Μάριος Μάντζος: «Στο πρόσωπο του Κλοπ καθρεφτίζεται η ψυχή του Λίβερπουλ»

Με αφορμή την ανανέωση του συμβολαίου του Γερμανού προπονητή, μιλήσαμε με τον συγγραφέα του βιβλίου «Jurgen Klopp: The Social One», για τον άνθρωπο που λατρεύουν σαν Θεό στο Λίβερπουλ.

232 SHARES

«Τα αποδυτήρια μίας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πόσο χρωματιστός μπορεί να είναι ο πλανήτης. Χρησιμοποιείς όλες τις διαφορετικές κουλτούρες, όλες τις διαφορετικές δυνάμεις, όλους τους διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης, προκειμένου να είσαι η καλύτερη δυνατή ομάδα». Τα λόγια ανήκουν στον Γιούργκεν Κλοπ. Τον Γερμανό προπονητή που αναμόρφωσε τη Λίβερπουλ ή σύμφωνα με τον Μάριο Μάντζο την «κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας». Αυτός είναι και ο λόγος που ο Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος αποφάσισε να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του τεχνικού των Reds, σ’ ένα βιβλίο 240 σελίδων με τίτλο «Jurgen Klopp: The Social One». Μέσα από αυτό το βιβλίο παρουσιάζει ψυχολογικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές του Κλοπ, αναλύοντας το πόσο αρμονικά έχει ταιριάξει με τη νοοτροπία του Λίβερπουλ.

Με αφορμή την ανανέωση του συμβολαίου του Γερμανού προπονητή με την ομάδα της Λίβερπουλ, θεωρήσαμε πως ο Μάριος Μάντζος είναι ο καταλληλότερος για να μας μιλήσει για το φαινόμενο Κλοπ. Και παρακάτω θα διαβάσεις όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για τον άνθρωπο που αποτελεί τη μετενσάρκωση του θρυλικού ηγέτη των Reds, Μπιλ Σάνκλι, με εκσυγχρονισμένη μορφή.

-Ποιος είναι ο λόγος που αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο για τον Γιούργκεν Κλοπ;

Υποστηρίζω τη Λίβερπουλ από μικρό παιδί. Παράλληλα, υποδύομαι τον δημοσιογράφο. Καταλαβαίνεις, επομένως, ότι μία προδιάθεση και μία… ερωτική έλξη των δύο αυτών δεδομένων προϋπήρχε. Απλά το timing δεν ήταν ποτέ το κατάλληλο. Ήρθε όταν η Λίβερπουλ άρχιζε να φτάνει προς τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος, λίγες μέρες πριν το lockdown του 2020. Η εικόνα του Κλοπ με τον κόσμο και η σκέψη ότι αυτός ο άνθρωπος άλλαξε τελείως την ιστορία του συλλόγου με οδήγησαν στη δημιουργική ανάγκη να το εξηγήσω πρώτα στον εαυτό μου και δευτερευόντως στους υπόλοιπους, σε περίπτωση που άξιζε. Νομίζω ότι τελικά άξιζε.

-Χρειάστηκες 9 μήνες δημοσιογραφική έρευνα πάνω στην προσωπικότητα του Κλοπ για να γράψεις το βιβλίο σου. Γιατί σου πήρε τόσος χρόνος, τι ανακάλυψες που δεν γνώριζες και τι είναι αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Μία εγκυμοσύνη, ε; Κανονικό παιδί. Για πολλούς θεωρείται λίγο διάστημα για ένα βιβλίο. Με ευνόησε ωστόσο η νεκρική σιγή του lockdown σε όλα τα επίπεδα. Πατήθηκε pause στις ζωές μας και εγώ εκμεταλλεύτηκα το χρόνο και έγραψα πολύ. Πίστεψέ με, η έρευνα ήταν ό,τι πιο μαγικό μου έχει συμβεί. Διότι, εντάξει, εσύ πιστεύεις κάποια πράγματα και θες να τα καταγράψεις. Το θέμα όμως είναι να τα αιτιολογήσεις με αποδείξεις. Όταν όλα αυτά που πίστευα έβλεπα να κολλάνε και με το παραπάνω, έλεγα «ουάου». Αισθανόμουν υπέροχα διότι δεν περίμενα ότι το ταίριασμα θα ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που φανταζόμουν και αυτό ήταν που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Μου λείπει αυτό το συναίσθημα, ομολογώ. Είναι, βλέπεις, από τις γοητείες της δημοσιογραφίας και της συγγραφής. Τα ξέρεις και εσύ.

-Γιατί ένας μη ποδοσφαιρόφιλος ή κάποιος που δεν είναι φίλαθλος της Λίβερπουλ να διαβάσει αυτό το βιβλίο;

Είναι αλήθεια ότι το βιβλίο μπορεί να απευθυνθεί σε όλους, ανεξαρτήτως ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ή τη Λίβερπουλ. Η ουσία και η προσέγγισή του δεν αφορά στις αγωνιστικές επιτυχίες της ομάδας και σε τεχνικά ζητήματα. Δεν μας ενδιαφέρει το πώς έπαιξε η Λίβερπουλ και πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά τα ξέρουμε. Μας ενδιαφέρει ο ηγέτης του συνόλου, ο διαχειριστής του ανθρώπινου δυναμικού, ο άνθρωπος που αναμόρφωσε έναν ολόκληρο οργανισμό και μίλησε στην ψυχή μιας ολόκληρης πόλης. Είναι σπουδαία τα πράγματα που έχει να πει ο Κλοπ σε έναν απλό άνθρωπο για την ίδια τη ζωή. Αυτά ξεπερνούν κατά πολύ το ποδόσφαιρο.

-Γιατί θεωρείς πως έχει ταιριάξει με τη νοοτροπία του Λίβερπουλ και το ιστορικό υπόβαθρο της ομάδας. Υπάρχει κάποια κοινωνικοπολιτική ταύτιση με τον κόσμο του Λίβερπουλ;

Το Λίβερπουλ αποτελεί μία ουσιωδώς σοσιαλιστική πόλη στον πυρήνα της. Και στις πολιτικές πεποιθήσεις και στην κοινωνική της συμπεριφορά και δομή και γενικότερα στον τρόπο λειτουργίας της. Είναι πολύ συναισθηματική πόλη. Το σημαντικό είναι πώς ο ίδιος ο Κλοπ συμπεριφέρεται και πώς διαχειρίζεται την ίδια του την ομάδα, σε συνάρτηση και με τον κόσμο. Έχει δημιουργήσει έναν ειλικρινή, μαγικό σύνδεσμο μεταξύ της ομάδας και της πόλης.

Παράλληλα έχει κάνει σαφείς την αριστερή πλεύση των πολιτικών πεποιθήσεών του, πράγμα που προφανώς γοητεύει τον κόσμο εκεί. Υπάρχει μία κοινή γραμμή και σε μεγάλα ζητήματα όπως το Brexit. Δεν μπορούν να παραλειφθούν αυτά για έναν Scouser. Μην ξεχνάμε ότι το κοινωνικοπολιτικό προφίλ αυτής της ομάδας διαμορφώθηκε από τον Μπιλ Σάνκλι, έναν γνήσιο σοσιαλιστή, με τον οποίο υπάρχουν πολλά σημεία ταύτισης. Θα τα διαβάσετε όλα (γελάει).

-Είναι κάτι περισσότερο από ένας προπονητής; Ποια είναι τα μαθήματα ζωής που δίνει;

Το πρώτο πράγμα που ο Κλοπ έκανε όταν πήγε στη Λίβερπουλ ήταν να μαζέψει σε ένα δωμάτιο τους ποδοσφαιριστές του και να παρατάξει μπροστά τους όλους τους εργαζομένους στην ομάδα, από τον πρώτο φροντιστή μέχρι τον τελευταίο μάγειρα. Έβαλε στη συνείδηση όλων την ιδέα της συλλογικότητας και της αληθινής αγάπης για τον συνάνθρωπο. Μαθαίνοντας να συμπεριφέρεσαι μέσα σε ένα κλειστό κοινωνικό γκρουπ όπως μία ποδοσφαιρική ομάδα, μαθαίνεις και να συμπεριφέρεσαι έξω από αυτό.

Όλο το βιβλίο είναι γεμάτο με μαθήματα ζωής. Όλα τα λόγια και οι πράξεις του Κλοπ έχουν να σου δώσουν πράγματα και μπορούν να σε κάνουν να προβληματιστείς. Αυτό που εμένα με γοήτευσε περισσότερο είναι η σωστή διαχείριση της αποτυχίας. Ναι μεν πέφτεις, αλλά το σημαντικό είναι να αξιοποιείς τα δεδομένα με σκοπό να ξανασηκωθείς πιο ισχυρός. Το 2018 η Λίβερπουλ έχασε το Τσάμπιονς Λιγκ και το 2019 γύρισε και το πήρε. Το 2019 έχασε το πρωτάθλημα για έναν πόντο, το 2020 γύρισε και το πήρε. Πέρυσι είχε αυτήν την εφιαλτική σεζόν, φέτος δες τι γίνεται. Αυτό είναι ζήτημα κυρίως νοοτροπίας. Και η ανάγνωσή της είναι ευρύτερη, έξω από το ποδόσφαιρο, στη ζωή μας.

-Τι σημαίνει για έναν φίλο και κάτοικο του Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ;

Μιλώντας πριν από κάποιο διάστημα με έναν Έλληνα που ζει και εργάζεται στο Λίβερπουλ, η λατρεία που του έχει ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμαστε. Ξέρεις, το Λίβερπουλ ήταν πάντα μία πόλη αλλεργική στους σταρ. Λειτουργεί έτσι ως κοινωνία, εφαρμόζει τον σοσιαλισμό στην πλήρη του έννοια. Όταν λοιπόν έρχεται κάποιος να αναλάβει την ομάδα, η οποία παίζει βαρυσήμαντο ρόλο στον ψυχισμό του φιλάθλου, και παρά τα χρήματα και τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαίρου, εμφανίζεται ως «ένας από εμάς», αυτομάτως τον αγαπούν. Η Λίβερπουλ πριν τον Κλοπ στερείτο προσανατολισμού. Στα μάτια του Γερμανού βρήκαν την ελπίδα, την πίστη τους. Τώρα, νιώθουν ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι για 90 λεπτά μπορείς να ξεχάσεις τα προβλήματά σου, περνώντας καλά.

-Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Λίβερπουλ;

Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την περίοδο, τόσο οι φίλοι της Λίβερπουλ όσο και γενικότερα οι απλοί φίλαθλοι, δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Αυτή η ομάδα, αυτού του προπονητή, θα μνημονεύεται εις τους αιώνας των αιώνων όπως ελάχιστες στην ποδοσφαιρική ιστορία. Όταν θα περάσουν τα χρόνια, όλο αυτό θα ξεθωριάσει και ο Κλοπ πιθανώς θα αποχωρήσει, τότε ίσως κατανοήσουμε τι σήμαινε η Λίβερπουλ του Κλοπ. Υπό αυτήν την έννοια, της υστεροφημίας, σίγουρα θα είναι μαζί με Μπιλ Σάνκλι και Μπομπ Πέισλι.

Επίτρεψέ μου να αποφύγω να αναφερθώ στον Σερ Άλεξ. Είναι ένα ιερό τέρας και για μένα ο κορυφαίος που πέρασε ποτέ από το άθλημα, σε όλα τα επίπεδα. Για να θεωρηθεί ο Κλοπ ο Φέργκιουσον της Λίβερπουλ εκτιμώ ότι χρειάζεται να κατακτήσει και αριθμό τροπαίων ανάλογο. Διότι ο Σερ Άλεξ, μέσα σε όλα, πήρε πάρα πολλές κούπες. Ο Κλοπ δεν έχει ακόμη κατακτήσει όσα θα μπορούσε και όσα αξίζουν σε αυτήν την ομάδα. Αλλά σίγουρα υπάρχει η προοπτική.

-Η σύζυγος του Γιούργκεν Κλοπ, Ούλα, είναι η γυναίκα που συμβουλεύεται περισσότερο ο Γερμανός προπονητής. Μάλιστα ήταν εκείνη που έπεισε τον άντρα της να βάλει την υπογραφή του στην ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ισχύει ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ την έχουν ως Βασίλισσα; Και γιατί ο Γιούργκεν την εμπιστεύεται τυφλά;

Η εμπιστοσύνη που της έχει αποδεικνύει και την υγεία της μεταξύ τους σχέσης. Ο Κλοπ είναι ένας απλοϊκός άνθρωπος, όπως όλοι μας, στην προσωπική του ζωή. Όπως εσύ αύριο-μεθαύριο θα συζητάς με τη γυναίκα σου αποφάσεις που θα επηρεάζουν και τους δυο σας, έτσι και εκείνος. Το 2015 ήταν διακοπές με την Ούλα και τα παιδιά του όταν τον κάλεσε ο μάνατζέρ του να του πει για τη Λίβερπουλ. Η απάντηση ήταν “να μιλήσω πρώτα με την οικογένειά μου”. Στο βιβλίο αναφέρω ότι το πρώτο πράγμα που κάνει όταν ξυπνάει είναι να φτιάχνει καφέ στη σύζυγό του.

Ε, οι οπαδοί δεν θέλουν και πολύ. Ο Κλοπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, όταν το συμβόλαιό του λήξει το 2024, θα κάνει ένα διάλειμμα από την προπονητική. Μόλις μάθαμε ότι η Ούλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση ανανέωσης, αυτομάτως έγινε… θεά στα μάτια του κόσμου. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι σε πολλά ματς της Λίβερπουλ, ειδικά εκτός έδρας, η Ούλα πηγαίνει στο γήπεδο και κάθεται με τον θερμό πυρήνα των οπαδών. Στο 0-5 στο «Old Trafford» δέχθηκε και αγκωνιά στους πανηγυρισμούς.

Το βιβλίο διανέμεται πανελλαδικά μέσω του eshop του bookoo.gr και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή (ebook), καθώς και από το φυσικό κατάστημα των Εκδόσεων Ψυχογιός στην Εμμ. Μπενάκη 13-15 στο κέντρο της Αθήνας.

232 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved