Για τον Marco Lavazza μια κούπα καφέ είναι τρόπος ζωής

O head του sports τμήματος της Lavazza θέλει να διαδώσει την ιταλική φινέτσα και το τένις είναι το τέλειο «όχημα».

Ενδεχομένως το πρωινό σου ξύπνημα να μην διαφέρει και τόσο από εκείνο του Marco Lavazza, head του sport τμήματος της Lavazza και διάδοχο της διάσημης οικογένειας όπως μαρτυράει και το όνομά του. Το κοινό σας σημείο, ο καφές. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων, μια συνήθεια που έχει εξελιχθεί σε ανάγκη στην καθημερινότητα, το απαραίτητο «ξυπνητήρι» του οργανισμού ή μια υπέροχη απόλαυση σε κάθε διάλειμμα μέσα στη μέρα. Για τον Marco Lavazza ωστόσο δεν είναι ένα απλό προϊόν, αλλά το επίκεντρο του κόσμου.

«Σε πρώτη ανάλυση ο καφές δεν λάμπει σαν τα διαμάντια, ωστόσο δεν αποτελεί μια τόσο αποστειρωμένη έννοια που να μην προκαλεί περιέργεια και ενδιαφέρον. Έχει σημασία πάντα από ποια οπτική το βλέπεις. Για σένα μπορεί να είναι ένα απλό ρόφημα που σε ξυπνάει, για κάποιον άλλον να είναι κάτι που τον χαλαρώνει» λέει και στα μάτια του αποτυπώνεται μια ολόκληρη περηφάνια για αυτό το τόσο διάσημο προϊόν. Τι σημαίνει όμως για εκείνον μια κούπα καφέ;

«Τα πάντα. Η ιστορία άλλωστε έχει αποδείξει ότι άπειρα γεγονότα ξεκίνησαν ή τελείωσαν αντίστοιχα με ανθρώπους να πίνουν μια κούπα καφέ. Πόλεμοι, ανακαλύψεις, αποφθέγματα, αριστουργήματα. Τα πάντα.».  

 

LAVAZZA ATP Day5

 

Ποιος είπε ότι σπορ και καφές δεν ταιριάζουν;

Ακούγοντας κάποιος το brand name Lavazza, το μυαλό του ταξιδεύει στον καφέ ωστόσο αυτό που έχει ξεχωρίσει τη διάσημη εταιρία που έχει ως βάση το Τορίνο της Ιταλίας, είναι ότι μαζί με το προϊόν έχει καταφέρει να μεταδώσει και πολλές από τις αξίες της ιταλικής φινέτσας, επεκτείνοντας τη δράση της και σε άλλους χώρους της ζωής. Ένας από αυτούς είναι και ο αθλητισμός.

«Εκ πρώτης όψης μπορεί ο καφές και ο αθλητισμός να μην ταιριάζουν, ωστόσο υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα. Στη Lavazza βλέπουμε τον καφέ διαφορετικά, με κάθε μας κίνηση στον επαγγελματικό χώρο σκοπός μας είναι να διαδίδουμε και τον ιταλικό τρόπο ζωής. Μας αρέσει να εξυπηρετούμε τον καλεσμένο μας, θέλουμε να νιώθει σαν στο σπίτι του. Αυτή είναι και η σφραγίδα που θέλουμε να αφήνουμε σε κάθε μας δουλειά και ο αθλητισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δείξουμε στον κόσμο την ιταλική φινέτσα» αποφαίνεται ο διάδοχος τέταρτης γενιάς του ιδρυτή, Luigi Lavazza καθώς κουβεντιάζουμε.

Κοιτώντας τον κανείς, μπορεί να διακρίνει έναν άνθρωπο με κύρος και φινέτσα. Κομψά ντυμένο, με κινήσεις ευχάριστες και όρεξη για κουβέντα. Το στυλ δεν είναι μονάχα στα ρούχα, αλλά στις κινήσεις μέχρι και τους μορφασμούς του.

«Για μένα που είμαι Ιταλός, αυτό το στυλ είναι συνηθισμένο, για τον κόσμο εκτός της χώρας ωστόσο είναι κάτι καινούργιο. Κάθε άνθρωπος βλέπει τα πράγματα από μια ξεχωριστή οπτική. Αυτό είναι που κάνει και η Lavazza στη συνεργασία της με το ATP Finals και το τένις. Δεν έρχεται να επιβάλλει τους κανόνες της αλλά συνεργάζεται. Ακούει και μαθαίνει αλλά ταυτόχρονα μεταδίδει και το δικό της μήνυμα. Σε βάζει σε ένα τρόπο σκέψης και ζωής, προσπαθεί να σου μεταλαμπαδεύσει πώς σκεφτόμαστε όταν έχουμε μπροστά μας τον καφέ, τι πιστεύουμε για το προϊόν».

 

juventus

O Marco Lavazza με τους ποδοσφαιριστές της Juventus, Paolo Dybala (αριστερά) και Giorgio Chiellini (δεξιά).
 

Στον ίδιο αρέσει το τένις, αλλά εδώ και 20 χρόνια δηλώνει φανατικός λάτρης του σκι. Όμως όπως συμβαίνει με κάθε Ιταλό και μάλιστα οπαδό της Juventus, στην καρδιά του υπάρχει ξεχωριστή θέση για το ποδόσφαιρο. Τι είναι αυτό όμως που οδήγησε την εταιρία να στραφεί στο τένις και όχι σε ένα άλλο πιο δημοφιλές άθλημα;

«Θέλαμε ένα σπορ που να είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, ταυτόχρονα όμως να μη φανατίζει το κοινό αλλά να το ενώνει. Με το τένις αυτό επιτυγχάνεται σε όλους τους τομείς. Παρακολουθείς μονίμως δύο αθλητές, μπορεί να υποστηρίζεις φανατικά τον έναν από αυτούς, σέβεσαι όμως αυτόν που έχεις απέναντί του. Με λίγα λόγια λατρεύεις να βλέπεις από κοντά τον Federer, χωρίς να μισείς τον Nadal.

Στα περισσότερα σπορ αυτό δεν είναι μια συνηθισμένη πραγματικότητα. Στο τένις δεν υπάρχει μίσος και όλοι οι συμμετέχοντες είναι αποδεκτοί από όλους. Είναι ένα εκπληκτικό κομμάτι του αθλητισμού γενικότερα και το κυριότερο δεν χρειάζεται να είσαι εκατομμυριούχος για να το παίξεις.».

O Χρήστος Κάβουρας πάντως πρόλαβε να δει τον Djokovic στο συγκεκριμένο τουρνουά.

-Όσο είχατε καραντίνα στην Ιταλία παίζατε τένις; Ρωτάω γιατί στην Ελλάδα ήταν το μόνο που άθλημα που μπορούσες να παίξεις.

Μου αρέσει πολύ το τένις και παίζω αρκετά μέσα στη βδομάδα, αλλά δυστυχώς στη διάρκεια της καραντίνας το μόνο σπορ που επιτρεπόταν ήταν το τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού μου. Λίγο αργότερα επετράπη να παίζεις και τένις, μονάχα όμως αν ήσουν επαγγελματίας παίκτης και γραμμένος στην ομοσπονδία. Αν το ήξερα αυτό για την Ελλάδα, θα σας ζήλευα πολύ.  

 

Το χιούμορ είναι απαραίτητο στη ζωή

Η εξωστρέφεια της Lavazza αποτυπώνεται από τις διάσημες συνεργασίες της καθώς αποτελεί coffee partner σπουδαίων μουσείων, όπως το «Hermitage Museum» της Αγίας Πετρούπολης, το «Guggenheim Museum» της Νέας Υόρκης, ενώ έφτασε σε σημείο να επεκταθεί και στον διαστημικό χώρο, δημιουργώντας ειδική μηχανή espresso για το διαστημικό σταθμό της NASA.

Όπως δηλώνει ο Marco Lavazza, στην κουλτούρα της εταιρίας είναι και η τέχνη εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που καταλαβαίνει κανείς από τη μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε για χάρη του ATP Finals και αφορά την ξεχωριστή οπτική του διεθνούς φήμης φωτογράφου των αθλητικών event, Martin Paar.

match point tennis with martin parr

Φωτογραφία του Martin Paar από την έκθεση του ATP Finals.
 

Ο Βρετανός εστιάζει στα αθλητικά event, δίνοντας όμως στον κόσμο διαφορετικά concept και γωνίες με τα στιγμιότυπά του κινούμενος κυρίως με χιουμοριστική διάθεση. Δεν τον νοιάζει τόσο το event, αλλά οι διαφορετικές οπτικές που μπορεί να βλέπει κανείς τον αθλητισμό. Από ένα χτύπημα που πάει στα περιστέρια, σε μια γυναίκα που της έπεσε το αναψυκτικό στην κερκίδα, ή της τέλειας διάταξης των ball boys σε έναν αγώνα τένις.

«Αυτές οι διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει η Lavazza για τον τρόπο που σκέφτεται» λέει ο Marco Lavazza, και συνεχίζει:

«Η βάση των πάντων είναι να είσαι περίεργος και να θες να μαθαίνεις, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κακό να ζεις χωρίς την περιέργεια. Παρόλα αυτά έτσι δεν αναρωτιέσαι ποτέ κατά πόσο έκανες το σωστό ή λάθος σε μια απόφαση ή το πώς θα μπορούσες να κάνεις κάτι πολύ καλύτερα. Για μένα το ότι θα πιώ ένα καφέ το πρωί μπορεί να είναι για να ξυπνήσω, για σένα για να χαλαρώσεις. Πρέπει να αποδεχόμαστε ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του οπτικές για τον κόσμο, χωρίς να θεωρούμε δεδομένο τίποτα».

 

alegri

Mε τον προπονητή της Juventus, Massimiliano Allegri.
 

-Παρατηρώντας την έκθεση του Martin Paar διακρίνουμε μια χιουμοριστική αντίληψη των πραγμάτων. Είναι το χιούμορ μέσα σε αυτά που πρεσβεύει η Lavazza;

Αν είσαι Ιταλός και δεν έχεις χιούμορ τότε κάτι πάει σίγουρα στραβά. Το χιούμορ είναι μεγάλο εφόδιο στην καθημερινότητα και σίγουρα μεγάλο κομμάτι του ιταλικού τρόπου ζωής. Παρόλα αυτά το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι οι άνθρωποι είναι ότι μπερδεύουμε το χιουμοριστικό με το ξεκαρδιστικό. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες. Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν παρά μόνο δείχνουμε στον κόσμο την πιο χαλαρή και ωραία πλευρά της ζωής χωρίς να ξεχνάμε τη σοβαρή πλευρά της. Διότι με το χιούμορ μπορείς να περάσεις σοβαρά μηνύματα, όταν όμως είσαι ξεκαρδιστικός αυτό δεν γίνεται.

Για τον Marco Lavazza είναι ευχή που μέσω της της καθημερινής ενασχόλησής του με τον καφέ μπορεί να μεταλαμπαδεύει τον ιταλικό τρόπο ζωής. Μια καθημερινότητα με μοναδική φινέτσα, αίσθηση του χιούμορ και με μοναδική αίσθηση φιλοξενίας.

«Για μας στη Lavazza το να δουλεύουμε πάνω στον καφέ δεν είναι υποχρέωση, αλλά μια κίνηση χαράς και έμπνευσης. Ένας τρόπος να διαδίδουμε το δικό μας μήνυμα αλλά παράλληλα να μαθαίνουμε και εμείς από τον κόσμο» είναι τα λόγια-επίλογος μιας κουβέντας με στυλ…ιταλικό.

Lavazza MarcoLavazzaATP AndreaGuermani



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved