Τέσσερις γυναίκες και tattoo artists μοιράζονται τις σκέψεις τους για την δερματοστιξία

Zoemi, Sloan Purple, Raamcat και Zoey μίλησαν στο Ratpack με αφορμή την συμμετοχή τους στο 7o Athens Tattoo Expo.

Τα τελευταία επτά χρόνια, μπορούμε να πούμε υπεύθυνα πως το Athens Tattoo Expo κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη γιορτή του τατουάζ. Το έβδομο κατά σειρά event ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πιστούς της δερματοστιξίας σε ένα μοναδικό τριήμερο (10-11-12 Νοεμβρίου), όπου εκτός από διάσημους καλλιτέχνες tattoo artists, θα μπορεί κανείς να απολαύσει premium art events, live acts, graffiti, DJ sets και skate shows.

Εμείς μιλήσαμε με τέσσερις διακεκριμένες γυναίκες στο χώρο του tattoo, όπου η κάθε μία έχει ήδη καταφέρει να αφήσει το δικό της ξεχωριστό στυλ και που ο κόσμος ήδη τις προτιμάει για το μοναδικό τους ταλέντο. Zoemi, Sloan Purple, Raamcat και Zoey πόζαραν για τον φωτογραφικό φακό του Ratpack και μίλησαν τόσο για την πορεία τους μέσα στην τέχνη του tattoo, όσο και για τη σημασία του Athens Tattoo Expo.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

 

 

Πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για το τατουάζ; Τι ήταν αυτό που σε γοήτευσε;

Zoemi (Eternal):  Μου κινούσε το ενδιαφέρον από μικρή. Αυτό που με γοήτευσε σίγουρα είναι η υπομονή που χρειάζεται και όλη η διαδικασία της δημιουργίας από το σχέδιο μέχρι το tattoo. Επίσης, η επαφή με τον πελάτη και η χαρά που παίρνεις όταν ο άλλος έχει ένα σχέδιό σου πάνω του και σου δείχνει αυτή την εμπιστοσύνη.

Sloan_purple (Eel Ink Porto Heli): Το τατουάζ για εμένα ξεκίνησε σαν hobby. Ήταν μια περίοδος που δοκίμαζα διάφορα πράγματα γύρω από τα εικαστικά. Μου προσέλκυσε  το ενδιαφέρον η τέχνη αυτή σαν διαδικασία. Επίσης, τα υλικά που καλείσαι να διαχειριστείς είναι πρωτόγνωρα. 

Raamcat (Garage Tattoo Shop):  Από μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να θαυμάζει το διαφορετικό. Στο tattoo με γοήτευσε το πώς ένα σχέδιο μπορεί να διακοσμήσει ένα σώμα και να δώσει αυτοπεποίθηση σε έναν άνθρωπο, να τον κάνει να νιώθει γεμάτος.

Zoey (Electric Mama Tattoo): Πριν ακόμα ξεκινήσω το tattoo ήμουν member σε ένα tattoo studio. Έτσι μια μέρα για πλάκα έκανα ένα μικρό tattoo σε ένα από τα παιδιά από το studio και μου άρεσε παρά πολύ η αίσθηση του να αποτυπώνεις για πάντα κάτι πάνω σε ένα δέρμα. Άρχισα λοιπόν, στον ελεύθερό μου χρόνο να σχεδιάζω και είδα ότι πέρναγε πολύ γρήγορα και ευχάριστα η ώρα. Σχεδίαζα και μελετούσα για το τατουάζ και όσο πέρναγε ο καιρός τόσο το ερωτευόμουν παραπάνω. Κάπως έτσι άρχισαν όλα..

 

zoey1

 

 

Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να το κάνεις επαγγελματικά μέσα από την τέχνη σου;

Zoemi :  Στην αρχή, για αρκετό καιρό μόνο σχεδίαζα. Όταν έπιασα όμως πρώτη φορά μοτεράκι είπα «εδώ είμαστε». Μου άρεσε πάρα πολύ και αποφάσισα να το προσπαθήσω. Δεν το μετάνιωσα ούτε λίγο από τότε. Με κάνει πολύ χαρούμενη. 

Sloan Purple:  Όταν συνειδητοποίησα πως αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου στο τατουάζ και εξελίσσω τεχνικές σε βαθμό που πλησιάζουν τις ζωγραφικές μου ικανότητες. Τότε,  ήταν η στιγμή που αποφάσισα πως θα κάνω αυτό αποκλειστικά.

Raamcat):  Πριν καλά καλά ξεκινήσω, ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το κομμάτι του τατουάζ. Στο λύκειο ξεκίνησε να μου «μπαίνει» αυτό το μικρόβιο όπου και ξεκίνησα αρκετά δυναμικά. Αρχικά με την τεχνική stick n’ poke και λίγο καιρό αργότερα ξεκίνησα το tattοο με μοτεράκι. Αφού τελείωσα το σχολείο μπήκα στον χώρο και πλέον ασχολούμαι επαγγελματικά με την τέχνη του tattoo τα τελευταία δύο χρόνια.

Zoey: Στα πράγματα που αποφασίζω στη ζωή μου θέλω να δίνω το 100%. Μετά από πολλή μελέτη και αρκετή σκέψη είπα ή δεν θα ασχοληθώ καθόλου ή θα τα δώσω όλα. Το ίδιο ισχύει και για το αν θα ξεκίναγα επαγγελματικά με το tattoo. Διότι το tattoo είναι μία τέχνη η οποία καλώς ή κακώς μένει μόνιμα στο σώμα του άλλου. Άρα στηρίζω πως για να επέμβεις στο σώμα κάποιου άλλου πρέπει να το κανείς επαγγελματικά- γενικώς να το έχεις πάρει πιο σοβαρά.

 

 

phototattoo2

 

 

Ποια skills θεωρείς απαραίτητα για να κάνουν έναν tattoo artist να ξεχωρίσει;

Zoemi: Ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει με τον δικό του τρόπο και το δικό του στυλ. Η υπομονή και το να σου αρέσει αυτό που κάνεις νομίζω είναι όλη η ουσία. Αν σου αρέσει αυτή η δουλειά και προσπαθείς, σίγουρα κάποια στιγμή θα φτάσεις εκεί που θες. Όπως στα περισσότερα πράγματα, για να το πετύχεις θέλει κόπο. Αλλά ακόμα και αυτό έχει την χάρη του. 

Sloan Purple: Θεωρώ πως ο καθένας πρέπει πρώτα να βρει το ύφος που τον εκφράζει. Αυτό που τον κάνει να νιώθει δημιουργικός. Μέσα από αυτό θα αποκτήσει ταυτότητα και έπειτα θα εξελίξει τα σχεδιαστικά και τα τεχνικά skills. 

Raamcat: Πρώτα από όλα, η αντίληψη και η υπομονή για μένα είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες. Επίσης, σημαντική είναι η επιμονή και η δημιουργικότητα. Σίγουρα και το ταλέντο παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά χωρίς συνεχή προσπάθεια δεν μπορείς να εξελιχθείς και να ξεχωρίσεις. 

Zoey: Τα τεχνικά skills έρχονται με την εμπειρία. Κάτι όμως που δεν έρχεται μόνο με την εμπειρία είναι η αντίληψη και ο προσωπικός χαρακτήρας που δίνεις σε κάποιο design-tattoo.

 

 

girlstattoo

 

 

Ως γυναίκες το βρήκατε δυσκολότερο να εδραιωθείς στον κόσμο του τατουάζ ή είναι κάτι που δεν έπαιξε ποτέ ρόλο;

Zoemi: Σε μένα δεν έπαιξε ρόλο το ότι ήμουν γυναίκα. Δεν είχα διαφορετική αντιμετώπιση ούτε καλή ούτε κακή λόγω αυτού. Τουλάχιστον δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείω βέβαια το ενδεχόμενο ότι απλά ήμουν τυχερή και ότι είχα καλό περιβάλλον στις συνεργασίες μου. Θέλω να ελπίζω βέβαια ότι αυτές οι καταστάσεις έχουν αρχίσει να εκλείπουν σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον. Όχι μόνο στο τατού.

Sloan Purple:  Ως γυναίκα δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία. Ούτε αισθάνθηκα την οποιαδήποτε διάκριση. Ήταν για μένα πάντα πολύ προσιτός ο χώρος. Αν και δεν έχει καμία σημασία το φύλο, ο αριθμός των γυναικών artist συνεχώς αυξάνεται.

Raamcat: Η αλήθεια είναι πως δεν είχα δύσκολο ξεκίνημα. Όλα κύλησαν ομαλά. Δεν έπαιξε κάποιο ρόλο προσωπικά το ότι είμαι γυναίκα.

Zoey: Έχω ακούσει εννοείται την ατάκα «θα προτιμούσα να μου κάνει το tattoo άντρας». Όμως, ευτυχώς για μένα, δεν μ’ αρέσει να δουλεύω με άτομα τα οποία δεν εκτιμάνε την τέχνη, διότι η τέχνη δεν έχει φύλο, οπότε δεν με επηρεάζει καθόλου. 

 

 

phototattoo24

 

 

Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του Athens Tattoo Festival για τους artists αλλά και το κοινό;

Zoemi: Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει και που συναντιόμαστε όλοι μαζί εκεί. Γνωρίζει ο κόσμος πιο καλά το τατουάζ και βοηθάει να φύγει ό,τι κλισέ έχει ακόμα απομείνει γύρω του. Στην φαν πλευρά του, το Athens Tattoo Festival είναι ένα μεγάλο πάρτι και για τους tattoo artist και για τους επισκέπτες. Εμείς κάθε φορά απλά ανυπομονούμε. Παντού μοτεράκια, παντού χαρά και δημιουργία. 

Sloan Purple: Το Athens Tattoo Festival είναι σημαντικό για τους artists και για το κοινό εξίσου. Είναι απαραίτητη η ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και πληροφοριών μεταξύ καλλιτεχνών και ενδιαφερομένων. Το Athens Tattoo Festival δίνει την ευκαιρία στους tattoo artists να προβάλλουν την τέχνη τους, πέρα από τα πλαίσια των επαγγελματικών αναγκών, να δείξουν τον χαρακτήρα τους και να μοιραστούν γνώση. 

Raamcat: Το Athens Tattoo Festival είναι σημαντικό για όλους εμάς που θαυμάζουμε την τέχνη του tattoo. Μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε το ταλέντο μας μέσα απ τη δουλειά μας, να γνωρίσουμε καλλιτέχνες, να συναναστραφούμε με τόσο κόσμο. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε τόσα διαφορετικά στυλ, τόσο εμείς όσο και το κοινό. Είναι ένας εναλλακτικός, μικρός κόσμος για μας.

Zoey: Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη του Athens Tattoo Festival, διότι ενώνει όλον τον κόσμο που αγαπά την τέχνη. Σε βοηθά στο να ανακαλύψεις καλλιτέχνες και να μάθεις κι αλλά πράγματα μέσα από αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο σε βοηθά να εξελίσσεσαι πάνω σε αυτό που αγαπάς και εννοείται βοηθάει τους καλλιτέχνες να «μυριστούν» και να μιλήσουν δημόσια μέσα από την τέχνη τους.

 

 

phototatto54

 

 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει πολύ να κάνει, αλλά έχει ενδοιασμούς για να αφήσει μόνιμα ένα σχέδιο στο δέρμα του;

Zoemi: Η μονιμότητα πλέον είναι σχετική. Υπάρχει το laser. Βέβαια, καλό θα ήταν να ξεκινήσει με κάτι μικρό σαν πρώτη επαφή και να κάνει μια έρευνα. Να βρει τον artist που του αρέσει και να κάνει κάτι unique. Με αυτό τον τρόπο, είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να το μετανιώσει. Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα. Άλλος ένα λόγος που βρίσκω σημαντικό το Athens tattoo festival. Ο επισκέπτης γνωρίζει και βλέπει δουλειές από πολλούς artist, ώστε να μπορεί να κρίνει τι του ταιριάζει ακόμα και ως πρώτο τατού. 

Sloan Purple: Το τατουάζ είναι μια απόφαση. Αν παρθεί αυτή η απόφαση, το ενδιαφερόμενο άτομο πρέπει να είναι σίγουρο. Η επιλογή του σωστού artist παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Διότι όταν θα έρθει σε μας σίγουρος για την επιλογή του, θα μας καθοδηγήσει και θα συνδυάσουμε τα στοιχεία που μας δίνει, με επαγγελματική προσέγγιση.

Raamcat: Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που υπεραναλύει την μονιμότητα του ταττου στο μυαλό του, θα ήταν αρχικά να βρει το στυλ που θεωρεί ότι ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική του. Έπειτα με τον καλλιτέχνη μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό πρότζεκτ όπου θα του αρέσει να το βλέπει πάνω του.

Zoey: Ίσως αυτό το άτομο μπορεί να μην έχει βρει τον καλλιτέχνη που να τον εκφράζει, οπότε θα πρέπει να περιμένει για την κατάλληλη στιγμή. Εάν δεν είσαι σίγουρος καλύτερα να μη βιαστείς να το κάνεις.

 

Eυχαριστούμε το Eternal Mark Tattoo Studio για την φιλοξενία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Athens Tattoo Expo, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο εδώ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved