Τρεις ορκισμένοι whisky lovers προτείνουν τις φιάλες που θα αγοράσεις για τις γιορτές

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο Μανώλης Μαθιουδάκης και ο Γιάννης Αικατερινίδης έχουν επιλογές για σένα. Που θα τις λατρέψεις.

Δεν είναι τυχαίο πως το ουίσκι θεωρείται ο Βασιλιάς των Ποτών. Όπως δεν είναι και τυχαίο πως ένα καλό μπουκάλι, αποτελεί διαχρονικά ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις σε κάποιον που ξέρει να το εκτιμήσει. Ή ακόμη και στον εαυτό σου. Και το ερώτημα που προκύπτει συνήθως μετά από μία τέτοια απόφαση, είναι το «τι να αγοράσω»;

Υπάρχουν τόσα πολλά ουίσκι που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και άλλα τόσα για να επιλέξουμε. Και δεν υπάρχουν σωστό και λάθος σε αυτά. Υπάρχουν απλά γούστα. Όμως οι 3 παρακάτω whisky lovers, θα κάνουν την απόφαση λίγο πιο εύκολη. Πρόκειται για τους Θεόδωρο Σπυρόπουλο, whisky developer της Κάβας Ανθίδη, Μανώλη Μαθιουδάκη, ιδιοκτήτη του διάσημου blog WhiskyBeat και Γιάννη Αικατερινίδη, αντιπρόεδρο του Greek Whisky Association.

Toυς γνωρίζω προσωπικά και έχω την τιμή να τους αποκαλώ -εκτός από συνοδοιπόρους στον κόσμο του whisky- και φίλους. Πέρα από το κομμάτι των γνώσεων, ο Τεό μαζί με τον Μανώλη και τον Γιάννη, έχουν ένα κοινό. Το πάθος να δοκιμάζουν. Είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει η γνώμη τους, ο λόγος για τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς το σχόλιο τους πάνω σε μία εμφιάλωση, αλλά και τις ποικιλότροπες γεύσεις που μπορεί να χαρίσει η κάθε φιάλη ξεχωριστά, τόσο για κάποιον που ξεκινάει τώρα να απολαμβάνει το whisky, όσο και για εκείνους που ψάχνονται καθημερινά. 

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας δώσουμε τον λόγο σε εκείνους και τις επιλογές τους. Στον Τεό που με έμαθε τόσα πολλά, στο Μανώλη που κάλυψε και καλύπτει ακόμη τις απορίες στο blog του, στο Γιάννη που έχει πάντα στο νου ένα μπουκάλι για να συνδέσει μία νέα γνωριμία που κάνει. Slainte!

 two glencairn glasses of whisky

 

 

ekaterinidis Από τον Γιάννη Αικατερινίδη

Glendronach 18 years old (46% Vol.)

Δίπλα από τη λέξη elegant στο λεξικό της Οξφόρδης άνετα θα μπορούσε να φιγουράρει η φωτογραφία του. Είναι ο ορισμός τη κομψότητας και σχεδόν πάντα θα βρίσκεται στη κορφή της λίστας μου με τα δώρα που περιμένω από τον Άγιο Βασίλη.

Glengoyne 18 years old (43% Vol.)

Δεν ξέρω αν είναι η έντονη επίδραση των βαρελιών Oloroso Sherry ή απλά η μαγεία της τοποθεσίας του που κάνει αυτό το ουίσκι ακαταμάχητο όμως σίγουρα θεωρώ ότι τέτοια διαμάντια δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα.

Ardbeg Corryvreckan (57.1% Vol.)

Μια εμφιάλωση για δυνατές συγκινήσεις. Το αγαπημένο Corry γεμάτο τύρφη και ιώδιο είναι ικανό να σε ταξιδέψει έστω και νοητά στις θαλασσοδαρμένες ακτές του Islay. Highly Recommended για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

Wolfburn Single Cask 2015 GWA (58.3% Vol.)

Όλες οι εμφιαλώσεις του Greek Whisky Association είναι ξεχωριστές και θα χωρούσαν στη λίστα. Όμως αφού μας περιορίζει ο αριθμός τότε θα επιλέξω τη πιο πρόσφατη. Ο Λύκος από το Thurso που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της ηπειρωτικής Σκωτίας, ήρθε για αν μείνει. Έντονοι ξηροί καρποί και βανίλια συνθέτουν ένα μοναδικό γευστικό παζλ γεμάτο ένταση και νεύρο.

Teeling Renaissance Series 2 (46% Vol.)

Η Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια δεν σταματάει να μας εκπλήσσει. Μετά από πολύ σκέψη επέλεξα τη δεύτερη εμφιάλωση του Renaissance, 18 ετών, μια από τις πρόσφατες εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου στο Δουβλίνο, γιατί νομίζω ότι δένει εντυπωσιακά με το concept των Χριστουγέννων. Αναγέννηση, Κόκκινα Φρούτα και μπαχαρικά με το τσουβάλι. Βέβαια, αν το βαστάει η τσέπη σας τότε μην φοβηθείτε το Teeling 28 ετών! Ίσως το καλύτερο ουίσκι που δοκίμασα μέσα στο 2020.

 

glass0

 

mathioydakis Από τον Μανώλη Μαθιουδάκη

Glenfarclas 15 years old

Νομίζω κάθε χριστουγεννιάτικη λίστα ουίσκι οφείλει να ξεκινάει με το λεγόμενο "Christmas cake in a glass". Ίσως η καλύτερη έκφραση από την βασική γκάμα του Glenfarclas. Θα βρούμε αρώματα κόκκινων φρούτων, χειμερινών μπαχαρικών, ξηρών καρπών και σοκολάτας.

Tamdhu 12 years old

Αποκλειστική παλαίωση για 12 χρόνια σε βαρέλια sherry αμερικάνικης και ευρωπαϊκής δρυός. Ένα πεντανόστιμο ουίσκι με αρώματα γλυκών φρούτων, καραμέλας και κανέλλας που συνδυάζονται με ένα πολύ ευχάριστο τελείωμα.

Aberlour A’bunadh

Τι να πει κανείς για το Abunadh; Ο ορισμός του sherry bomb. Βασικά, είναι το ουίσκι για το οποίο δημιουργήθηκε η έννοια του "sherry bomb"! Θα ανακαλύψουμε ένταση (cask strength γαρ), βάθος και πολυπλοκότητα φρούτων, μπαχαρικών, κακάο και καφέ. Εγώ όπως και κάθε λάτρης της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν μπορούμε να σκεφτούμε Χριστούγεννα χωρίς Abunadh.

Mortlach 16 years old

Το "κτήνος του Dufftown" τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Η 16 ετών έκφρασή του, με την έντονη sherry επιρροή, μας θυμίζει τα μεγαλεία του παρελθόντος και υπόσχεται ξεχωριστές εορταστικές συγκινήσεις.

The Macallan Edition No.6

Η έκτη και τελευταία έκδοση των The Macallan Editions εστιάζει στον ποταμό Spey ο οποίος δίνει ζωή στο αποστακτήριο του The Macallan. Έξι διαφορετικά είδη δρύινων βαρελιών έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτή τη περιορισμένη και συλλεκτική εμφιάλωση των 48.6 αλκοολικών βαθμών. Τι το κάνει ιδανικό για την περίοδο των εορτών; Η έντονη γευστική επιρροή του sherry και φυσικά η απόλυτη αίσθηση πολυτέλειας που ακολουθεί κάθε εμφιάλωση του Macallan.

 

The Story of The Glencairn

 

teo spy Από τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο

 

The Single Cask Ledaig 10 years specially selected for the 75th anniversary of Cava Anthidis

Η κάβα Ανθίδης γιορτάζει τα 75 χρόνια της με ένα μοναδικό βαρέλι που διάλεξε από τη νήσο Mull της Σκωτίας. Το Ledaig πρόκειται για την τυρφώδη έκδοση του αποστακτηρίου του Tobermory. Η εορταστική αυτή εμφιάλωση των 170 φιαλών πρόκειται για ένα single malt που πέρασε 9 χρόνια μέσα σε βαρέλι bourbon και ένα σε βαρέλι oloroso sherry, ενώ οι αλκοολικοί του βαθμοί είναι 57.9! Άψογος συνδυασμός γλυκιάς τύρφης, ιωδίου, κόκκινων φρούτων και χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών!

Spey Fumare Smoky & Peaty limited cask strength edition

Η καπνιστή και τυρφώδης έκδοση του γλυκόπιοτου Spey distillery. Ένα ευγενικά καπνισμένο single malt με την αλκοολική δύναμη του βαρελιού στους 60.1% που θα κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους στην τύρφη να ενδώσουν!

The Single Cask Glentauchers Distillery 22 years

Ένα πραγματικά συγκλονιστικό sherry bomb single cask! Τα ψημένα κριθάρια και το παχύρευστο μέλι που είναι χαρακτηριστικά για το αποστακτήριο του Mannochmore δένουν αρμονικά με το βαρέλι του sherry, τα ροδάκινα και το καβουρδισμένο φουντούκι σε μια τέλεια ενσωμάτωση του αλκοόλ στους 54% αλκοολικούς βαθμούς.

Highland Park 18 years

Το νέκταρ που σερβίρεται στα υψηλά κλιμάκια της Valhalla! Spicy και στρογγυλό στα 18 του χρόνια πρόκειται για ένα άκρως χριστουγεννιάτικο παρά τη Valhalla single malt για να μοιραστείς σε ένα τραπέζι με φίλους και να ταξιδέψεις νοερά με πλοίο των Vikings στα μακρινά Oarkney islands της Σκωτίας.

James Eadie Blended Scotch whisky

Η αναγέννηση του θρύλου των James Eadie blenders είναι πλέον γεγονός! Ένα scotch blend από σπουδαία και φημισμένα αποστακτήρια όπως Talisker, Aberlour, Glendronach, Lagavulin, καθώς και με αποθέματα από το περιζήτητο Campbeltown! Βελούδινη αίσθηση στο στόμα με γλυκές νότες από μέλι και εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με μια κλασσική επίγευση παλιάς Σκωτίας από καπνισμένο τζάκι και ξύλο!

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved