Όταν ο Denzel Washington προκάλεσε σε μονό τον Ray Allen

Το «He Got Game» έφερε κάθε πατέρα και γιο ακόμα πιο κοντά.

Για τον Denzel Washington δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το στυλ του, το απόλυτο βλέμμα, η ταπεινότητα που αντιμετωπίζει τη δουλειά του, το πνεύμα, η χαρακτηριστική φωνή και οι εικονικοί ρόλοι που τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στους κορυφαίους ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο Denzel δεν είναι αυτό που λέμε κλασική πάστα ηθοποιού που είναι ιδανικός για τα social media –βλ. Di Caprio- αλλά ένας απλός τύπος που ξεχωρίζει όχι για τη διαχητικότητα, αλλά για το ποιόν και την ξεχωριστή φινέτσα του.

Από κάποιους θεωρείται νο.1 ηθοποιός της τελευταίας 20ετίας.

Οι ρόλοι του δεν ξεχνιούνται εύκολα, καθώς δεν έχει υπάρχει κάτι που να έχει αναλάβει ο Denzel μέχρι σήμερα και να μην το έχει απογειώσει. Είτε υποδύεται τον Malcolm X, τον διεφθαρμένο μπάτσο στο «Training Day», είτε δίνει ρεσιτάλ ως Drug Kingpin, Frank Lucas στο «American Gangster», ως προπονητής του American Football στο «Remember the Titans», είτε μετατρέπεται σε αδίστακτο δολοφόνο στα «Equalizer» του Antoine Fuqua, είτε σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο επιτυχημένο «Fences» του 2016.

 

 

Σήμερα όμως θυμόμαστε τη φορά που ανάλαβε ένα ρόλο που κυρίως οι μπασκετόφιλοι έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. Ήταν το 1998 όταν ένας σκληροπυρηνικός φαν των New York Knicks αποφάσισε να μεταφέρει τη δική του σκοπιά  για το μπάσκετ στη μεγάλη οθόνη, δίνοντας έμφαση στην τρέλα που επικρατεί στους παίκτες από τα χρόνια του High School, την ένταξή τους στα προγράμματα των κολεγίων με τις υποτροφίες ή τη χλίδα που τους υπόσχονται οι ατζέντηδες εφόσον αναλάβουν τα δικαιώματά τους.

Ταυτόχρονα όμως έριξε φως στις προβληματικές σχέσεις μεταξύ των φτωχών παιδιών με τους γονείς, στις κοινωνικές τάξεις όπου η γραμμή ανάμεσα στην παρανομία και την καριέρα είναι εξωφρενικά λεπτή, πόσο μάλλον αυτή ανάμεσα σε έναν πατέρα και έναν γιο που η ζωή τους τα έφερε έτσι ώστε να μην μπορούν ποτέ να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ τους.

 

 

Ο σκληροπυρηνικός φαν των Knicks λέγεται Spike Lee και η ιστορία έχει να κάνει με τον Jake Shuttlesworth (Denzel Washington) ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή επειδή σκότωσε (κατά λάθος) τη γυναίκα του και την προβληματική σχέση με γιο του, Jesus (Ray Allen) που θεωρείται το νέο ανερχόμενο αστέρι στο ΝΒΑ. Ο Jesus δεν θέλει ούτε να ακούει για τον πατέρα του από τα χρόνια που τον πίεζε να γίνει κορυφαίος μπασκετμπολίστας στα ανοιχτά γήπεδα της Νέας Υόρκης ενώ από τη στιγμή της φυλάκισής του, αναλαμβάνει και χρέη πατέρα για τη μικρότερη αδερφή του.

Όντας πλέον 18 ετών και το μεγαλύτερο ταλέντο στις ΗΠΑ, ο Jesus βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Με τους χορηγούς και όλα τα σπουδαία κολέγια να του προσφέρουν υποτροφίες, έναν ατζέντη να τον ψήνει να κάνει απευθείας το άλμα για το ΝΒΑ προσφέροντάς του Γη και Ύδωρ, προσπαθεί να αποφασίσει ποιο είναι το επόμενο βήμα στον δρόμο προς την κορυφή και τη λύση των οικονομικών δυσκολιών.

 

 

Μαζί με αυτές τις προτάσεις, θα δει τον πατέρα του να βγαίνει νωρίτερα από τη φυλακή και να τον ωθεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα του (φανταστικού κολεγίου) Big State. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι όμως ότι πίσω από αυτή την πρόταση κρύβεται κάτι άλλο. Εάν βάλει την υπογραφή του στο προσύμφωνο με το Big State, ο πατέρας του θα αποφυλακιστεί νωρίτερα από ότι προοριζόταν. Είναι όμως αυτό που νοιάζει περισσότερο από όλα τον Jake του Denzel Washington; Η αποφυλάκιση ή μία ευκαιρία να κερδίσει πίσω την αγάπη του γιου του;

 

Το μονό που έγραψε το δικό του σενάριο

Ο Spike Lee όντας άνθρωπος του μπάσκετ, δεν ήθελε ποτέ έναν απλό ηθοποιό για το ρόλο του Jesus αλλά επέλεξε τον Ray Allen που τότε έκανε θραύση στα πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Milwaukee Bucks – αν και όπως έχει δηλώσει ήθελε περισσότερο στην αρχή τους Kobe Bryant και Tracy McGrady για το ρόλο οι οποίοι ωστόσο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν μπορούσαν να ασχοληθούν με την ταινία- ωστόσο η επίλογή του μόνο σε κακό δεν του βγήκε.

Η χημεία με τον Denzel απεδείχθη υποδειγματική. Eκεί που είδαμε έναν υιό που αρνείται να αποβάλει το μίσος προς τον πατέρα του, την ώρα που ο Washington σε έπειθε ότι στο μυαλό του δεν έβλεπε το διάδοχο σαν ευκαιρία να βγει από τη φυλακή νωρίτερα, αλλά απλώς προσπαθούσε να σιγουρευτεί ότι θα γίνει καλύτερος άνθρωπος από τον ίδιο.

 

 

Μετά από όλες τις πιέσεις και ιδιαίτερες καταστάσεις πατέρας και γιος αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους σε έναν αγώνα μπάσκετ 1on1. Εάν κερδίσει ο Jake, o Jesus πρέπει να υπογράψει στο Big State, σε αντίθετη περίπτωση η επιλογή είναι όλη δική του.

Σύμφωνα με το σενάριο ο Jesus έπρεπε να κατατροπώσει με 11-0 τον πατέρα του. Η ασύλληπτη ευστοχία ωστόσο του Denzel άλλαξε τα δεδομένα.

«Ο Denzel δεν έχανε σουτ ακόμα και αν τον έπαιζα άμυνα» έχει παραδεχτεί ο κατά πολλούς κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ (Allen).

 

 

Τελικώς ο Allen επικράτησε με 11-5, αλλά τα τελευταία λόγια του Denzel ήταν αυτά που έκαναν τη διαφορά:

«Βγάλε το μίσος που κρύβεις μέσα σου, αλλιώς θα καταλήξεις αποτυχημένος σαν και μένα» λίγα δευτερόλεπτα πριν η αστυνομία τον γυρίσει πίσω στη στενή. Ένας επίλογος μιας κατά γενική ομολογία έντονης και σημαδιακής ερμηνείας στην καριέρα του Washington με την οποία μας έκανε να αμφιταλαντευτούμε σε όλη τη διάρκεια μιας ταινίας για το αν πρέπει να τον συμπαθούμε.

Από την καθημερινή πίεση και την άσχημη συμπεριφορά απέναντι στον μικρό Jesus στην προσπάθεια να σώσει την ψυχή του από τα λάθη και την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα καταλάβει ο διάδοχος ότι όλα όσα έκανε τα έπραξε για το καλό του παιδιού του, δίχως να γνωρίζει ότι έτσι έδιωχνε μακριά του.

 

 

Το «He Got Game» δεν είναι άλλη μια ταινία για μπάσκετ που σε εντυπωσιάζει με το cast και τη συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων του ΝΒΑ (από τον Jordan μέχρι και τον Rick Pitino) αλλά ένα φιλμ που απεικονίζει το ότι  η σχέση πατέρα και γιου είναι μια καθημερινή πρόκληση. Η απόδειξη ότι το να είσαι γονιός δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ότι πρέπει να καλλιεργείς συνεχώς τη σχέση με τα παιδιά σου και η προσπάθεια να κερδίσεις την χαμένη τους εμπιστοσύνη είναι μια κατάσταση επίπονη που απαιτεί αρκετά κότσια για να την καταφέρεις.

Είναι η δυναμική ερμηνεία του Washington όμως που σου αποδεικνύει ότι όσο επίπονη και αν είναι αυτή η κατάσταση, αποτελεί κάτι για το οποίο αξίζει να δίνεις όλο σου το είναι καθημερινά. Υπάρχει κάτι καλύτερο για ένα παιδί ή έναν άντρα να αισθάνεται εμπιστοσύνη και ζεστασιά πλάι στον πατέρα του; Υπάρχει κάτι καλύτερο για έναν άντρα να νιώθει τη θετική χροιά της λέξης «μπαμπά» όταν αυτή βγαίνει από το στόμα του παιδιού του;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved