Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης Ο Γιάννης Παπαϊωάννου είναι ο «φύλακας-άγγελος» που θέλεις στο πλευρό σου

Εργάζεται εδώ και 22 χρόνια ως ασφάλεια σε μαγαζιά, σε VIP πρόσωπα και κάνει τον απολογισμό της ζωής του στο Ratpack.gr

Ένα παιδί 13 ετών κάθεται μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης και βλέπει την ταινία «The Bodyguard» με τους Kevin Costner και την Whitney Houston. Ξαφνικά κάτι μέσα του αφύπνισε. Ένιωσε δέος και συγκλονισμένος με την «ιερή αποστολή» του σωματοφύλακα. 27 χρόνια αργότερα και κάνοντας μία αναδρομή από το παρελθόν στο σήμερα, αυτό το παιδί κατάφερε να κάνει το όνειρό του επάγγελμα. Ο Γιάννης Παπαϊωάννου εργάζεται ως ασφάλεια σε μαγαζιά εστίασης εδώ και 22 χρόνια ενώ τα τελευταία 14 χρόνια δουλεύει στον τομέα της ασφάλειας υψηλών προσώπων ως σωματοφύλακας. Βασικά λάθος. Ως προσωποφύλακας, όπως σωστά μας διόρθωσε, διότι καλείται να προστατέψει όλη του την προσωπική ζωή και όχι απλώς ένα σώμα. Ο Γιάννης ζει μεταξύ Αθήνας και Χαλκίδας, έχει έναν ανιψιό που είναι όλη του η ζωή, ονειρεύεται να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια και άνοιξε στο Ratpack.gr την καρδιά του σε μία συνέντευξη ζωής.

LPR50064

-Ποιος είναι ο λόγος που πήρες την απόφαση να γίνεις bodyguard; Είναι τα χρήματα το μοναδικό κίνητρο;

Η απάντηση σε αυτή τη ερώτηση έχει 3 σκέλη. Ο πρώτος λόγος είναι ρομαντικός. Είδα τη ταινία «The bodyguard» όταν ήμουν 13 χρόνων και συγκλονίστηκα. Κάτι μέσα μου με αφύπνισε! Ένιωθα δέος με το όλο concept, τo mindset τού να είσαι σωματοφύλακας. Ο δεύτερος λόγος είναι βιωματικός και είναι ο εξής: Στα χρόνια του γυμνασίου δέχτηκα bullying, λεκτικό, σωματικό και ψυχολογικό από μια συμμορία ανηλίκων. Αυτό με τραυμάτισε και με στιγμάτισε, από τότε είπα ότι θα ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες και το γυμναστήριο και δε αφήσω ποτέ κανέναν να με εκφοβίζει ποτέ ξανά. Όπως και έγινε. Ο τρίτος λόγος είναι ο χαρακτήρας μου. Έχω την έμφυτη τάση να βοηθάω ανιδιοτελώς και αλτρουϊστικά κάποιον αδύναμο ή κάποιον που χρειάζεται τη βοήθεια μου. Είναι μια έμφυτη τάση που έχω από μικρός και για εμένα είναι ίσως το πιο σημαντικό προσόν για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Τα χρήματα πια δυστυχώς δεν είναι τόσα πολλά όσο ήταν κάποτε και σίγουρα στη Ελλάδα τα χρήματα όπως σε όλα τα επαγγέλματα έχουν μειωθεί δραστικά. Οπότε πρέπει να το θες πολύ για να το κάνεις και να αντέξεις τις ώρες, τις δυσκολίες, την πίεση, το στρες. Είναι τρόπος ζωής.

 

LPR50189

 

-Ποια είναι η εκπαίδευση που πρέπει να έχεις ώστε να γίνεις σωματοφύλακας VIP προσώπων;

Πολύ ωραία ερώτηση και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ένα «ευχαριστώ» στους δικούς μου δασκάλους, εκπαίδευτες και προπονητές που με βοήθησαν και με βοηθάνε να εξελιχθώ ως σωματοφύλακας, ως πολεμιστής, ως μαχητής, μα πρωτίστως ως άνθρωπος. Οπότε θα σου πω τη δική μου πορεία της γνώσης που πιστεύω ότι λειτουργεί 100%. Είμαι απόφοιτος της καλύτερης -για εμένα- σχολής σωματοφυλάκων που έχουμε στη Ελλάδα και τολμώ να πω και ότι είναι μια από τις καλύτερες στη Ευρώπη. Τη σχολή του Αντρέα Βενέτη, την «Venetis consulting and training services Ltd (πρώην VIP PROTECTION)». Ο Αντρέας Βενέτης είναι πραγματικά ένας γκουρού στο τομέα της ασφάλειας, πιστοποιημένος με πραγματικη εμπειρία ως σωματοφυλακας και ως εκπαιδευτής. Όποτε το πρώτο είναι μια σχολή πιστοποιημένη από φορείς που είναι αναγνωρισμένους στο τομέα της ασφάλειας και με εμπειρία σε πραγματικό χωροχρόνο. Ο δεύτερος τομέας γνώσης που πήρα και θεωρώ απαραίτητο είναι η ενασχόληση με μια πολεμική τέχνη. Εγώ ασκούμαι πολλά χρόνια στο wing tsjun kung fu υπό τη καθοδήγηση του αρχηγού Ελλάδος «SIFU GEORGE GRONTIS». Το wing tsjun είναι μια πολεμική τέχνη για αυτοάμυνα επιβίωση στο δρόμο, ένα street fighting system χωρίς κανόνες και με εφαρμογή ακαριαία σε συμπλοκές άοπλες και ένοπλες. Ο δάσκαλος μου SIFU GEORGE GRONTIS ασχολείται πάνω από 40 χρόνια με αυτή τη πολεμική τέχνη που έγινε γνωστή μέσω του Bruce Lee. Έχει βαθιά γνώση της τέχνης και ως δάσκαλος και ως μαχητής γι’ αυτό και είναι και αρχηγός Ελλάδας στο wing tsjun kung fu. Επέλεξα το συγκεκριμένο σύστημα γιατί είναι ένα σύστημα που επιλέγεται από τις καλύτερες ειδικές δυνάμεις του κόσμου, αστυνομίας και στρατού. Τρίτον αυτό που ακολουθώ κατά κόρον είναι συστηματική ειδική προπόνηση στο γυμναστήριο FIT4LIFE υπό τη καθοδήγηση του certified coach Γιάννη Καλομοίρη. Προπόνηση που αποσκοπεί στη σωστή σωματοδομή, αντοχή και αντοχή στη δύναμη. Αντοχή στη δύναμη που πρέπει να έχει ένας σωματοφύλακας ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει το σώμα του σε καταστάσεις υψηλού στρες για αρκετή ώρα.

LPR50051

-Θεωρείς πως είναι παρεξηγημένο το να είσαι ασφάλεια σε VIP πρόσωπα;

Ναι είναι αρκετά παρεξηγήμενο ως επάγγελμα, πρώτον γιατί το συνδέουν με το γνωστό μπραβιλίκι κάτι το οποίο δε είναι αλήθεια. Είναι ένα στερεότυπο που υπάρχει ακόμα στη Ελλάδα κυρίως, το να λέμε τον συνοδό ασφαλείας «μπράβο». Ο συνοδός ασφαλείας εκπαιδεύεται για να αντιμετωπίζει τέτοιους ανθρώπους που είναι στη αντίπερα μεριά του νόμου. Για να γίνεις συνοδός ασφαλείας και για να τελειώσεις μια σχολή πιστοποιημενή οφείλεις να έχεις καθαρό ποινικό μητρώο, όπως και για να βγάλεις άδεια σεκιούριτι.

 

LPR50162

 

-Ποιες είναι οι συμβουλές που θα έδινες σε κάποιον που θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά;

Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά είναι ταπεινότητα και να το κάνει για τους σωστούς λόγους. Σίγουρα όχι για το ΕΓΩ του.

-Έχουν υπάρξει στιγμές που έχεις φοβηθεί για τη ζωή σου; Έχεις να μου διηγηθείς κάποια ιστορία;

Σε αυτή τη δουλειά μαθαίνεις να ζεις με το φόβο. Για την ακρίβεια μαθαίνεις να τον σέβεσαι και να τον κάνεις παραγωγικό! Δύο περιστατικά μου έχουν μείνει. Το ένα είναι όταν δούλευα στη πόρτα ενός μαγαζιού και είδα ένα συνάδελφο μου να μαχαιρώνεται αλλά παρόλα αυτά αντιστάθηκε, νίκησε ακόμα και λαβωμένος και ευτυχώς έζησε. Και ένα δεύτερο είναι όταν ήμασταν συνοδεία μ’ έναν επιχειρηματία σε κάποια μπουζούκια, κάποιος από ένα διπλανό τραπέζι έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί στο αέρα. Οπότε κινηθήκαμε αστραπιαία και πήραμε σε χρόνο dt τον VIP από εκεί.

 

LPR50095

 

-Θα ήθελες τα παιδιά σου ή κάποιος από την οικογένειά σου να κάνει την ίδια δουλειά; Ή θα τον παρότρυνες να ακολουθήσει άλλο επάγγελμα;

Δε θα ήθελα ούτε θα παρότρυνα κάποιον δικό μου να κάνει αυτή τη δουλειά, αν δεν είναι φτιαγμένος γι’ αυτή. Αλλά στα παιδιά μου και στον ανιψιό μου, θα τους έβαζα στον κόσμο των πολεμικών τεχνών και θα ήθελα να περάσουν μια εκπαίδευση σωματοφυλάκων. Θα τους άκονιζε την αντίληψη, την παρατηρητικότητα και τις αντιδράσεις του απέναντι σε ένα στρεσογόνο συμβάν.

-Αν δεν έκανες αυτή τη δουλειά, έχεις σκεφτεί τι άλλο θα ήθελες να γίνεις;

θα ήθελα να ήμουν μουσικός και για την ακρίβεια ντράμερ. Επίσης επαγγελματίας δάσκαλος πολεμικών τεχνών! Επειδή η δουλειά του σωματοφύλακα δεν είναι μια δουλειά που παίρνεις σύνταξη εύκολα, ήδη ασχολούμαι με την έκπληρωση αυτών των στόχων.

 

LPR50031

 

-Θεωρείς πως υπάρχει πιο επικίνδυνη δουλειά από τη δική σου. Κι αν «ναι», ποια είναι αυτή και γιατί

Υπάρχουν εξίσου επικίνδυνες δουλειές όπως του αστυνομικού και του πυροσβέστη. Γενικά των μάχιμων μονάδων των σωμάτων ασφαλείας όπως τα ΕΚΑΜ, τα ΟΥΚ και οι Ίκαροι. Άνθρωποι πρώτης γραμμής απέναντι σε καταστάσεις ζωής και θανάτου.

-Υπάρχει κάποιο επώνυμο πρόσωπο που δε θα ήθελες ποτέ ν’ αναλάβεις την ασφάλειά του; Σου έχει τύχει ν’ αρνηθείς πρόταση;

θα αναλάμβανα να δουλέψω με τον οποιοδήποτε αν δεν παρέβαινε τον κώδικα δεοντολογίας και ηθικής μου. Έχει τύχει να παραιτηθώ από κάποιον πελάτη όταν στη 5η μέρα δουλειάς αντιλήφθηκα ότι ασκούσε βία προς τη σύντροφό του. Παραιτήθηκα. Δεν ήθελα τα λεφτά για καμία μέρα που δούλεψα για εκείνον και έδωσα την κάρτα μου στη σύντροφό του για αν ποτέ με χρειάζοταν, ότι θα ήμουν εκεί αφιλοκερδώς να τη βοηθήσω.

 

LPR50015

 

-Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια;

Τον σκέφτομαι παντρεμένο με τη δική του οικογένεια. Να έχω ανοίξει τη δική μου σχολή wing tsjun kung fu, με τον δάσκαλό μου sifu Γεώργιο Γρόντη στην Αθήνα και να μαθαίνουμε στον κόσμο αυτήν την υπέροχη τέχνη αυτοάμυνας. Να βοηθάω με αυτόν τον τρόπο τη κοινωνία να είναι ασφαλής και υγιής. Έναν άνθρωπο να σώσω από κάποια βίαιη κατάσταση θα έχω πετύχει τον στόχο μου. Παράλληλα με φαντάζομαι να έχω ένα δικό μου studio μουσικής όπου θα παίζω και θα ηχογραφώ τη μουσική που μεγάλωσα και αγαπώ: Το χάρντι ροκ και το μέταλ.

-Γνωρίζουμε πως η νύχτα έχει τους δικούς της κινδύνους. Πιστεύεις ότι το ίδιο συμβαίνει και τη μέρα;

Η νύχτα σαφώς έχει τους κινδύνους της αλλά έχει και τους νόμους της. Ίσως κάποιες φορές οι νόμοι της νύχτας -δυστυχώς ή ευτυχώς- να λειτουργούν πιο πολύ από τους αντίστοιχους της μέρας. Με αυτήν την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι ο κόσμος δεν καταστράφηκε από ανθρώπους με τατουάζ που δούλευαν βράδυ αλλά από ανθρώπους που φορούσαν κοστούμι και γραβάτα και ήταν της «μέρας».

 

LPR50002

 

-Πώς αντιδράς όταν βλέπεις κάποιον άγνωστο να πλησιάζει ένα πρόσωπο που προστατεύεις;

Θα αντιδράσω πάντα με ψυχραιμία και βάση της γνώσης που έχω λάβει στη σχολή του κυρίου Βενέτη. Εκεί μάθαμε απίστευτα πράγματα για τη γλώσσα του σώματος που αφορά την ψυχολογία και την εγκληματολογία. Την αναγνώριση υπόπτων μέσα από τη γλώσσα του σώματος, την κινησιολογία τους και τη συμπεριφορά τους.

-Κάθε μέρα ακούμε και για ένα νέο περιστατικό εγκληματικότητας και βίας. Γιατί θεωρείς συμβαίνει αυτό;

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει γιατί είναι το βιολογικό αποτύπωμα μιας κοινωνικής παθογένειας χρόνων.

 

LPR50106

 

-Θεωρείς απαραίτητο στις μέρες μας κάποιος ν’ ασχοληθεί με την αυτοάμυνα και τις πολεμικές τέχνες;

Είναι ίσως η πιο κρίσιμη και βίαιη εποχή που έχουμε βιώσει, οπότε το θεωρώ σαν είδος πρώτης ανάγκης την ενασχόληση με την αυτοάμυνα και όχι σαν είδος πολυτελείας. Η ζωή μας είναι ανεκτίμητης αξίας και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο νόμιμο και επιστημονικό.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved