Οι πραγματικές αντρικές φιλίες γεννιούνται εκεί που δεν το περιμένεις

Ένας συντάκτης γράφει για τον αναπάντεχο κολλητό που έκανε στη δουλειά του.

50 SHARES

Παράξενες οι αντρικές φιλίες. Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να τις εκτιμούμε. Να τους δίνουμε την απαραίτητη προσοχή και να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι από τα πιο ιερά πράγματα που θα έχουμε στη ζωή μας. Το λες λογικό αν σκεφτείς πως όλα τριγύρω μας καταρρέουν και στο μόνο που μπορούμε να βασιστούμε είναι οι άνθρωποι. Όχι οι οποιοιδήποτε άνθρωποι. Εκείνοι που μοιράζεσαι καθημερινά τις χαρές και τις λύπες και που βρίσκονται στη ζωή σου πριν το ζητήσεις. Αυτοί είναι οι αληθινοί φίλοι.

Είναι αλήθεια παράξενο χωρίς ίχνος υπερβολής, το πως κάποιοι φίλοι έρχονται κυριολεκτικά από το πουθενά. Μεγαλώνουμε στις πρώτες τάξεις του σχολείου χωρίς να σκεφτόμαστε πως κάποιοι από τους συμμαθητές θα μας μείνουν φίλοι για μία ολόκληρη ζωή. Πηγαίναμε για ποδόσφαιρο τις Κυριακές και δεν σκεφτόμασταν πως ο τύπος με τον οποίο ανταλλάζεις πάσες στην επίθεση θα είναι εκεί και θα σου κρατάει τον ώμο όταν θα έχεις την πρώτη σου ερωτική απογοήτευση. Και μετά είναι οι φίλοι που κάνεις στις δουλειές. Εκείνοι που ποτέ δεν περιμένεις να γίνουν φίλοι. 

Νομίζεις πως έχεις κλείσει, πως όποιον γνώρισες τον γνώρισες και δεν υπάρχει χώρος για άλλους. Και είναι λάθος γιατί στη δική μου περίπτωση συνέβη ακριβώς το αντίθετο και ήρθαν άνθρωποι όπως είναι ο Γιώργος, ο Αντώνης, ο Παύλος. Είναι ωραία να διαπιστώνεις πως κάποιοι άντρες που γνωρίζεις σε μικρά χρονικά διαστήματα, συγκριτικά κάνουν πράγματα για σένα πολύ μεγαλύτερα από ανθρώπους που γνώριζες σε όλη σου την ζωή.

Αυτό όμως το κείμενο είναι για έναν. Που ενδεχομένως να ξεχωρίζεις και εσύ έναν άνθρωπο δικό σου στη δική σου δουλειά. Που δεν είναι απλά ότι ταιριάξατε, ότι τα ήπιατε και ότι βρήκατε κοινά. Αυτά είναι στην αρχή. Ο τίτλος αυτός του αποδίδεται για όλα τα άλλα που κάνουν το αντρικό bromance τίμιο και ιερό. Στη δική μου περίπτωση, είναι ο Χρήστος ο αρχισυντάκτης μου. Γιατί; Γιατί πρεσβεύει όλα εκείνα που θέλω να βλέπω στους άντρες εκεί έξω. Είναι εργατικός, είναι φιλότιμος, τα πάει εξαιρετικά με το γυναικείο φίλο και θεωρεί απαραίτητο να γίνεται καλύτερος. Αυτό το τελευταίο κράτα το. Γιατί καλύτερος δεν σημαίνει απλά στη δουλειά του. Ο άντρας που πασχίζει να γίνεται καλύτερος καθημερινά, αυτομάτως γίνεται καλύτερος σε όλα. Εστιάζει μεν σε ένα πράγμα μία δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά αυτομάτως χτίζει και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα. Όταν είσαι φίλος και συνεργάτης. Αυτά τα εκτιμάς καθημερινά. Τις ιδέες για την δουλειά. 

Το χιούμορ όταν απαιτείται όπως απαιτείται. Τα τηλεφωνήματα χωρίς λόγο και αιτία γιατί απλούστατα έτσι κάνουν οι φίλοι. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που χαλιούνται να σε βλέπουν χαλασμένο και δίνουν το κάτι παραπάνω γι’ αυτό, για να σε δουν καλύτερα. Είναι εκείνοι που σε δέχονται σπίτι τους, που σε καταλαβαίνουν στα δύσκολα, που σε στηρίζουν για τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Ο Χρήστος ήταν εκεί όταν χώρισα, όταν γέλασα, όταν πέτυχα και απέτυχα, όταν προβληματίστηκα και όταν βρήκα την ιδέα. Ήταν εκεί την στιγμή της ανησυχίας και ήταν εκεί όταν έχασα τον πιο αγαπημένο άνθρωπο που είχα στον κόσμο. Ξέρεις ότι κάποιος είναι καλός σου φίλος, αδερφός σου, όταν υπάρχουν δύσκολα και λες «ναι, αλλά υπάρχει και εκείνος».

Αυτό λοιπόν το κείμενο, είναι αφιερωμένο στις αντρικές φιλίες που χτίζονται από το πουθενά και βάζουν θεμέλια για πράγματα που ούτε καν τα είχες φανταστεί. Για καταστάσεις που ακόμα δεν έχουν έρθει και που, αν μείνεις αληθινός στον φίλο σου, θα στο ξεπληρώσει με το πιο απλό και συνάμα πιο ύψιστο αγαθό που διαθέτει. Θα είναι εκεί για σένα. Οι αληθινοί φίλοι, είναι αυτοί που ξεπετάγονται από τις δυσκολίες, που χαίρονται με την χαρά σου, που μοιράζονται το φορτίο της δυστυχίας σου και που παίρνουν λίγο από τον δικό σου πόνο για να μπορέσεις να συνεχίσεις. Και μπορεί όλα αυτά να τα έχεις διαπιστώσει ήδη και ενδεχομένως καλύτερα και πιο σοφά από ότι εγώ, αλλά είναι ανάγκη να λέγονται για όλους εκείνους εκεί έξω που νομίζουν πως το κομμάτι αντρική φιλία έχει παρέλθει.

Τα αληθινά λαχεία στη ζωή, είναι οι άνθρωποι. Αν είναι φίλοι σου, έχεις χτυπήσει τζακπότ. Και στην αντρική φιλία δεν χωράνε μικρότητες και κακομοιριές. Μόνο μία μικρή προσευχή μέσα σου, για άτομα σαν τον Χρήστο, τον δικό σου Χρήστο, που σε κάνει να λες, «Όλα είναι καλά. Ρισπεκτ».

50 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved