Leon of Athens, θες να μας φτιάξεις μια Playlist πριν τη συναυλία σου στο «Νιάρχος»;

Όχι μόνο ήθελε, αλλά μας μίλησε κιόλας εν όψει του κυριακάτικου (17/9) live.

Συστήνεται από την σκηνή ως Leon of Athens, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο Leon του κόσμου, αφού όχι μόνο είναι εδώ και μερικά χρόνια μόνιμος κάτοικος Λονδίνου («είναι κάπως αδόκιμο, αλλά νιώθω σαν πολιτιστικός μετανάστης, έφυγα από την Ελλάδα για να κάνω τη δουλειά μου στο εξωτερικό»), αλλά και ο διεθνής Τύπος, μουσικός και μη, έχει ξεχωρίσει τη μέχρι τώρα δισκογραφία του.

Ο Leon μίλησε στο Ratpack λίγο πριν τη συναυλία του αυτή την Κυριακή (17/9) στο ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο του Music Escapades (σου θυμίζουμε ότι είσοδος είναι ελεύθερη) και ετοίμασε μια playlist με τα τραγούδια που ακούει αυτή την εποχή ώστε μέχρι να πάρεις ψάθες, κουβέρτες και ό,τι άλλο θες να έχεις μαζί σου στο Ξέφωτο του Νιάρχος, να αρχίσεις σιγά σιγά να μπαίνεις στο κλίμα.

Τι να περιμένουμε από το live στο πλαίσιο του Music Escapades στο ΚΠΙΣΝ;

Θα παίξουμε όλα τα κομμάτια του νέου δίσκου που ετοιμάζω, θα παίξουμε κομμάτια από προηγούμενους δίσκους, φυσικά, και θα παίξουμε μερικές ιδιαίτερες διασκευές από Σαββόπουλο, Παυλίδη, Στέρεο Νόβα, Talking Heads, Bruce Springsteen και άλλους αγαπημένους μου καλλιτέχνες.

Θα εμφανιστείς μαζί με τις Fonές. Πώς αλλάζει την προσέγγιση στο υλικό σου αυτή η συνεργασία;

Οι Fonές είναι μια χορωδία που δημιούργησε η Μαρίνα Σάττι. Η μπάντα μου και εγώ συνεργαζόμαστε με μια ευρεία εκδοχή στο σχήματος (25 άτομα). Με μία λέξη η συνεργασία αυτή είναι πώρωση, μακάρι να μπορούσαμε να ήμασταν μαζί σε κάθε live, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται.

Ωστόσο, τώρα δεν θα προσεγγίσουμε τα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο που το είχαμε κάνει στην Αγγλικανική εκκλησία, τότε ήταν πιο ελαφρές οι ενορχηστρώσεις. Την Κυριακή, που θα είμαστε σε μια μεγάλη σκηνή με αρκετό κόσμο, θέλω να δημιουργείται μια αίσθηση ώστε το κοινό να έρχεται πιο κοντά και να θέλει να συμμετάσχει σε αυτό που παρακολουθεί.

imagegen

Το επερχόμενο album σου λέγεται Xenos. Ο τίτλος ταιριάζει με μια θεματική που είναι σταθερή στη δισκογραφία σου, αυτή του ταξιδιού και της μετακίνησης, ωστόσο παραπέμπει και στο προσφυγικό ζήτημα. Είναι όντως έτσι;

Ναι, κάπως έτσι είναι. Ειδικά το ομώνυμο κομμάτι θεωρώ ότι «πατάει» σε δύο επίπεδα, ένα συλλογικό (που έχει να κάνει με τους πρόσφυγες, γεγονότα που με επηρέασαν όσο έγραφα τον δίσκο) και ένα περισσότερο ατομικό. Ξέρεις, κάποιος μπορεί να νιώσει «ξένος» μέσα στην ίδια του την οικογένεια ή τη σχέση του ή την παρέα του. Από την άλλη, καμιά φορά, ειδικά σε προσωπικό επίπεδο, ίσως και να χρειάζεται να αποξενωθείς και να αναθεωρήσεις πράγματα και καταστάσεις.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο και με εσένα όταν κάθεσαι να γράψεις;

Είναι απαραίτητο για τη δουλειά μας αυτό.  Όταν γράφεις πρέπει να αποτραβηχτείς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο καθώς κάποια κομμάτια βγαίνουν εύκολα, αναίμακτα, ενώ άλλα είναι πολύ δύσκολα, πρέπει να σκάψεις αρκετά μέσα σου και να αντιμετωπίσεις θέματα δυσάρεστα.

Ένα album που άκουσες μέσα στο 2017 και σε ενθουσίασε και ένα που σε απογοήτευσε;

Με απογοήτευσε το νέο album των Αrcade Fire με εξαίρεση λίγα κομμάτια. Το λέω για ένα συγκρότημα που γενικά αγαπώ. Μου άρεσε το Melodrama της Lorde ως pop δίσκος.

Οι επόμενες εμφανίσεις σου πότε θα είναι;

Μετά το Music Escapades, θα κάνω μερικές εμφανίσεις στην Ελλάδα, όμως ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες. Το Νοέμβριο κάνω περιοδεία στο εξωτερικό. Μόλις κυκλοφορήσω ο Xenos, τον Ιανουάριο του 2018 θα ξαναέρθω στην Ελλάδα για ζωντανές εμφανίσεις)

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved