Ο Robbie είναι απλώς ο Robbie

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του στο Netflix μιλήσαμε με τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, Αθηνά Κλήμη και Νίκο Ζώη για τον απόλυτο entertainer.

17 SHARES

Επιμέλεια: Άγγελος Κωνσταντούλιας

Ένα roller coaster εικόνων και σκέψεων. Όπως ακριβώς η ζωή του. Αλήθεια, πώς να ξεκινήσεις ένα άρθρο για τον Robbie Williams όταν και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του δέχεσαι ηλεκτροσόκ από το ταλέντο, την ενέργεια, το πάθος, την εκρηκτικότητα και τη λάμψη; Έναν καταιγισμό πληροφοριών, νοσταλγίας και σκανδαλοθηρίας;

Ο Robbie είναι ένας superstar. Δε χρειάζεται να δεις το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του στο Netflix για να το καταλάβεις. Αλήθεια, ποιος δεν έχει ερωτευτεί με το Angels, ποιος δεν έχει λιώσει το Feel ή το Me and My Monkey, ποιος δεν χορέψει το Rock DJ, ποιος δεν ήθελε να ζήσει ένα κολασμένο βράδυ όπως στο video clip του Come Undone; Είναι εκείνο το παιδί από το Στόουκ που γεννήθηκε για να κάνει τον κόσμο μας φωτεινότερο και πιο αληθινό. Να μας δείξει πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου. Εκεί βρίσκεται πραγματικά η μαγεία. Στο να αφήσεις την προσωπικότητά σου να λάμψει σαν ένα διαμάντι στη λάσπη. Ο Robbie δε διεκδίκησε ποτέ κάποιο στέμμα. Του αρκεί να τραγουδάει, να χορεύει, να δίνει το δικό του show και στον ελεύθερο χρόνο του να κλωτσάει μία μπάλα. 


«O Robbie Williams ήταν ήδη pop idol ως μέλος των Take That. Στις αρχές των 90s αυτό το boy band από τη M.Βρετανία είχε ένα τεράστιο αντίκτυπο στη μουσική στην Ευρώπη. Ο Robbie ξεχώριζε για την τρέλα του, όχι για τη φωνή και το ταλέντο του! Φεύγοντας από την pop μουσική των Take That, από το πρώτο του κιόλας άλμπουμ «Life Thru A Lens» άκουγες τις επιρροές του, τον πιο alternative indie ήχο των Βρετανών εκείνη την εποχή. Στην pop εκδοχή του βέβαια, αν κι εξελίχθηκε γρήγορα όλο αυτό μέσα στις επόμενες κυκλοφορίες του. Εκεί εξελίχθηκαν όλα, η ερμηνεία, το ταλέντο, η τοποθέτηση του ως ο μεγάλος σταρ των 00s. Θεωρώ τη σκηνική παρουσία τον καλύτερο του σύμμαχο για να μετατραπεί σε icon της μουσικής και φυσικά του έγραψαν κάποια τραγούδια που θα μείνουν για αρκετές δεκαετίες τα απόλυτα classic hits», ανέφερε αρχικά στη συζήτησή μας ο Νίκος Ζώης, ραδιοφωνικός παραγωγός στον “Athens DeeJay”, μουσικός παραγωγός και DJ, όταν τον ρώτησα το τι ήταν αυτό που έκανε τον Robbie να φτάσει στην κορυφή. «Για μένα η καλύτερη του φάση είναι το “Escapology”, στο 2002. Από εκεί και μετά ήταν η «ώριμη» πλευρά της καριέρας του και σίγουρα η πιο δύσκολη ψυχολογικά για εκείνον που ήταν ο απόλυτος σταρ και πάλευε με τον εαυτό του και την ταμπέλα που ήδη είχε από το κοινό που τον λάτρευε», πρόσθεσε ερωτώμενος για τη μουσικά «Χρυσή Εποχή» του Βρετανού superstar.

Το ελληνικό κοινό λατρεύει τον Robbie. Οι sold out συναυλίες του όταν επισκέπτεται τα μέρη μας και οι δίσκοι που έχει πουλήσει μιλάνε από μόνοι τους. Ποιο είναι όμως το κομμάτι με το οποίο ταυτίζονται περισσότερο οι Έλληνες και γιατί οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί λατρεύουν να παίζουν μέχρι και σήμερα Robbie; 


«Ο Robbie θα παίζει για δεκαετίες! Στο Ελληνικό ραδιόφωνο έχουν παίξει τα άπαντα από τους Take That μέχρι το 2010. Ανήκει στους καλλιτέχνες που αγάπησαν τα Pop ραδιόφωνα από τα 90s μέχρι τέλη 00s και προώθησαν με μεγάλο ζήλο κάθε κυκλοφορία από τη solo καριέρα. Αυτό και μόνο τον κάνει τόσο δημοφιλή στο Ελληνικό κοινό, ταυτίστηκαν τόσο πολύ οι ακροατές με τη μουσική του. Σκέψου ότι το “Me and My Monkey” είναι επιτυχία στην Ελλάδα (και κάποιες λίγες χώρες ακόμη) και το γνωρίζει. Γιατί τα album του Robbie Williams δεν ήταν μόνο τα singles, ήταν γενικά η μουσική του. Το τραγούδι που έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο Ελληνικό κοινό θεωρώ ότι είναι το “Feel”», τονίζει ο Νίκος Ζώης με τη ραδιοφωνική παραγωγό του Mad Radio, Αθηνά Κλήμη, να δίνει τη δική της απάντηση: «Αρχικά, να σου πω πως αν είχα την δυνατότητα θα μπορούσα να είχα on repeat στο ραδιόφωνο το Angels. Κάποια στιγμή , στην εκπομπή μου θα ήθελα πολύ να ήταν το τραγούδι του outro και ξέρεις γιατί; Γιατί ενώ μιλάμε για καταθλιψάρα, κάπως πιστεύω πως φέρνει και ένα θετικό-αισιόδοξο vibe. Παρόλα αυτά νομίζω πως οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί γουστάρουν περισσότερο να παίζουν το feel».

Ο Robbie είναι superstar αλλά όταν έχει περάσει από τον κόσμο μας ο Michael Jackson μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τον Βασιλιά της pop; «Δεν είναι από τους καλλιτέχνες που θα μπορούσες να του φορέσεις κάποιο στέμμα. Άσε που βασιλιάς της Pop θεωρείται ακόμη ο Michael Jackson κι ας έχει πεθάνει, δεν υπάρχει αντικαταστάτης μέχρι στιγμής για αυτό το «θρόνο», αναφέρει αρχικά για να μιλήσουμε εν συνεχεία γιατί θεωρείται τόσο υποτιμημένο και αδικημένο αυτό το είδος μουσικής. Όσο για τη μουσική του Robbie, δεν είναι καθόλου αδικημένη, δεν είναι pop, είναι ένα blend από alternative pop, ηλεκτρονική, brit rock κ.α. Άνοιξε το δρόμο για εκατοντάδες καλλιτέχνες που υπάρχουν σήμερα (ή που δεν υπάρχουν, απλώς έκαναν μία-δύο επιτυχίες στο πέρασμα τους). Ούτε υποτιμημένη είναι! Απλώς βρισκόμαστε στο 2023, η μουσική που ακούγεται και προμοτάρεται είναι εντελώς διαφορετικού ήχου και στυλ με τα social media να έχουν παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτό, το TikTok επίσης». 

Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η συνέχεια του Robbie; Σε ποιον θα δώσει τη σκυτάλη; 

«Ο Robbie είναι ο Robbie. Δε θεωρώ ότι δίνει κάποια σκυτάλη κάπου, άλλωστε ο χρόνος δείχνει ποιος μένει, ποιος φεύγει. Χωρίς συγκρίσεις, παρόμοια (μέχρι στιγμής) είναι η ιστορία με τον Harry Styles που όταν έφυγε από τους One Direction (πάλι κορυφαίο Βρετανικό boy band!) ακολούθησε έναν παρόμοιο δρόμο, σε ποιο alternative Pop μονοπάτια κι όπως βλέπεις τον ωφέλησε στο να θεωρείται το νέο ίνδαλμα της εποχής. Υπάρχουν patterns σε όλο αυτό», τονίζει ο Νίκος Ζώης με την Αθηνά Κλήμη να προσθέτει: «Έλληνα ή ξένο; Θα σου δώσω απλόχερα δύο απαντήσεις. Harry Styles σε άλλο είδος, αλλά θεωρώ πως έχει ένα αντίστοιχο star quality σαν του Robbie. Και Έλληνα; Δεν σας λέω. Βασικά θα σας πω. Χρήστο Μάστορα».


Ο Robbie Williams είναι από τους καλλιτέχνες που λειτουργούν ως πραγματικοί influencers. Καταφέρνουν να αλλάξουν το mentality και το mindset του κοινού τους. Όπως συνέβη με την Αθηνά Κλήμη. «Να εκμυστηρευτώ για αρχή πως όταν πήγαινα δημοτικό και με πήγαινε η μαμά μου σχολείο , τσακωνόμασταν non stop γιατί εκείνη ήθελε να βάζει CD με θρύλους στο αμάξι όπως είναι ο Robbie και εγώ ήθελα να ακούσω Καλομοίρα. Ευτυχώς, πέρναγε το δικό της οπότε όπως καταλαβαίνεις όχι μόνο, είχα πολύ τριβή με καλή μουσική από μικρή, αλλά μου έλεγε και ιστορίες με τα bio των καλλιτεχνών μέχρι να γυρίσουμε σπίτι. Έτσι, ο Robbie Williams ,είναι πραγματικά μια παιδική ανάμνηση που έχει μείνει χαραγμένη στην καρδιά μου και οφείλω πολλά και σε εκείνον και στην μαμά μου που με έμαθαν καλή μουσική».

Έχει ζήσει τα πάντα. Το παρελθόν είναι Θεός διότι γνωρίζει τα πάντα. Αλλά τι γίνεται στο μέλλον; «Υπάρχει μέλλον στη μουσική βιομηχανία για τον Robbie; Ή απλώς απολαμβάνει τις δόξες του παρελθόντος και αυτό μετουσιώνεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια από τις περιοδείες; Υπάρχει μέλλον στη μουσική βιομηχανία για όποιον καλλιτέχνη θέλει να «δώσει» στο κοινό του. Ο Robbie Williams βρίσκεται ήδη 30 χρόνια στο προσκήνιο με τόσα No.1 album που πολλοί θα ζήλευαν και θα ήθελαν την πορεία του. Κανείς όμως δε γνωρίζει αν ο καλλιτέχνης έχει το σθένος να διαχειριστεί ακόμη μία νέα κυκλοφορία, promotion, περιοδεία κλπ. αν και είναι όντως πολλά τα εκατ. δολάρια που προκύπτουν κάθε φορά που αυτό συμβαίνει», ισχυρίζεται ο Νίκος Ζωής. Και εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.

Τέλος αναφορικά με το τι περιμένουν να δουν από το ντοκιμαντέρ στο Netflix, ήταν ξεκάθαροι: «Θέλω να μπει στην ψυχοσύνθεση σου. Ο άνθρωπος αυτός έχει πει τραγούδια με πολύ καψούρα και πολύ πόνο. Και τα έχει πει με την ψυχή του, οπότε θα ήθελα να δω σίγουρα στιγμές από το στούντιο. Εννοείται και το σουσού στα προσωπικά είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Καλώς ή κακώς όλοι θέλουμε για αγαπημένους μας artists να ξέρουμε και τι συμβαίνει όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού τους, το ψέμα δεν το θέλω», αναφέρει η Αθηνά για να πάρει τη σκυτάλη ο Νίκος: «Αρχικά να πω ότι θα το δω όλο μόλις κυκλοφορήσει! Λατρεύω τα μουσικά ντοκιμαντέρ με υλικό από σπάνιες εμφανίσεις, συνεντεύξεις από αρχείο δεκαετιών κλπ. Έχω παρακολουθήσει όλη την πορεία του από τους Take That μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι τα έχει πει όλα! Για κάποιον όμως που δε γνωρίζει ποιος είναι ο Robbie Williams και νομίζει ότι απλά είναι ένας pop σταρ με επιτυχίες το “Angels” και το “Feel”, σίγουρα από το ντοκιμαντέρ θα μάθει πολλά για την πορεία του, πώς κατάφερε να διατηρήσει τη φήμη του μέσα στα χρόνια όπως και τις διάφορες φάσεις της ζωής του και το αντίκτυπο που είχαν στη μουσική του. Γιατί είναι rock star».

Απόψε το βράδυ, σημασία δεν έχει το τι θα παραγγείλεις ή το τι θα μαγειρέψεις. Απλώς κάθεσαι στο κρεβάτι ή τον καναπέ σου και πατάς το play στο Netflix. «Let Me Entertain You», θα σου πει λίγο παιχνιδιάρικα ο Robbie. Και θα το κάνει πράξη με τρόπο που δεν έχεις φανταστεί μέχρι σήμερα.

17 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved