Patrick Swayze: Θύμα των εθισμών ή του αγαπημένου του προσώπου;

Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι τραυμάτισε περισσότερο τον πρωταγωνιστή του Dirty Dancing. Το αλκοόλ ή γάμος του με τη Lisa Niemi;

31 SHARES

Κείμενο: Χρήστος Κάβουρας

Μια μέρα σαν τη σημερινή το 2009, ο κόσμος του Hollywood σοκάρεται από την είδηση του θανάτου του Patrick Swayze. Ο Johnny Castle του άκρως χορευτικού Dirty Dancing, ο αόρατος εραστής Sam Wheat του Ghost ή ο ντεμέκ Jean-Claude Van Dame του Road House έχει υποκύψει στα τραύματα που του έχει αφήσει ο καρκίνος στο πάγκρεας, μια κατάσταση που δεν του επέτρεψε καν συμμετάσχει στην τελευταία δουλειά του στη σειρά «The Beast» το 2007.

Για δύο χρόνια πάλευε με την επάρατη νόσο μην θέλοντας να πιστέψει ότι η μάχη είναι άνιση, κάτι που αποτυπωνόταν στις δηλώσεις που έκανε με κάθε ευκαιρία.


«Η θεραπεία μου λειτουργεί τέλεια και κερδίζω τη μάχη» θα έλεγε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση παρακολουθώντας τους αγαπημένους του Lakers στο Staples Center του Los Angeles, ένα σχόλιο που ήρθε μαζί με ένα πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας το οποίο αποτυπώθηκε και σε όλους τους ανθρώπους που πίστευαν ότι θα τα καταφέρει.

Το ίδιο χαμόγελο θα έχει και σε μια εκπομπή του CBS το 2008 για τη μάχη κατά του καρκίνου, προκειμένου να μαζευτούν λεφτά και δωρεές για σχετικά ιδρύματα. «Ονειρεύομαι ένα κόσμο όπου η λέξη "θεραπεία" δεν θα συνοδεύεται από τις λέξεις "είναι απίθανη να συμβεί". Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι ο καρκίνος δεν μας φοβίζει και μπορούμε να ζούμε κανονικά» είναι τα λόγια αισιοδοξίας που θα εκφωνήσει στη σκηνή, δείχνοντας πάνω από όλα ότι έχει τη διάθεση να μην αφήσει την ασθένειά του να τον πάρει από κάτω.

Πίσω από το χαμόγελο του πιο σέξι άντρα το 1991 από το περιοδικό «People», ωστόσο τα πράγματα ήταν πραγματικά δυσοίωνα. Ο καρκίνος είχε πάρει κεφάλι στη μάχη με τη χημειοθεραπεία, είχε εξαπλωθεί παντού και πλέον ήταν θέμα χρόνου να τον κερδίσει. Η άνιση μάχη τους ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου το βασανισμένο κορμί του άφησε ελεύθερη την ψυχή του να πάει στα ουράνια, σε μια σκηνή που είχε ήδη προλάβει να μας δείξει στο Ghost

Τα δύο μεγάλα πάθη του Swayze


Πέρα από την κινηματογραφική σκηνή, τη θεατρική, τη μουσική και γενικότερα τον κόσμο του θεάματος, θα περίμενε κανείς από τον Swayze να έχει μια άστατη ζωή γεμάτη περιπέτειες και πολλές γυναίκες, κάτι που είχε ειδικό αντίκτυπο στους νέους, ειδικά μετά την επιτυχία του Dirty Dancing. Δεν ήταν απλά ένας σέξι τύπος, ήταν είδωλο για τη νεολαία. Ο ίδιος ωστόσο ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έδειχνε.

Δεν ήθελε γυναίκες, «ούτε του άρεσε να τον βλέπουν σαν σύμβολο του σεξ, παρά το γεγονός ότι έκανε αρκετή ώρα να ετοιμαστεί για τις εξόδους του». Η τελευταία ατάκα ανήκει στην επί 34 χρόνια σύζυγό του, Lisa Niemi, την αιώνια καψούρα του από τα χρόνια του Γυμνασίου την οποία και παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμα 23 ετών και εκείνη 19.


«Ήταν πολύ σεμνότυφος. Προσωπικά δεν τον θεωρούσα ποτέ σέξι. Θυμάμαι, πολύ σύντομα μετά τον γάμο μας, που τον κοίταξα κι ένιωσα μεγάλη έκπληξη από το πόσο όμορφος ήταν» είπε η Niemi όταν κλήθηκε να μιλήσει για τον γάμο τους λίγους μήνες μετά το θάνατό του. Η ίδια ήταν δίπλα του μέχρι το τέλος, μαζί της ήθελε να είναι στις τελευταίες του στιγμές και το πρόσωπό της ήταν το τελευταίο που είδε στη ζωή του. Τη λάτρευε και ειδικά κατά τη διάρκεια της αρρώστιάς του «είδα τα καλύτερα κομμάτια του χαρακτήρα του» έχει πει η χήρα Swayze στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «The Time Of My Life».

Μπορεί η Niemi να μην είχε να ανταγωνιστεί κάποια άλλη γυναίκα στη μάχη για την καρδιά του, αυτό όμως δεν σήμαινε ότι δεν είχε ανταγωνισμό. Διότι ο μεγάλος αντίπαλός της είναι πολλές φορές ισχυρότερος ακόμα και από την ωραιότερη γυναίκα. Το αλκοόλ.



«Δυστυχώς όταν έπινε άλλαζε εντελώς χαρακτήρα. Χρειαζόταν ένα μόλις ποτό για να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο εντελώς» θυμόταν η έντρομη Niemi, η οποία έβλεπε τη φθίνουσα επιτυχία του «αγγέλου» της να τον μετατρέπει σε πραγματικό «διάολο» κάθε φορά που έπιανε το ποτήρι.

Ο ίδιος ο Swayze δεν έκρυψε ποτέ ότι είχε θέμα με το αλκοόλ, ωστόσο μόνο όταν η Niemi τον παράτησε -ύστερα επέστρεψε- αποφάσισε πως το πρόβλημά του ήταν μεγάλο, με αποτέλεσμα να μπει σε κλινική αποτοξίνωσης και να επισκέπτεται τακτικά έναν ψυχολόγο για να απεξαρτητοποιηθεί.

«Έγινα ένα με την νοοτροπία μιας εμπορικά επιτυχημένης ταινίας και αυτό κατέστρεφε την ιδέα που είχα για την έννοια της ζωής. Η μοναξιά της φήμης έπαιζε παιχνίδια με το μυαλό μου. Από την στιγμή που είσαι διάσημος για αρκετό καιρό και λες την ιστορία σου, όλα μπορούν να ακουστούν σαν ένα ψέμα. Δεν ξέρεις πια τι είναι αλήθεια. Μοιάζει σαν ένα άρθρο που κάποιος έγραψε, παρά σαν την ουσία του ποιος πραγματικά είσαι» θα έλεγε όταν κατάφερνε επιτέλους να ξεφύγει από τον εθισμό που του κατέστρεψε την καριέρα του.


Μήπως όμως η Niemi δεν ήταν τόσο «Άγια»;


Μέχρι σήμερα όλοι έχουν την εντύπωση ότι η άλλοτε κυρία Swayze η οποία 5 χρόνια μετά το θάνατο του Patrick ξαναπαντρεύτηκε, ήταν το θύμα στη σχέση τους και έκανε τα πάντα για να είναι ο σύζυγός της σε καλά χέρια. Όλα αυτά βέβαια μέχρι ένα «άγνωστος» φίλος του ηθοποιού να αποκαλύψει πως εκείνη τον κακομεταχειριζόταν διαρκώς, εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν θα τη χτυπούσε ποτέ και τον προκαλούσε με χαστούκια και άλλα χτυπήματα, με το πιο σοκαριστικό από όλα να είναι ότι του ασκούσε βία ακόμα και όταν έπασχε από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το «RadarOnline»: «Τον χαστούκιζε και τον γρατζουνούσε ακόμα και όταν είχε καρκίνο. Ήξερε ότι δεν θα άπλωνε ποτέ χέρι πάνω της και τον προκαλούσε με κάθε τρόπο. Εκείνος ξεσπούσε σε έπιπλα και αντικείμενα, γιατί την αγαπούσε».



Άλλη μια πηγή αναφέρει πως η Niemi «δεν άφηνε ούτε τους φίλους, ούτε την ίδια τη μητέρα του να τον επισκεφτούμε λίγο πριν πεθάνει» ρίχνοντας αρκετό λάδι στη φωτιά αναφορικά με τον πραγματικό εαυτό της. Η ίδια μέσω δικηγόρου αρνήθηκε κάθε κατηγορία, αλλά και μόνο οι δηλώσεις ήταν αρκετές για να εγείρουν ερωτήματα γύρω από την παθιασμένη και θα λέγαμε ιδιαίτερη σχέση του ζεύγους Swayze.

Αναμφίβολα ο Patrick δεν κατάφερε να γίνει ποτέ πρώτο όνομα, ενώ σήμερα οι περισσότεροι τον έχουν ξεχάσει, την ώρα που οι νέοι ενδέχεται να μην ξέρουν καν ποιος είναι, κάτι εντελώε άδικο για τον άλλοτε sex symbol στις αρχές των 90’s. Σίγουρα πάντως για το εν λόγω ξεθώριασμα βοήθησε και αυτός με τη φθίνουσα πορεία του στη δεκαετία των 90’s, κυρίως όμως με την πορεία της ζωής του και κυρίως της σχέσης του με την Niemi. Είτε επειδή τελικά εκείνος γινόταν «διάολος» με ένα ποτήρι αλκοόλ, είτε αν εκείνη ήταν που τον έβγαζε από τα ρούχα του.


31 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved