O Nikolaj Coster-Waldau εξηγεί γιατί η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα

O αγαπημένος ηθοποιός που έγινε παγκοσμίως γνωστός από το «Game Of Thrones» μας μίλησε αποκλειστικά πριν περπατήσει στο fashion show της L’Oréal Paris και πριν πολεμήσει με τον τρόπο του για το τέλος της έμφυλης βίας και τη γυναικεία ενδυνάμωση.

O 52χρονος Δανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος και πρέσβης καλής θελήσεως του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, συμμετείχε στο χθεσινό show της L’Oréal Paris (aka «Le Défilé») το οποίο παρουσίασε στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου στο πλαίσιο της PFW. Πριν, όμως, ανέβει στο catwalk μαζί με άλλους ambassadors του brand μας αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του και μας μίλησε αποκλειστικά για όλα αυτά που πρεσβεύει τόσο η εταιρία, όσο και ο ίδιος: για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τη διασφάλιση της ισότητας των γυναικών και τον ρόλο της «ομορφιάς» σε έναν κόσμο με πολλά γκρίζα σημεία αλλά και άφθονο φως.

Paris Fashion S/S 2022 L'Oreal

       O Nikolaj Coster-Waldau στο fashion show L'Oreal Spring-Summer 2022 που έγινε πέρυσι στο Παρίσι (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

 

Νikolaj είσαι χαρούμενος που εκπροσωπείς έναν τέτοιο όμιλο;

Είναι πολύ ενδιαφέρον που η L’ Oreal κινείται με αυτόν τον τρόπο. Η ανδρική σειρά είχε εστιάσει στο «Movember», προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, την καταπόλεμηση της παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους και τώρα ασχολείται και με το το «walking worth» εγείροντας το ζήτημα της ισότητας των φύλων. Όταν δημιουργείς ένα τέτοιο fashion show στην πραγματικότητα δημιουργείς κάτι πολύ πιο μεγάλο, δημιουργείς μια πλατφόρμα που αγκαλιάζει όλους αυτούς τους προβληματισμούς. Και ναι, αναμφίβολα, μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία που πουλά προϊόντα περιποίησης προκειμένου να αποκομίσει κέρδη, ωστόσο πιστεύω ότι, ακόμα και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι σημαντικό να θίγονται τόσο καίρια ζητήματα και είμαι πραγματικά ευγνώμων που ανήκω κι εγώ σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτήν την ομάδα.

Ποια είναι η διαφορά αυτού του show από τα προηγούμενα; Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες για τη δική σου συμμετοχή;

Κατ΄ αρχάς έχουμε μια εντυπωσιακή τοποθεσία, την Ecole Militaire, αλλά κυρίως είναι οι συμβολισμοί που ενεργοποιούνται υπόρρητα λόγω αυτής της επιλογής. Σε ένα location ταυτισμένο με την έκφραση της αρρενωπότητας φιλοξενείται ένα show που τιμά τη θηλυκότητα.

Paris Fashion RTW SS 23 L'Oreal

             Ο Nikolaj Coster-Waldau στο φετινό show της L'Oreal ready-to-wear Spring/Summer 2023 (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

 

Για σένα προσωπικά τι συμβολίζει όλο αυτό;

Ξέρεις, είναι όλες αυτές οι κουβέντες που κάνουμε στην καθημερινότητα μας: «Είσαι υπέρ ή κατά του φεμινισμού; Πιστεύεις το ένα ή το άλλο». Δημιουργούμε συγκρούσεις και διχοτομήσεις που δεν θα έπρεπε να υπήρχαν. Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι θέλουμε να είναι θεμελιωμένα αυτά τα δικαιώματα, είτε είμαστε άνδρες είτε γυναίκες. Για μένα, ο συμβολισμός αυτού του show είναι ότι το αρσενικό και θηλυκό συνυπάρχουν.

Το 2018 εσύ και αρκετοί άλλοι Δανοί καλλιτέχνες δημοσιοποιήσατε ένα μανιφέστο με το οποίο ζητήσατε μηδενική ανοχή σε ζητήματα σεξισμού και σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο χώρο του κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών. Τι έχετε επιτύχει έως τώρα;

Αυτό που πετύχαμε στη Δανία είναι ότι καταστήσαμε γνωστά αυτά τα θέματα και ευαισθητοποιήσαμε τον κόσμο σχετικά με αυτά. Σήμερα στη Δανία, ισχύουν νέοι κανονισμοί στο πώς γυρίζονται οι ερωτικές σκηνές -και πλέον είναι πολύ πιο εύκολη διαδικασία για κάποιον ηθοποιό που έχει μια τέτοια σκηνή. Είναι μια πολύ θετική και υγιής αλλαγή. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν προκύψει και σε άλλες χώρες. Γενικά, όταν μιλάς ανοιχτά για αυτά τα θέματα που ανέφερες στην ερώτησή σου, όταν τα ανοίγεις με θάρρος, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να τα δημοσιοποιήσεις, διότι παύουν πια να αποτελούν ψιθύρους. Οι ιστορίες κακοποίησης θα έρχονται συνέχεια στο φως, πρέπει να τις ακούμε και να παλεύουμε για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας.

Paris Fashion RTW SS 23 L'Oreal

        Η Nukaaka και ο Coster-Waldau στο χθεσινό show της L'Oreal ready-to-wear Spring/Summer 2023 (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

 

Τι σημαίνει για σένα η ενδυνάμωση. Πώς την αντιλαμβάνεσαι;

Το κρίσιμο που οφείλουμε να αντιληφθούμε είναι πως όλοι έχουμε φωνή και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Πώς; Λαμβάνοντας μέρος στη ζήτηση, παίρνοντας θέση μέσα σε αυτές τις πολιτικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Κανείς δεν πρέπει να σωπαίνει. Για πολύ καιρό δεν ήμασταν καλοί στο να ακούμε τους άλλους -οφείλουμε να το κάνουμε τώρα, οφείλουμε εκείνους που έχουν και αντίθετη άποψη από τη δική μας και να αποδεχτούμε ότι είναι οκ να μην συμφωνεί κάποιος μαζί μας. Για μένα, επομένως η ενδυνάμωση έχει να κάνει με τη δύναμη να εκφράζεις τις σκέψεις σου, αλλά το επόμενο βήμα έχει να κάνει με τη δύναμη του να αποδέχεσαι εκείνους που έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις από εσένα.

Ή και να μιλάς εσύ όταν βλέπεις κάτι άσχημο να συμβαίνει, να παρεμβαίνεις…

…ναι, εννοείται. Το πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το project για την παρενόχληση σε δημόσιους χώρους είχε να κάνει με το γεγονός ότι καθώς μάθαινες για την παρενόχληση μάθαινες και τι μπορείς να κάνεις εσύ ο ίδιος αν βρεθείς μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό. Σε αυτή την περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταστήσεις ορατή την παρουσία σου και να σταματήσεις τέτοια περιστατικά εν τη γενέσει τους.

Nikolaj-Coster-Waldau.jpg

                                                                    Ο Nikolaj-Coster-Waldau






©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved