Bullying: Πρέπει τα σημερινά παιδιά να μαθαίνουν πολεμικές τέχνες;

Εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών και γονείς, μοιράζονται τις άποψεις τους για το επικίνδυνο φαινόμενο των ημερών.

125 SHARES

Επιμέλεια: Κώστας Χρήστου

Οι περισσότερες ιστορίες με το ξεκίνημα μίας πολεμικής τέχνης, ξεκινούν συνήθως με κάποια ταινία. Κάποιος είδε μία ταινία με τον Jackie Chan, τον Bruce Lee, τον Steven Seagal. Αυτοί που τις είδαν εντυπωσιάστηκαν, φαντάστηκαν τον εαυτό τους στη θέση τους και κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή τους με αυτές. Και δεν υπάρχει τίποτε λάθος με αυτό.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη αλήθεια που στις μέρες μας έχει ξαναζωντανέψει. Το bullying. Παρότι υπάρχει ακόμα αυτό το «θέλω να γίνω σαν αυτόν» υπάρχει και το «θέλω να προστατευτώ». Και δεν το λες και λανθασμένο, πόσο μάλλον όταν κάθε εβδομάδα υπάρχει μία είδηση από ένα περιστατικό με ανηλίκους, με επιθέσεις, με τραμπουκισμό και γενικότερα οτιδήποτε απειλεί την σωματική ακεραιότητα. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ανθρώπων, που βλέπει τις πολεμικές τέχνες με εχθρικό μάτι. Ότι τα παιδιά θα γίνουν κάτι του τύπου εκπαιδευμένοι δολοφόνοι ή θα καταλήξουν να προκαλέσουν οι ίδιοι κακό σε τρίτους. Οι πολεμικές τέχνες ωστόσο, εξαρχής, δεν γεννήθηκαν γι’ αυτό. Είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους αδύναμους και πιο ευπαθείς να αντιμετωπίσουν μεγαλόσωμους αντιπάλους. Και το ερώτημα είναι απλό. Είναι τόσο κακό να θέλει ένα παιδί να προστατέψει τον εαυτό του; Αποφασίσαμε να ρωτήσουμε τους πιο ειδικούς από εμάς, για ένα φαινόμενο που υπάρχει χρόνια τώρα και ξαφνικά δείχνει ακόμα πιο έντονο.


Ο Δημήτριος Βασιλειάδης, ο περίφημος «Αήττητος Ταγματάρχης» όπως είναι γνωστός στον κόσμο του kick boxing, δεν έχει μόνο ένα πλήθος διακρίσεων σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένει εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών μέχρι και σήμερα, έχοντας στο δυναμικό των μαθητών του παιδιά από 10 ετών μέχρι ενήλικες. Η άποψη του γύρω από τις πολεμικές τέχνες, ως ένας από τους ‘‘παλιούς’’ είναι συγκεκριμένη αλλά και εμπεριστατωμένη. «Αρχικά την πολεμική τέχνη την κάνεις γιατί σου αρέσει. Είναι άθληση και ευεξία, απλά μαθαίνεις και μία τέχνη - γιατί τέχνη είναι, όπως η μουσική. Το ότι μαθαίνεις μια τέχνη δεν σημαίνει ότι θα βγεις να δείρεις τον κόσμο. Απλά, αν συμβεί κάτι, έχεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα να αμυνθείς. Δεν το κάνεις για να παίξεις ξύλο». Όσο για τους γονείς που φοβούνται μήπως τα παιδιά γίνουν…εγκληματίες, ο γνωστός εκπαιδευτής αναφέρει. «Εγώ ξέρω και γονείς που λένε ότι τα παιδιά πρέπει να κάνουν, για την ψυχολογία τους και για να κρατήσουν την ευεξία και την γαλήνη τους. Ένας άνθρωπος, ένα παιδί, που μαθαίνει από σωστό δάσκαλο, από παιδαγωγό, και παράλληλα μαθαίνει να σέβεται τον συναθλητή του, δεν θα προκαλέσει ποτέ κανένα πρόβλημα εκεί έξω. Αλλά όλα ξεκινούν από το σπίτι. Και να ξέρεις ότι μπορεί οι τραμπούκοι να είναι οι ίδιοι οι γονείς».

Ο Νίκος Γιδάκος δεν χρειάζεται επίσης ιδιαίτερες συστάσεις. Εκτός από το πλήθος διακρίσεων στους αγώνες, όντας Βαλκανικός, Ευρωπαϊκός και Παγκόσμιος, ο ‘‘F-16’’ των πολεμικών τεχνών μεγάλωσε με τις αξίες και την αυτοπεποίθηση που του δίδαξε ο πατέρας του και συνεχίζει αυτή τη μεταλαμπάδευση στις νέες γενιές. «Η ψυχολογία του παιδιού είναι το άλφα και το ωμέγα. Όταν έχει δεχτεί bullying, ουσιαστικά πρέπει να καταλάβουμε πως έχει βιώσει ένα σοκ. Ένας σωστός δάσκαλος, θα βοηθήσει το παιδί να το ξεπεράσει σταδιακά, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή του. Και οι γονείς όμως, θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να παρατηρούν τις συμπεριφορές τους». Ο Νίκος Γιδάκος αναφέρει επίσης για το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στην καθημερινή ζωή του παιδιού, αλλά και το πώς οι πολεμικές τέχνες μπορούν να το προετοιμάσουν για την κοινωνία. «Μιλάμε για πολεμικές τέχνες και εννοούμε αυτοπεποίθηση, ευεξία και υγεία, αλλά και γνώση για το πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μία σειρά από καταστάσεις στις οποίες ενδεχομένως να βρεθούν. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εκεί έξω, συμβαίνει γενικά στη ζωή μας». Και συνεχίζει. «Για μένα είναι τεράστιο λάθος για ένα γονιό, να στερεί από το παιδί του τις πολεμικές τέχνες όταν εκείνο τις αποζητά για να χτίσει την αυτοπεποίθηση και να προστατέψει τον εαυτό του. Τους συμβουλεύω όμως, να διαλέξουν το σωστό δάσκαλο». 

Στην ίδια οδό βρίσκεται και ο εκπαιδευτής Krav Maga, Δημήτρης Γλύνος. «Όταν δεν προάγεται η επιθετικότητα, για ένα παιδί η αυτοάμυνα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Τα περισσότερα παιδιά που έχον ξεκινήσει νωρίς να ασχολούνται με τις τέχνες αυτές, διακρίνονται στην πορεία για τον ειρηνικό τρόπο ζωής τους. Εκτονώνονται και αποβάλλουν ενέργεια μέσα από την τέχνη, ενώ παράλληλα με την άσκηση του πνεύματος μαθαίνουν πως να αποφύγουν μία επικείμενη σύγκρουση». Ακόμη και για τους γονείς που ανησυχούν για τραυματισμό του παιδιού, ο Δημήτρης Γλύνος έχει την απάντηση. «Υπάρχει συγκεκριμένος εξοπλισμός που καλύπτει τα ευπαθή σημεία του σώματος. Οι αμυντικές τεχνικές έχουν ως βάση τη γνώση, όχι τη δύναμη. Επιπλέον όλες οι πολεμικές τέχνες, είναι ωφέλιμες για το σώμα. Ταχύτητα, ισορροπία, αντοχή, ενδυνάμωση καρδιοαγγειακού συστήματος και ευελιξία. Κλείνοντας, να πω πως, δυστυχώς, οι σημερινές εποχές που ζούμε, επιβάλλουν να γνωρίζουμε αυτοάμυνα. Αλλά πορευόμαστε πάντα εν ειρήνη και αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά».

Ο Τζανέτος Πλαγιαννάκος του Undisputed Krav Maga δουλεύει τόσο με παιδιά όσο και ενήλικες στο κομμάτι της αυτοάμυνας, αλλά και στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις. Για εκείνον, η έξαρση της βίας είναι απλά ένα αδιαμφισβήτητο φαινόμενο των ημερών. «Ερχόμενα τα παιδιά σε επαφή με τη βία σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, με τρόπο σωστά δομημένο και επικεντρωμένο στον ψυχισμό τους, με κανόνες και έμπειρους ανθρώπους να τα καθοδηγούν και να τα επιβλέπουν, μαθαίνουν να την αναγνωρίζουν, πολλές φορές σε πιο πρώιμο στάδιο από κάποιον χωρίς σχετική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες να αντιδράσουν έγκαιρα και σωστά, προφυλάσσοντας τον εαυτό τους και πιθανόν κάποιον οικείο τους». Για τον Τζανέτο, η αυτοάμυνα είναι must για κάθε παιδί που θέλει να προφυλάξει τον εαυτό του.

«Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος τα νέα για 2-3 συνεχείς ημέρες για να έχει την ξεκάθαρη απάντηση: Ναι. Πιθανοί κίνδυνοι υπάρχουν παντού και η ικανότητα ενός παιδιού να προστατεύεται είναι, δυστυχώς, σχεδόν δεδομένο ότι θα του φανεί χρήσιμη. Πρέπει να τονίσω, επειδή είναι εύκολο να δημιουργούνται λανθασμένες εικόνες, ότι το να μάθω να προστατεύομαι δεν σημαίνει μόνο ότι μαθαίνω πώς θα αντιδράσω όταν για παράδειγμα κάποιος επιχειρήσει να με χτυπήσει ή να με αρπάξει. Το παιδί δεν μαθαίνει μόνο πώς να χτυπάει αποτελεσματικά. Μιλώντας ειδικά για το Krav Maga, αλλά και με την εμπειρία μου από άλλες πολεμικές τέχνες, ο στόχος μας είναι τα παιδιά πρώτα απ' όλα να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και πειθαρχία. Το παιδί με υψηλή αυτοπεποίθηση παύει να είναι ένας εύκολος στόχος και μειώνει τις πιθανότητες να επιλεγεί ως θύμα μιας επίθεσης. Μαθαίνει επίσης να αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους νωρίς και τρόπους να τους αποφεύγει».


Το ίδιο όμως φαίνεται να πιστεύουν και οι γονείς. Ο sushi chef του Ιθάκη, Αντώνης Κουρκούτας, δεν είδε ποτέ με αφιλόξενο μάτι τις πολεμικές τέχνες στη ζωή των παιδιών του. «Έχω δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Πηγαίνουν Brazilian jujitsu όχι για να γίνουν bullies ή να μάθουν να…δέρνουν αλλά ακριβώς για να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις. Επίσης πιστεύω ότι πέρα από εμάς τους γονείς του, αν ο δάσκαλος ακολουθήσει το σωστό δρόμο, το παιδί όχι μόνο δεν θα κάνει τραμπουκισμούς, αλλά θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση». Την ίδια άποψη έχει και ο Κωνσταντίνος Διαμαντής, ιδιωτικός υπάλληλος γνωστής εταιρείας που, αν και πατέρας, αυτό δεν τον εμποδίζει να κατεβαίνει σε αγώνες kickboxing. «Η κόρη μου έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά να μπαίνει στα χνάρια του Tae Kwon Do και του Kick Boxing. Δεν θα μιλήσω μόνο για τα βασικά, όπως η αυτοπεποίθηση, η άσκηση, η πειθαρχία και φυσικά η αυτοάμυνα. Με τόση εγκληματικότητα, αύξηση βίας και άλλα περιστατικά που δεν θέλω καν να τα ονοματίσω, τα παιδιά σήμερα πρέπει να ξέρουν πολεμικές τέχνες και κυρίως τα κορίτσια. Στη σημερινή ημέρα, για μένα σαν πατέρας, είναι το ίδιο σημαντικό με το να μάθουν ξένες γλώσσες».

Μήπως λοιπόν το ότι ο κόσμος λαμβάνει αρνητικά τις πολεμικές τέχνες, οφείλεται σε άλλα πράγματα; Μήπως σε εσωτερικούς δαίμονες που κάποιοι γονείς δεν αντιμετώπισαν ποτέ; Ή απλά είναι υπερπροστατευτικοί βλέποντας την τροπή που παίρνει η σημερινή κοινωνία; Kρατάμε την κουβέντα που μας είπε η κοινωνιολόγος Νικόλ Ερίνη. 

«Αξία έχει το να μπορείς να είσαι βίαιος και να επιλέγεις να μην είσαι».

125 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved