Ό,τι με ηρεμεί έχει ώρα και χρώμα

19 SHARES

Από τον Κώστα Χρήστου


Λένε ότι πρέπει να χάσεις κάτι ή να κάνεις τη σκέψη πως το χάνεις για να το εκτιμήσεις. Και δεν έχουν άδικο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα μπορούσε να αποτελεί και συνώνυμο του Καλοκαιριού. Ακόμη και οι άλλες τρεις εποχές της, έχουν μία τελείως διαφορετική διάθεση από εκείνη που θα βίωνες σε έναν άλλο τόπο. Κάποιοι λένε πως είναι η αύρα. Άλλοι το αποδίδουν στο μεσογειακό κλίμα. Το μεγάλο μας μυστικό ωστόσο ξέρεις ποιο είναι; Ο Ήλιος.

Τιμή σε έναν παλιό θεό

Σκέψου το λίγο. Είμαστε μία χώρα που δεν αντιμετώπισε ποτέ τον Ήλιο σαν κάτι κοινότοπο. Τον λατρεύαμε σαν θεότητα σε όλη την αρχαία Ελλάδα. Στην Ρόδο του στήσαμε ολόκληρο Κολοσσό επειδή τον βλέπαμε ως ανώτερο θεό και στην Πελοπόννησο του αφιερώναμε γιορτές. Είμαστε αυτοί που είμαστε, γιατί έχουμε μάθει να αγαπάμε τον Ήλιο από το πρωί που ξυπνάμε, μέχρι το βράδυ που βουτάει μέσα στη θάλασσα. Όλα θα πάνε καλύτερα στην τελική, γιατί έχουμε ακριβώς αυτόν τον αθάνατο ελληνικό ήλιο, που είναι λες και ρίχνει ένα συγκεκριμένο φως αρμονίας και δυναμισμού που δημιούργησε μόνο για εμάς. Οι θυσίες στον θεό Ήλιο μπορεί να είναι κάτι ξεπερασμένο, αλλά όχι και οι δραστηριότητες κάτω από το φωτεινό άγρυπνο μάτι του.

Όταν ο ήλιος συναντά την ελπίδα

Wing Chun. Μία τέχνη που χρονολογείται από το 1.700 μ.Χ. Σύμφωνα με τον θρύλο δημιουργήθηκε από μία βουδίστρια μοναχή που άκουγε στο όνομα Νιγκ Μούι (Ng Mui). Στα ελληνικά, σημαίνει ελπίδα για το μέλλον. Το δικό σου μέλλον. Γιατί έχει σκοπό να σε κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που είσαι. Να σου θυμίσει πως η αναζήτηση της αρμονίας βασίζεται πάνω στην άσκηση και την ειρήνη με τον εαυτό σου. Σε καλεί να βγεις από τη βαρετή βολή του καναπέ και να κάνεις όλες τις πρακτικές της τέχνης. Ένα ουσιαστικό Step Into The Sun που έρχεται να παντρέψει δύο μοναδικά πράγματα: Τον δικό μας ήλιο και την κινέζικη πολεμική τέχνη. Ωστόσο αν το καλοσκεφτείς, όλα όσα κάνουμε καθημερινά, κάθε μας δραστηριότητα που δείχνει ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε, είναι μοναδική γιατί γίνεται ακριβώς κάτω από αυτόν τον ήλιο. Αυτοί είμαστε. Σκόρπιοι Sol Seekers που προσπαθούν να γίνουν λίγο καλύτεροι μέσα από αυτά που έχουν επιλέξει. Και που δεν το βάζουν κάτω.

Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Τελευταία έχω μυήσει και τον συνάδελφό μου τον Χρήστο στο «άθλημα». Είναι και αθλητής από τη φύση του, οπότε το γουστάρει. Θα βρούμε πάντα λίγο χρόνο για να του δείξω νέες κινήσεις, αλλά και τη σημασία που παίζει η τέχνη στη γενικότερη υγεία μας. Η συγκεκριμένη στάση που χρησιμοποιούμε φροντίζει να κρατάει ίσια τη σπονδυλική μας στήλη -μην ξεχνάτε, κάνουμε δουλειά γραφείου. Οι ασκήσεις για τα χέρια μας φροντίζουν να ξεφορτωθούμε οποιαδήποτε υποψία τενοντίτιδας, ενώ με τη συνεχή προπόνηση χτίζουμε ταχύτητα και, φυσικά, επιθετική διάθεση. «Πρέπει να μάθεις να πετάς τα χέρια σου μπροστά» μου λέει συνέχεια ο δάσκαλος μου ο Φίλιππος. Κάπως έτσι φεύγει η πίεση και το άγχος της ημέρας. Κάτω από τον απογευματινό ήλιο, όπου δύο κόσμοι, εκείνος της Κίνας και αυτός της Ελλάδας γίνονται ένα. Μάρτυρας της τέχνης ο ίδιος ο ήλιος που ωστόσο ξέρει να κρατάει καλά τα μυστικά της μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να τα μάθουν. Είναι ίσως ο καλύτερος σύντροφος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Γιατί μας θυμίζει ποιοι είμαστε και πού είμαστε: Στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. 

Sol Seeker σημαίνει μαθαίνω να εκτιμώ

Στο τέλος της ημέρας, όπου και αν κάτσει ο ήλιος πάνω από τη ζωή σου, έχει σημασία να θυμάσαι πόσο απαραίτητες είναι οι ώρες της ανάπαυλας. Τόσο για τη δραστηριότητα που κάνεις, όσο και για σένα ως ξεχωριστή οντότητα. Είναι βασικό να θυμάσαι ότι υπάρχει πάντα χρόνος για σένα, για συναναστροφή με άλλους Sol Seekers σαν και σένα και χρόνος για να απολαύσεις μία Sol κάτω από τον ήλιο. Μία επιπλέον άλλου τύπου δραστηριότητα, που προσφέρει την εμπειρία με έναν ιδιαίτερα γευστικό τρόπο για να θυμίζει πως ο ήλιος είναι παντού. Στη ζωή σου, στον ουρανό σου, στην καθημερινότητά σου, στην μπίρα σου.

Και είναι η γεύση που θέλεις από τη ζωή.


19 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved