Νίκος Ραζής Ο Γιώργος Γκούντας γνώρισε τους αληθινούς IRONMAN μέσα από τον αγώνα τους για τη ζωή

Ο γυμναστής και προπονητής στο Τμήμα Θεραπευτικής ΑμεΑ του Συλλόγου Ιωνάς, σε μία συνέντευξη που τονίζει τη σημασία της κοινωνικής συμπερίληψης και του σεβασμού προς τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες.

Για τον περισσότερο κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία, είναι μία υπενθύμιση για την κοινωνία και τους πολίτες της, να αντιμετωπίζουν ισότιμα και με σεβασμό τους συνανθρώπους τους. Όμως για εκείνους που έχουν μάθει να ζουν με την αναπηρία τους και μάλιστα να έχουν υπερπηδήσει εμπόδια δείχνοντας το σθένος και τον αγώνα τους, ζουν την Παγκόσμια Ημέρα στην καθημερινότητά τους.

Σε αυτό το δύσκολο ταξίδι υπάρχουν σύμμαχοι. Ένας από αυτούς και ο Γιώργος Γκούντας, προπονητής και φυσιοθεραπευτής του Συλλόγου ΙΩΝΑΣ. Ο ΙΩΝΑΣ που εδρεύει στο ΟΑΚΑ, αριθμεί περίπου 150 παιδιά στο πρόγραμμα της υδροθεραπείας και 25 εν ενεργεία αθλητές που συμμετέχουν τόσο σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα όσο και σε Διεθνείς Οργανώσεις, όπως οι Παραολυμπιακοί και Ευρωπαϊκοί Αγώνες.

Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται κυρίως στα αθλήματα της κολύμβησης, του στίβου, της ποδηλασίας, του τριάθλου και στο goalball που απευθύνεται σε αθλητές με οπτική αναπηρία. Δίνεται μεγάλη έμφαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με αναπηρία, κινητικά και νευρολογικά σύνδρομα, τα οποία από τα πρώτα έτη της ζωής τους ενδυναμώνονται με την θεραπευτική υδροθεραπεία. Ο Ιωνάς απευθύνεται, λοιπόν, όχι μόνο σε αθλητές, αλλά και σε βρέφη 6 μηνών μέχρι ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο κ. Γκούντας μίλησε στο Ratpack για τις δραστηριότητες του Συλλόγου αλλά  και πως έχει επηρεάσει και τον ίδιο σαν άνθρωπο.

Φωτογραφίες: Νίκος Ραζής

 

 

untitled 16

 

 

Είστε γυμναστής και προπονητής στο Τμήμα Θεραπευτικής ΑμεΑ του Ιωνάς που εδρεύει στο ΟΑΚΑ. Πότε ξεκινήσατε τη δράση και την ενασχόληση στον Ιωνά και τι ήταν αυτό που σας ώθησε; 

Ο σύλλογος ΙΩΝΑΣ ιδρύθηκε το 2007 από γονείς παιδιών με αναπηρίες. Η σκέψη ήταν να δημιουργηθεί αρχικά ένα τμήμα υδροθεραπείας, ώστε να βοηθήσει παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες στην αποκατάστασή τους και γενικότερα στην καλυτέρευση της κινητικής τους κατάστασης. Η υδροθεραπεία είναι ένα είδος κινησιοθεραπείας και εκγύμνασης μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον για τους ανθρώπους με αναπηρίες - το νερό. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου είναι άλλωστε γνωστές από την αρχαιότητα. Η ιδιότητα μου ως φυσικοθεραπευτής και γυμναστής με ειδίκευση στην κολύμβηση, μου έδωσε την κατάλληλη κατάρτιση για να ασχοληθώ επαγγελματικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο (την εκγύμναση και αποκατάσταση ανθρώπων με αναπηρίες). Ρόλο έπαιξε και η προσωπική εμπειρία που είχα με έναν οικογενειακό μου φίλο που έπασχε από Νευρομυϊκή πάθηση. Με έκανε να συνειδητοποιήσω τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι κάθε μέρα.

Η ικανοποίηση που νιώθω καθημερινά παρατηρώντας τη βελτίωση και την ανεξαρτησία που αποκτούν οι ασθενείς μέσα από τη θεραπεία, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το έργο μου. Είναι πραγματικά προνόμιο να είμαι μέρος αυτής της κοινότητας, βοηθώντας άμεσα στην εξέλιξή της. Η δουλειά μου στο Τμήμα Θεραπευτικής ΑμεΑ του ΙΩΝΑ είναι πραγματική έκφραση της αγάπης μου για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

 

Πόσο διαφορετικό είναι να εκπαιδεύει κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Οι τακτικές προπόνησης διαφέρουν αναλόγως την κατάσταση;

Ναι, η προπόνηση ανθρώπων με αναπηρίες μπορεί να απαιτεί διαφορετικές τακτικές ανάλογα με την κατάστασή τους. Κάθε άτομο με αναπηρία έχει μοναδικές ανάγκες, ικανότητες και περιορισμούς, οπότε η προσέγγιση στην προπόνησή τους πρέπει να είναι ατομική και προσαρμοσμένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προπόνηση μπορεί να χρειάζεται ειδικές προσαρμογές στον εξοπλισμό ή τις ασκήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ατόμου. Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ιατρικές συνθήκες και οι περιορισμοί που ενδέχεται να υπάρχουν. Ο εκπαιδευτής ή προπονητής πρέπει να έχει ευαισθησία και κατανόηση σχετικά με τις διαφορετικές ανάγκες των αθλητών με αναπηρίες και να είναι έτοιμος να προσαρμόσει το πρόγραμμα προπόνησης ανάλογα με αυτές τις ανάγκες. Η ενθάρρυνση, η υποστήριξη και η θετική επικοινωνία είναι επίσης κρίσιμα κριτήρια για μια αποτελεσματική προπόνηση.

 

untitled 3

 

Η πολιτεία σάς βοηθάει στο έργο σας; Έχετε παροχές και πόρους για να τους εκμεταλλευτείτε;

Ο Σύλλογος μας είναι ένα αθλητικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που δραστηριοποιείται στο ΟΑΚΑ. Τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από τα μέλη που παρακολουθούν το πρόγραμμα υδροθεραπείας και αθλητικών προπονήσεων. Ο Σύλλογος μας καταβάλει ένα σημαντικά μεγάλο ποσό για την ενοικίαση των χώρων και των δεξαμενών κολύμβησης του ΟΑΚΑ. Άλλα έσοδα μας προέρχονται από χορηγούς - με αυτά τα χρήματα προσπαθούμε να συντηρήσουμε και να αυξήσουμε τον εξοπλισμό μας (ειδικές κατασκευές για αθλητές με αναπηρία). Όλες αυτές οι ειδικές κατασκευές λόγω της ιδιαιτερότητάς τους έχουν, όπως φαντάζεστε, και πολύ αυξημένο κόστος. Για παράδειγμα ένα χειρήλατο ποδήλατο (για αθλητές με παραπληγία), κοστίζει πάνω από 5.000€. Η βοήθεια από ανθρώπους που αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας είναι σημαντική και άκρως απαραίτητη.

 Επίσης, ο Σύλλογος μας διοργανώνει και συνδιοργανώνει αγώνες με σκοπό όχι μόνο την ανάδειξη των Παραολυμπιακών αθλημάτων στο ευρύ κοινό, αλλά και την οικονομική του ενίσχυση. Ο αγώνας TRIPLE LEAGUE που θα γίνει για τρίτη φορά φέτος, η συνδιοργάνωση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Παρατριάθλου με την ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ, ο αγώνας RUN FOR THE KIDS με το ΠΙΚΠΑ Βούλας αποτελούν τους βασικούς αγώνες του Συλλόγου.

 

Μιλήστε μας για το «ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτήν τη δράση;

Σε συνέχεια των δράσεών του, ο ΙΩΝΑΣ θα πραγματοποιήσει την κάλυψη των 155 μιλίων – 250 χιλιομέτρων από την Αθήνα προς τη Σπάρτη. Η διαδρομή αυτή μέχρι σήμερα έχει διανυθεί μόνο από αρτιμελείς αθλητές, είτε τρέχοντας, είτε με ποδήλατο και για πρώτη φορά ο ΙΩΝΑΣ θα καλύψει την ιστορική αυτή απόσταση με αθλητές με αναπηρίες, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των ανθρώπων αυτών. Στη δράση θα συμμετέχει μια ομάδα αθλητών, μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές αναπηρίες ο καθένας. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα διαμορφωμένα χειρήλατα ποδήλατα, με ειδικές κατασκευές, όλοι οι αθλητές του Συλλόγου, ανεξαρτήτως της αναπηρίας τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτής της προσπάθειας. Η διαδρομή θα πραγματοποιείται με εναλλαγή των αθλητών ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις αναπηρίες των συμμετεχόντων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούν όλοι σαν μια ομάδα, ένα σώμα, εναλλασσόμενοι με τη μορφή σκυταλοδρομίας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και συμβάλλοντας στην επίτευξη του κοινού σκοπού! Σε κάποια τμήματα της διαδρομής θα συμμετέχουν όλοι οι αθλητές του Συλλόγου, δηλώνοντας δυναμικά την παρουσία τους και εξωτερικεύοντας το ψυχικό και σωματικό τους σθένος.

 «ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» αυτός είναι ο σκοπός του Συλλόγου μας! Ο ένας δρόμος για όλους θα εμπνεύσει όχι μόνο κι άλλους ανθρώπους με αναπηρίες να επιδιώξουν την κατάκτηση των στόχων τους, αλλά και θα ευαισθητοποιήσει την υπόλοιπη κοινωνία σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Το μήνυμα του Συλλόγου είναι «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ». Ο ΙΩΝΑΣ επιδιώκει μέσω της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ να δηλώσει σε όλον τον κόσμο ότι όλα είναι δυνατά με ενότητα και αλληλεγγύη. Οι αθλητές του ΙΩΝΑ αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, ότι όλοι είμαστε ίσοι - όχι μόνο χωρίζοντας τους ανθρώπους σε αρτιμελείς και με αναπηρίες αλλά και διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές αναπηρίες μέσα σε ένα μικρό κοινωνικό σύνολο. Το ντοκιμαντέρ "ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" μέσω της προβολής του θα αναδείξει την ιστορία, τον  πολιτισμό της χώρας μας και ταυτόχρονα θα αναπτύξει τουριστικά τις περιοχές που πάσχουν από προσβασιμότητα στους ανθρώπους με αναπηρίες. 

 

 

untitled 15

 

Οι αθλητές σας συμμετέχουν σε πολύ απαιτητικούς αγώνες, Ποιος είναι ο πιο απαιτητικός αγώνας στον οποίο συμμετέχουν;

Οι αθλητές μας συμμετέχουν σε αγώνες τους οποίους ανάλογα με την αναπηρία τους μπορούν να υποστηρίξουν. Συμμετέχουν σε αγώνες τριάθλου, ποδηλασίας και δρομικούς. Είτε ατομικά είτε υπό τη μορφή σκυταλοδρομίας. Ένας από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες που έχουν λάβει μέρος οι αθλητές μας είναι το IRONMAN® 70.3® Greece. Οι αθλητές του Συλλόγου μας έχουν καταφέρει και τις τέσσερις φορές που έχει διοργανωθεί ο αγώνας στη χώρα μας, να λάβουν μέρος με επιτυχία!

 

Πόσοι αθλητές σας έλαβαν μέρος στο φετινό IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece;

Το IRONMAN® 70.3® Greece είναι θεσμός για εμάς, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγώνα τριάθλου στη χώρα μας. Από το 2019, που πραγματοποιήθηκε για 1η φορά στην Ελλάδα ο αγώνας, ο Σύλλογός μας λαμβάνει μέρος με αθλητές. Στο φετινό IRONMAN® 70.3® Vouliagmeni, Greece έλαβαν μέρος 3 αθλητές με ομαδική συμμετοχή μαζί με τους αθλητές-οδηγούς τους: Η Αντιγόνη Βασιλοπούλου στο σκέλος της κολύμβησης με Guide τον Γιώργο Γκούντα. Η Αντιγόνη πάσχει από οπτική αναπηρία αγωνίζεται στο παρατρίαθλο και ο μεγάλος της στόχος είναι η συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς αγώνες Παρίσι 2024. Στο ποδηλατικό σκέλος ο Αντώνης Παππάς με χειρήλατο ποδήλατο κάλυψε τα 90 χλμ  και ο Γιώργος Μπέλλος με ολική απώλεια όρασης με Guide την Ιωάννα Γρυλάκη, έτρεξε τα 21 χλμ..!

Το moto του IRONMAN® είναι Anything is Possible, και, αν μη τι άλλο, αυτοί οι αθλητές το αποδεικνύουν. Καλή προετοιμασία ή δύναμη ψυχής είναι, λοιπόν, το μυστικό για να μπορέσει κάποιος να λάβει μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση και να καταφέρει να την ολοκληρώσει;

Αυτό που πρεσβεύει το IRONMAN® συνδυάζεται και με το δικό μας moto που είναι “τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς”. Είναι ένα σύνθημα που σκέφτηκαν οι αθλητές του Συλλόγου μας. Η δύναμη που κρύβει γενικότερα ο άνθρωπος μέσα του είναι αυτό που τον κάνει να ξεπερνά τα προβλήματα του, και συγκεκριμένα στον Σύλλογό μας, τις διάφορες μορφές αναπηρίας. Οι άνθρωποι-αθλητές με αναπηρία εκτός από τον καθημερινό τους αγώνα μάς δείχνουν τον δρόμο, μας εμπνέουν και με έμπρακτο τρόπο αποδεικνύουν το moto του IRONMAN®  "Anything is Possible".

 

 

 

 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον αθλητή με αναπηρία που το σκέφτεται αλλά διστάζει να λάβει μέρος;

Θα τον παρότρυνα να προσπαθήσει και να πιστέψει στον εαυτό του και τις δυνατότητες του. Με την κατάλληλη προπόνηση μπορεί να καταφέρει να αγωνιστεί σε αυτόν τον καταπληκτικό αγώνα που σου προσφέρει μεγάλη συγκίνηση όταν περάσεις την αψίδα του τερματισμού.

 

Υπήρξε στιγμή που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε; Και αν ναι ποια ήταν αυτή η στιγμή;

Η μόνη στιγμή που αντιμετωπίσαμε μεγάλη δυσκολία ήταν στην πρώτη συμμετοχή μας με τον αθλητή Χρήστο Κορομηλά (ολική απώλεια όρασης) στο IRONMAN® 70.3® Greece, Costa Navarino λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών στο σκέλος της κολύμβησης. 

 

untitled 2

 

Ποια είναι τα μαθήματα ζωής που έχετε πάρει από αυτούς τους ανθρώπους; Σας έχουν κάνει καλύτερο ως άνθρωπο;

Η ενασχόληση μου όλα αυτά τα χρόνια ως γυμναστής και φυσικοθεραπευτής με ανθρώπους με αναπηρία είναι ένα μάθημα ζωής από μόνο του!

 

Τι σημαίνει η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία για την κοινωνία και ποιο πρέπει να είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση των συμπολιτών μας από τις Αρχές και τον υπόλοιπο κόσμο;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικής συμπερίληψης και του σεβασμού προς τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες. Το μέλλον πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία ενός κόσμου όπου η πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και οι ευκαιρίες θα είναι ισότιμες για όλους. Η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η υποστήριξη πρέπει να ενισχυθούν για να αντιμετωπιστούν προκαταλήψεις και εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της ζωής. Για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου ο Σύλλογός μας με τους αθλητές του επισκέπτεται σχολεία και παρουσιάζει τα Παραολυμπιακά αθλήματα, φέροντας τα παιδιά κοντά στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία.

 

untitled 10

 

Δέχεστε δωρεές; Τι μπορεί να κάνει κάποιος αν θέλει να βοηθήσει;

Οι δωρεές είναι ένας σημαντικός πόρος  για τη συνέχιση του έργου του Συλλόγου μας και των δράσεών μας. Η βοήθεια μπορεί να είναι χρηματική ή υλική – για παράδειγμα η αγορά κάποιας ειδικής κατασκευής, η δωρεά οργάνων γυμναστικής κ.α.. Η συνεργασία μας με την ΕY ΖΗΝ Greece, για παράδειγμα, με τη δωρεάν συμμετοχή των αθλητών μας στο IRONMAN® 70.3® Greece είναι μια σημαντική βοήθεια στον Σύλλογό μας. Όχι μόνο ως χρηματική κάλυψη αλλά και ως κοινωνική πράξη για τη συμπερίληψη των αθλητών με αναπηρία με άλλους αρτιμελείς αθλητές.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved