Ο Bear Grylls δεν κατάλαβε ποτέ τι θα πει κίνδυνος

Ο λάτρης της περιπέτειας μιλάει αποκλειστικά στο Ratpack.gr για τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει και για την εκπομπή του «Αποστολή Επιβίωσης με τον Bear Grylls».

5 SHARES

Ποτέ δεν γνωρίζεις τις βαθύτερες πτυχές του εαυτού σου αν δεν έχεις πρώτα βιώσει καταστάσεις πλήρους έντασης και απόγνωσης. Σε τέτοιες στιγμές είναι που ξεχωρίζουν οι αυθεντικοί «Survivors» από εκείνους που μόλις βρεθούν μόνοι ενάντια στον κόσμο παραδίδονται αμαχητί στη μοίρα και το πεπρωμένο. Μια τέτοια περίπτωση σίγουρα δεν είναι ο ατρόμητος Bear Grylls, ένας σύγχρονος λάτρης της περιπέτειας και της άγριας φύσης και μεγάλος πρωταγωνιστής της εκπομπής του National Geographic, «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ BEAR GRYLLS».

Πρόκειται για έναν αυθεντικό Survivor, με υπηρεσία ως πεζοναύτης στις ΗΠΑ, που έχει κάνει καθημερινότητα τις προκλήσεις της φύσης, πετυχαίνοντας μερικά απίστευτα κατορθώματα που κάνει τους απλούς ανθρώπους να ανατριχιάζουν. Πλέον ξέροντας ότι μπορεί να επιβιώσει μόνος του, επιδιώκει μέσω της εκπομπής του να ωθήσει διάσημους σταρ της παγκόσμιας showbiz να ανακαλύψουν τα όριά τους και σε συνεργασία μαζί του να επιβιώσουν απέναντι στις προκλήσεις της άγριας φύσης.

Επιμέλεια: Χρήστος Κάβουρας


Η αρχή του νέου κύκλου της εκπομπής ξεκίνησε με παρτενέρ τον Anthony Mackie (τον Captain Falcon της Marvel) την Κυριακή (25/4) ο οποίος γνώρισε από πρώτο χέρι τι θα πει «Αποστολή Επιβίωσης».  Τι είναι όμως αυτό που ωθεί τον Bear Grylls να αναζητάει συνέχεια μια νέα πρόκληση; 

Ο πατέρας μου ήταν πρώην πεζοναύτης και κομάντο, αλλά κυρίως ένας λάτρης της περιπέτειας. Η πρώτη μου περιπέτεια θυμάμαι ότι ήταν μαζί του, σκαρφαλώνοντας στους απότομους γκρεμούς του Isle of Wight και εκεί μου δίδαξε τις αξίες της περιπέτειας: Να κινείσαι συνέχεια προς το βουνό, ακόμα και αν σε φοβίζει, ο σεβασμός και η ταπεινότητα έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον πλούτο και την εύκολη λύση, ενώ ποτέ δεν πρέπει να τα παρατάς ανεξαρτήτως κατάστασης και δυσκολιών.

-Σε έχουμε δει να κολυμπάς κάτω από τον πάγο, να τρως ένα ωμό φίδι και άλλα πολλά. Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο τρελό πράγμα που έχει κάνει ποτέ στην τηλεόραση;

Πιθανότατα όταν σκαρφάλωσα στα 3000 πόδια ύψους, στον πρόλογο του επεισοδίου με τον Anthony Mackie. Θεωρώ πως αυτό ήταν το πιο επικίνδυνο stunt που έχω κάνει ποτέ στο συγκεκριμένο show. Η αλήθεια είναι πως ήθελα πολλά χρόνια να το κάνω αυτό και στο επεισόδιο με τον Captain America Falcon ήταν το ιδανικό timing. Δεν κοιμήθηκα πολύ την προηγούμενη νύχτα, ήμουν τόσο αγχωμένος και νευρικός, αλλά πήγε πολύ καλά και εξελίχθηκε σε σημαντική στιγμή για το «Αποστολή Επιβίωσης».

-Μίλησέ μας για την εκπομπή. Τι δυσκολίες θα βιώσουν οι celebrities μαζί σου;

Πήγαμε σε αρκετές τοποθεσίες με ιδιαίτερη ποικιλία, όπως στην Ισλανδία, τη Utah και την Ιταλία. Από το ένα άλλο άκρο στο άλλο δηλαδή. Το ένα μέρος είχε πολύ κρύο, το άλλο ακραία ζέστη, πέραν των ούτως ή άλλως κρυμμένων σκηνικών και εμποδίων που ανακαλύπταμε συνεχώς. Η μαγεία όμως της υπόθεσης είναι όταν ταιριάζεις αυτές τις περιπέτειες με τον εσωτερικό κόσμο αυτών των αστέρων και τον εαυτό που δεν ξέρουν ότι κρύβουν μέσα τους.



Μια αποστολή επιβίωσης ακούγεται τρομακτική στο αφτί, είναι όμως δέκα φορές χειρότερη όταν τη βιώνεις. Το σοκ και η απόγνωση που ζουν οι διάσημοι καλεσμένοι μέσα από απίστευτες σωματικές και πνευματικές προκλήσεις στα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη οι οποίοι πρέπει ταυτόχρονα να επιδείξουν ομαδικό πνεύμα προκειμένου να επιστρέψουν αρτιμελείς, κάνουν τη ζωή ακόμα και του ίδιου του Bear Grylls δύσκολη.

Η άγρια φύση όσο και αν προσπαθήσεις θα καταφέρει να αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα που κρύβεις μέσα σου. Είναι στιγμές όπως όταν αντιμετωπίζεις ορισμένους φόβους και δυσκολίες, τις στιγμές όπου είσαι πλήρως εξαντλημένος και πεινασμένος, αναδεικνύεις το πραγματικό σου «εγώ». Αυτό ακριβώς είναι και η «Αποστολή Επιβίωσης», η ανάδειξη των πραγματικών προσωπικοτήτων αυτών των celebrities.

Μου αρέσει να βοηθάω τους «καλεσμένους» μου να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Είναι πραγματικό προνόμιο να μπορείς να καθοδηγήσεις κάποιον μέσα από μια δοκιμασία την οποία ποτέ δεν περίμενε ότι θα ξεπεράσει και το απολαμβάνεις με την ψυχή σου όταν ξεπερνάνε τα όριά τους.

-Έχεις συνεργαστεί με αρκετούς celebrities μέχρι σήμερα. Ποιον ξεχωρίζεις;

Ο Danny Trejo ήταν εντυπωσιακός καλεσμένος, ίσως από τους σκληρότερους που είχα μέχρι στιγμής, καθώς πίεζε τον εαυτό του στα όρια μέχρι τέλους. Ήταν πραγματικά αποφασισμένος να τα παρατήσει, ακόμα και όταν ζαλιζόταν λόγω της ζέστης. Γενικά ήταν μεγάλο προνόμιο να συμμετέχω στο δικό του ταξίδι. Δουλειά μου είναι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις να μπορώ να προσαρμόζω την περιπέτεια στα «θέλω» του καλεσμένου και να έχω αντίστοιχες αντιδράσεις όταν αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες. 

Με τον Danny δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εγκληματιστεί στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες και το αποτέλεσμα ήταν ένα από πιο συναρπαστικά επεισόδια που έχουμε γυρίσει ποτέ.


Λίγα ακόμα λόγια πριν ριχτεί στη δύνη της Άγριας Φύσης 


Άνθρωποι σαν τον Bear Grylls αποκτούν το μικρόβιο της περιπέτειας από μικρή ηλικία. Στη ζωή του δεν ήταν πάντα αστέρας της τηλεόρασης, αλλά υπηρέτησε ως πεζοναύτης στις ΗΠΑ και ίσως να συνέχιζε ακόμα και σήμερα, εάν δεν είχε υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια ελεύθερης πτώσης.  

-Bear, έχεις υποστεί έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο παρελθόν. Πώς μπορείς μετά από ένα ατύχημα όπου δεν ανοίγει το αλεξίπτωτό σου, να έχεις ακόμα αυτή την έλλειψη κινδύνου;

Ο σεβασμός προς τη φύση είναι η απαρχή των πάντων για αυτό που κάνουμε. Χωρίς αυτή δεν έχουμε νόημα ύπαρξης. Στην άγρια φύση δεν έχεις δικαίωμα λάθους, έτσι και το κάνεις δεν υπάρχει γυρισμός. Μόλις όμως το αντιληφθείς αυτό, πρέπει να βγεις στον κόσμο και να ζήσεις με τόλμη. Η άγρια φύση επιβραβεύει αυτή τη δέσμευση στην περιπέτεια ή την αγάπη για ζωή στα άκρα κάτι το οποίο μου αρέσει έντονα.

-Γιατί ο Edward Michael Grylls, μετονομάστηκε σε Bear Grylls;

Βαφτίστηκα Edward, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε Teddy, ωστόσο γρήγορα αυτό έγινε Bear, όπως συνήθιζε να με φωνάζει η αδερφή μου. Η αλήθεια είναι πως περιμένεις το συγκεκριμένο όνομα να έχει κάποια σπουδαία ιστορία, αλλά θα σε προσγειώσω ανώμαλα γιατί δεν έχει. Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι όταν ήμουν μικρός δεν μου άρεσε καθόλου. Με τα χρόνια όμως το συνήθισα.

Μετά τον Anthony Mackie, ακολουθεί μια περιπέτεια στα Υψίπεδα της Ισλανδίας με τον Terry Crews (Brooklyn 99) και στο βάθος μια «βόλτα» στην Έρημο Moab της Utah με τον Danny Trejo. Ας δούμε ποιος από τους τρεις πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντέξει περισσότερο στην άγρια φύση χωρίς την παρουσία σου;

Αρκετά δύσκολη ερώτηση, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μας θα δυσκολευόταν πολύ να επιβιώσει στη φύση μόνος. Η εκπομπή δεν έχει να κάνει για το ποιος είναι πιο δυνατός και ικανός survivor, αλλά κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί αποδοτικά με κάποιον άλλον και το πόσο πιο δυνατή είναι η συνεργασία σε τόσο δύσκολες περιπτώσεις.

Είσαι τηλεοπτικός αστέρας και συγγραφέας, μήπως το επόμενο βήμα είναι να γίνεις ηθοποιός; 

Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, αλλά ετοιμάζω ταυτόχρονα μια ταινία… watch this space.

Τα νέα επεισόδια της σειράς «Αποστολή Επιβίωσης με τον Bear Grylls» προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 21.00 αποκλειστικά στο National Geographic.  Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.


5 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved