Watchmen: Η ιστορία του επικού comic πίσω από την κορυφαία σειρά της HBO

79 SHARES

Ήταν πίσω στο ολίγον τι μακρινό 1986 όταν οι Alan Moore και Dave Gibbons αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τη φαντασία τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα σκοτεινό comic book υπερηρώων. Το ονόμασαν Watchmen, κυκλοφόρησε από τη DC Comics σε 12 τεύχη και μέχρι σήμερα, θεωρείται το κορυφαίο graphic novel όλων των εποχών, είναι ένα από τα καλύτερα έργα στην ιστορία της 9ης τέχνης, έχει τιμηθεί με τα βραβεία Eisner και Hugo και το περιοδικό Time, το συμπεριέλαβε το 2005 στη λίστα με τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από το 1923.

Την πρώτη φορά που άκουσα, λοιπόν, πως το Watchmen θα γινόταν σειρά από την HBO, ειλικρινά αδυνατούσα να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου. Το χρονικό μίας ομάδας μασκοφόρων-τιμωρών του εγκλήματος από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80, θα ερχόταν στην οθόνη μου και θα έφερνε μαζί του, κάτι από τη μαγεία του επικού comic book που, έμελλε να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για τους υπερήρωες.

Με το Watchmen να είναι διαθέσιμο στο σπίτι της HBO στην Ελλάδα, το Vodafone TV, έχεις κάθε λόγο να αφιερώσεις λίγο χρόνο, στο να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του comic πίσω από την κορυφαία σειρά. Είτε το παρακολουθήσεις από το κινητό, είτε από την τηλεόραση ή το tablet σου, το σίγουρο είναι πως θα σε «αιχμαλωτίσει»! 

Φέρνοντας στο προσκήνιο τη σκοτεινή πλευρά των comics

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος πίσω από το Watchmen, ο Βρετανός Alan Moore, θεωρείται ο κορυφαίος συγγραφέας comics στον κόσμο -δεν τον αποκαλούν άδικα «Θεό των comics»- ήταν αρκετό για να με κάνει να ανυπομονώ να παρακολουθήσω την τηλεοπτική εκδοχή του Watchmen.

Το βασικό στοιχείο όμως, που μπορεί να εξηγήσει τον ενθουσιασμό μου, είναι πως το Watchmen είναι ευρέως γνωστό ως το comic book που έδειξε μια πλευρά των superheroes, που δεν είχαμε δει ξανά. Ουσιαστικά, το Watchmen μας σύστησε για πρώτη φορά τους αντι-υπερήρωες. Ήταν δε τόσο σκοτεινό, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς και ως πολιτικό θρίλερ και κάπως έτσι, έκανε τα comics περισσότερο mainstream στο ενήλικο κοινό.

Η σειρά Watchmen της HBO, λοιπόν, δημιουργός της οποίας είναι ο Αμερικανός σεναριογράφος, παραγωγός και συγγραφέας comic Damon Lindelof (ναι, ο άνθρωπος πίσω από το Lost), βασίζεται ως έναν βαθμό στο ομώνυμο κορυφαίο έργο του Alan Moore, ωστόσο, την ίδια ώρα αφήνει τη δική της «σφραγίδα». Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει το comic book ή να έχεις δει την ομώνυμη ταινία του 2009, για να παρακολουθήσεις το Watchmen στο Vodafone TV. Καλό είναι να εξοικειωθείς λίγο όμως με τους χαρακτήρες της σειράς, αυτούς τους φοβερούς αντιήρωες οι οποίοι έχουν ρόλο υπερηρώων, καθώς και να μάθεις περισσότερα για την υπόθεση.


Ανακαλύπτοντας τους κορυφαίες αντί-υπερήρωες 

Η ιστορία των Watchmen διαδραματίζεται σε έναν παράλληλο κόσμο που θυμίζει τον δικό μας, ωστόσο, σε αυτόν τον κόσμο κυκλοφορούν και δρουν από το 1938 υπερήρωες, η ύπαρξη των οποίων άλλαξε την ιστορία και για την ακρίβεια, βοήθησε τις ΗΠΑ να κερδίσουν τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στο comic του Alan Moore, βέβαια, η ιστορία εκτυλίσσεται το 1985, ενώ στη σειρά της HBO, στο 2019. Με λίγα λόγια, λοιπόν, η HBO φέρνει τη συνέχεια της ιστορίας του Moore στη σύγχρονη εποχή, δημιουργώντας ουσιαστικά μία προέκτασή της.

Όσο για τους υπερήρωες, στο comic του Alan Moore πρόκειται για τους Rorschach, Nite Owl, While Nite Owl, Comedian, Ozymandias και Silk Spectre και φυσικά, τον Dr. Manhattan. Στη σειρά Watchmen, ωστόσο, εκτός από τους Doctor Manhattan, Nite Owl, Ozymandias, Rorschach και Silk Spectre, την προσοχή μας θα τραβήξουν δύο ακόμη χαρακτήρες, η Sister Night (Regina King) και ο Looking Glass (Tim Blake Nelson).

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως με βάση το comic, ο μοναδικός ήρωας με υπερδυνάμεις (τόσες πολλές που είναι κάτι σαν… θεός), είναι ο Dr. Manhattan. Και χάρη σε αυτές τις υπερδυνάμεις -τις οποίες απέκτησε παρεμπιπτόντως έπειτα από ένα εργαστηριακό ατύχημα- βοήθησε την Αμερική να κερδίσει τον πόλεμο του Βιετνάμ. Παρά την πολύτιμη συνδρομή τους, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι το 1977, οι Watchmen έπαψαν να είναι δημοφιλείς και μάλιστα, η δράση τους έφτασε στο σημείο να κριθεί… παράνομη. Κάποιοι από τους Watchmen αποσύρθηκαν, λοιπόν, όπως ο Dr. Manhattan o οποίος δε, αποφάσισε να αυτοεξοριστεί στον πλανήτη Άρη -όπως τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί.


Οι Seventh Kavalry, ο ρατσισμός και η μάχη για το καλό

Κατά την άποψή μου, βέβαια, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο σε ό,τι αφορά στη σειρά, είναι το ότι η ιστορία που βλέπουμε να διαδραματίζεται στη σειρά στην Τούλσα των ΗΠΑ, είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα, από ένα από τα χειρότερα ρατσιστικά εγκλήματα στην αμερικανική ιστορία, που έλαβε χώρα από τις 31 Μάιου ως την 1η Ιουνίου του 1921. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες νεκροί, μία κοινότητα κατεστραμμένη (το Γκρίνγουντ) και 1.200 σπίτια καμένα. Για την ιστορία, να σημειώσω απλώς πως το Γκρίνγουντ ήταν ως επί το πλείστον μία αφροαμερικανική κοινότητα που ευημερούσε και την οποία πολλοί αποκαλούσαν χαρακτηριστικά «Black Wall Street» της Τούλσα.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Watchmen της HBO, λοιπόν, βλέπουμε αρχικά τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1921 και στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στην Τούλσα του σήμερα, εκεί όπου μία ομάδα που αποτελείται από υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής και αποκαλείται Seventh Kavalry, παίρνει τα όπλα και στρέφεται εναντίον της αστυνομίας της Τούσλα, επικαλούμενη… φυλετικές αδικίες. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Watchmen: Ο ρατσισμός!

Οι Seventh Kavalry τα βάζουν με τις μειονότητες και την ίδια ώρα, με την αστυνομία που τις προστατεύει. Αυτός είναι ο λόγος που οι αστυνομικοί στην Τούλσα άρχισαν να φορούν μάσκες, σε μία προσπάθεια να αποκρύψουν τις ταυτότητές τους. Όταν δε ένας αστυνομικός δολοφονείται, τότε η κατάσταση στην πόλη γίνεται απίστευτα «εκρηκτική».

Το πώς αντέδρασαν οι Watchmen σε αυτές τις εξελίξεις, μένει να το δεις επί της οθόνης σου, όποια και αν επιλέξεις. Άλλωστε, στο Vodafone TV, μπορείς να απολαύσεις όποια στιγμή θες. Το σίγουρο είναι πως με ένα cast σημαντικών και ταλαντούχων ηθοποιών -Regina King, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Andrew Howard, Tom Mison- και έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως 23 υποψηφιότητες για Έμμυ και 11 βραβεία μεταξύ των οποίων και εκείνο του Best Limited Series, το Watchmen της HBO είναι μια σειρά την οποία αξίζει να παρακολουθήσεις, είτε έχεις διαβάσει το θρυλικό comic book, είτε όχι.

Ανακάλυψε περισσότερα για το Vodafone TV αλλά και όλες τις αποκλειστικές σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ της HBO, που μπορείς να απολαύσεις on demand τη στιγμή που το επιθυμείς. Μπορείς με πολύ απλά βήματα να αποκτήσεις πρόσβαση στο δημοφιλές περιεχόμενο του Vodafone TV με άμεση online εγγραφή χωρίς καμία δέσμευση συμβολαίου και τον 1ο μήνα χρήσης εντελώς δωρεάν.


79 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved