O Shaquille O’ Neal δεν έχασε ποτέ το χιούμορ του

Κανείς πιο ιδιαίτερος από τον χαμογελαστό οδοστρωτήρα του ΝΒΑ.

Η αλήθεια είναι πως τον Shaquille O’ Neal τον χαρακτηρίζουν δύο διαφορετικές καριέρες, σε δυο πραγματικά ξεχωριστές εποχές. Οι παλιότεροι τον έμαθαν για τις ημέρες εκείνες που κανείς δεν ήθελε να τον έχει αντίπαλό του, τις νύχτες που προκαλούσε τρόμο στα αντίπαλα στεφάνια (κυριολεκτικά). Τότε που αν η ομάδα του κολλούσε στο σκορ οι συμπαίκτες του, του έδιναν τη μπάλα και η αντίπαλη άμυνα τον αντιμετώπιζε μόνο με προσευχή.

 

 

Αυτά ισχύουν για τους παλιότερους. Διότι για εκείνους που δεν πρόλαβαν τον απόλυτο κυρίαρχο της ρακέτας, το όνομα Shaquille O’Neal σημαίνει ο μεγαλόσωμος τύπος που έχει γνώμη για τους πάντες και τα πάντα, ο παχουλός παρουσιαστής πλάι στον άλλο «παχουλό» (a.k.a. Charles Barkley) του «Shaqtin 'Α Fool», ή ο τύπος που γελάει συνεχώς και δεν χάνει ποτέ τη διάθεσή του για χιούμορ.

Μπορεί να μιλάμε για δύο διαφορετικές εποχές, ωστόσο είτε τον έμαθες για τo domination του μέσα στα παρκέ, είτε για τη διάθεσή του για χιούμορ από τη θέση του παρουσιαστή, ο «Shaq» δεν έπαψε ποτέ να κάνει αυτό το οποίο πραγματικά ήθελε. Να είναι ο εαυτός του και να βρίσκει συνεχώς νέα μονοπάτια στη ζωή του. Διότι μετά την συνταξιοδότηση δεν επαναπαύτηκε σε ένα καναπέ και άρχισε να τρώει τα λεφτά που έβγαλε από τόσες ομάδες και συμφωνίες, αλλά συνέχισε να κάνει το κέφι του. Έστω και από άλλο πόστο.

 

 

Μπορεί ο Michael Jordan να είναι ο GOAT, ο LeBron να είναι ο διάδοχος, αλλά πιο εμφατική, πιο ιδιαίτερη φυσιογνωμία από τον Shaquille O’ Neal δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του ΝΒΑ. Και για αυτόν τον λόγο τον έχουμε στην καρδιά μας, ό,τι και αν κάνει, ό,τι και αν πει.

Κυρίως όμως τον λατρεύουμε γιατί…

 

- Ακόμα προσπαθεί να μιλήσει ελληνικά

Η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά δύσκολη για κάθε ξένο που προσπαθεί να τη μάθει, πόσο μάλλον να την προφέρει. Ακόμα και αν προσπαθήσει κανείς να την αποστηθίσει το μόνο βέβαιο είναι ότι κάτι δεν θα καταφέρει να προφέρει σωστά και εάν πέσει πάνω σε κάποιον Έλληνα, τότε είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει γέλια.

Ο Shaq που έχει πει αποδεδειγμένα πως θαυμάζει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, την έκανε την προσπάθειά του να μιλήσει τη γλώσσα μας, όταν επιχείρησε να δώσει συγχαρητήρια στον Greek Freak κατά τη βράβευσή του ως MVP της regular season για δεύτερη σερί χρονιά στο ΝΒΑ. Ο Giannis προσπάθησε να καταλάβει τι του έλεγε αλλά οι αντιδράσεις του προσώπου του πρόδωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε σωστά. Το αστείο είναι βέβαια πως και ο ίδιος ο Shaq κατάλαβε πως δεν μιλούσε ελληνικά αλλά μια άλλη γλώσσα και έπειτα το έριξε στον χαβαλέ. Για αυτό σε αγαπάμε μεγάλε Shaq, γιατί είσαι αυθεντικός.

 

 

 

- Τον φοβόντουσαν οι αντίπαλοι, τον «έτρεμαν» τα στεφάνια

Δεν έχουν άδικο όσοι τον ονομάζουν «οδοστρωτήρα». Ακόμα και κινήσεις να μην είχε, αφού μπορούσε να κοντρολάρει με τέτοιο μπόι όλα αυτά τα κιλά τότε ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι όποιος θα έπαιρνει το χρίσμα να τον μαρκάρει, θα περνούσε ένα αξέχαστο βράδυ.

Εκτός από τον αντίπαλό του βέβαια, το ίδιο περνούσαν και τα στεφάνια στα οποία συχνά πυκνά έβγαζε το άχτι του. Το αποτέλεσμα; Σπασμένες μπασκέτες, χιλιάδες γυαλιά από ραγισμένα ταμπλό και τελικά έναν νέο κανονισμό που απαγορεύει το υπερβολικό κρέμασμα στο στεφάνι μετά από κάρφωμα. Άτιμε Shaq.

 

 

 

- Κάποτε δάρθηκε με τον Barkley. Πλέον είναι ο κολλητός του

Δεν υπάρχει ο ένας χωρίς τον άλλον. Όπου και να δεις τον Shaquille, στο πλάι πετάγεται ένας Barkley. Είτε αυτό γίνεται στις εκπομπές του ΤΝΤ, είτε σε διαγωνισμό δύναμης παρέα με τους Dwayne «The Rock» Johnson και Mark Wahlberg, είτε σε κάποια δήλωση με πολύ «ζουμί». Ακόμα και αν κάποτε έγινε αυτό μεταξύ τους.

 

 

Ατίθασος ο ένας, ατίθασος και ο άλλος. Μέσα στο γήπεδο, ακόμα και ως αντίπαλοι δεν τα έβρισκαν με τίποτα. Το ότι τα καταφέρνουν μέσα στο στούντιο ένας θεός ξέρει πώς. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Μας αρέσουν πλάι-πλάι όσες κακίες και αν πετάξουν. Είτε ο ένας στον άλλον, είτε σε όποιον (πραγματικά) κακόμοιρο βάλουν στο μάτι.

 

 

- Πήρε πρωταθλήματα και ας μην «κούμπωσε» ποτέ με τον Kobe Bryant

Πάνω που λέγαμε ότι ήταν ατίθασος, μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για τη συνύπαρξή του με τον Kobe Bryant στο Los Angeles. Οι δυο τους έπαιξαν συνολικά 7 σεζόν δίπλα-δίπλα κερδίζοντας τρία σερί δαχτυλίδια του πρωταθλητή. Το δίδυμο Shaq & Kobe ήταν ό,τι καλύτερο είχαμε δει μετά την εποχή των Jordan-Pippen.

Παρόλα αυτά όλοι ξέρουν πως το συγκεκριμένο εγχείρημα δούλεψε εξαιτίας της συνύπαρξής τους με τον Phil Jackson ο οποίος ναι μεν δεν μπόρεσε ποτέ να «παντρέψει» το παιχνίδι τους, τουλάχιστον βρήκε μια ισορροπία προκειμένου το υψηλό «εγώ» τους να βρίσκεται πάντα κάτω από τους Lakers.  

 

 

- Ευχαρίστησε τις «ελεύθερες βολές» στον αποχαιρετιστήριο λόγο του

Ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Ο μόνος τρόπος για να μη βάλει με τίποτα καλάθι. Ένα φάουλ σε προσπάθεια για σουτ, ήταν πάντα η καλύτερη άμυνα απέναντι στον «Diesel» καθώς από τη γραμμή της φιλανθρωπίας δεν ήταν δα και καμία Κορακάκη για να τις πετυχαίνει όλες. Ή μάλλον ούτε καν τις μισές. Οι 5935 εύστοχες στις συνολικά 11252 που εκτέλεσε στην καριέρα του το αποδεικνύουν περίτρανα.

 

 

Το αδύνατο σημείο του ποτέ κανείς δεν συνηθίζει να το αποθεώνει. Κανείς. Εκτός και αν είναι ο Shaq. Επειδή μπορεί.

 

 

- Απολαμβάνει να παίζει στις χειρότερες ταινίες

Έχουμε δει πολλούς μπασκετμπολίστες να συμμετέχουν σε ταινίες και ακόμα και αν δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή, το φιλμ δεν ήταν πάντοτε κακό (εκτός και αν μιλάμε για τον Dennis Rodman). Ο Shaq από την άλλη μας έχει συνηθίσει στον κινηματογράφο από τα χρόνια κιόλας που ήταν ενεργός παίκτης του ΝΒΑ.

Δεν είναι ότι η υποκριτική του ικανότητα είναι χειρότερη και από τις βολές του (ούτε καλύτερη είναι πάντως) αλλά οι ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι πιο «άστοχες» και από το πέναλτι του Roberto Baggio στον τελικό του Μουντιάλ του ’94. Λες και το κάνει επίτηδες (σίγουρα το κάνει).

Δες ποιες είναι στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

- Μας προσέφερε μοναδικά highlights που τα θυμόμαστε και γελάμε

Όποιος πει ότι οι Shaquille O'Neal δεν προσέφερε θέαμα ως παίκτης, είναι τεράστιος ψεύτης. Τόσα χρόνια άλλωστε μας έδωσε πολλές μοναδικές στιγμές για τις οποίες αξίζει να τον θυμόμαστε. Πέραν αυτού βέβαια, εάν ήταν παίκτης στο σύχρονο ΝΒΑ, ενδέχεται να γέμιζε ο ίδιος το «Shaqtin ' Α Fool» με γκάφες και να μην την πλήρωνε ο αγαπημένος του «Tragic Bronson Alert», JaVale McGee. Στην πρεμιέρα του ως παίκτης των Suns αποφάσισε να σώσει μια χαμένη μπάλα η οποία για κακή τύχη των θεατών έπεσε προς την κερκίδα. 

 

 

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, ωστόσο το πάθημα έγινε μάθημα. Και την επόμενη φορά το κοινό (για την ακρίβεια ο πάγκος της ομάδας του) ήταν προετοιμασμένος για αυτό που ερχόταν. Πραγματικά κάτι το μοναδικό.

 Ακόμα πάντως γελάμε με την emo περούκα του.

 - Ο άρχοντας των nicknames

Το πολυποίκιλτο ταλέντο του στα παρκέ σε συνδυασμό με το ελεύθερο πνεύμα και χιουμοριστική του όρεξη είναι αρκετά «πιόνια» ώστε να του δίνουν δημοσιότητα και όλο τον κόσμο να ασχολείται μαζί του. Λογικό δε, να του «κολλάνε» και πολλά ψευδώνυμα.

Το πιο γνωστό είναι το «Diesel» που του κόλλησε το 1993 λόγω της ασταμάτητης δράσης του στα παρκέ του μπάσκετ, ωστόσο από τότε αυτή η σχέση εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω από λατρεία. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ως «The Big Aristotle», «M.D.E.» (συντομογραφία του Most Dominant Ever), ή και «Big Fella». Μετα από λίγο άρχισε ο ίδιος να διαδίδει ψευδώνυμα για άλλους με πιο γνωστό το «The Big Fundamental» για τον Tim Duncan, αλλά και το «Shaqapulco» που ήταν το nickname… της πισίνας του όταν έπαιζε στο Miami.

 

- Είναι απλά ο εαυτός του

Είναι μια έμφυτη διασημότητα. Ένας χαρακτήρας μοναδικός, που ο εγωισμός του ξεπερνάει το ύψος του. Κανείς ποτέ αθλητής δεν έμεινε τόσα σερί χρόνια στη δημοσιότητα όσα ο Shaquille O’ Neal. Δεν τον ενδιαφέρει λένε οι άλλοι, δεν τον ενδιαφέρει καν να κάνει τη δουλειά του. Τον ενδιαφέρει να περνάει καλά. Ό,τι έκανε μια ζωή. Ό,τι θα συνεχίσει να κάνει για μια ζωή. Αυτός είναι ο Shaq.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved