associated press Η νύχτα που ο Ζεράρ Πικέ έβαλε σε club της Μαδρίτης τον ύμνο της Μπάρτσα

Μία συζήτηση με τον Καταλανό δημοσιογράφο Αλέξανδρο Λοθάνο με αφορμή το αντίο του Πικέ. Ναι, τον ρωτήσαμε και για την Σακίρα.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1987 η Μονσεράτ Μπερναμπέου, κόρη του Αμαδόρ, φέρνει στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι. Ο Αμαδόρ Μπερναμπέου είναι μέλος της Βασιλικής Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας και ευυπόληπτος Καταλανός πολίτης. Παρότι το επώνυμο το έχουμε συνδυάσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Αμαδόρ είχε αφιερώσει τη ζωή του στην Μπαρτσελόνα. Πέρασε από όλες τις διευθυντικές θέσεις του συλλόγου και ήταν ο εκπρόσωπος του συλλόγου στις συνόδους κορυφής της ισπανικής Λίγκας και της UEFA. Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Όταν, λοιπόν, η κόρη του έφερε στη ζωή τον μικρό Ζεράρ, ο ευτυχισμένος παππούς τον έγραψε στον σύλλογο.

Η μοίρα του Ζεράρ είναι ταυτισμένη με το καμάρι της Καταλονίας και εκείνος έμμελε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Κατέκτησε 8 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα Ισπανίας, 6 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 2 Euro με την Εθνική Ισπανίας και 1 Μουντιάλ. Ήταν μέλος μίας εκ των κορυφαίων ομάδων που παρουσίασε ποτέ η ιστορία του ποδοσφαίρου, ο κύκλος της οποίας θα κλείσει οριστικά το καλοκαίρι με την αποχώρηση του Σέρχιο Μπουσκέτς.

Με αφορμή το «αντίο» του σπουδαίου Ζεράρ Πικέ, μιλήσαμε με τον Καταλανό αθλητικό δημοσιογράφο Αλέξανδρο Λοθάνο για το τι σημαίνει ο Πικέ για τον κόσμο της Μπαρτσελόνα, το αν θα τον δούμε να αναλαμβάνει θέση προέδρου στον ιστορικό σύλλογο, τον αγώνα του για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας και το πώς τον επηρέασε το διαζύγιο με την Σακίρα. Μεταξύ άλλων μάθαμε μία ανέκδοτη ιστορία από τα κλαμπ της Μαδρίτης, όπου ο 35χρονος πλέον Ζεράρ κατάφερε να βάλει στη διαπασών τον ύμνο της Μπαρτσελόνα.

 

 

-Τι σημαίνει ο Πικέ για την Μπαρτσελόνα και γενικότερα την Καταλονία. Αναφέρομαι κιόλας στο γεγονός πως έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας.

Είναι ένα από τα εκλεκτά παιδιά της Μπαρτσελόνα, έστω και αν έφυγε σε ηλικία 17 ετών για να… ανδρωθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επιστρέφοντας στη συνέχεια. Έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας και, μάλιστα, δήλωνε βουρκωμένος πως έζησε μια από τις χειρότερες στιγμές της ζωής του, όταν η Μπάρτσα έπαιξε με την Λας Πάλμας σε άδειο «Καμπ Νόου», ανήμερα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του 2017, την ώρα που έξω στους δρόμους γινόντουσαν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών υπέρ της ανεξαρτησίας. Πάντα λέει αυτό που πιστεύει, έτοιμος να αποδεχθεί και τις συνέπειες αυτού. Γι’ αυτό και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, φίλο ή εχθρό.

-Είναι ο ποδοσφαιριστής που κλείνει τον κύκλο της μεγάλης ομάδας του Γκουαρδιόλα. Στα μάτια του κόσμου της Μπαρτσελόνα είναι πιο ψηλά σε σύγκριση με Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι που έφυγαν από τον σύλλογο πριν κλείσουν την καριέρα τους;

Ο κύκλος θα κλείσει και τυπικά το καλοκαίρι, όταν αναμένεται να αποχωρήσει και ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Δεν είναι στο ίδιο ύψος με την «Αγία Τριάδα», έστω και αν τα μέλη αυτής έπαιξαν ή παίζουν ακόμα μπάλα σε άλλες ομάδες. Από πολλούς, όμως, θεωρείται ως ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός στην ιστορία του συλλόγου, ακόμα πιο πάνω και από τον καλό του φίλο, Κάρλες Πουγιόλ. Στα συν του η έντονη προσωπικότητά του και ότι ποτέ του δεν κρύφτηκε.

Γιατί πρέπει να μας απασχολεί αν ο Πικέ απάτησε την Σακίρα

-Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος ή προπονητής της Μπαρσελόνα;

Στον τελευταίο του αγώνα στο «Καμπ Νόου», ο κόσμος τον αποχαιρέτησε με την ιαχή «πρόεδρος, πρόεδρος». Ο ίδιος, στο αποχαιρετιστήριο βίντεο που έφτιαξε η εταιρεία παραγωγής του με ελληνικό όνομα (Kosmos), έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, αφού λέει ότι «κάποια στιγμή θα γυρίσω», κοιτάζοντας προς τα επίσημα του γηπέδου. Εκεί, δηλαδή, όπου κάθεται ο πρόεδρος. Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να αναλάβει πρόεδρος, αλλά δεν βλέπει τον εαυτό του ως προπονητή. Θεωρώ δεδομένο ότι στο μέλλον θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του συλλόγου της καρδιάς του. Και, με βάση το τωρινό «κύμα», δεν βλέπω πως δεν θα κερδίσει και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Από αυτή τη «χρυσή» γενιά, άλλωστε, φαντάζει και ο ιδανικός τεχνοκράτης – παλαίμαχος για να ηγηθεί ενός φιλόδοξου πρότζεκτ στον σύλλογο.

-Έχεις να μου διηγηθείς κάποια ανέκδοτη ιστορία που δεν γνωρίζει ο κόσμος για τον Πικέ;

Είναι τέτοια η αγάπη του για τη Μπαρτσελόνα και η τρέλα του να πικάρει τη Ρεάλ Μαδρίτης, που κάποτε σε κλαμπ της Μαδρίτης αγόρασε την πιο ακριβή σαμπάνια, ώστε να πείσει έτσι τους υπεύθυνους να βάλουν τον ύμνο της Μπάρτσα. Προσοχή, σε κλαμπ της ισπανικής πρωτεύουσας Αυτό εξόργισε τους θαμώνες και χρειάστηκε να φύγει συνοδευόμενος από την ιδιωτική ασφάλεια του κλαμπ.

 

 

-Γιατί αποφάσισε να κρεμάσει τώρα τα παπούτσια του;

Είχε πει ότι όταν νιώσει πως δεν θα είναι βασικός, θα αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, αφού δεν έβλεπε εαυτόν να παίζει σε άλλη ομάδα. Ο χωρισμός του με την Σακίρα έπαιξε και αυτός τον ρόλο του, αφού δεδομένα τον αποπροσανατόλισε από την ποδοσφαιρική του καριέρα. Πλεόν θα μπορεί να ρίξει και περισσότερο βάρος στα δύο αγόρια του, Μίλαν και Σάσα, αλλά και στις πολλές επιχειρήσεις του.

-Απομυθοποιήθηκε στα μάτια των οπαδών λόγω των τελευταίων γεγονότων με Σακίρα και των άσχημων εμφανίσεων όπως στο τελευταίο 3-3 με την Ίντερ;

Η αλήθεια είναι ότι οι (δικαιολογημένες, βάσει απόδοσης και λαθών) αποδοκιμασίες στο ματς με την Ίντερ, τον πλήγωσαν. Και φαίνεται πως τον ώθησαν να πάρει μια απόφαση που ήδη τριγύριζε το μυαλό του, αφού έβλεπε ότι ο Τσάβι τον υπολόγιζε ως πέμπτο κεντρικό αμυντικό της ομάδας. Δεν… πρόλαβε να απομυθοποιηθεί, αφού πολύ έξυπνα επέλεξε ο ίδιος πώς θα φύγει και πότε. Και το έκανε από την «μεγάλη πόρτα», όπως λένε στην Ισπανία για ένα «αντίο» αντάξιο της σπουδαίας σταδιοδρομίας ενός ανθρώπου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved