Χρυσάνθη Μπίζιου: Την αξία σου την ορίζει η σκληρή δουλειά

H Brand Ambassador της DIAGEO σχολιάζει την θέση της σύγχρονης γυναίκας στο χώρο της εστίασης και το μέλλον που διαγράφεται ήδη ευοίωνο. 

Μετά από περίπου τρία χρόνια ως εκπαιδεύτρια για το πρόγραμμα Diageo Bartender’s Institute και με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, η Χρύσανθη Μπίζιου είναι από τα φωτεινά παραδείγματα στο χώρο. Γνωστή για την σκληρή δουλειά της, την αφοσίωση της και όλα εκείνα που την εμπνέεουν και την κάνουν ξεχωριστή στη θέση της Brand Ambassador σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, την DIAGEO, η Χρυσάνθη Μπίζιου σχολιάζει την επόμενη μέρα σε αυτόν με τις γυναίκες να έχουν τον πρώτο ρόλο.

 

Θα έλεγες ότι ο χώρος του ποτού υπήρξε κάποια στιγμή ανδροκρατούμενος στο παρελθόν;

Σίγουρα στο παρελθόν, αλλά θα επικεντρωθώ στο παρόν . Πλέον το γυναικείο φύλο ηγείται σε πολλές θέσεις στον κόσμο της φιλοξενίας. Bar managers , head bartenders , sommeliers , ιδιοκτήριες είναι μερικές από τις επαγγελματικές θέσεις που πλέον βλέπεις γυναίκες συναδέλφους να είναι πραγματικά εξαιρετικές και να αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας . Σίγουρα ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την δυναμική μίας γυναίκας στη δουλειά της;

Αυτό που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου. Το να κατέχεις αυτό που κάνεις, να το αγαπάς και φυσικά μέσα από αυτό πηγάζει η αυτοπεποίθηση και ο δυναμισμός σου.

Στην καριέρα σου, χρειάστηκε ποτέ να δουλέψεις πιο σκληρά από τους άντρες συναδέλφους σου ώστε να αποδείξεις την αξία σου;

Δεν ήταν ποτέ θέμα σκέψης αυτό που μόλις με ρώτησες , εννοώντας δεν είπα ποτέ «ε ναι αν ήμουν άντρας θα ήταν πιο εύκολο» ! Θεωρώ ότι ειδικά στο χώρο της εστίασης και φιλοξενίας, τέτοιες πεποιθήσεις έχουν κατά κύριο λόγο εξαληφθεί. Προσωπικά, δεν χρειάστηκε ποτέ να αποδείξω το κάτι περισσότερο λόγω του φύλου μου. Εκτός αυτού, στην εταιρεία στην οποία εργάζομαι, η ισότητα είναι δεδομένη.

 

ad73e493 d2d4 439d 95d2 5c134f0e2bca

 

Βίωσες ποτέ σου «ρατσισμό» σε οποιοδήποτε επίπεδο επειδή απλά είσαι γυναίκα;

Και ποιος δεν έχει βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του; Σημασία έχει τι κάνεις για αυτό όχι μόνο όταν σου συμβαίνει αλλά και όταν το βλέπεις να συμβαίνει σε κάποιον άλλο.

Τι σημαίνει για σένα να είσαι Brand Ambassador σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διακίνησης spirits στον κόσμο;

Κάτι που μπορεί να μη γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι ειδικά στον οργανισμό της  Diageo  οι γυναίκες σχεδόν υπερτερούν σε αριθμό . Στη δική μου για παράδειγμα είμαστε 50-50 . Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι συνεχώς βλέπω γυναίκες να κατακτούν μεγάλες θέσεις στην εταιρεία όπου εργάζομαι . Οπότε ναι σημαίνει πολλά ως γυναίκα αλλά και ως επαγγελματίας , η τεχνογνωσία , η πληροφορία και η εκπαίδευση που λαμβάνω στο δικό μου ρόλο , αξίζουν όλα τον κόπο .

Υπάρχει κάτι που λείπει σήμερα από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και δυσκολεύει τις γυναίκες να εξελιχθούν επαγγελματικά;

Η άδεια μητρότητας. Δεν θα έπρεπε καμία γυναίκα να μπαίνει στο δίλημμα οικογένεια ή καριέρα. Προφανώς και θα έπρεπε να μπορείς και τα δύο αν φυσικά θέλεις. Οπότε καλό θα ήταν να υπάρχουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved