Ο Tim Burton είχε οραματιστεί ένα διαφορετικό «Batman Forever»

Πέρα από τον διαφορετικό τίτλο, ο Burton είχε εντελώς άλλο concept από εκείνο του Joel Schumacher.

Όλοι οι φαν του Batman έχουν ανάψει ένα κεράκι (παραπάνω βασικά) από το 2005 στον Christopher Nolan και ο λόγος δεν είναι άλλος από την τριλογία του «Dark Knight». Τρία κομμάτια που συνέθεσαν ίσως το τελειότερο παζλ που έχουμε δει ποτέ στην Έβδομη Τέχνη, μία τριλογία με αρχή, μέση και τέλος που επανάφερε τον Σκοτεινό Ιππότη της Gotham στην εκτίμηση του κόσμου, ο οποίος μέχρι τότε υπέφερε (στην κυριολεξία) με την πορεία του.

 

 

Ο λόγος βεβαίως ήταν τα δύο τερατουργήματα του Joel Schumacher, «Batman Forever» και «Batman and Robin» το 1995 και 1996 αντίστοιχα που ουσιαστικά κατέστρεψαν όλα όσα με κόπο και ιδρώτα είχε χτίσει ο Tim Burton με τις ταινίες του «Batman» και «Batman Returns» λίγα χρόνια νωρίτερα.

Με τον Burton τελικά να αποχωρεί από το franchise μετά το δεύτερο επεισόδιο και τη Warner να ακολουθεί μια άλλη οπτική για τον ήρωα που αποδείχτηκε πέρα για πέρα άκυρη, ο Batman «έσβησε», κανείς δεν νοιαζόταν πλέον και η απόδειξη ήταν η ακύρωση του «Batman Unchained» -η πέμπτη κατά σειρά προγραμματισμένη ταινία του franchise. Και μόνο που σκεφτόμαστε μια ταινία με Harley Quinn κάποια άλλη πέρα από την Margot Robbie (κάτι ακουγόταν για τη Madona) και όχι ως αγαπητικιά του Joker αλλά ως κόρη του, παρέα με έναν Scarecrow του Nicolas Cage, χαιρόμαστε πολύ που στη Warner Bros. κατάλαβαν ότι ο ήρωας χρειαζόταν ολικό ρεκτιφιέ και όχι άλλο ένα καταστροφικό επεισόδιο.

 

 

Η 3η ταινία του Tim Burton

Ακόμα και σήμερα πολύς κόσμος αναρωτιέται πώς θα είχε εξελιχθεί η πορεία του Batman αν τα ηνία παρέμεναν στα χέρια του Tim Burton. Η αλήθεια μάλιστα είναι ότι σκηνοθέτης είχε φανταστεί ένα δικό του φινάλε στην τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη, το ίδιο σκοτεινό με τα πρώτα δύο φιλμ.

Στην πορεία ο Joel Schumacher όπως αποδείχτηκε βασίστηκε στο όραμα του Burton, ακολουθώντας ωστόσο μια διαφορετική, πιο light εκδοχή, διαφορετικό cast μέχρι και άλλο τίτλο. Διότι για τον Burton δεν υπήρχε κανέναν «Batman Forever» αλλά «Batman Continues».

Η εκδοχή αυτή δεν πέρασε δυστυχώς και ο Batman μετατράπηκε σε κωμική φιγούρα, αφήνοντας το κυριότερο χαρακτηριστικό που τον διακρίνει. Το σκοτάδι.

 

continues

 

Κανένας Val Kilmer ή Tommy Lee Jones

Όταν έχεις τον κορυφαίο Batman στη φαρέτρα σου, δεν τον αφήνεις έτσι εύκολα. Ο Michael Keaton ήταν (και είναι ακόμα) η απόλυτη προσωποποίηση, τόσο του Batman όσο και του Bruce Wayne και η εταιρία παραγωγής έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να τον δέσει για την επόμενη ταινία της. Μόνο που ο Keaton δεν είδε με καλό μάτι την απομάκρυνση του Burton, ενώ η απόφασή του να αποχωρήσει ήρθε μόλις διάβασε το καινούργιο σενάριο το οποίο και χαρακτήρισε «γελοίο». Κάπως έτσι τη στολή του φόρεσε ο Val Kilmer μην καταφέρνοντας ωστόσο να αγγίξει στο ελάχιστο τον προκάτοχό του.

Όσον αφορά την ταινία τώρα, ο Tim Burton είχε στο μυαλό του μια περιπέτεια με τους ίδιους κακούς που είδαμε στο «Batman Forever», ενώ είχε προγραμματίσει το ντεμπούτο του Robin αλλά και την επιστροφή της Catwoman της Michelle Pfeiffer. Βλέποντας πόσο καλά έδωσε το «γλυκό» μεταξύ Keaton και Pfeiffer δεν είχε λόγο να φέρει κάτι καινούργιο στο προσκήνιο, ενώ φήμες μιλούσαν μέχρι και για spin-off της ίδιας της Catwoman σε σόλο ταινία.

Μαζί με τη Pfeiffer ωστόσο θα επέστρεφε και ο Billy Dee Williams (ο Lando Calrissian από τα «Star Wars») o οποίος είχε υποδυθεί τον Γενικό Εισαγγελέα της Gotham επί εποχής Burton, Harvey Dent, με την προϋπόθεση προφανώς να μετατραπεί σε Two-Face. Ακόμα και οπτικά δεν ταιριάζει στον Harvey Dent που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σε μια σκοτεινή version το πώς θα έδειχνε ο Williams, σε σχέση με αυτό που είδαμε από τον Tommy Lee Jones.

 

 

Όσο για τον Robin, ο Tim Burton είχε προσλάβει τον Marlon Wayans (Requiem for a Dream, Scary Movie) και όχι τον Chris O' Donnel για να αποτελέσει το στήριγμα του Batman στο «Batman Returns» ωστόσο τελευταία στιγμή άλλαξε τα πλάνα του, κρατώντας τον για την επόμενη ταινία. Άλλη μία controversial επιλογή, ωστόσο υπό τις οδηγίες του Burton κανείς δεν ξέρει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα. 

 

Υπήρχαν και άλλα

Στο «Batman Continues» επρόκειτο να εμφανιστεί κανονικά ο Riddler ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν ο Jim Carrey αλλά ο Robin Williams. Και εδώ που τα λέμε ο συγκεκριμένος ηθοποιός ως παρανοϊκός εγκληματίας έχει μεγαλύτερο νόημα αντί για την κωμική περσόνα που είδαμε για τον Riddler της μεγάλης οθόνης, μέχρι να έρθει ο Paul Dano στο «The Batman» του Matt Reeves για να πάρει το μυαλό.

 

 

Παρέα όμως με τον παραπάνω κακό, ο Burton είχε σκοπό να φέρει και άλλον κακό και συγκεκριμένα τον Scarecrow, έχοντας μάλιστα ως έτοιμη λύση έναν ηθοποιό-master του τρόμου, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στο alter ego του τρελογιατρού, Jonathan Crane. O εκλεκτός μπορεί να μη σου λέει πολλά αλλά μια ματιά στο βιογραφικό του θα σε βεβαιώσει ότι είναι η κατάλληλη επιλογή. Το όνομά του, Brad Dourif (Grima από το «Lord of the Rings», Billy Bibbit του «One Flew Over the Cuckoo's Nest»). Τελικώς ο Scarecrow έκανε την εμφάνισή του με καθυστέρηση μιας δεκαετίας, με το πρόσωπο όμως του Cillian Murphy στο «Batman Begins» του 2005.

 

 

Τελικώς όλα τα παραπάνω έμειναν στη θεωρία και παραμένουν ακόμα και σήμερα στη φαντασία κάθε φαν του Σκοτεινού Ιππότη. Με άλλο ένα Batman του Burton η ιστορία θα ήταν αρκετά διαφορετική, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μη βιώναμε ποτέ την τελειότητα του Christopher Nolan. Κανείς δεν ξέρει καν αν το «Batman Continues» θα είχε την ίδια θετική απήχηση με τα δύο προηγούμενα ωστόσο και μόνο που ακούμε το σκοτεινό όραμα σε συνδυασμό το cast, είμαστε βέβαιοι πως το «Batman Forever» δεν θα είχε ποτέ λόγο ύπαρξης.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved