Ο Alain Lefèvre επαναπροσδιόρισε με τo παίξιμο του την έννοια του κλασικού πιάνου

Μιλήσαμε με έναν από τους πιο καταξιωμένους πιανίστες του κόσμου και μας εξομολογήθηκε την αγάπη του για την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα οι συναυλίες του τον έχουν καταστήσει επάξια στο κοινό ως έναν από τους πιο αγαπητούς εκτελεστές διεθνούς εμβελείας. Ο Alain Lefèvre είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους πιανίστες του κόσμου και τρέφει μία ιδιαίτερη αγάπη για τους κλασικούς συνθέτες αλλά και για την Ελλάδα. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας και μουσικοσυνθέτης, Alain Lefèvre, αναγνωρίσθηκε αμέσως ως παιδί θαύμα, ενώ στη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία που τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους σολίστες του κόσμου.

Ο Matt Barlow δεν ξέχασε ποτέ το 1999 και τους Έλληνες φανς

Χαιρετίστηκε ως «ήρωας» από τον διεθνή μουσικό τύπο, «ένας πιανίστας που σπάει το καλούπι» (International Piano), πιανίστας που «διαφοροποιείται από τις συνήθεις τάσεις της διεθνούς σκηνής» (Classica). Ο Γαλλο-Καναδός πιανίστας και συνθέτης Alain Lefèvre έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 χώρες σε  αίθουσες κύρους, όπως Carnegie Hall, Kennedy Center, Royal Albert Hall, Royal Festival Hall, Cadogan Hall, Théatre des Champs-Élysées, Teatro Colon, Palacio de Bellas Artes, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένες ορχήστρες και μαέστρους, όπως οι James Conlon, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Lawrence Foster, Jukka-Pekka Saraste, Yannick Nézet-Séguin, Vladimir Spivakov, Yan Pascal Tortelier και Long Yu. Έχει αναβιώσει τη μουσική του αείμνηστου παιδιού θαύματος, Andre Mathieu, γνωστού και ως «Καναδού Μότσαρτ», στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Σαγκάη. Παθιασμένος φιλέλληνας, ο Alain Lefèvre έχει συνθέσει τους κύκλους «Ήλιος», «Θάλασσα» και «Άνεμος», και ένα ολόκληρο άλμπουμ, «Σας Αγαπώ» εμπνευσμένο από την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Πιο πρόσφατα, ηχογράφησε το «Μάτι» αφιερωμένο στα θύματα των τραγικών πυρκαγιών και τις οικογένειές τους. Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του «Opus 7», που κυκλοφόρησε από την Warner Classics, για την οποία ηχογραφεί κατ' αποκλειστικότητα από το 2017.

 

 

 alainnn 960x600

Εμείς μιλήσαμε μαζί του για τη μουσική, την αγάπη του για την Ελλάδα, τους κλασικούς συνθέτες που αγαπάει, τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει και γράφει μουσική και πολλά άλλα.

Πόσα χρόνια παίζεις πιάνο;

Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά τα μαθήματα πιάνου, τα πόδια μου δεν μπορούσαν να φτάσουν τα πετάλια… Λοιπόν, σας αφήνω να κάνετε τα μαθηματικά!

Ποιο ήταν το στοιχείο που σε έκανε να επιλέξετε αυτό το μουσικό όργανο;

Οι γονείς μου που ήταν και οι δύο μουσικοί έκαναν αυτή την επιλογή για μένα όταν ήμουν 4 ετών. Αλλά μετά το πρώτο μου δημόσιο ρεσιτάλ στα πέντε μου, απλώς ήξερα ότι το πεπρωμένο μου ήταν να είμαι στη σκηνή με το πιάνο.

Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα;

Η αγάπη μου για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της είναι πιο πηχτή κι από το αίμα. Παρόλο που γεννήθηκα στη Γαλλία και μετακόμισα στον Καναδά σε ηλικία 5 ετών, όταν πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου στο χώμα της Ελλάδας πριν από 26 χρόνια, ένιωσα ότι οι ψυχές μας ήταν αγέραστα συνυφασμένες.

Έχεις κάνει ποτέ μουσική με Έλληνα μουσικό ή τραγουδοποιό;

Όταν συνέθεσα το κομμάτι «Μάτι» αφιερωμένο στα θύματα της καταστροφής, την οικογένεια και τους φίλους των φρικτών πυρκαγιών που τους έπληξαν το 2018, ζήτησα από τον διάσημο καλλιτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη να ερμηνεύσει αυτό το κομμάτι που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ μου στους Warner Classics. , ''Opus 7''. Μια πολύ έντονη μου επιθυμία θα ήταν επίσης να συνεργαστώ με τους Έλληνες κινηματογραφιστές, μπορεί να είναι για ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ. Η ταινία Πολιτική Κουζινα σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπουλμέτη ήταν τόσο εμπνευσμένη… ένα αληθινό στολίδι!

 

 
 

Andy Warhol: Ο πιο εκκεντρικός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα

Πες μας περισσότερα για το νέο σου άλμπουμ, Paris Memories; Τι ακριβώς θα ακούσουμε;

Το Paris Memories είναι η συνέχεια του πρώτου μου άλμπουμ στη Warner Classics, My Paris Years, θυμίζοντας τα νεανικά μου χρόνια όταν ήμουν φοιτητής στο Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, εμποτισμένος όχι μόνο από την πλούσια κουλτούρα και την ιστορία της πόλης, αλλά το πιο σημαντικό, μαθαίνοντας από σπουδαίους μουσικούς και συνθέτες. Το άλμπουμ διαθέτει ένα αποκλειστικά γαλλικό ρεπερτόριο, όπου σας αφήνει να ανακαλύψετε ή θα ξαναεπισκεφτείτε σημαντικά έργα από τους Debussy, Dubois και Franck.

Πού είναι το στούντιο σου; Είναι στο Παρίσι ή είναι στον Καναδά; Ποια είναι η αγαπημένη σου πόλη για να ζεις; Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Έχω στούντιο τόσο στον Καναδά που είναι η χώρα διαμονής μου όσο και στην Ελλάδα που είναι η χώρα της προτίμησης μου. Το νότιο τμήμα της Αθήνας είναι η αγαπημένη μου τοποθεσία για να ζήσω. Θα πρέπει να πω ότι η έμπνευσή μου εμπνέεται από τα συναισθήματα και τις ψυχικές μου καταστάσεις όπως λύπη, ευτυχία, άγχος, χαρά, αλλά και από στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μου, ας είναι άνθρωποι, μέρη, αξιοθέατα, η ομορφιά ενός τοπίου που κόβει την ανάσα, η θάλασσα που αλλάζει, τα δραματικά ηλιοβασιλέματα το Φθινόπωρο, μια αδέσποτη γάτα ή ένας σκύλος, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που περπατάει χέρι-χέρι, το άρωμα ενός παροδικού αρώματος… όλα αυτά μεταφράζονται σε μουσική. Έγραψα ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ στην Ελλάδα, που ονομάζεται Sas Agapo, για να ευχαριστήσω τους Έλληνες που με υποδέχονταν πάντα με ανοιχτές αγκάλες.

 

 
 

Ποια είναι η σχέση σου με τους κλασικούς συνθέτες;

Μια ματιά μέσα στην Αιωνιότητα. Η κλασική μουσική είναι υπερβατική και αψηφά τη δοκιμασία του χρόνου. Για παράδειγμα, η μουσική από τον Μπαχ και τον Μπετόβεν που συνέθεσαν περισσότερα από 200 έως 300 χρόνια πριν, εξακολουθεί να παίζεται μέχρι σήμερα σε αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας, αλλά θα έλεγα ότι ο Μπαχ, ο Μπρούκνερ και ο Βάγκνερ είναι από τους πιο αγαπημένους μου συνθέτες.

Και ποιος είναι ο πιο δύσκολος να παίξεις;

Μότσαρτ, επειδή η πιανιστική του γραφή φαίνεται να είναι τόσο απλή και όμως, η υποκείμενη κατασκευή της είναι πολύπλοκη και αυτό είναι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο να παίξεις, καθώς είσαι εντελώς γυμνός.

 

 
 

Τι πιστεύετε για την ηλεκτρονική και την ποπ μουσική;

Ειδικά ως μουσικός, δεν μπορώ να κρίνω τη δουλειά και τη δημιουργικότητα των άλλων. Πιστεύω ότι σε κάθε είδος μουσικής έχουμε σπουδαίους καλλιτέχνες και είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει αυτό που του αρέσει να ακούει περισσότερο.

Σκεφτήκατε ποτέ να φτιάξετε ένα πιο ηλεκτρονικό ή πιο «λαϊκό» είδος άλμπουμ;

Όχι.

Κάνετε πολλές περιοδείες; Ποιο είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχετε κάνει περιοδεία στον κόσμο;

Έχω κάνει πολλές περιοδείες κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καριέρας μου, μέχρι στιγμής σε περισσότερες από σαράντα χώρες, και κατά καιρούς τρεις έως τέσσερις εβδομάδες στη σειρά.

Πού ήταν το πιο αξέχαστο μέρος που παίξατε;

Χωρίς δισταγμό το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στους πρόποδες της Ακρόπολης, όπου εμφανίστηκα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ποια διαδικασία απολαμβάνετε περισσότερο; Να παίζετε τη μουσική των άλλων ή τη δική σας;

Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, το να παίζω τα έργα των μεγάλων κλασικών συνθετών παραμένει πηγή ενθουσιασμού, καθώς συνεχίζω να ανακαλύπτω τις παρτιτούρες από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Η διαδικασία μάθησης είναι ατελείωτη και αυτή είναι η ομορφιά της.

Σας αρέσει να δημιουργείτε τη δική σας μουσική;

Εντελώς. Νιώθω τόσο ευλογημένος με αυτό το δώρο που έλαβα. Το να δώσω πίσω σε άλλους ανθρώπους είναι ανεκτίμητο. Με τη μουσική μου, τους προσκαλώ να ξεκινήσουν ένα ταξίδι διαφορετικών συναισθημάτων, λειτουργώντας ως καταπραϋντικό βάλσαμο για την ψυχή τους, όπου μπορούν να ξεχάσουν για λίγες στιγμές, όλα τα προβλήματα και τις δοκιμασίες τους.

 

 
 

Τι θα ακούσουμε μετά τα Paris Memories; Έχετε κάτι νέο στο μυαλό σας;

Πολλά έργα είναι ήδη στο τραπέζι, καθώς υπάρχει τόσο πολύ κλασικό ρεπερτόριο που θα ήθελα να ηχογραφήσω, αλλά το επόμενο άλμπουμ θα περιλαμβάνει δικές μου συνθέσεις.

Πότε θα επιστρέψετε στην Ελλάδα για συναυλία;

Έπαιξα πρόσφατα στο Μέγαρο στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, για την ακρίβεια. Οπότε, είναι πολύ νωρίς για να πω πότε θα είναι η επόμενη εμφάνισή μου στην Ελλάδα, αλλά σίγουρα, εύχομαι να επιστρέψω σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

www.alainlefevre.com



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved