Μήπως τελικά ο Thanos είναι ένας συμπαντικός ανθρωπιστής;

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα ο Δημήτρης Δρίζος γράφει για αυτό που σκέφτηκαν αρκετοί.

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του τελευταίου κεφαλαίου των Avengers, το πολυθρύλητο Endgame, μας περιμένει με ένα κουβά pop-corn, κορυφαία δράση και ένα σενάριο που πολύ αναρωτιόμαστε πως μπορεί να τελειώσει. Και μία ιδέα για τον «αγώνα» του Thanos - γιατί ναι, ένας αγώνας είναι. 

Γιατί είναι προφανές πως οι καλοί (και καλά) είναι οι Avengers, που το όνομά τους εξ ορισμού τους κάνει κακούς και αντιπαθητικούς. Διότι ελληνιστί Avengers σημαίνει «Εκδικητές» και όπως γνωρίζουμε όλοι, η εκδίκηση καλό πράγμα δεν είναι. Ας επέλεγαν ένα άλλο όνομα, να είχαν ένα franchise πιο name friendly. Αυτά όμως δεν σας τα είπε κανείς, γιατί θαμπωθήκατε από τα αμφιβόλου προελεύσεως μούσκουλα του Captain America

Ο καλός στην ταινία είναι ο Thanos. Τέλος. Έχει πλάνο σωτηρίας όλου του Γαλαξία. Ξέρει τι κάνει, γιατί το κάνει και τι θυσιάζει. Οι Avengers knows nothing που θα έλεγε και μια ψυχή (που δεν ζει) στο Game Of Thrones (keyword για την αναζήτηση).

 

 

Το πρόβλημα του υπερπλυθησμού

«Ο άνθρωπος θα πρέπει με γενναιότητα να ταξιδέψει εκεί που δεν έχει πάει ποτέ ξανά κανείς», είχε δηλώσει πριν από χρόνια ο μακαρίτης Στίβεν Χόκινγκ. Ξέρετε γιατί το είπε; Ως βασικές αιτίες της επικείμενης καταστρφής, ο Χοκινγκ παρουσιάζει τον υπερπληθυσμό και η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση των ενεργειακών πόρων του πλάνητη. Ένας αυτός.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το γεγονός πως έχουμε υπολογιστές και γράφουμε (αλλά και για το ό,τι ο Χόκινγκ επικοινωνούσε μαζί μας), όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει δυο πράγματα: Α), πως τα Windows Millenium ήταν επιτυχημένα. Β) πως ο πλανήτης μας που φιλοξενεί 7,6 δις ανθρώπους ΔΕΝ μας χωρά όλους να μας θρέψει. Δεύτερος αυτός.

Ο Dan Brown είχε γράψει στο Inferno για το θέμα του υπερπληθυσμού, επιστρατεύοντας (εκ του πούθεν) μέχρι και τον Δάντη (όχι τον Χρήστο). ΟΚ, δεν είναι πειστήριο για να συνεχίσω, αλλά όταν ένας άνθρωπος με εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων θυμίζει ένα σοβαρό θέμα, που θα φτάσει σε εκατομμύρια αναγνώστες αλλά και θεατές, λόγω του ότι έγινε κινηματογραφική ταινία, τότε κάτι λέει. Kαι στην τελική, έτσι γλίτωσε η ανθρωπότητα από τον Μεσαίωνα και πέρασε στην Αναγέννηση - χωρίς αστεία μιας και αφανίστηκαν τα 2/3 του πληθυσμού λόγω της πανώλης (εξαιρετικό το ντουέτο της με την Ευρώπη).

 

Διάβασε εδώ για το μεγαλείο του Thanos.

 

Ο Thanos ή Thanasis ή Nasos ή Athanasios, μια γυναίκα και ο υπερπληθυσμός

Στα κόμικ, ο τιτάνας-ντουλάπα, πέφτει θύμα του έρωτα και κάνει τα χατίρια σε μια γυναίκα. Ένας από τους τρόπους για να αποδείξει πως την αγαπάει δεν είναι άλλος από αυτόν που είδαμε στο σινεμά. Μάζεψε όλες τις infinity stones, έφτιαξε το γάντι του θανάτου, και χτύπησε τα δάχτυλά του σαν Σκανδιναβός τουρίστας σε κυκλαδίτικο νησί όταν ακούει τον «Ζορμπά». Οι ψυχές λοιπόν έγιναν δώρο στην κυριούλα και μετά αυτή η γήινη κλίκα των «Εκδικητών» (ας γελάσω) αναλαμβάνει δράση.

Στην ταινία όμως ο Athanasios έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο: Αν θέλετε να υπάρξει ζωή στο μέλλον, πρέπει να ξεφορτωθούμε κόσμο. Πονάει, βαρύ, αλλά σωστό. Το αναλύει με ντοκουμέντα. Στο Τιτάνα τους τα έλεγε και τον κορόιδεψαν. Τι έκανε λοιπόν ο Thanos; Κλείστηκε σε ένα γυμναστήριο (για να τους δείξει αυτός, να δούνε τι θα πάθουνε), έφτιαξε το πιο bad ass τρικέφαλο που έχει δει ο Γαλαξίας και μετά συγκέντρωσε κάθε infinity stone για να σώσει όσα σώζονται. Δεν καθόταν σε ένα σαλόνι να πίνει και να γλεντικοπάει όπως έκαναν μερικοί (Tony Stark εσένα εννοώ).

landscape 1452510174 movies thanos infinity gauntlet marvel cinematic universe

Ο λιλά τιτάνας θυσίασε κόρη για να σώσει άλλους. Αν δεν είναι αυτό πράξη ηρωισμού δεν ξέρω τι είναι. Δεν είναι πράξη ηρωισμού να θες να σώσεις τον κολλητό σου που έχει δολοφονήσει μάνα και πατέρα του άλλου κολλητού σου, γνωρίζεις την ενοχή του και όμως αντί να κάνεις το σωστό και δίκαιο όπως προμοτάρεις τον εαυτό σου, κάνεις ό,τι σε συμφέρει. Βλέπε Captain America.

Ο Nasos δεν έκανε διακρίσεις στις ψυχές που θα ξεφορτωθεί. Έκανε το «σναπ» και όλα έγιναν random. Αν επέλεγε με κριτήρια τότε, ναι, το δέχομαι, θα ήταν κακός. Αν έλεγε «εσύ έχεις λεφτά, εσύ όχι, εσύ είσαι μαύρος, εσύ λευκός, εσύ είσαι δυνατός, εσύ αδύναμος, εσύ άσχημος, εσύ όμορφος», τότε ναι, θα ήταν πραγματικά κακός και αντιπαθής. Αλλά όχι, δεν το έκανε. Δεν επέλεξε. Όλα τα έκανε η μοίρα και ο Nasos δεν επενέβη σε καμία απόφαση. Απλά έθεσε σε λειτουργία το γρανάζι σωτηρίας ολάκερου του Γαλαξία

Τα καλομαθημένα παιδάκια της Marvel

Εντωμεταξύ οι Avengers είναι σαν παιδάκια που έχουν βγει από κάποιο ιδιωτικό σχολείο και νομίζουν πως κάνουν αυτό που νομίζετε και δέρνουν. Πάμε να δούμε την σύσταση της ομάδας τους, που αν δεν καταστρέψει την μισή ανθρωπότητα, δεν σκοτωθούν εκατομμύρια κόσμου για να κάνουν το κομμάτι τους, δεν φέρνουν αποτελέσματα:

-Ένας αναβολιασμένος βετεράνος που νομίζει πως ξέρει τι είναι δικαιοσύνη. Με όπλο του ΜΙΑ ΑΣΠΙΔΑ. ΜΙΑ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΟΠΛΟ.

-Ένας πάμπλουτος νάρκισσος που τα βρήκε όλα έτοιμα και πίνει όλη μέρα. Με μια στολή που και η βαφτιστήρα μου αν την βάλει, θα έχει τις ίδιες δυνάμεις με αυτόν.

-Ένας εξωγήινος πρίγκιπας που το level δυναμής του, έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. ΟΚ, τίμιο.

-Μια Ρωσίδα, που όπως όλες οι κινηματογραφικές Ρωσίδες (τι κλισέ Θέε μου), μικρή την χτυπούσαν, την πήραν από μικρή από το σπίτι της, την έκλεισαν σε ένα ίδρυμα, έγινε φονικό όπλο, κλπ,κλπ, κλπ. Τόσοι εξωγήινοι ΚΑΝΕΙΣ δεν κέρδισε μια γήινη γυναίκα που ξέρει απλά καράτε.

-Ένας επιστήμονας που γίνεται Χαλκ - αλήθεια τώρα;

-Ένας τύπος με τόξο. Που είμαστε, στον Μεσαίωνα; Είναι τόσο περιττός, που και να πεθάνει δεν θα πει κανείς «Ο Hawkey που είναι;».

-Ένας Βασιλιάς μιας φανταστικής αφρικανικής χώρας, που όταν πίνει ένα φυτό γίνεται υπερήρωας. Που δηλαδή αν το πιει και η σπιτονοικοκυρά μου στο ισόγειο που έχει χρόνιο λουμπάγκο, τα αποτελέσματα θα είναι ίδια.

-H Captain Marvel είναι ακόμη μια απόδειξη πως οι εξωγήινοι θα σώσουν τους γήινους. Πάλι βάζουμε άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. 

-Για τον ανεκδιήγητο Star Lord δεν χαλάω ούτε χαρακτήρα παραπάνω για να γράψω.

-Ένα παιδάκι που και αυτό δεν έχει δυνάμεις αλλά έχει στολή. Ευτυχώς που τον τσίμπησε αράχνη και όχι καμιά ακρίδα!

Με δυο λόγια, αν έχεις στολή μπαίνεις στην ομάδα. Δηλαδή και ο κακός στο Scream αν έστελνε ένα CV θα έμπαινε στο team.

 

hungover go away GIF

 

 

Το πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός ή η διαχείριση;

Εδώ θα βγω λίγο εκτός του μονοπατιού και θα παραθέσω στοιχεία ώστε να μην λέτε πως είμαι Thanos... sorry εννοώ εμπαθής.

Στον πλανήτη θρέφουμε τα ζώα με τα 3/5 της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών να πηγαίνουν σε αυτό τον σκοπό. Νούμερο ικανό να θρέψει όλους τους ανθρώπους στις χώρες του τρίτου κόσμου, ωστόσο η ανώτερη ελίτ επιλέγει να ταΐζει τα ζώα, το κρέας των οποίων θα ταΐσει κάτι λιγότερο από τον μισό πλανήτη. Εδώ είναι ξεκάθαρο πως η λάθος διαχείρηση των πόρων επιφέρει και την πείνα, οπότε το μεγαλύτερο επιχείρημα καταπολέμισης του υπερπληθυσμού καταρρέει όπως όλη η ζωή του γαλαξία μετά το «σναπ».

Τυπικές προβλέψεις εκτιμούν ότι η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή από 50 έως 100%, ενώ το καλύτερο επίπεδο ζωής πολλαπλασιάζει αυτομάτως τη ζήτηση ζωικών προϊόντων όπως το τυρί, τα γαλακτοκομικά, αλλά και τα ψάρια και ειδικά η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια ζωοτροφών απαιτούν πολύ περισσότερη γη, νερό και ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή για κατανάλωση αποκλειστικά και μόνο αγροτικών προϊόντων. Πόσο κρέας θα καταναλώνουν τα δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Εάν ωστόσο, «αγαπούν» το κρέας στον βαθμό που το προτιμά σήμερα ο δυτικός κόσμος, οι ανάγκες θα είναι τεράστιες. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι περιβαλλοντικές καταστροφές θα γίνουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμία του παγκόσμιου πληθυσμού για κρέας: ρημαγμένη γη, πόλεμος για το νερό και αρπαγές εκτάσεων που θα αφήσουν εκατομμύρια αγρότες στις φτωχές χώρες χωρίς κανένα μέσο επιβίωσης.

avengersendwakanda 1 .0

Είναι τελικά κακός ο Thanos;

Όχι. Είναι πραγματιστής και κυνικός. Οι πράξεις του δεν δικαιολογούν τον απώτερο σκοπό του, αλλά μην ξεχνάμε πως ο Μακιαβέλι είχε πει «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Φαντάζεστε να είχε πάρει ο Σταρκ το γάντι και να το φορούσε τι θα είχε κάνει; Αν το είχε πάρει ο Thor δεν θα είχε κάνει χάος για να κάνει το Άσγκαρντ υπερδύναμη; Ο Captain America αν το έπαιρνε, λογικά θα το έδινε στον Μπάκι τον Μονόχειρα, γιατί έτσι κάνουν οι φίλοι.

Ο Thanos τουλάχιστον σκέφτηκε πως να διατηρήσει τη ζωή σε όλα τα πλάτη και μήκη του Γαλαξία. Όταν οι «Εκδικητές» καταφέρουν να μην τσακωθούν για πάνω από 10 λεπτά και να βάλουν το «εγώ» κάτω από την ομάδα, να ξαναμιλήσουμε. Από τύπους που παίζουν μπουνιές μεταξύ τους, σκοτώνουν τους γονείς ο ένας του άλλου και οδηγούν R8, σπάζοντας όλους τους νόμους του ΚΟΚ, δεν ακούω αντίλογο.

Ο τιτάνας είχε σχέδιο. Και τρικέφαλα. Οι άλλοι δεν έχουν και είχαν ποτέ τίποτα.

Ευτυχώς που έχουν τον Thor και το παλεύουν...

 

chris hemsworth thor GIF

YΓ: Σκεφτείτε ποιος νοιάζεται για τις ανάγκες του κόσμου και ποιος προωθεί τα βιομηχανικά τραστ μέσα από τον καπιταλισμό και την ρομποτική μειώνοντας θέσεις εργασίας...



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved