Female Stars: Γνωρίσαμε τις «Αμαζόνες» του ελληνικού gaming

Η πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα gaming επιβεβαιώνει πως η κονσόλα είναι γένους θηλυκού.

Είναι δημιούργημα του Γιάννη Μόλλα. Του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της ομάδας «We Love Gaming». Οι «Female Stars» είναι η πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα gaming που έρχεται να σπάσει στερεότυπα και να θέσει τους δικούς της κανόνες. Το Ratpack.gr μίλησε με τα κορίτσια που αποδεικνύουν ότι η κονσόλα είναι γένους θηλυκού, σε μία συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στο gaming, για τον σεξισμό, για το μέλλον του gaming στην χώρα και τέλος μας έδωσαν τις δικές τους συμβουλές ώστε να γίνουμε καλύτεροι παίκτες.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησε το ταξίδι του gaming και τι ήταν αυτό που σε ώθησε ώστε να πιάσεις την κονσόλα;

STACEY: Το ταξίδι μου στο gaming ξεκίνησε από την ηλικία των μόλις 5 ετών, λόγω του μεγάλου μου αδερφού. Η πρώτη κονσόλα που έπαιξα ήταν το gameboy, έπειτα ps2 και από τότε δεν σταμάτησα να αγοράζω ότι νέο βγει στην αγορά. Στην ηλικία των 10 είχα το πρώτο μου pc στο οποίο έπαιζα games όπως Drakensang και Sims.

ICY: Ήμουν γύρω στα 6-7 όταν είδα τον μεγάλο μου αδερφό να παίρνει το πρώτο του Gameboy και ήθελα κι εγώ ένα. Στην πολυκατοικία που μένω ήμασταν μια παρέα όλοι στην ίδια ηλικία περίπου, κορίτσια - αγόρια και όλοι είχαμε από ένα gameboy έπειτα nidento όπου μαζευόμασταν και παίζαμε μαζί μετά από τα παιχνίδια μας έξω στο πάρκο. Αργότερα εγώ και ο αδερφός μου αγοράσαμε το ps2, psp xbox 360 και μετά καταλήξαμε σε Gaming pc όπου παίζαμε κυρίως fps games.

RAFAELIZZ: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το gaming την άνοιξη του 2019 οταν ξεκίνησε η 1η καραντίνα στην Ελλάδα και πήρα δικο μου υπολογιστή. Πριν από αυτό ειχα παίξει μερικά παιχνίδια από τον υπολογιστή ενός φίλου μου και από ίντερνετ καφέ και επειδή μου άρεσε θεώρησα ότι μιας και θα ήμουν κλεισμένη στο σπίτι για όλο αυτόν τον καιρό θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ασχοληθώ παραπάνω με αυτό.

Τελικά οι γυναίκες gamers είναι σπάνιο είδος ή όλο αυτό είναι απλώς ένας μύθος;

STACEY: Θεωρώ πως η φράση «σπάνιο είδος» για τις γυναίκες gamers αποτελεί περισσότερο στερεότυπο παρά πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες gamers αποτελούν μειοψηφία, αλλά όλο και πληθαίνουμε και πιστεύω πως σύντομα θα αποτελούμε ένα καλό ποσοστό της κοινότητας.

ICY: Oι γυναίκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν σπάνιο είδος πριν κάποια χρόνια.Τον τελευταίο καιρό οι κοπέλες αποτελούν το 50% του πλυθισμού των gamers παγκοσμίως σύμφωνα με το (ESA) και το (ISFE). Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι οι κοπέλες είναι όλο και πιο παρούσες στον κόσμο του gaming, όχι μόνο σαν gamers αλλά και σαν creators και commentators.

RAFAELIZZ: Στην εποχή μας όλο και περισσότερες κοπέλες ασχολούνται με το gaming , διοργανωνονται γυναικεία τουρνουά κλπ οπότε δεν θεωρώ οτι είμαστε σπάνιο είδος.

 

 

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις σε όλα εκείνα τα κορίτσια που θέλουν να πιάσουν την κονσόλα αλλά διστάζουν λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων;

STACEY: Το μήνυμα που θέλω να δώσω για τα games και οτιδήποτε άλλο θέλει να κάνει κάποιος στην ζωή του, είναι να βλέπει τα στερεότυπα ως κίνητρο και όχι ως εμπόδιο. Να προσπαθεί να αποδείξει, σε όσους αφήνουν ένα στερεότυπο να τους σχηματίσει άποψη και δεν εκφέρουν δική τους γνώμη, ότι κάνουν λάθος και να μην επιτρέπει να τον καταβάλλουν.

ICY: Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έχω σκεφτεί τυχόν σχολιασμούς που μπορεί να υπάρξουν λόγω κοινωνικών στερεοτύπων αλλά πάντα καταλήγω να κάνω αυτό που με ευχαριστεί χωρίς να με νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Στην κοινωνία πάντα θα υπάρχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις ,υπάρχουν όμως και ατόμα με κοινά ενδιαφέροντα και γνώμες με τα οποία μπορεί να ξεκινήσει κάτι όμορφο και να σου ανόιξει διάφορα μονοπάτια στη ζωή σου. Γιατί λοιπόν να χάσεις μια τέτοια εμπειρία από έναν αχρείαστο δισταγμό; Go for it και θα δεις ότι δεν έχεις να χάσεις τίποτα.

RAFAELIZZ: Οτιδήποτε και να κάνουμε, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα μας κατακρίνουν οποτε ας κάνει ο καθένας αυτό που θέλει και του αρέσει.

Υπάρχουν παιχνίδια που είναι πιο κοντά στην προσωπικότητα και τα θέλω μίας γυναίκας; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά;

STACEY: Θεωρώ πως τα video games απευθύνονται σε όλους ανεξαρτήτως φύλου. Όπως δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία αθλήματα έτσι δεν υπάρχουν και games.

ICY: Δεν υπάρχει μόνο το Sims για τις κοπέλες. Χωρίς να θέλω να θίξω κάποιο παιχνίδι. Ο καθένας παίζει ότι τον ευχαριστεί. Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως, όλα αυτά τα χρόνια που παίζω Games είναι ότι υπάρχουν λιγότερες κοπέλες στα fps παιχνίδια σε σχέση με RPGs.

RAFAELIZZ: Η προσωπικότητα μιας γυναίκας και ενός άντρα δεν πιστεύω οτι παίζουν ρόλο στα games. Τα παιχνίδια είναι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας η το οτιδήποτε άλλο.

Έχεις πέσει ποτέ θύμα σεξισμού; Πώς αντέδρασες;

STACEY: Σίγουρα έχω ακούσει σεξιστικά σχόλια αλλά φροντίζω τα άτομα τα οποία συναναστρέφομαι να μην κατέχουν τέτοιες στερεοτυπικές και σεξιστικές αντιλήψεις. Όσον αφορά τα games και τα άτομα τα οποία συναντάς τυχαία μέσα έχω ακούσει φράσεις όπως “Πάνε πλύνε κάνα πιάτο”, ή “Για κοπέλα είσαι καλή”. Εκεί απλώς κάνω σίγαση τους συμπαίκτες μου και συνεχίζω κανονικά τα games μου.

ICY: Ναι πολλές φορές μάλιστα, αλλά μόνο από τα τυχαία άτομα που με βάζει το παιχνίδι. Δε με επηρεάζει πλέον γιατί έχω καταλάβει ότι είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μου, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όταν τύχει μια τέτοια περίπτωση κάνω σίγαση το συγκεκριμένο άτομο και παίζω το παιχνίδι μου.

RAFAELIZZ: Δυστυχώς με έχουν υποτιμήσει και έχω λάβει πολλές φορές σεξιστικά σχόλια. Προσπαθώ να μη τους δίνω τόση σημασία αλλά πολλές φορές με επηρεάζουν.

Πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η κατάλληλη χημεία ανάμεσα σε 5 άτομα;

STACEY: Είναι γενικά δύσκολο να βρεθεί σωστή χημεία ανάμεσα σε 5 τυχαία άτομα πόσο μάλλον μία πολυεπίπεδη χημεία που χρειάζεται σε μια ομάδα. Οι περισσότερες ομάδες περνάνε πολύ χρόνο μαζί για να καταφέρουν να βρεθούν στο ίδιο μήκος κύματος, υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις αλλά είναι σπάνιες.

ICY: Είναι σχετικά δύσκολο στην αρχή. Πιστεύω για να επιτύχει μια πεντάδα και να περνάει καλά πρέπει να βρεις άτομα που έχουν την ίδια όρεξη με σένα και τους ίδιους στόχους. Πάντα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και κατανόηση.

RAFAELIZZ: Είναι δύσκολο να βρεθεί χημεία ανάμεσα σε 5 άτομα, ωστόσο αν και οι 5 έχουν όρεξη να συνεργαστούν μεταξύ τους, τότε θα είναι πολύ εύκολο να συνεννοηθούν χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Ποιος είναι ο επώνυμος/επώνυμη (ή gamer) που θα προκαλούσες σ’ ένα challenge

STACEY: Προκαλώ τον ludwig στις εκπομπές bro vs bro που πραγματοποιεί. Ez win!

ICY: Θα προκαλούσα την kyedae σε 5v5 custom παιχνιδακι στο Valorant.

RAFAELIZZ: Δεν έχω σκεφτεί κάποιον που θα ήθελα να προκαλέσω σε challenge.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο ελληνικός ηλεκτρονικός αθλητισμός να φτάσει σταδιακά στο επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών στο gaming;

STACEY: Σημαντική προϋπόθεση ώστε να φτάσουν τα esports στο επίπεδο του εξωτερικού είναι να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων πως τα esports δεν είναι αρκετά “σοβαρά” όσο τα κλασικά αθλήματα. Από εκεί και πέρα σίγουρα δεν υπάρχει η ίδια εμπειρία και τα λεφτά ώστε να διοργανωθεί κάτι παρόμοιο με τα events τα οποία παρακολουθούμε στο εξωτερικό.

ICY: Σωστή προώθηση του Gaming και να σταματήσει αυτή η αρνητική νοοτροπία. Καλό θα ήταν να διοργανώνονται περισσότερα tournaments για να τραβήξει και περισσότερο κοινό.

RAFAELIZZ: Για να φτάσει ο ελληνικός ηλεκτρονικός αθλητισμός στο επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου. Πολλοί Έλληνες το gaming το βλέπουν ως κάτι αρνητικό και παραβλέπουν την πιθανότητα του να είναι ενα σοβαρό επάγγελμα όπως είναι σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Πώς οραματίζεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια;

STACEY: Είναι δύσκολο να φανταστώ τον εαυτό μου σε μία δεκαετία από τώρα. Με τα σημερινά δεδομένα θα ήθελα να δω τον εαυτό μου να έχει πετύχει τους στόχους που έχω τώρα και να στοχεύει σε επόμενους, ακόμα μεγαλύτερους.

ICY: Σε 10 χρόνια από τώρα θα ήθελα να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη και χαρούμενη με αυτό που θα κάνω. Όσον αφορά το gaming κομμάτι με τον καιρό ανοίγουν περισσότερες ευκαιρίες και η τεχνολογία εξελίσσεται,πιστεύω θα είναι ενδιαφέρον ταξίδι.

RAFAELIZZ: Σε 10 χρόνια απο τώρα θα ήθελα να πετύχω τους στόχους μου και να είμαι χαρούμενη με αυτό που θα κάνω

Όλο και περισσότερα brands επενδύουν στο χώρο των esports; Πότε θεωρείς πως θα έχουν  ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να επενδύσουν και τα ελληνικά brands πάνω στο γυναικείο gaming;

STACEY: Η καλύτερη στιγμή είναι «χθες». Στην Ελλάδα τα esports έχουν αρχίσει να ακολουθούν την πορεία που έχουν στο εξωτερικό. Στην Αμερική συγκεκριμένα αλλά και στην Ευρώπη τα franchises που υπάρχουν πάνω στα esports leagues είναι γιγάντια οπότε όσο πιο νωρίς επενδύσει κάποιος στον χώρο, τόσο το καλύτερο.

ICY: Όταν θα έχουν μειωθεί τα αρνητικά στερεότυπα και νοοτροπίες ,όταν θα έχει μαζευτεί ενα ικανοποιητικό κοινό και πιστεύω όταν δουν και τα ελληνικά brands ότι μπορεί και το ελληνικό γυναικείο Gaming κομμάτι να φτάσει σε professional επίπεδο όπως οι G2 gozen κλπ. Eπίσης αν υπάρξουν σωστές επενδύσεις,ταυτόχρονα δημιουργείται και περισσότερο κίνητρο για κάθε ομάδα.

RAFAELIZZ: Όσον αφορά το γυναικείο gaming στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν είναι κάτι το σύνηθες. Παρόλα αυτά θεωρώ πως μπορεί να πάει πολύ μπροστά και να συνειδητοποιήσουν όλο και περισσότεροι ότι είναι κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύσεις.

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να ξεπερνά την κόκκινη γραμμή της ψυχαγωγίας και να αγγίζει τον εθισμό;

STACEY: Όταν βγαίνει ένα καινούριο παιχνίδι που μου αρέσει πιάνω τον εαυτό μου να το παρακάνω μερικές φορές, ποτέ όμως σε επικίνδυνο βαθμό.

ICY: Ναι, ειδικά αν υπάρχει παρέα τότε ειναι πιο συνήθες να ξεπεράσεις την κόκκινη γραμμή, πιστεύω οι περισσότεροι gamers έχουν περάσει από αυτήν την φάση. Απλώς πρέπει να το αντιληφθείς σύντομα,να βάλεις κάποιο όριο και προτεραιότητες.

RAFAELIZZ: Πολλές φορές το έχω "παρακάνει" έχοντας καθίσει και 15 ώρες παίζοντας ένα παιχνίδι, δεν θεωρώ όμως ότι είμαι εθισμένη σε αυτό

Πιάνω για πρώτη φορά κονσόλα. Δώσε μου τρία tips ώστε να γίνω καλύτερος gamer

STACEY: 1) Αφιέρωσε χρόνο στο game που θες να πετύχεις. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με αυτό τόσο πιο καλός θα γίνεις. 2) Παρακολούθα streamers/ pro players και υιοθέτησε το gameplay τους. 3) Τέλος, φρόντισε να περνάς καλά σε αυτό που κάνεις! Μαζι με την διασκέδαση θα έρθουν και τα υπολοιπα.

ICY: 1) Πάρε το χρόνο σου να μάθεις πώς λειτουργεί το παιχνίδι που έχεις επιλέξει. Μη βιάζεσαι γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Ο καθένας έχει το δικό του ρυθμό,βρες τον δικό σου. 2) Μείνε ήρεμος και αποδέξου ότι λάθη γίνονται, δεν γίνεται να είμαστε τέλειοι εξαρχής.Μην ρίχνεις το φταίξιμο στο παιχνίδι ή στους συμπαίκτες σου πάντα, προσπάθησε να εντοπίσεις τα δικά σου λάθη. 3) Πέρνα καλά, είτε παίζεις για να περνάει η ώρα είτε το πας για πιο professional η καλοπέραση χρειάζεται, γιατί να κάνεις κάτι που δε σε ευχαριστεί;

RAFAELIZZ: 1) Αποδέξου οτι πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να γίνεις καλός σε ένα παιχνίδι, τίποτα δεν είναι εύκολο στην αρχή, οσο περισσότερο ασχοληθείς με αυτό, τόσο καλύτερος θα γίνεις. 2) Μη νευριάζεις με το παραμικρό, το παν είναι να περνάς καλά με αυτό που κάνεις. 3) Δες πως παίζουν pro παίχτες το παιχνίδι που σε ενδιαφέρει και προσπάθησε να μιμηθείς το πως παίζουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved