Ημέρα της Γυναίκας: Οι πρωταγωνίστριες ταινιών που αποτέλεσαν έμπνευση

Καμία πρόκληση δεν αποτέλεσε εμπόδιο για αυτές τις γυναίκες στην ταινιοθήκη του Hollywood.

Καθεμία από αυτές άφησαν το στίγμα τους είτε με το εκρηκτικό ταπεραμέντο, τα πεπραγμένα ή την αυταπάρνησή τους προκειμένου κρατήσουν με αξιώσεις την ιδιότητα της πρωταγωνίστριας και τελικώς να υπερκεράσουν όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν στο διάβα τους.

Είναι οι γυναίκες εκείνες που με το υποκριτικό τους ταλέντο και την ειδική καθοδήγηση του σκηνοθέτη έμειναν στην ιστορία ως οι πιο δυναμικές ή εμφατικές ηρωίδες στην ιστορία του κινηματογράφου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (και όχι μόνο) αξίζουν έναν παραπάνω λόγο να τις θυμόμαστε.  

Πριν διαβάσεις ποιες είναι, δείτε ποιες «κόπηκαν» στο νήμα στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

1. Kate Macer (Sicario)

Ηθοποιός: Emily Blunt     Σκηνοθεσία: Dennis Villeneuve

Υπόθεση: Μια επιχείρηση απέναντι στα πιο άγρια καρτέλ του Μεξικού δεν είναι ένα μέρος για απλούς θνητούς και κυρίως για τους αδύναμους. Πόσο μάλλον για μια γυναίκα όπως η Kate Macer.

Μας αρέσει γιατί: Μέσα από την αποστολή, τις δυσκολίες και τους μυστήριους ανώτερούς της, Josh Brolin και Benicio Del Toro δεν θα το βάλει στα πόδια, αλλά θα αποδειχτεί μεγάλο «αντράκι» μπροστά στον τρόμο και την ασφυκτική πραγματικότητα στο Juarez του Μεξικού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα ότι η Blunt άξιζε τουλάχιστον μια υποψηφιότητα για την ερμηνεία της ως Kate Macer.

 

 

 

2. Erin Brockovich

Ηθοποιός: Julia Roberts    Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh

Yπόθεση: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που τα έβαλε με την αμερικανική εταιρία Pacific Gas and Electric Company (PG&E) , οδηγώντας τη στα δικαστήρια εξαιτίας της συγκάλυψης για τη μόλυνση του νερού της πόλης Hinckley.

Μας αρέσει γιατί: Ένας αγώνας απέναντι σε μια εταιρία-κολοσσό δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση για κανέναν. Η Julia Roberts δεν έχει μόνο την ιδιαίτερη αποστολή να μεταφέρει την αυταπάρνηση μιας αποφασιστικής γυναίκας απέναντι στα εμπόδια που θα προκύψουν και το δικαστήριο αλλά τον καθημερινό αγώνα μιας διαζευγμένης μητέρας τριών παιδιών η οποία αναζητεί τον τρόπο να σταθεί στα πόδια της μετά από μια δικαστική απόφαση που την αδίκησε κατάφορα. Και το καταφέρνει περίτρανα.

 

 

 

3. Fern (Nomadland)

Ηθοποιός: Frances McDormand   Σκηνοθεσία: Chloé Zhao

Yπόθεση: Μια γυναίκα χάνει τα πάντα σε μια στιγμή. Από τον άντρας της, τη δουλειά μέχρι και το ίδιο της το σπίτι. Όλη της η ζωή είναι η περιπλάνηση μέσα στο τροχόσπιτό της.

Μας αρέσει γιατί: Μπροστά στο να τα παρατήσει εντελώς η Fern αναζητά το μονοπάτι της προς το άγνωστο στη νομαδική ζωή. Η μοναξιά και η διαφορετική ζωή, αυτή της απόλυτης ελευθερίας χωρίς κανόνες και διαρκούς περιπλάνησης είναι σαφώς ένας σκληρός κόσμος, γεμάτος παγίδες. Μια γυναίκα όμως με μεγάλη καρδιά δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, ακόμα και όταν όλα δείχνουν το αντίθετο.

 

Γράψαμε και κείμενο για το Nomadland που σάρωσ στα περσινά Όσκαρ.

 

4. Furiosa (Mad Max: Fury Road)

Ηθοποιός: Charlize Theron   Σκηνοθεσία: George Miller

Yπόθεση: Σε ένα κόσμο που τα πάντα διακατέχονται από την τρέλα και την ανάγκη για τη σωτηρία, σε ένα δυστοπικό σύμπαν όπου υπάρχουν σκλάβοι και ο «Θεός» είναι το νερό, ο Mad Max Rockatansky γίνεται άθελά του μέρος σε μια αναζήτηση εφοδιών μιας φυλής στην έρημο. Εκεί θα γνωρίσει την επικεφαλής την πομπή, Furiosa η οποία όμως έχει διαφορετικά σχέδια από εκείνα του αφεντικού της, Immortan Joe.

Μας αρέσει γιατί: Χωρίς να το περιμένει κανείς, ακόμα και ο Mad Max του Tom Hardy έχει δευτερεύοντα ρόλο δίπλα στην ατρόμητη μαχήτρια της Charlize Theron η οποία αναδεικνύεται σε ψυχή και ηρωίδα του πεινασμένου λαού. Η συνέχεια της ιστορίας μάλιστα θα φέρει εκείνη σαν πρωταγωνίστρια.

 

 

5. Maya Harris (Zero Dark Thirty)

Ηθοποιός: Jessica Chastain   Σκηνοθεσία: Kathryn Bigelow

Yπόθεση: Tα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν τεράστια πληγή στον κόσμο και κυρίως στην καρδιά του αμερικανικού λαού. Το ατελείωτο κυνήγι για τον εντοπισμό και την εκτέλεση του ηγέτη της τρομακτικής οργάνωσης al-Qaeda, Osama Bin Landen ξεκινάει και στην κορυφή της επιχείρησης βρίσκεται η ατρόμητη κατάσκοπος της CIA, Maya Harris.

Μας αρέσει γιατί: Πλήρως εκπαιδευμένη και ως γνώστρια των καταστάσεων και των δυσκολιών που απαιτεί η αποστολή, η Maya θα ανακαλύψει επιπλέον «σκότος» στην ψυχή της, δεν θα διστάσει να βασανίσει για να εκμαιεύσει πληροφορίες και τελικώς θα διατάξει την εκτέλεση του μεγάλου της στόχου. Αδίστακτη, όπως επιβάλλεται ένας προϊστάμενος σε αυτή τη θέση.

 

 

 

6. Shuri (Black Panther)

Ηθοποιός:  Letitia Wright  Σκηνοθεσία:

Yπόθεση: Δεν ήταν δυνατόν να αφήσουμε μια ηρωίδα της Marvel εκτός από τη λίστα, ειδικά όταν πρόκειται για τον ιθύνοντα νου πίσω από τον πολυβραβευμένο Black Panther, του Chadwick Boseman. Δηλαδή την αδερφή του, Shuri.

Μας αρέσει γιατί: Ουσιαστικά έχει όλα όσα δεν έχει ο αδερφός της. Εκείνος έχει τις πολεμικές ικανότητες, εκείνη το μυαλό. Εκείνος το θάρρος, αυτή το θράσσος και την ιδιοφυΐα πίσω από κάθε τεχνολογική ανακάλυψη. Κάτι σαν ένας πιο ενεργός Q για τον James Bond ένα πράγμα, η Shuri παραδίδει μαθήματα του πώς πρέπει να χειρίζεται ένα μέλος της οικογένειας τη λάμψη που εκπέμπει ο φανταχτερός αδερφός της, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Βασιλιάς της Wakanda και να μη βρίσκεται στην σκιά του T’ Challa.

 

 

 

7. Leslie Benedict (Giant)

Ηθοποιός: Elizabeth Taylor   Σκηνοθεσία: George Stevens

Yπόθεση: Η Leslie έχει μια ωραία ζωή στο καταπράσινο Maryland με την οικογένειά της. Ο κόσμος της όμως θα αλλάξει όταν στο διάβα της βρεθεί ο Bick Benedict με τον οποίο ερωτεύεται παράφορα και τελικά τον παντρεύεται. Η μετάβασή της ωστόσο από το πολιτισμένο Maryland στο άγριο Texas, όπου η διαφορά νοοτροπίας απέναντι στους ανθρώπους και ειδικά στις γυναίκες είναι απαρχαιωμένη, κάνει τη ζωή της μια καθημερινή δοκιμασία.

Μας αρέσει γιατί: Σε μια εποχή όπου η γυναίκα έχει ξεκινήσει να σηκώνει το ανάστημά της, η Leslie δεν ενδιαφέρεται για την απαρχαιωμένη νοοτροπία των Τεξανών και εξαγριώνεται κάθε φορά που ο Bick την υποβιβάζει μπροστά στα μάτια όλων. Μπορεί η συγκεκριμένη ταινία να αποτέλεσε άλλο ένα παράσημο στην καριέρα του James Dean, ωστόσο η συμπεριφορά της Taylor υπέρ των Ισπανόφωνων της περιοχής και η μάχη για την ισότητα των δύο φύλων είναι ουσιαστικά ο λόγος που η ταινία απέκτησε μέχρι και σήμερα τον ιστορικό της χαρακτήρα.

 

 

 

8. Scarlett O’ Hara (Gone with the Wind)

Ηθοποιός: Vivien Leigh  Σκηνοθεσία: Victor Fleming

Yπόθεση: Στη «σκιά» του εμφυλίου της Αμερικής, η Scarlett O’ Hara είναι πιο ποθητή γυναίκα στον πλούσιο Νότο. Έχει όποιον άντρα μπορεί η ίδια να θελήσει, όλους εκτός από τον Ashley Wilks ο οποίος παντρεύεται τη φίλη της, Melanie. Η ζήλεια της είναι τεράστια, ωστόσο όλα αλλάζουν όταν στο δρόμο της θα βρεθεί ο μυστήριος άντρας που ονομάζεται Rhett Butler.

Μας αρέσει γιατί: Με τον Βορρά να επικρατεί του Νότου, η Scarlett θα δει τα πάντα να χάνονται, θα βυθιστεί στη φτώχεια ωστόσο η αυταπάρνησή της να μην πεινάσει ποτέ θα ξεπεράσει ακόμα και τον έρωτά της για τον άντρα της φίλης της. Στα ερωτικά της θα τα κάνει μπάχαλο, καθώς δεν έχει καταλάβει ότι ο μυστηριώδης Rhett είναι ο άντρας της ζωής της. Θα το καταλάβει έγκαιρα ή ο τυχοδιώκτης του Νότου δεν θα περιμένει για πολύ;

 

 

 

9. Katniss Everdeen (Hunger Games)

Ηθοποιός: Jennifer Lawrence  Σκηνοθεσία: Gary Ross

Yπόθεση: Η ανθρωπότητα είναι χωρισμένη στους πλούσιους και τους φτωχούς. Μεγαλύτερη διασκέδαση των πλούσιων είναι ένα ανθρωποφάγο ριάλιτι, ένα Survivor χωρίς στίβους μάχης και συμβούλια του νησιού, αλλά με αυθεντικό πόλεμο όπου ο πιο δυνατός θα επικρατήσει. Και όπως είναι κατανοητό, ένας πλούσιος δεν έχει θέση σε αυτό το παιχνίδι. Ένας από τους παίκτες λοιπόν των «Αγώνων Πείνας» είναι και η Katniss Everdeen.  

Μας αρέσει γιατί: Δίχως να το καταλάβει η Katniss της Jennifer Lawrence μετατρέπεται από απλή παίκτρια σε ηγέτη μιας μεγάλης εξέγερσης. Ένας απλός αγώνας επιβίωσης, θα την αναδείξει σε ηγέτη μιας επανάστασης απεναντι στο κατεστημένο της πόλης Capitol με στόχο την απελευθέρωση των απλών ανθρώπων από τους πλούσιους. Μία γυναίκα που την ακολουθείς τυφλά ακόμα και αν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.  

 

 

 

10. Cecilia Kass (The Invinsible Man)

Ηθοποιός: Elizabeth Moss  Σκηνοθεσία: Leigh Whannell

Yπόθεση: Mια σχέση μπορεί να αποδειχθεί ονειρική, μπορεί όμως και το αντίθετο. Για την Cecilia Kass ο δεσμός της με τον λαμπρό Adrian Griffin εξελίσσεται σε εφιάλτη και μόνο αν πάρει δραστικά μέτρα (να τον ναρκώσει) θα μπορέσει να απεμπλακεί από την εμμονή που έχει μαζί της. Η απώλειά της οδηγεί στην αυτοκτονία του, ωστόσο όσο περνάνε οι μέρες ένα περίεργο συναίσθημα διακατέχει τη Cecilia, καθώς το πνεύμα του Adrian δείχνει να τη στοιχειώνει σε κάθε της βήμα. Μήπως όμως δεν είναι το πνεύμα του αλλά κάτι πιο ζωντανό;

Μας αρέσει γιατί: Θέλει πραγματικά μεγάλα κότσια να αντισταθείς σε έναν τρελό όπου προσπαθεί να ελέγξει τη ζωή σου. Στην περίπτωση της Cecilia κάθε απόπειρα εξήγησης καταλήγει σε αδιέξοδο. Πώς να εξηγήσεις άλλωστε ότι ένας άνθρωπος που θεωρείται νεκρός, έχει βρει τον τρόπο να γίνεται αόρατος και σε κυνηγάει;

 

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved