Ο Mike Jennings της James Joyce Irish Pub γιορτάζει τον Άγιο Πατρίκιο κάθε μέρα

Πως ένας Ιρλανδός δημιούργησε το φαινόμενο της αυθεντικότητας των Irish pubs στην Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο πως οι Ιρλανδοί θεωρούνται οι Έλληνες του Βορρά. Έχουν κάτι στο νερό που τους κάνει να έχουν περισσότερη ζωντάνια από τους άλλους Βόρειους. Έτσι κάπως ένιωσα όταν συναντήθηκα με τον ιδιοκτήτη της πιο όμορφης και παραδοσιακής Ιrish pub στην Αθήνα, στην καρδιά του κέντρου, στο Μοναστηράκι.

Εμείς συναντηθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον εμπνευστή και ιδιοκτήτη της James Joyce (Μοναστηράκι) και της Molly Malone’s Pub (Γλυφάδα) και κάναμε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για το τι σημαίνει να είσαι Ιρλανδός την Αθήνα στις εποχές που ζούμε και γιατί η ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι μία τόσο σημαντική ημέρα για τους Ιρλανδούς.

O Mike Jennings μιλάει σαν γνήσιος Ιρλανδός που είναι, κοφτά και γρήγορα, γεμάτος κέφι και με μάτια που λάμπουν από ενθουσιασμό. Τον ευχαριστούμε προκαταβολικά γι’ αυτό.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

 

 

 

Πόσο καιρό υπάρχει η James Joyce pub;

Αυτός είναι ο 15ος μας χρόνος.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να την ανοίξετε στην Αθήνα;

Από πολλά χρόνια πριν ήμουν ιδιοκτήτης Irish pub στην Οδησσό της Ουκρανίας. Αυτή ήταν η πρώτη μου pub. Η δεύτερη είναι εδώ στην Γλυφάδα, η Molly Malone’s Irish Pub, αυτή την άνοιξα το 2003, λίγο πριν από του Ολυμπιακούς. Το 2007 ανοίξαμε την James Joyce εδώ στο Μοναστηράκι. Ο λόγος που την άνοιξα στην Αθήνα ήταν γιατί δεν υπήρχε καμία αυθεντική Irish pub στην πόλη. Βρήκαμε λοιπόν ένα καλό μέρος και μία καλή ευκαιρία κι έτσι το κάναμε. Αυτό το μαγαζί είναι εκατό τα εκατό Irish. Πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός. Έχω πάει σε πολλές so called Irish Pubs αλλά πολλές φορές με αηδιάζει που βλέπω πως μόνο Irish δεν είναι. Είναι απλά αντιγραφές.

 

 

Τι πρεσβεύει Mike για σένα αυτό το μέρος;

Κάθε πόλη είναι διαφορετική κι έτσι πρέπει να προσαρμοστείς στη χώρα που είσαι. Για μένα αυτό κάνει η James Joyce και η Molly Malone’s. Προσαρμόζεται με έναν Ιρλανδικό όμως τρόπο, στην Αθήνα. Είναι αδύνατον να φέρεις μία pub από το Δουβλίνο ακριβώς όπως είναι εκεί στην Αθήνα. Είναι πρακτικά αδύνατο. Φέρνεις όμως τις παραδόσεις, το συναίσθημα, την ατμόσφαιρα. Οι Αθηναίοι πραγματικά λατρεύουν τους Ιρλανδούς και δεν μας λένε τυχαία πως είμαστε οι Έλληνες του Βορρά. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των λαών μας.

Πόσα χρόνια ζεις εδώ στην Αθήνα;

Ζω εδώ 19 χρόνια τώρα. Η Αθήνα είναι το σπίτι μου πλέον. Η γυναίκα μου είναι από την Ιρλανδία και τα παιδιά μου πηγαίνουν σε Ελληνικό σχολείο. Ξέρουν να μιλάνε άπταιστα Ελληνικά και μάλιστα κάνουν και αρχαία ελληνικά.

 

 
 

Η μέρα του Αγίου Πατρικίου είναι μία μέρα πολύ αγαπητή για τους Ιρλανδούς, εσείς πως το βιώνετε εδώ στην James Joyce; Έρχεται κόσμος για τη γιορτή;

H Saint Patrick’s Day είναι η εθνική μας εορτή. Η ιστορία λέει πως ο Saint Patrick έδιωξε όλα τα φίδια από την Ιρλανδία. Είναι ένας μύθος, ένας όμορφος μύθος. Εκατό χρόνια τώρα γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Έχουμε να το κάνουμε τρία χρόνια τώρα φυσικά λόγω του COVID και τώρα επιστρέφουμε ξανά, φυσικά πολύ προσεκτικά και πάλι. Οπότε η τελευταία φορά που γιορτάσαμε στην James Joyce το Saint Patrick’s ήταν το 2019. Και φυσικά πρέπει να συνεχίσουμε γιατί οι παραδόσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από την κάθε πανδημία ή τον κάθε πόλεμο. Κι αυτό γιατί πρέπει να ζήσουμε. Η Αθήνα πραγματικά αγκαλιάζει αυτή τη γιορτή και κάθε χρόνο μεγαλώνει η προσέλευση. Είναι όμως πλέον μία Παγκόσμια ημέρα. Δεν έρχονται μόνο Ιρλανδοί ή Έλληνες. Έρχονται από όλο τον κόσμο και απολαμβάνουν τη Guinness τους. Αυτό δείχνει πόσο δημοφιλής είμαστε σαν λαός. Δεν έχουμε πολλούς εχθρούς, εντάξει ίσως ένα, δύο (γέλια).

 

 

5 αποστακτήρια στην Ιρλανδία που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε

Κάνετε κάποια σπέσιαλ events για το St. Patrck’s;

Ναι, θα έχουμε μία μπάντα που θα παίζει ζωντανά έξω και γενικά θα υπάρχει street party έξω στο δρόμο, ακριβώς στην είσοδο της James Joyce. Φυσικά στη γιορτή θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε και τους Ουκρανούς φίλους μας που τώρα υποφέρουν από τα δεινά του πολέμου. Θα είμαστε ανοικτοί από τις 12 το μεσημέρι όσο τραβήξει. Και όλοι θα φοράμε πράσινα καπέλα ή κάτι πράσινο πάνω μας.

Από πιο μέρος της Ιρλανδίας είσαι; Σου λείπει;

Είμαι από τα Δυτικά της Ιρλανδίας. Ναι φυσικά μου λείπει η πατρίδα μου. Πηγαίνω όμως κάθε χρόνο και περνάω το καλοκαίρι εκεί. Έχω εκεί γη και σπίτι και συγγενείς.

Τι προσφέρει η James Joyce; Τι μπορεί κανείς να απολαύσει εδώ;

Φυσικά το κεντρικό ποτό είναι η υπέροχη Guinness. Όποιος έρχεται εδώ σίγουρα θα παραγγείλει ένα ποτήρι. Μετά υπάρχουν άπειρα Ιρλανδικά ουίσκι και διαφορετικές μπίρες να διαλέξει κανείς και φυσικά το φαγητό μας που σερβίρεται μέχρι τις έξι το απόγευμα. Αλλά όμως όπως είπα και πιο πάνω, η ημέρα του Saint Patrick είναι στην ουσία η ημέρα που όλοι μας θα πιούμε ένα ποτήρι Guinness. Όποιος κι αν περάσει από εδώ εκείνη την ημέρα θα παραγγείλει ένα ποτήρι, έτσι είναι το έθιμο.

 

 
 

Υπάρχει κοινότητα Ιρλανδών στην Αθήνα;

Υπάρχει ναι, είναι μικρή αλλά υπάρχει. Φέτος στις 19 Μαρτίου θα γίνει η γιορτή αυτής της κοινότητας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Είναι ένα μεγάλο event που φέρνει κοντά όλους τους Ιρλανδούς της Αθήνας. Η κοινότητα ονομάζεται G.I.S. (Greek Irish Society) και μπορεί κανείς να την ψάξει.

 

 

Στην Ιρλανδία έχουν ήδη πλάνο για να σώσουν το ουίσκι

Τι σου μένει κάθε χρόνο από την ημέρα του Saint Patrick;

Η αλήθεια είναι πως για εμάς που εργαζόμαστε εκείνη την ημέρα δεν είναι όλα τόσο ρόδινα. Σίγουρα όμως αποζημιωνόμαστε από την ανταπόκριση του κόσμου που θα έρθει και θα διασκεδάσει με το έθιμο μας. Και δεν έρχονται όπως είπα μόνο Έλληνες, εκείνη τη μέρα το μαγαζί είναι γεμάτο με κόσμο από παντού.

Αισθάνεσαι καθόλου Αθηναίος μετά από τόσα χρόνια;

Νομίζω ναι, δεν ξέρω αν θα φύγω ποτέ από την Αθήνα. Είναι πλέον το μέρος όπου ζω τώρα και πολλά χρόνια. Πάντα όμως υπάρχει το τέλειο σενάριο στο μυαλό μου που λέει πως το μισό χρόνο θα ζω στην Αθήνα και τον άλλο μισό πίσω στην πατρίδα μου. Θα δούμε. Μέχρι τώρα το έχω κάπως καταφέρει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved