Matrix Resurrections: Τι καινούργιο μπορεί να μας δώσει;

Το περιμέναμε πώς και πώς το τρέιλερ του The Matrix: Resurrections, ωστόσο αντί να χαρούμε, γεμίσαμε με ερωτηματικά.

Από την ώρα και τη στιγμή που ακούσαμε ότι το Matrix έχει ακόμα ζωή, μια μικρή ελπίδα ξεπρόβαλε μέσα στην ψυχή μας. Για εκείνους που δεν αντιμετώπισαν το franchise απλά και μόνο σαν ξυλίκι, ανάποδες κωλοτούμπες, πιστολίδια στον αέρα και σφαίρες σε slow motion που περνάνε δίπλα από το αφτί σου χωρίς να σε αγγίξουν στο χιλιοστό, η είδηση ότι η Lana Wachowski ετοιμάζεται να επαναφέρει τον Keanu Reeves στο ρόλο που τον εξύψωσε, ήταν από μόνος του ένας λόγος συζήτησης και κυρίως συγκίνησης. Ακόμα και αν στη θεωρία το franchise έκανε τον κύκλο του.

 

Όσα χρόνια και αν περάσουν το πρώτο Matrix κατεβαίνει νεράκι

Η δυσπιστία γύρω από το Matrix 4

Πριν 20 χρόνια το Matrix ήταν η απόλυτη πρωτοπορία τόσο σε επίπεδο εφέ, όσο και σε υπόθεση. Σε μια εποχή που δεν ξέραμε καν πώς να συνδεόμαστε στο ίντερνετ ήρθε το Matrix για να μας δείξει πώς θα είναι η ζωή αν το διαδίκτυο καταλάβει τη ζωή μας, πώς θα μπορέσουμε να συμβιώσουμε μαζί του και με ποια μορφή θα εμφανιζόταν ένα ιός (Agent Smith) στην καθημερινότητά μας. Και στο επίκεντρο εμφάνισε ένα ισχυρότατο antivirus μέσα στον Thomas Anderson, τον «ξύπνησε» την κατάλληλη στιγμή και τον αποκάλεσε Neo.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 

 

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, με την τεχνολογία και το ίντερνετ να είναι σε άλλο επίπεδο, τη ζωή μας ουσιαστικά να είναι άμεσα συνδεδεμένη από την ραγδαία εξέλιξη των πραγμάτων, το Matrix τόσο σε επίπεδο franchise, όσο και σε υπόθεσης δείχνει καταδικασμένο για μια άλλη εποχή. Αυτή που ήταν δηλαδή στις αρχές 00’s και μας παρουσίασε το πώς θα ήταν η ζωή μας σε λίγα χρόνια.

Το νέο τρέιλερ που κυκλοφόρησε έδειξε να κινείται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με τα περπαγμένα του παρελθόντος, ουσιαστικά όμως δίνοντας μια διαφορετική βάση σε όσα θυμόμασταν.

Άλλη φάση στον Neo, άλλοι Agents, ένα κορίτσι αγνώστου ταυτότητος με μπλε μαλλιά, μέχρι και έναν Μορφέα σε μικρή ηλικία (Yahya Abdul-Mateen II).

 

 

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το The Matrix Resurrections;

Ουσιαστικά μέσα σε αυτά που μας έδειξε το καινούργιο τρέιλερ, ο Neo επιστρέφει στη ζωή του ως Thomas Anderson, δείχνοντας ότι όλη η περιπέτεια που έζησε μαζί με τον Μορφέα και την Trinity, τον πόλεμο με τον Agent Smith, τη γνωριμία με τον Architect και το φιλί με την Monica Bellucci ήταν ένα όνειρο που ουσιαστικά δεν συνέβη ποτέ.

Η σκηνή στο τρέιλερ που συναντάει την Trinity η οποία αδυνατεί να τον αναγνωρίσει, μας έκοψε τα πόδια αλλά μάλλον κάτι άλλο κρύβει από πίσω. Ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι η Trinity δεν είναι αληθινή και οι πράσινοι αναγραμματισμοί του Matrix στο πρόσωπό της μάλλον αυτό δηλώνουν.

 

 

Στην εποχή των reboot και της αναβίωσης των ξεχασμένων franchise είναι λογικό μια κίνηση όπως ένα τέταρτο κεφάλαιο του Matrix να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, ειδικά αν πρόκειται να χαλάσει το κατά τα άλλα πολύ καλό όνομα που έχει αφήσει στον κόσμο. Αυτή είναι η ανησυχία των φανς είναι κυρίως αυτό που απεύχεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Δηλαδή άλλη μια ταινία τραβηγμένη από τα μαλλιά με σκοπό την εμπορική επιτυχία, την εκμετάλλευση της πέρασης που βιώνει κατά τη δεύτερη «νιότη» του ο Keanu Reeves, παραλείποντας το βασικό στοιχείο που έκανε το franchise να ξεχωρίζει. Την πρωτοπορεία.

 

Μήπως όμως υπάρχει ζωή και δεν το ξέρουμε;

Μπορεί η τριλογία να πρόκεται για μία εκ των κορυφαίων εισπρακτικών επιτυχιών στην ιστορία και ένα story μοναδικό στην Έβδομη Τέχνη, παρόλα αυτά είναι μεγάλη αλήθεια ότι μόνο η πρώτη ταινία ήταν αυτή που έμεινε στον κόσμο. Matrix Reloaded και Matrix Revolutions ήταν οι πιο αδιάφορες συνέχειες που μπορούσαμε να δούμε, για τον απλούστατο λόγο ότι αντί να μας δώσουν το κάτι παραπάνω, μας μπέρδεψαν με τις ιστορίες περί Zion και του Architect, με το χειρότερο όλων να είναι ότι έκλεισε αφήνοντάς μας άπειρα ερωτηματικά.

Το κυριότερο όλων; Κανείς δεν έμαθε ποτέ αν ο Neo πέθανε στο τέλος ή έζησε.

 

 

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά αν έχουμε καταλάβει κάτι παραπάνω για τη συνέχεια του franchise, αυτό είναι ότι με κάποιο τρόπο η ιστορία ξαναγράφεται. Ο Neo μπορεί να ξυπνάει ως Thomas Anderson δίχως να γνωρίζει αν όλα αυτά ήταν προϊόν της φαντασίας του, αν τελικά πήρε το μπλε χαπάκι και το story του έκλεισε, η ουσία είναι όμως ότι εμείς ξέρουμε ότι το Matrix είναι εκεί έξω και ψάχνει έναν τρόπο να εξελιχθεί.

Στα πρώτα 20 δευτερόλεπτα άλλωστε του τρέιλερ στην επικοινωνία του με τον ψυχολόγο Neil Patrick Harris έχουμε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο Neo δεν ζει στον πραγματικό κόσμο αλλά παγιδευμένος σε μια ιδιαίτερη πραγματικότητα. H γάτα στο γραφείο αλλά και η φράση του Harris «Δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη τρελός εδώ πέρα» μάλλον δηλώνει ότι ο Εκλεκτός βρίσκεται σε μια άλλη διάσταση του Matrix.

H κατάσταση μυρίζει deja vu kαι όλοι θυμόμαστε τι θα πει deja vu στο Matrix:

 

 

Στην ουσία η Lana Wachowski επιχειρεί να σβήσει τα αχρείαστα Matrix Reloaded και Revolutions, αποδίδοντάς τα σε ένα παρελθόν που δεν συνέβη ποτέ αλλά ο τρόπος που θα προσεγγίσει τη νέα πραγματικότητα παραμένει άγνωστος. Το τρέιλερ μπορεί να μας έδωσε στοιχεία από την ταινία, αλλά όσο και αν αναζητήσουμε και άλλα στοιχεία περισσότερο θα μπερδευτούμε παρά θα καταλάβουμε τι μας επιφυλάσσει το νέο μονοπάτι του Neo στο Matrix.  

Σε σύντομη ανάλυση όλα ξεκινάνε από την πρώτη ταινία όταν ο Neo ακολούθησε τη γυναίκα με το τατουάζ λευκό κουνέλι, μια κίνηση που αποδείχτηκε η απαρχή για το ταξίδι του. Μόνο που αυτή τη φορά μάλλον εκείνος είναι που πρέπει να «ξυπνήσει» μέσα από τον Thomas Anderson, να αναζητήσει τον Μορφέα και να στρατολογήσει την Trinity.

 

 

Είτε αποδειχθεί εξαιρετικό, είτε «πατάτα» το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα έχουμε αρκετή κουβέντα να κάνουμε για τη μεγάλη επιστροφή του Matrix και κυρίως του Keanu Reeves στον ρόλο της καριέρας του πριν τον John Wick, ελπίζοντας πως παράλληλα με τις εντυπωσιακές σκηνές ξύλου, το μαλλί και το ατιμέλητο μούσι θα δώσουν τη θέση σε ένα καθαρό πρόσωπο, κοντοκουρεμένο με το γυαλί και καμπαρντίνα τα οποία αποτέλεσαν απαραίτητα αξεσουάρ στο μονοπάτι του.

Κάτι βέβαια που δεν θα αργήσει να γίνει καθώς ο φακός τον βρήκε φρεσκοκουρεμένο μετά τα γυρίσματα του φιλμ:

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved