Αυτοί οι δυο τύποι θα φέρουν 1.200 Κροσφιτάδες από το εξωτερικό

Ο Ανδρέας και ο Νίκολας διοργανώνουν το Athens Throwdown και αυτό είναι το στόρι τους.

 

 

Συνέντευξη στον Ντίνο Ρητινιώτη

Αν είσαι από εκείνους που μένουν ή κυκλοφορούν σε συνοικίες της Αθήνας, δεν παίζει να μην τους έχεις πετύχει.

Σε εκείνους τους τύπους με τα φαρδιά σορτσάκια αναφέρομαι και στις τύπισσες με τα κολάν που τρέχουν γύρω-γύρω από κάποιο οικοδομικό τετράγωνο λίγο προτού κλειστούν σε κάποιο ισόγειο loft για να δοκιμάσουν τα όριά τους με εξαντλητική αερόβια κι ανελέητα βάρη για ένα 60λεπτο. Τους τρελαμένους με το CrossFit και το Fitness, με λίγα λόγια, που αποφεύγουν την αποστειρωμένη ρουτίνα ενός γυμναστηρίου και στρέφονται σε ένα πολυποίκιλο και σφαιρικό πρόγραμμα που δεν αφήνει ούτε έναν μυ του κορμιού τους σε ησυχία.

Από το 2009 που άνοιξε στην χώρα μας το πρώτο ΒΟΧ (έτσι ονομάζουν οι του χώρου το CrossFitάδικο), η ανάπτυξη του αθλήματος είναι ραγδαία. Ολοένα και περισσότερος κόσμος δεν διστάζει να… ανοίξει λογαριασμό με τους μυς και τα πνευμόνια τους, που –ειδικά τις πρώτες μέρες- τραβάνε μεγάλα ζόρια. Από εκεί και πέρα, έρχονται τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα σε κάθε τομέα της φυσικής κατάστασης και οι κακουχίες των πρώτων εβδομάδων ξεθωριάζουν ως ανάμνηση, δίνοντας τη θέση τους σε πιο μεγαλεπήβολους στόχους. Ένας από αυτούς είναι και η συμμετοχή σε αγώνες που απευθύνονται σε αθλητές που αγαπούν το χώρο του CrossFit και του Fitness. 

Καλή ώρα; Το Athens Throwdown.


Με ένα όνειρο τρελό

Το Athens Throwdown αποτελεί μια υπεραισιόδοξη έμπνευση του Νίκολα Βολιώτη που πλέον υλοποιεί σε συνεργασία με τον Ανδρέα Γιαννόπουλο. Αυτών των δύο (σχεδόν πάντα) χαμογελαστών συγκατοίκων, που ξεκίνησαν στο ίδιο θρανίο της πρώτης δημοτικού και συνεχίζουν μέχρι σήμερα την κοινή τους πορεία «βαρώντας» 12ωρα και 14ωρα στο CrossFit Kallithea: το γυμναστήριο στις παρυφές της Χαμοστέρνας που διευθύνουν με πάθος και μεράκι μαζί με τον συνεργάτη τους Βασίλη Ελευθεράκη.

Όταν, λοιπόν, το 2015 ο Νίκολας σκέφτηκε να διοργανώσει ένα αγωνιστικό event με διεθνή χαρακτήρα, πήγε κι έκλεισε έναν μικρό χώρο στο Μοσχάτο. Είδε να σκάνε η μία μετά την άλλη 1.200 συμμετοχές στα προκριματικά και κατάλαβε πως το Μοσχάτο δεν τους σηκώνει και αποφάσισε να στραφεί στο –ολυμπιακών προδιαγραφών- γήπεδο του Tae Kwon Do. 

Εκεί ήταν που υποδέχθηκαν τους 320 αθλητές της τελικής φάσης, εκεί ήταν που κατάλαβαν ότι η άλλοτε χαβαλεδιάρικη σκέψη τους έχει εν τέλει τέτοια δυναμική που θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε μια διοργάνωση που μια μέρα θα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

«Κυρίως από τη Γαλλία κι ακολουθούν Ιταλοί, Γερμανοί, Ελβετοί, Άγγλοι, Ισπανοί, Πολωνοί, Τούρκοι, αλλά και κάποιοι από ΗΠΑ, Καναδά, Λατινική Αμερική, Ισραήλ κι Ασία», μου αραδιάζει την ανθρωπογεωγραφία των αθλητών που δηλώνουν συμμετοχή στο Athens Throwdown ο Νίκολας. «Οι συμμετοχές για τα προκριματικά της φετινής διοργάνωσης αναμένεται να φτάσουν τις 1.500, ενώ οι αθλητές που θα καταφέρουν να αγωνιστούν στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στο διάστημα 20-22 Απριλίου στο κλειστό του Tae Kwon Do (η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους), θα είναι περίπου 600. Οι 400 από αυτούς, υπολογίζεται ότι θα έρθουν από το εξωτερικό», κοτσάρει στη συζήτηση ο Ανδρέας.

Αν αυτοί οι αριθμοί δεν συμπληρώνουν το κάδρο μίας ήδη γιγαντιαίας διοργάνωσης, τότε τι;

Όσο μετρημένοι κι αν παραμένουν, πάντως, οι δύο 32χρονοι στην κουβέντα μας, το γεγονός είναι ένα: από το πουθενά και με ελάχιστα μέσα, κατάφεραν μέσα σε 4 μόλις χρόνια να βάλουν μαζί με τους συνεργάτες τους την Ελλάδα στον χάρτη του αθλήματος. «Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια βασικών συνεργατών μας: του Γιώργου Μέλλου, του Κώστα Παλληκάρη, του Κώστα Αποστολόπουλου, του Βασίλη Ελευθεράκη, του Αλέξανδρου Πεσεξίδη, του Νίκου Κουρκούλη, του Γιώργου Πίστα, της Άννας Φράγκου, του Αναστάση Παναγιωτέλη, του Δημήτρη Φωτίου, του Λεωνίδα Δημητράκη, της Μέγγυς Παυλίδη. Δίπλα σε αυτούς βρίσκονται και οι 100 εθελοντές και κριτές που με πολλή αγάπη μας βοηθούν σε όλο το event, αλλά και οι χορηγοί που μας στηρίζουν με τον δικό τους τρόπο. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας»

Με αυτήν την ομάδα, όπως λένε, έχουν καταφέρει να πραγματοποιούν το δεύτερο τη τάξει event του είδους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο –μετά από το αντίστοιχο της Γαλλίας που λόγω παλαιότητας, πληθυσμιακών δεδομένων και γεωγραφικής εγγύτητας με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι λογικό να χτυπάει πρωτιά.

Θα ήταν άδικο, επίσης,  να μην αφήσουμε σε μια γωνιά της όλης ιστορίας και τα πολύτιμα απόνερα που δημιουργεί το Athens Throwdown: Οι δύο συνομήλικοι δημιούργησαν εκ του μηδενός την αφορμή ώστε 400 ξένοι αθλητές να επισκεφθούν τη χώρα μας με συνοδεία 3-4 ατόμων ο καθένας (πολλοί φέρνουν μαζί συναθλητές τους που απλά θέλουν να παρακολουθήσουν την εμπειρία ή και απλούς φίλους που ψήνονται με τη γενικότερη φάση του αθλήματος) και να ξοδέψουν τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες, συνδυάζοντας έτσι το αγωνιστικό με το τουριστικό κομμάτι. Το αφήνω αυτό εδώ ως case study για το πώς μπορεί να πυροδοτηθεί πέρα από τα κλισεδιάρικα μονοπάτια η νεανική επιχειρηματικότητα.

Μαγνήτες τουριστικής ροής και όχι μόνο, ο Ανδρέας και ο Νίκολας μέσα από τη φοβερή δουλειά που κάνουν σοσιαλμιντιακά κι έχοντας ως παράσημο τις τρεις προγενέστερες πετυχημένες διοργανώσεις που δίνει τεράστια ώθηση στο word of mouth, είναι βέβαιοι πως το φετινό Athens Throwdown θα καταφέρει να ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι στην κλίμακα της στοχοθεσίας τους. Το feedback άλλωστε που λαμβάνουν από αθλητές και προπονητές (Έλληνες και αλλοδαπούς) που έχουν γευτεί την εμπειρία, τους επιτρέπει τέτοια αισιοδοξία.

1500 οι αθλητές που υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν στα προκριματικά
600 οι αθλητές που θα αγωνιστούν στους τελικούς
100 οι εθελοντές-κριτές
Περισσότεροι από 4000 οι θεατές που αναμένεται να βολτάρουν από το κλειστό του Tae Kwon Do
30 οι χορηγοί που θα στήσουν περίπτερα στον περιβάλλοντα χώρο
45 τα γυμναστήρια από όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με το Fitness ή το CrossFit και στηρίζουν ενεργά τη διοργάνωση
1500 τα τετραγωνικά μέτρα της Main Arena (200 τ.μ. της Cool Down Arena και 400 τ.μ της Warm Up Arena)
15 οι φυσικοθεραπευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους
10 όλες οι άλλες ειδικότητες που θα ασχοληθούν με την αποκατάσταση των αθλητών
33.500€ το χρηματικό ποσό που θα διατεθεί ως έπαθλο στους νικητές

Μπες στο κόλπο

Το πρότυπο των ατόμων που δηλώνουν συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση, απέχει πολύ από το σουπερμανίστικο που είχα αρχικά στο μυαλό μου. Ο Ανδρέας έρχεται να μου το ξεδιαλύνει:

«Μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί, είτε είναι 18, είτε είναι 60, μάχιμος ή λιγότερο γυμνασμένος. Σημασία έχει το κίνητρο της όλης εμπειρίας που τεστάρει τις αντοχές σου, σου δείχνει που βρίσκεσαι συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και σε ωθεί να δώσεις το κάτι παραπάνω στην καθημερινή σου προπόνηση. Είχαμε παιδιά πέρυσι που έκαναν ατομικό ρεκόρ στα προκριματικά στα κιλά και στους χρόνους τους. Μη ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής είναι ένα βασικό εργαλείο αυτοβελτίωσης».

Αν κάτι μέσα σου σε τρώει για να μπεις στο όμορφο αυτό λούκι, διάβασε προσεχτικά:


1. Τα προκριματικά «τρέχουν» από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Μπαίνεις στο athensthrowdown.com και μέσα από μια ολιγόλεπτη κι απλή διαδικασία, δηλώνεις τη συμμετοχή σου και την κατηγορία που θέλεις να αγωνιστείς (οι κατηγορίες χωρίζονται με βάση το ηλικιακό κριτήριο, εκτός από τις κατηγορίες Elite και Scaled).

2. Στις 15 Ιανουαρίου, βγαίνουν τρία γκρουπ ασκήσεων (WODs) τα οποία καλείσαι να εκτελέσεις και να βιντεοσκοπήσεις είτε στο γυμναστήριο είτε στο γκαράζ του σπιτιού σου. Στη συνέχεια ανεβάζεις το βίντεό σου στο διαδίκτυο (συνήθως στο YouTube) και υποβάλεις στην πλατφόρμα που έχει το Athens Throwdown ειδικά γι’ αυτό το σκοπό τόσο το βίντεο όσο και το σκορ σου (υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς προκύπτει το τελικό σκορ). Η υποβολή των βίντεο γίνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

3. Από την 1η Φεβρουαρίου και για διάστημα 7 ημερών, μια ομάδα περίπου 50 κριτών τσεκάρει τα βίντεο και προχωρά στην αξιολόγησή τους. Όταν τελειώνει αυτή η διαδικασία, στέλνονται οι προσκλήσεις στους αθλητές για να γραφτούν στον τελικό της Αθήνας και μακάρι να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που θα μπουν στο τριπάκι να τεστάρουν δυνάμεις και εαυτούς.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved