά ειδικό εξοπλισμό είτε σε κονσόλα είτε στο PC, στο κεφάλι και τα χέρια, ο χαρακτήρας τοποθετείται στον κόσμο του παιχνιδιού.

 

 

Αν μέχρι πρότινος για να κοιτάξεις πάνω-κάτω στο αγαπημένο σου παιχνίδι, κουνούσες έναν μοχλό, τώρα το κάνεις με το κεφάλι. Κουνώντας το κεφάλι πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, βλέπεις γύρω σου πια τον νέο κόσμο στον οποίο έχεις μπει. Βλέπεις άλλους παίκτες, οχήματα, εχθρούς. Ό,τι κινήσεις κάνεις στον πραγματικό κόσμο, αποτυπώνονται και στον νέο εικονικό που έχεις μπει. Μπορείς να χαιρετάς, να κάνεις χειραψία ή απλά να φαπίζεις κόσμο κουνώντας τα χέρια σου.  Βέβαια υπάρχουν έντονες φάσεις και το VR δεν είναι για φοβιτσιάρηδες. Σκέψου μια ορδή από ζόμπι να έρχονται κατά πάνω σου, να τα βλέπεις -πραγματικά- να φτάνουν μέχρι τη μούρη σου και να σε πιάνει κόψιμο από το φόβο. Έχουμε δοκιμάσει horror παιχνίδια σε VR και ξέρουμε.

Η λειτουργία του VR είναι πολύ απλή: στην πραγματικότητα είναι δύο οθόνες πολύ κοντά στα μάτια σου οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο field of view – εξομοιώνουν την όρασή που έχεις στον πραγματικό χρόνο φροντίζοντας να καλύπτουν και την περιφερειακή όραση.  Μιλάμε όμως για την πιο απλή από τις εφαρμογές του VR – το Gaming. Στην πραγματικότητα το VR έχει εφαρμογή σε πολύ πιο σοβαρούς τομείς όπως η Ιατρική, ο στρατός, στις κατασκευές, ακόμα και στην εκπαίδευση.  Στην ιατρική για παράδειγμα οι χειρούργοι ελέγχουν ρομπότ μέσω VR τα οποία εγχειρίζουν τους ασθενείς. Στον στρατό το VR χρησιμοποιείται ήδη για εκπαίδευση ή και έλεγχο μη επανδρωμένων οχημάτων όπως τα drones.

 

 

Οι εφαρμογές είναι πολύ περισσότερες και αυξάνονται σχεδόν εκθετικά, με το VR να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος μας σε όλους τους τομείς και φαίνεται πως αυτό τουλάχιστον το κάνουμε σωστά ως ανθρωπότητα. Αν θες να δεις που έχει εφαρμογή αυτή τη στιγμή το VR – και φυσικά να εκπλαγείς, τσέκαρε αυτό το link.

Από όλες τις εφαρμογές του όμως, το αγαπημένο είναι το VR Chat. Μία εφαρμογή στην πραγματικότητα που είτε χτίζεις κόσμους, είτε κάνεις join σε υπάρχοντες, επιλέγεις «avatar», δηλαδή την απεικόνιση σου στον εικονικό κόσμο και αρχίζεις να μιλάς και να συναναστρέφεσαι με κόσμο Εκεί θα ζήσεις την εμπειρία του να γνωρίσεις μια σέξι Γιαπωνεζούλα και να φλερτάρεις μέχρι να μάθεις πως πίσω της βρίσκεται ένας Αμερικάνος έφηβος με ακμή (σ.σ.: λίγο ανατριχιαστικό έτσι;). Βέβαια λειτουργεί both ways, οπότε μπορεί να είσαι εσύ η σέξι Γιαπωνεζούλα, ο Σκούμπι Ντου, ένας τυχαίος σφίχτης ή τελοσπάντων ό,τι σου έρθει στο μυαλό.

Και επειδή αυτοί είμαστε, ακολουθούν κάποια από τα πιο χιλάριους βίντεο του VR Chat.

* Ο Δομίνικος Πρίτης είναι ο Editorial Director του TechinGreek.com.

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved