Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από μπύρα στο μπαλκόνι με θαλασσινούς μεζέδες

Ήδη από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, το ερώτημα «πού θα πάμε φέτος διακοπές;» μονοπωλούσε τις συζητήσεις με την παρέα. Οι προτάσεις που έπεσαν στο «τραπέζι» ήταν πολλές, όμως παρά τα σχέδια για island hopping στις Κυκλάδες, οι περισσότεροι καταλήξαμε να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι με μονοήμερες αποδράσεις κοντά στην Αττική, με ολιγοήμερες εκδρομές στα εξοχικά μας κυρίως, με ραντεβού για μπύρες και θαλασσινούς μεζέδες στα μπαλκόνια μας.

Τι και αν δεν καταφέραμε να πάμε όλοι στο νησί φέτος; Φέραμε το νησί στα σπίτια μας - ή τουλάχιστον μία νησιώτικη αίσθηση - οργανώνοντας παρεΐστικες βραδιές γεμάτες αλμύρα και δροσερή μπύρα στην Κυψέλη, την Καλλιθέα, την Αργυρούπολη και το Κουκάκι. Μετά το γραφείο ή κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, όλο και κάποιο μπαλκόνι μάς περίμενε με παγωμένες, ελληνικές και αφιλτράριστες ΑΛΦΑ Weiss.

Αυτές ακριβώς τις βραδιές, λοιπόν, τις απολαμβάνω περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες φέτος το καλοκαίρι, είτε είμαι με την παρέα, είτε με την κοπέλα μου. Είμαι σχεδόν βέβαιος δε, ότι θα αποτελέσουν το highlight της σεζόν. Διότι τα λέμε χαλαρά και αφιλτράριστα, διότι τρώμε καλά και διότι ζούμε το ελληνικό καλοκαίρι, όπως ακριβώς θέλουμε.


Οι συνδυασμοί που θα απογειώσουν γευστικά τις βραδιές σου

Αν θέλεις να οργανώσεις, λοιπόν, και εσύ μία μίνι μάζωξη με την παρέα για μπύρες και θαλασσινούς μεζέδες ή ένα ραντεβού για δύο στο μπαλκόνι, ρίξε μία ματιά στο μενού μου. Ακόμη και αν δεν «το έχεις» με τη μαγειρική, σίγουρα μπορείς να ετοιμάσεις έστω και μία απλή ποικιλία θαλασσινών. Γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδι. Ξέρεις τι πρέπει να περιλαμβάνει το μενού των θαλασσινών και θα βρεις εύκολα ό,τι χρειάζεσαι, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου.

Εγώ βέβαια, θα σε πάω ένα βήμα παραπέρα και θα σου προτείνω μερικούς πιο ιδιαίτερους θαλασσινούς μεζέδες για να συνοδεύσεις τις μπύρες σου. Πίστεψέ με, αν κατάφερα να τους ετοιμάσω εγώ, σίγουρα μπορείς και εσύ.

Ζουμερό χταπόδι με σως μουστάρδας: Ποιος δεν λατρεύει το χταπόδι; Όταν δε συνοδεύεται με μουστάρδα και ΑΛΦΑ Weiss, λίγα μπορούν να συγκριθούν με αυτό το «πλούσιο» και άκρως καλοκαιρινό πιάτο.

Για να το ετοιμάσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

- 500 γρ. χταπόδι

- 2 σκελίδες σκόρδο

- 1 κ. σ. μουστάρδα

- Λίγο αλάτι

- 1/2 φλ. ελαιόλαδο

- Δύο φύλλα δάφνης

- Λίγα κόκκινα πιπέρια

- Μισή σκελίδα σκόρδο

- 1/3 φλ. ξύδι

- 1 κ.γ. ρίγανη


Η εκτέλεση

Πλένεις καλά το χταπόδι και το αφήνεις να βράσει σε μία κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης, για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, σε ένα μπλέντερ ρίχνεις το λάδι, τη ρίγανη, το ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το αλάτι και τα ανακατεύεις. Όταν το χταπόδι βράσει, το κόβεις σε κομμάτια. Η δική μου πρόταση σερβιρίσματος είναι να τοποθετήσεις αρκετή σάλτσα στη βάση ενός πιάτου, να βάλεις από πάνω τα κομμάτια από το χταπόδι, να προσθέσεις λίγη από τη σως και να διακοσμήσεις το πιάτο σου με τα κόκκινα πιπέρια. Τόσο απλά και γευστικά. 

Πανεύκολα κεφτεδάκια θαλασσινών: Στο άκουσμα και μόνο της λέξης… κεφτεδάκια, κάτι συμβαίνει μέσα μας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προτείνουμε να εντάξεις τα κεφτεδάκια θαλασσινών στους μεζέδες που θα ετοιμάσεις, όταν προσκαλέσεις την παρέα ή τη φίλη σου, στο σπίτι σου.

Για να το ετοιμάσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

- 250 γρ. γαρίδες

- 1 φλυτζ. του καφέ φρυγανιά τριμμένη

- 1 κούπα του τσαγιού αλεύρι

- 1 αβγό

- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι

- Λίγο λάδι

- Αλάτι και πιπέρι

- Λίγο μαϊντανό


Η εκτέλεση

Αν πάρεις καθαρισμένες γαρίδες, τότε η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη, διαφορετικά θα χρειαστεί να τις καθαρίσεις. Αφού το κάνεις, θα τις κόψεις σε κομμάτια και θα τις τοποθετήσεις σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, θα προσθέσεις στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και θα ανακατέψεις καλά. Σειρά έχει το τηγάνι. Ρίχνεις το λάδι και αφού ζεσταθεί, παίρνεις με ένα μεγάλο κουτάλι λίγο από το μείγμα, φτιάχνεις μπαλάκια και τα ρίχνεις στο τηγάνι. Θα τα τηγανίσεις μέχρι να ροδίσουν και θα τα συνοδεύσεις με την αγαπημένη σου αφιλτράριστη και φυσικά θολή σταρένια μπύρα, δηλαδή την ΑΛΦΑ Weiss, με τα αρώματα, τη φρουτώδη αίσθηση και την ιδιαίτερη επίγευση μαγιάς. Στην προτείνουμε διότι είναι χωρίς καμία αμφιβολία η μπύρα εκείνων που ξέρουν να απολαμβάνουν το καλό φαγητό, ενώ η γεύση της ταιριάζει ιδανικά με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, αλλά και ποικιλίες θαλασσινών.

Must know tip: Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, δώσε βάση στο τελετουργικό σερβιρίσματός της μπύρας. Τρία απλά βήματα αρκούν για να το πετύχεις. Αρχικά σερβίρεις τα ¾ της Άλφα Weiss κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών. Στη συνέχεια, περιστρέφεις τη φιάλη για να ανακατευτεί η μαγιά που έχει μείνει και αδειάζεις την υπόλοιπη μπύρα στο ποτήρι.

Γκουρμεδιές με καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι: Αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα πιο γκουρμέ πιάτο θαλασσινών για τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τότε τα καλαμάρια (ή και θράψαλα, αν προτιμάς) γεμιστά με πλιγούρι, αποτελούν την ιδανική επιλογή. Η συνταγή είναι εύκολη και κυρίως ελαφριά, οπότε, αξίζει να κάνεις μια δοκιμή. Υπάρχουν πολλές εκδοχές, αλλά εγώ θα μοιραστώ μαζί σου την πιο μερακλίδικη και λιγότερο μπελαλίδικη.

Για να το ετοιμάσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

- 4 καλαμάρια

- 1/2 της κούπας λάδι

- 2 μέτρια κρεμμύδια

- 2 πιπεριές

- 1 καρότο

- 1/2 ματσάκι μαϊντανό

- 100 γρ. πλιγούρι

- Αλάτι και πιπέρι


Η εκτέλεση

Πλένεις και καθαρίζεις τα καλαμάρια, δηλαδή κόβεις το κεφάλι και καθαρίζεις το εσωτερικό της κοιλιάς (εκτός και αν τα προμηθευτείς καθαρισμένα). Αφού κόψεις τα πλοκάμια σε κομμάτια, θα ψιλοκόψεις τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το καρότο και τον μαϊντανό. Θα σοτάρεις τα κομμάτια από τα πλοκάμια σε μία κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο, θα προσθέσεις τα κομμάτια από τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το καρότο και τον μαϊντανό και στο τέλος, θα ρίξεις το πλιγούρι. Θα προσθέσεις ένα ποτήρι νερό, θα ρίξεις λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και θα βράσεις σε χαμηλή φωτιά, μέχρι ουσιαστικά να απορροφηθούν τα υγρά. Θα αφήσεις τη γέμιση να κρυώσει λιγάκι και στη συνέχεια, θα γεμίσεις με αυτή τα καλαμάρια και στο τέλος, θα τα κλείσεις με οδοντογλυφίδες. Το επόμενο βήμα είναι να βάλεις τα γεμιστά καλαμάρια σε μία κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό και να τα αφήσεις να βράσουν, περίπου για 30 λεπτά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, φέτος το καλοκαίρι δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από την μπύρα στο μπαλκόνι με θαλασσινούς μεζέδες - τουλάχιστον για εμένα και την παρέα μου. Μην φοβηθείς, λοιπόν, να μπεις στην κουζίνα και να τους ετοιμάσεις. Όταν φας την πρώτη μπουκιά και πιεις μια γουλιά από τη δροσερή μπύρα σου, θα με θυμηθείς!

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved