Για τον Ιωσήφ Ζααλούκ, ο στόχος ήταν πάντα η συνεχής εξέλιξη

Ο νικητής του φετινού World Class Greece, μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του από τον διαγωνισμό αλλά και όλα όσα κάνουν επαγγελματία ένα σύγχρονο bartender.

Δεν μας εξέπληξε καθόλου που ο Ιωσήφ Ζααλούκ κατάφερε να φτάσει μέχρι την τετράδα των φιναλίστ και, εν τέλει, να κερδίσει τον τίτλο του World Class Greece 2022. Από την πρώτη στιγμή που τον είδαμε στις δοκιμασίες, ήταν ψύχραιμος, ακριβής και πολύ συγκεντρωμένος σε όλες τις δοκιμασίες που έλαβε μέρος. Αυτή είναι σίγουρα μια μεγάλη στιγμή για τον 23χρονο bartender με καταγωγή από την Αίγυπτο, που είχε ήδη δείξει τον τρόπο που προσεγγίζει το δημιουργικό cocktail από τις συνεργασίες του σε Ρόδο, Κω, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κοπεγχάγη. Ήταν μία σπουδαία στιγμή για τον Ιωσήφ, η οποία μας γεμίζει και ελπίδες για την φαντασία και την δημιουργικότητα των νεαρών Ελλήνων bartenders, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ομότιμούς τους στο εξωτερικό. Και για τον Ιωσήφ Ζααλούκ, η νίκη στο World Class Greece είναι μόνο η αρχή.

 

Πόσο σημαντικός θεωρείς ότι είναι ο διαγωνισμός του World Class για τον σύγχρονο bartender που ψάχνεται συνεχώς;

Θεωρώ το World Class πολύ σημαντικό για έναν bartender, επειδή του δίνεται η δυνατότητα να δείξει τι μπορεί να κάνει αλλά και να μάθει βλέποντας και γνωρίζοντας εξίσου παθιασμένους ανθρώπους.

Το άγχος επιδρά δημιουργικά κατά την διάρκεια της εξέτασης ή είναι κάτι που καλείται να αγνοήσεις για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις το κοκτέιλ;

Το άγχος για εμένα είναι απαραίτητο και ταυτόχρονα αναπόφευκτο, καθώς σε βάζει σε μία κατάσταση δημιουργικής σκέψης. Ωστόσο, πρέπει να ξέρεις να το ελέγχεις γιατί μπορεί να είναι και αυτό που θα σε κρατάει πίσω.

Απαιτείται διάβασμα για να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα πολύ καλό επίπεδο bartending γνώσεων ή έχει να κάνει εξ' ολοκλήρου με την πρακτική στην προετοιμασία;

Νομίζω πως είναι ο συνδυασμός τόσο της μελέτης όσο και της πρακτικής εξάσκησης που θα σε κάνουν έναν ολοκληρωμένο επαγγελματία.

Πιστεύεις ότι το επίπεδο των Ελλήνων bartender είναι αξιόλογο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο;

Πιστεύω πως το επίπεδο της bartending σκηνής στην Ελλάδα είναι από τα πιο υψηλά, καθώς πέρα από το υψηλό επίπεδο γνώσεων, έχουμε έντονο και το αίσθημα της φιλοξενίας που είναι ίσως το σημαντικότερο προσόν για έναν bartender.

Όταν ξεκινούσες από τη Ρόδο για την Αθήνα για να διαγωνιστείς, πίστευες ότι θα κατάφερνες να φτάσεις μέχρι τον τελικό και να κερδίσεις;

Ήμουν αισιόδοξος και πίστεψα σε εμένα, ωστόσο προσπάθησα να ευχαριστηθώ την κάθε δοκιμασία ξεχωριστά ασχέτως αποτελέσματος.

Σε όλες σου τις δοκιμασίες ήσουν ψύχραιμος, συγκεντρωμένος και ακριβής. Τι ήταν αυτό που σε βοηθούσε να μείνεις σε αυτή τη διαύγεια και να βγάλεις τόσο όμορφα αποτελέσματα στα κοκτέιλ σου;

Η ψυχραιμία είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά μου, ιδίως σε καταστάσεις πίεσης. Πάντα προσπαθώ να σκέφτομαι καθαρά χωρίς να αφήνω το άγχος μου να με κυριεύει.

Υπήρχε κάποια από τις δοκιμασίες που σε δυσκόλεψε ή τουλάχιστον σε προβλημάτισε για το αν θα την υλοποιήσεις όπως την σκεφτόσουν;

Η δοκιμασία που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν το “Green Masterclass”. Αγχώθηκα και πιέστηκα μέχρι να βρω το τι θα φτιάξω, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν κατ’ ευχή.

Πώς ήταν το κλίμα μέσα με τα υπόλοιπα παιδιά; Γιατί αν κατάλαβα κάτι είναι ότι περάσατε και καλά στον διαγωνισμό.

Το κλίμα ήταν πολύ ωραίο, βλέποντας όλους να συζητάνε και να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες. Αλλά αυτό που μου έχει μείνει σαν εικόνα χαρακτηριστικά και με χαροποίησε ιδιαίτερα, ήταν όταν είδα την χαρά που είχαν όλοι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ακόμη και αν μέχρι πρότινος δεν γνωριζόμασταν με τους περισσότερους.

Με όσα γνώριζες αλλά και όσα είδες στον διαγωνισμό, πιστεύεις ότι είναι υψηλό το επίπεδο γνώσεων των Ελλήνων bartenders;

Και μέσα από τον διαγωνισμό αλλά και παρακολουθώντας την bar σκηνή της χώρας, είμαι σίγουρος ότι το επίπεδο γνώσεων είναι από τα υψηλότερα.

Πώς ήταν η γνωριμία με τον Τim (Philips) και τον Joe (Schofield); Ως κρινόμενος μπόρεσες να αποκομίσεις πράγματα από όσα είχαν να σου πουν;

Ήταν τιμή μου που κρίθηκα από αυτούς τους δύο ανθρώπους και μεγάλη μου χαρά που τους γνώρισα. Και οι δύο μου επισήμαναν κάποια πράγματα που θα ήθελαν πιθανόν βελτίωση, τα οποία και θα με κάνουν πιο έτοιμο για τον παγκόσμιο τελικό.

Πιστεύεις ότι η όλη σου εμπειρία στο World Class σε εξέλιξε σαν επαγγελματία;

Το World Class θεωρώ πως είναι ένα ταξίδι που σε εξελίσσει συνεχώς τόσο ως επαγγελματία όσο και σαν άνθρωπο. Σε γεμίζει γνώσεις και σε κάνει να ξεπερνάς τα όρια σου.

Επόμενη στάση το Σίδνεϊ; Θέλω κάποιες πρώτες σκέψεις για τον παγκόσμιο διαγωνισμό. Τι σημαίνει για σένα να καταφέρεις να φτάσεις μέχρι την Global εμπειρία του World Class;

Είμαι πολύ χαρούμενος για την μέχρι τώρα πορεία μου και για το ότι εκπροσωπώ την χώρα στον παγκόσμιο τελικό. Είμαι σίγουρος ότι το επίπεδο δυσκολίας θα είναι μεγάλο αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Τι θα έλεγες σε ένα νέο bartender που σκέφτεται να συμμετάσχει στο World Class;

Θα τον παρότρυνα να πάρει μέρος χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία από την οποία μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις.

 

Η επόμενη μεγάλη στιγμή για τον Ιωσήφ έρχεται φέτος τον Σεπτέμβριο, όπου θα διαγωνιστεί στο Σίδνεϊ για το Global World Class. Με όσα είδαμε και όσα γνωρίζουμε ότι μπορεί να καταφέρει, έχει κάθε λόγο να περιμένει ακόμη μία νίκη σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Και όλοι θα είμαστε στο πλευρό του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved