Πρέπει να χαιρόμαστε που επιστρέφει το GNTM;

Κάνοντας unboxing στην «Αναζήτηση των καλύτερων μοντέλων», ξεπροβάλει ένα ωραιότατο reality. 

Το Next Top Model επιστρέφει. Και πολύ καλά κάνει, διότι πήγε πολύ καλά στα νούμερα τηλεθέασης, οπότε γιατί να αλλάξεις μια πετυχημένη συνταγή όταν είναι τόσο «νόστιμη», ειδικά αν δεν την έχει μπουχτίσει ο κόσμος; Επιστρέφουν λοιπόν τα κορίτσια που θέλουν να γίνουν διάσημα μοντέλα (παρότι έχει «πεθάνει» το μόντελινγκ), για να κάνουν φωτογραφίσεις σε περιοδικά που δεν υπάρχουν και πασαρέλες σε επιδείξεις μόδας που δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ή δεν έχουν τέλος πάντων καμία σχέση με το ένδοξο παρελθόν.

«Τότε τι στην ευχή θέλουν όλα αυτά τα κορίτσια»; Ίσως να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους, να γίνουν γνωστές, να μπουν στην τηλεόραση, να «φτιάξουν τη ζωή τους με κανένα παλικάρι της προκοπής», να βελτιώσουν τα οικονομικά τους. Δεν ξέρω αλήθεια να σας πω, η κάθε μια με το σκοπό της και τα κίνητρά της. Αυτό που ξέρω να σας πω, είναι ότι ο περισσότερος αντρικός πληθυσμός περιμένει το πρώτο κομμάτι του διαγωνισμού, εκεί όπου τα κορίτσια εμφανίζονται μπροστά στην κριτική επιτροπή, φοράνε τα μαγιό τους και περνάνε «Ιερά Εξέταση»: «Έχεις πειράξει το στήθος σου»;«Έχεις φουσκώσει τα χείλη σου»; «Βλέπω λίγη κυτταρίτιδα», «ο πωπός σου είναι πολύ καλός». Και περπατάνε τα κορίτσια πάνω - κάτω, για να δει η κριτική επιτροπή (και η μισή Ελλάδα) το βάδισμά της και παράλληλα να δει «σάρκα». Όχι καλέ, δεν είναι σεξιστικό, έτσι είναι το «φορμά» του παιχνιδιού παγκοσμίως, σας παρακαλώ, τι λέτε τώρα; Κατά τα άλλα, ντροπή σε όσους κάνουν λιγούρικα και σεξιστικά σχόλια στα social media. Σα δεν ντρέπονται…

 

 

Κατά τα λοιπά, μάθαμε και τι πρέπει να απαντήσουν τα υποψήφια μοντέλα στην αίτηση συμμετοχής. Τα κλασσικά (ονοματεπώνυμο, βάρος, χρώμα μαλλιών και ματιών), χόμπι και ενδιαφέροντα, πολύ καλά ως εδώ. Αλλά θα πρέπει να αιτιολογήσουν γιατί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι ένα από τα Next Top Models. Και να περιγράψουν το όνομα του ειδώλου τους, να ονοματίσουν το αγαπημένο τους μοντέλο αιτιολογώντας το και τους αγαπημένους τους σχεδιαστές μόδας. Όσες μάλιστα βρεθούν ενώπιον της κριτικής επιτρπής, θα πρέπει εκ των προτέρων να έχουν απαντήσει στην ερώτηση «τι δεν θα έκανες σε μια φωτογράφηση;» Και τέλος, υπάρχει το εξής: «θα υπάρχουν κάμερες που θα σε καταγράφουν όλη την ώρα. Θεωρείς ότι θα είσαι άνετη όταν θα σου ζητηθεί να εκφράσεις τα συναισθήματά σου μπροστά στην κάμερα»; 

Μια και μιλάμε για GNTM έχεις δει τον δικό μας Χρήστο Μπαρούνη σε βίντεο με την Μαριάννα Παινέση;

Μεταφράζω σε απλά ελληνικά: καλό το μόντελινγκ και οι αναλογίες και το περπάτημα και η φωτογένεια, όλα αυτά χρειάζονται. Και δεν έχει τόση σημασία τι θα απαντήσεις στα παραπάνω και ποια είναι τα χόμπι σου κι αν βοηθάς ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή προσφέρεις κοινωνική εργασία, ξέρουμε ότι οι περισσότερες θα πείτε ως αγαπημένο μοντέλο την Καγιά και την Παπαγεωργίου και δεν μας καίγεται καρφάκι τι θα κάνατε ή δεν θα κάνατε σε μια φωτογράφηση, διότι ούτως ή άλλως θα κάνετε αυτό που θα σας ζητήσουμε, αλλιώς την πατήσατε - κι ας έχετε υψοφοβία ή δεν σας αρέσει το νερό ή έχετε αλλεργία στα σκυλιά ή τις γάτες, ας προσέχατε ή ας μην δηλώνατε συμμετοχή. Το τελευταίο έχει όλο το ζουμί: οι κάμερες θα γράφουν συνέχεια, εμείς μετά θα μοντάρουμε και θέλουμε όσο γίνεται καλύτερο reality, διότι αυτό θέλει ο κόσμος. Ξεκατίνιασμα, κουτσομπολιό, πισώπλατα μαχαιρώματα, ίντριγκες, κλίκες, «ελεγχόμενο μπούλινγκ», ήρωες και αντι-ήρωες ώστε ο κόσμος που βλέπει να ταυτιστεί, να εξοργιστεί, να αγαπήσει και να μισήσει. 

 

 

Reality θέλει ο λαός, είτε μιλάμε για το Next Top Model, είτε για το Survivor, είτε για το Master Chef. Να χώνει το μάτι του στην κλειδαρότρυπα και να κρυφοκοιτάζει, να βάζει το ποτήρι στον τοίχο για να ακούσει, να βλέπει υπότιτλους που να του λένε τι ψιθύριζαν τα κορίτσια και ποια κορόιδευαν, να μονολογεί «ααα τη σιχαμένη…» και «μπράβο το κορίτσι!». Όλα τα άλλα, τα «Διαγωνισμός Μαγειρικής» και «Ψάχνουμε τα καλύτερα μοντέλα» και «Εδώ επιβιώνουν οι πιο δυνατοί και ανθεκτικοί» είναι το τηλεοπτικό περιτύλιγμα. Μόλις κάνεις όμως το unboxing, ένα ωραιότατο reality ξεπροβάλει από μέσα - και σε τελική ανάλυση, αυτό θα φέρει και τα νούμερα τηλεθέασης. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved