Το Britannia έχει Ρωμαίους, έχει Κέλτες, έχει και αίμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα ιστορική σειρά του 2018.

Να που τα ωραία πράγματα έρχονται από το πουθενά. Το Sky παρουσίασε και επίσημα τη νέα ιστορική σειρά Britannia και αναμένεται ότι θα κολλήσουμε για τα καλά. Ετοιμάσου για μάχες ανάμεσα σε Ρωμαίους και Κέλτες, μέσα από θρύλους και πνεύματα, αρχαίους θεούς και ανθρωποθυσίες. 

Δεν γινόταν να μην γράψουμε κάτι γι’ αυτό.



Είναι άλλο ένα Game of Thrones;


Σε καμία περίπτωση. Το Britannia είναι βασισμένο στην απόβαση των Ρωμαίων στη Βρετανία και δεν έχει σκοπό να μπλέξει με το medieval fantasy. Θα δείξει την αντίσταση των Κελτών στους Ρωμαίους (σ.σ.: και κατά πάσα πιθανότητα των Πηκτών), έχοντας ωστόσο μερικές «υπερφυσικές» πινελιές. «Έχουν ακουστεί πολλά για τις περίεργες δυνάμεις που είχαν οι Δρυίδες. Ήθελα να το εντάξω στη σειρά χωρίς όμως να το κάνω υπερβολικό» έχει δηλώσει ο δημιουργός της σειράς Jez Butterworth. Οπότε θα μπορούσες να πεις πως είναι κάτι ανάμεσα σε ιστορική σειρά και συνάμα φαντασίας.

Tι θα δούμε δηλαδή;

Ιστορικά, είναι η στιγμή που οι λεγεώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εισβάλλουν στη Βρετανία. Κάτι που ο Ιούλιος Καίσαρας ήθελε για χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Τώρα, υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Κλαύδιου, ο Αούλος Πλαύτος (σ.σ.: ήταν όντως ο Ρωμαίος διοικητής που ανέλαβε την επιχείρηση) αναλαμβάνει να κατακτήσει ολόκληρη την περιοχή, να υποτάξει τους αρχηγούς των περιοχών και να γιγαντώσει το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας. Όμως η Βρετανία του Jez Butterworth είναι ένας καταραμένος τόπος που κυβερνάται από καταραμένους ανθρώπους. Με τους Κέλτες να γνωρίζουν μόνο το νόμο του ξίφους και τους τρομαχτικούς Δρυίδες να μιλούν με δυνάμεις από άλλο κόσμο, η κατάκτηση της Βρετανίας δεν θα είναι παιχνίδι.

Τα κεντρικά πρόσωπα

Αρχικά η σειρά επικεντρώνεται στον David Morrissey που υποδύεται τον διοικητή Πλαύτο. Η αποστολή του φαίνεται απλή, μέχρι να καταλάβει τους δαίμονες που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Στις λεγεώνες υπηρετεί και ο Vitus (Gershwyn Eustache Jnr) ο οποίος δείχνει να έχει αντιληφθεί τις επικινδυνότητα του τόπου και τους ιδιαίτερους αντιπάλους που έχει να αντιμετωπίσει η αυτοκρατορία. Από την αντίπαλη πλευρά έχουμε τον Divis (Nikolaj Lie Kaas) έναν εξόριστο πολεμιστή αρκετά ικανό στο να εκπαιδεύσει τον κοσμάκη ώστε να αντισταθεί στους Ρωμαίους. 

Η γυναικεία παρουσία περιλαμβάνει δύο «γαλαζοαίματες» που αναλαμβάνουν να ενώσουν τους Κέλτες. Την πολεμίστρια Kerra (Kelly Reilly) που προετοιμάζει τον ξεσηκωμό ενάντια στους Ρωμαίους και την επιβλητική βασίλισσα Antedia (Zoe Wanamaker) που πρέπει να αφήσει τις προσωπικές έχθρες με τις υπόλοιπες φυλές και να ταχθεί στον αγώνα. Όλα αυτά ωστόσο, θα γίνουν με την υπολογίσιμη δύναμη του αρχιδρυίδη Veran (Mackenzie Cook) που σου θυμίζει κάτι ανάμεσα στον Gollum και τον Voldermort. Ξεκάθαρα ο τύπος που δεν θες να έχεις εχθρό σου.

Θα χορτάσουμε μάχες;

Ο Butterworth έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μάχες και το να γίνουν πιστές σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής. Δεν είναι όμως μόνο το πολεμικό κομμάτι. Μέσα στο Britannia θα γνωρίσει κανείς τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, μέσα από τις παγανιστικές τελετές και τις πολεμικές συνήθειες που είχαν οι Κέλτες – από το να τρώνε μέλη των νεκρών για να πάρουν τη δύναμή τους μέχρι ομαδικά όργια με ανθρωποθυσίες. Έχει γίνει καλή μελέτη επίσης στις στολές και τον ρουχισμό, έτσι ώστε να μην ξενερώσεις βλέποντας αρχαιοελληνικές περικεφαλαίες και να σκέφτεσαι τι δουλειά έχουν εκεί. Οπότε λίγο-πολύ θα έχεις και ένα πλούσιο μάθημα ιστορίας για εκείνη την ζόρικη εποχή του 43μ.Χ.

Αξίζει σε γενικές γραμμές τον χρόνο μου;

Σε κάθε περίπτωση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως το πρώτο επεισόδιο ενδεχομένως να σου φανεί κουραστικό – όπως τα περισσότερα pilot. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Butterworth θέλει πριν περάσει στο κομμάτι της κατάκτησης της Βρετανίας, να δώσει όλη την εικόνα από την καθημερινή ζωή των Βρετανών, την επαφή με τα έθιμα και τους Δρυίδες τους, καθώς και να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη Ρώμη κατά την διάρκεια της εισβολής. Από το δεύτερο επεισόδιο και μετά, έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες πλοκές και τα πράγματα έχουν αρχίσει να παίρνουν τον δρόμο τους. Θα το αγαπήσεις ειδικά στις μάχες και κυρίως στα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved