Πώς είναι να είσαι ο master distiller του «Καλύτερου Whisky στον Κόσμο»

Ο Iain McAlister, o master distiller του βραβευμένου Glen Scotia, μιλάει για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο για το Campbeltown, την ιστορία της περιοχής αλλά και τις αλλαγές που έφεραν τις επιτυχίες.

67 SHARES

Είναι πραγματικά δύσκολο και συνάμα νοσταλγικό να μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς την περιοχή ουίσκι του Campbeltown. Μόνο και μόνο ότι κάποτε υπήρχαν 30 ενεργά αποστακτήρια και πλέον έχουν μείνει μόλις 3 που λειτουργούν, όχι μόνο σε κάνει να εκτιμάς την ιστορία της περιοχής αλλά σε ιντριγκάρει να εξερευνήσεις τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Για τους ανθρώπους του Campbeltown, το ουίσκι είναι προέκταση της ίδιας τους της γενέτειρας. Σαν να κατάφεραν να κλείσουν όλη την ψυχή της περιοχής σε ένα απόσταγμα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν εμφιαλώσεις που φτάνουν σε κάθε άκρη της Γης.

Ο Iain McAlister, είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Ένα γνήσιο παιδί του Campbeltown και master distiller του Glen Scotia, που μετά από την τελευταία νίκη του αποστακτηρίου στο San Francisco με το 25 ετών να βραβεύεται ως το Καλύτερο Ουίσκι στον Κόσμο, θέλει να συνεχίσει την ιστορία και να γράψει νέες σελίδες.

Για όλα όσα έγιναν και για όλα όσα έρχονται, μίλησε για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο.


Από τον Κώστα Χρήστου


Διάβασα πως είσαι από το Kintyre. Οπότε να φανταστώ πως η Campbeltown περιοχή του whisky σημαίνει πολλά για σένα;

Είναι το σπίτι μου. Γεννήθηκα εδώ, σε ένα ψαροχώρι 13 μίλια βόρεια του Campbeltown και δεν μπορώ να πω πως έφυγα και πολύ μακριά. Το να ζεις εδώ σημαίνει πως αναπτύσσεις ιδιαίτερη επαφή με την φύση και την θάλασσα, που ουσιαστικά είναι κομμάτι όλων των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει εδώ. Παρομοίως, η περιοχή έχει και ιδιαίτερο δέσιμο με το whisky και χαίρομαι που παίζω και εγώ το μικρό μου ρόλο σε όλη αυτή την διαδικασία.

Από την εποχή που έχεις έρθει στο Glen Scotia, το brand γνωρίζει την μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην ιστορία του. Πώς αισθάνεσαι για αυτές τις αλλαγές και τι αντίκτυπο είχαν τόσο στην εταιρεία όσο και σε σένα;

Ένιωθα πάντα πως το φορτίο γύρω από την ιστορία του Glen Scotia είναι βαρύ και σημαντικό. Εκτιμώ όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά έπρεπε να κάνω κινήσεις για να δώσω σε αυτό το ιστορικό μέρος τις παλιές του δόξες. Υπήρχε πάντα ενδιαφέρον προς το Glen Scotia από την αγορά, αλλά ποτέ όσο τώρα και είναι υπέροχο να είσαι μάρτυρας σε αυτό. Οπότε, ήταν αυτό το παντοτινό ενδιαφέρον που είχα προς το αποστακτήριο, που με έκανε να μεταφέρω στο brand την αγάπη μου για το Glen Scotia αλλά και για το Campbeltown.

Μίλησε μου για τις καθημερινές σου δραστηριότητες ως master distiller…

Είναι ποικίλες και ενδιαφέρουσες. Από το να εξετάζω τα αποθέματα μέχρι να αξιολογώ δείγματα των βαρελιών, να εξετάζω την παραγωγή μας το άλεσμα της βύνης, το wort, το wash και προφανώς την τελική απόσταξη. Οτιδήποτε δηλαδή σχετίζεται με το ουίσκι και την παραγωγή του. Αυτό ήταν κάτι που μου πήρε 5 χρόνια ως εργαζόμενος εδώ και άλλα 10 μέχρι να αποκτήσω τον τίτλο του master distiller. Ασχολούμαι όμως και με το HR, το κατάστημα και το κέντρο των επισκεπτών μας, τις γευσιγνωσίες αλλά και τις διάφορες VIP δραστηριότητες που γίνονται μέσω των social media. Είναι ένα πολυάσχολο, αλλά συνάμα ευχάριστο πρόγραμμα.


 Ήταν το Glen Scotia και το πρώτο ουίσκι που δοκίμασες;

Μα φυσικά! (γέλια). Για να είμαι ειλικρινής πρέπει να ήταν ένα Springbank ή κάποιο Laphroig – θυμάμαι έντονα την τύρφη. Σίγουρα πάντως ήταν Islay. Έχουμε άλλωστε και τόσες επιλογές!

Το Glen Scotia 25 ετών κέρδισε τον τίτλο του «Καλύτερου ουίσκι στον Κόσμο» στον διαγωνισμό του San Francisco για το 2021. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για το Campbeltown;

Είναι αναμφισβήτητα ένα μοναδικό επίτευγμα για το αποστακτήριο του Glen Scotia και μία διάκριση που ενδεχομένως να μην ήταν δυνατή μερικά χρόνια πριν. Να όμως που συνέβη και μας έκανε όλους περήφανους. Τόσο εμάς που εργαζόμαστε στο αποστακτήριο, όσο και την ίδια την περιοχή του Campbeltown και τους ανθρώπους της που μεγάλωσαν και ζουν εδώ.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πράγματα που καθορίζουν το Glen Scotia; Συνεχίζει να είναι το πνεύμα του Campbeltown;

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που καθορίζουν τόσο το αποστακτήριο του Glen Scotia, όσο και την ίδια την περιοχή του Campbeltown. Μια ελαφρά στιβαρότητα, λεπτά έλαια και καθορισμένη αλατότητα, που περιλαμβάνονται στο υπέροχο γευστικό προφίλ των εστέρων, των οξέων και μιας σειράς υψηλότερων αλκοολών, οι οποίες με τον πλήρη συνδυασμό φαινολικών ενώσεων και την εκχύλιση λακτόνης και αλδεΰδων από τα δρύινα βαρέλια, δίνουν ένα μοναδικό drum όπου εμφανίζεται ξεκάθαρα η επίδραση της περιοχής του Campbeltown.


Ποια είναι μερικά βασικά σημεία παραγωγής που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τον μοναδικό χαρακτήρα του ουίσκι;

Για να είμαι ειλικρινής, κάθε στάδιο της παρασκευής ενός καλού ουίσκι απαιτεί βαθιά κατανόηση του τι συμβαίνει με την εν λόγω διαδικασία. Προσωπικά, διαπίστωσα ότι η επιστροφή της διαδικασίας στα βασικά, ήταν ό,τι καλύτερο για την κατανόησή μου και τη βελτίωση της διαδικασίας αυτής. Όμως γνωρίζω καλά, πως αν θες να έχεις καλά worts πρέπει να έχεις πρώτα καλό άλεσμα. Αν θες καλό άλεσμα, πρέπει η βύνη σου να είναι εξαιρετική. Απαιτείται λοιπόν το να κατανοήσεις το διαφορετικό αποτέλεσμα που θα λάβεις αν δεν χρησιμοποιείς καλές πρώτες ύλες. Το πως επίσης κάθε στάδιο παίζει ρόλο στην τελική γεύση είναι σημαντικό – για παράδειγμα ποια είναι τα οφέλη ενός θολού wort και πώς στο mashtun μας που είναι σχεδιασμένο για καθάρα  wort, συνδέονται με το γευστικό προφίλ του Campbeltown. Χρειάζεται λοιπόν να αντιληφθείς τα πάντα, για να μην καταλήξεις να βασίζεσαι στην…τύχη.

Έχουμε να περιμένουμε κάποιες εμφιαλώσεις special εμφιαλώσεις μέχρι το τέλος του έτους;

Έχουμε αρχικά την σειρά Festival Releases που προορίζονται για τα φεστιβάλ μαλτ που οργανώνονται στο Campbeltown. Τα Seasonal Releases κυκλοφορούν ήδη από τον Οκτώβριο και εκτός από αυτά υπάρχουν εμφιαλώσεις όπως το Tawny Port, παλαιωμένο αρχικά σε βαρέλι από bourbon με έντονο τυρφώδη χαρακτήρα, το οποίο δείχνει να είναι αρκετά διάσημο στις επιλογές. Προσπαθώ να έχω όσες περισσότερες διαφορετικές πτυχές, που θα είναι διαθέσιμες στο κατάστημα ή και σε ευρύτερα καταστήματα και που όλα που θα αναδεικνύουν τη γεύση ενός καλού drum από το Campbeltown….ελπίζω!


Ποια θα έλεγες ότι είναι η πιο περήφανη στιγμή σου στη βιομηχανία του ουίσκι;

 Πρέπει να πω ότι αυτή η χρονιά πρέπει να είναι μια από τις πιο δραστήριες στην ιστορία του Glen Scotia, που μας είδε να κερδίζουμε τον τίτλο του «Καλύτερου Ουίσκι στον Κόσμο». Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε ήδη στην τελική τετράδα για το «Καλύτερο Αποστακτήριο στη Σκωτία», οπότε ενδεχομένως να δούμε άλλο ένα υπέροχο ταξίδι με την ομάδα να πραγματοποιείται!


67 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved