Pop Culture Memoir 2020

Όλα τα pop culture δρώμενα που χαρακτήρισαν τo 2020 στο νέο αφιέρωμα του Ratpack.

19 SHARES

Δεν υπάρχει τίποτα το ευχάριστο που μπορεί να σκεφτεί κανείς για το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και αν έχουμε στο νου κάποια πράγματα που ζωγράφισαν ένα χαμόγελο στα χείλη μας, αυτή η χρονιά χαρακτηρίστηκε από ένα και μόνο συμβάν: Την μάχη της ανθρωπότητας ενάντια στον κορωνοϊό.

Για τον σύγχρονο άντρα, η ζωή συνεχίστηκε αλλά όπως ήταν φυσικό άλλαξε. Εμείς οι ίδιοι αλλάξαμε. Λυγίσαμε, ξανασηκωθήκαμε, επαναπροσδιορήσαμε, χάσαμε και κερδίσαμε πίσω ό,τι μπορούσαμε. Παρότι αυτή είναι το προτσές της ζωής, όταν έχεις απέναντι σου ένα κορωνοϊό που στέρησε την ζωή τόσο σε διάσημους, όσο και σε γνωστούς και αγαπημένα πρόσωπα, είναι δυσκολότερο να ψάξεις να βρεις τον εαυτό σου όσο βάλλεσαι. Αλλά πρέπει.

Μαζί με εμάς, προσαρμόστηκε και όλος ο πλανήτης και η pop culture γύρω από αυτόν. Στον κινηματογράφο, στις τέχνες, στα βιβλία και φυσικά στα πρόσωπα. Το τελευταίο μας πόνεσε, γιατί αυτή η χρονιά εκτός από τον κορωνοϊό, την σημάδεψαν και οι απώλειες κάποιων ανθρώπων που ανήκουν στην κατηγορία ιερά τέρατα. Είχαμε τόσο θαυμασμό για εκείνους και όλα όσα εκπροσώπησαν, που ακόμη και αν όλο αυτό το αφιέρωμα θα μπορούσε να σημαίνει για κάποιους «προσκλητήριο νεκρών», καλούμαστε να κάνουμε δυο βασικά πράγματα: να θυμηθούμε ποιοι ήταν και τι χρωστάμε σε αυτούς και πως μετά το σκοτάδι υπάρχει πάντα φως. Αυτή είναι η πορεία της ζωής.

Με το τέλος αυτής της μαύρης και δύσκολης χρονιάς, επιλέξουμε να συγκεντρώσουμε το δικό μας αφιέρωμα και να τιμήσουμε στο online εξώφυλλο μας, τον άνθρωπο που έχει κάτι από την δομή του Ratpack. Τον ασύγκριτο Sean Connery. Θέλουμε να ελπίζουμε πως τα πολύ δύσκολα πέρασαν και πως τα τελευταία θέλουν μόνο μία γερή κλωτσιά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Άλλωστε ο άντρας χαρακτηρίζεται από τις δυσκολίες του. Καλή σας ανάγνωση.

Κώστας Χρήστου
Διευθυντής Σύνταξης

 Ένα μπάσκετ χωρίς τον Kobe Bryant

Ήταν ένα από τα πρώτα χτυπήματα του 2020. Δεν φανταστήκαμε σε καμία περίπτωση τι άλλο μπορεί να πάει στραβά. Μόνο ότι η φετινή χρονιά θα ήταν φτωχή για τον αθλητισμό. Μπορεί τελικά να αποδείχτηκε φτωχότερη για ολόκληρο τον πλανήτη, όμως η απώλεια του Black Mamba ήταν ξεκάθαρα η πρώτη άσχημη είδηση που αποτέλεσε το πρόλογο μίας απαίσιας χρονιάς.

Διάβασε το εδώ.

 Τα πρώτα Όσκαρ χωρίς παρουσιαστή και η υπεροχή του Parasite

Μία διοργάνωση θεσμός. Μία διοργάνωση με τους καλύτερους των καλύτερων. Χωρίς όμως παρουσιαστή για μέτρα προστασίας. Ο Joker μπορεί να κέρδισε αλλά ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Bong-Joon Ho ήρθε να βάλει τέλος στην αμερικανική κυριαρχία των βραβείων. Γιατί; Γιατί τα πήρε σχεδόν όλα.


Διάβασε το εδώ.

H μεταμόρφωση του Tom Hardy σε Al Capone

Αντάξιο της υποκριτικής του δεινότητας, μπορεί το Capone να άφησε τους κριτικούς μπερδεμένους για το στόρι του, αλλά κανείς δεν έφερε αντίρρηση στον Al του Tom Hardy. Και θυμόμαστε σαν χθες την πρώτη του εμφάνιση στο trailer, γεμάτο τρόμο και σεβασμό για τον μεγαλύτερο γκάνγκστερ που πέρασε ποτέ.


Διάβασε το εδώ.

Tenet: Το μέλλον μέσα από τα μάτια του Christopher Nolan

Για κάποιους ήταν η χειρότερη του ταινία. Για άλλους η πιο δυσνόητη. Όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το όραμα που είχε και έχει γενικά στις ταινίες του. Με το Tenet, ο Christopher Nolan ξεκίνησε να προχωρά και επίσημα στα χνάρια των μεγάλων sci-fi σκηνοθετών, σε μία ταινία που θα αποτελέσει το νέο πρόγονο της επιστημονικής φαντασίας του 21ου αιώνα.

Διάβασε το εδώ.

 Sports Illustrated υπό ρυθμούς κορωνοϊού

Δεν είναι απλά το περιοδικό αυτό καθαυτό. Δεν είναι μόνο τα υπέροχα κορίτσια του. Το ετήσιο τεύχος Swimsuit Edition με τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του σύγχρονου άντρα και κατάφερε να κυκλοφορήσει και φέτος παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Και μπράβο σε όλους που το οργάνωσαν σωστά και μας το παρέδωσαν ακόμα καλύτερα.

Διάβασε το εδώ.

 O Ben Affleck πήρε έμπνευση από το πρόβλημα του αλκοολισμού του

Χώρισε. Έμπλεξε με το ποτό. Άγγιξε τον πάτο και τον έξυσε. Όμως ήξερε πώς να σηκωθεί, πώς να επιβιώσει, πώς να προχωρήσει. Ο Affleck υπήρξε σύμβολο φέτος για τον άντρα που ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Ο συγκεκριμένος το έκανε μέσα από την τέχνη. Και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Διάβασε το εδώ.

 H sci-fi παρακαταθήκη του Philip K. Dick

Με το Tenet στον κινηματογράφο, το Cyberpunk 2077 στα παιχνίδια και σειρές όπως το Altered Carbon και το Away με την Hilary Swank, θυμηθήκαμε τον άνθρωπο που έβαλε τις ιδέες μέσα στα κεφάλια σκηνοθετών και σεναριογράφων. Δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το τεράστιο συγγραφικό του έργο.


Διάβασε το εδώ.

Errol Musk: O πατέρας μίας ιδιοφυΐας

Πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μία γυναίκα, αλλά πολλές φορές και ο πατέρας του. Ο Errol Musk μπορεί να μην είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον γιο του όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Elon, αλλά ίσως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά οδήγησε τον νυν εκατομμυριούχο εκεί που βρίσκεται σήμερα. Στην κορυφή. 

Διάβασε το εδώ.

 Ο ρόλος του πατέρα στην εποχή του κορωνοϊού

Είμαστε γιοι. Είμαστε μπαμπάδες. Είμαστε άντρες. Το να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας σε καλές και άσχημες στιγμές, δεν είναι επιλογή. Είναι καθήκον. Στη φετινή μέρα του πατέρα δεν υπάρχει pop culture, αλλά αν αυτή μπορούσε να χωρέσει σε όλα όσα μπορεί να παραδειγματιστεί ένας άντρας, είναι σίγουρα και από αυτό το κείμενο.

Διάβασε το εδώ.

 Alain Delon: Ο τελευταίος μεγάλος έφτασε στα 85

Ένα μεγαθήριο του κινηματογράφου που συνεχίζει να χρησιμοποιεί όλες τις αρετές ενός παραδοσιακού άντρα, αλλά που παράλληλα γνωρίζει τα σύγχρονα χνάρια στα οποία βαδίζει. Ο πιο ωραίος τύπος εκεί έξω, έγινε φέτος 85 ετών και συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τη νέα γενιά.

Διάβασε το εδώ.

 Η τέχνη του παραδοσιακού οργάνου στην Ελλάδα

Μία από τις συνεντεύξεις των απλών ανθρώπων της καθημερινότητας, σε μία χρονιά γεμάτη δυσκολίες, πανδημίες και κρίση. Το γεγονός ωστόσο ότι κάποιοι Έλληνες σαν τον Δημήτρη Βασιλείου έκαναν την αγάπη παράδοση και την παράδοση επάγγελμα, είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον καθένα από εμάς.

Διάβασε το εδώ.

 Chadwick Boseman: Ο ήρωας πίσω από τη μάσκα του Black Panther

Άλλος ένας μεγάλος ηθοποιός που έφυγε νωρίς. Εμείς τον αγαπήσαμε ως Black Panther, αλλά αν κρίνει κανείς την καριέρα του από το ‘‘42’’ ως Jackie Robinson μέχρι την τελευταία του ταινία το ‘‘Ma Rainey’s Black Bottom’’ με την Viola Davis, αποδεικνύει το μεγαλείο της υποκριτικής του.

Διάβασε το εδώ.

 H πίστη του Πέτρου Λαγούτη στους Έλληνες της Covid-περιόδου

Μία συνέντευξη εν καιρώ κορωνοϊού. Ο αγαπημένος Πέτρος Λαγούτης, απέδειξε πως όχι μόνο έχει επίγνωση της κατάστασης αλλά πολύ περισσότερο πως έχει πίστη στο σύγχρονο Έλληνα όταν καλείται να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Σε αυτό το τελευταίο, ελπίζουμε να αποδειχθεί προφήτης.

Διάβασε το εδώ.

 Τα ασυναγώνιστα κότσια του Matthew McConaughey

Θέλει κότσια να παραδεχτείς ένα τραυματικό γεγονός, αλλά ακόμη περισσότερα όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και ξέρεις ότι θα συζητηθείς περισσότερο από κάθε άλλον. Όμως ο Matthew McConaughey μας κοίταξε όλους κατάματα χωρίς φόβο. Και γι’ αυτό του βγάζουμε το καπέλο.

Διάβασε το εδώ.

 Η πτώση του Johnny Depp από μία γυναίκα

Ο Johnny Depp πρωταγωνίστησε στη χειρότερή του ταινία. Σε εκείνη της ίδιας του της ζωής. Η περιπέτεια του στα δικαστήρια με την Amber Heard, μας θύμισε ότι ο άντρας που μπλέκει με την λάθος γυναίκα, δεν έχει σημασία αν είναι διάσημος ή αν έχει εκατομμύρια στην τράπεζα. Απλά θα υποφέρει.

Διάβασε το εδώ.

 Cyril Wecht: Η αποκλειστική συνέντευξη του ιατροδικαστή που ερεύνησε την υπόθεση Kurt Cobain

Είναι ο άνθρωπος που ερεύνησε την υπόθεση του τραγουδιστή των Nirvana, σύμβολο μίας ολόκληρης γενιάς. Ο Cyril Wecht, κορυφαίος στο είδος του, μίλησε αποκλειστικά στο Ratpack για όλα όσα τον κάνουν να πιστεύει μέχρι και σήμερα πως πρόκειται για δολοφονία.

Διάβασε το εδώ.

 H ποπ κληρονομιά του Mandalorian

Μετά από μία σειρά «περίεργων» ταινιών Star Wars, με τo Rogue One να κρατάει τον πήχη ψηλά ως spin off, το Mandalorian ήταν η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη και μάλιστα σε τηλεοπτική σειρά. Μέσα σε ένα κλίμα κακοκεφιάς, ο αξιολάτρευτος Baby Yoda ένωσε το τηλεοπτικό κοινό με αγάπη και υπέροχο στόρι.

Διάβασε το εδώ.

 Diego: Ένας θεός ανάμεσα σε ανθρώπους

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να πεις, οπότε θα αρκεστούμε μόνο σε αυτό: Για εμάς ο Diego δεν πέθανε ποτέ. Απλά μας βαρέθηκε και αποφάσισε να γυρίσει πίσω στον ουράνιο θρόνο του.


Διάβασε το εδώ.

 Πώς είναι ένας κόσμος χωρίς τον Sean Connery;

Ο θάνατος του αυθεντικού James Bond σημάδεψε το τέλος μίας εποχής. Το τέλος της oldschool αρρενωπότητας που πάντα έβρισκε έναν εκφραστή της. Δεν ξέρουμε αν ο Sean Connery υπήρξε από τους καλύτερους ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ, αλλά σίγουρα υπήρξε ανδρικό σύμβολο. Τον μάθαμε από τον πατέρα μας και συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα χνάρια του μαθαίνοντας από εκείνον. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μάθαμε αρκετά. Όμως ξαφνικά, γκρεμίστηκε ένα σύμβολο που μας έκανε κάθε μέρα να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Τώρα, πρέπει να στραφούμε στους εαυτούς μας.


Διάβασε το εδώ.

19 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved