Κωστής Τζωρτζακάκης: Ο εικονογράφος που εμπιστεύτηκε την ομορφιά

Κουβέντα με έναν εξαίρετο δημιουργό εικόνων και διαθέσεων.

Τον ήξερα από παλιά το Κωστή όταν εργαζόμουν στο βιβλιοπωλείο, από τότε κάτι μας είχε συνδέσει, χωρίς αυτό το κάτι να είναι συγκεκριμένο ακριβώς, ένας κοινός άνεμος, μία ιδιαίτερη χημεία πάνω στη κουβέντα και στην ανταλλαγή απόψεων.

Πλέον τα πράγματα από τότε που γνωριστήκαμε έχουν αλλάξει κατά πολύ. Τον συνάντησα σε μία πολύ κεντρική καφετέρια του Ηρακλείου και είχαμε μία υπέροχη κουβέντα μέσα στο σκληρό αυγουστιάτικο μεσημέρι του νησιού.

6.2019e o xoros twn planhtwn KostisTz

Γεννημένος το 1983 στο Ηράκλειο Κρήτης – είναι σειρούλα μου, όπως λέμε χαϊδευτικά – από πάντα αγαπούσε τα κόμικ και παρόλο που τελείωσε την Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να επιστρέψει στ' αγαπημένα πάτρια εδάφη της Κρήτης.

Ο Κωστής έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις κόμικ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μιας και μ' αυτή την τέχνη ξεκίνησε να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό.

7.2019a h epoxh ths parakmhs KostisTz ΑΑ

«Είναι δύσκολη η επαρχία και μπορεί να σου φαίνεται γοητευτική αλλά όταν ζεις εδώ βιώνεις κάτι το εντελώς διαφορετικό» μου λέει ο Κωστής όταν πιάνουμε κουβέντα και του λέω για την γοητεία που μου ασκεί το κρητικό ιδίωμα της γλώσσας.

Το 2006 συνεργάζεται με το περιοδικό Γαλέρα και το κόμικ του Ιππότες σε σενάριο Σταύρου Κιουτσιούκη κυκλοφορεί το 2008.

7.2019c miso ypni KostisTz

«Με ενδιαφέρει πλέον πολύ η μορφή και συγκεκριμένα η ομορφιά που μπορεί να έχει ένα σώμα μέσα στην ίδια τη φύση».

Εγώ του λέω πως κοιτάω πλέον τα δικά μου παλιά γραπτά και πως δεν μου αρέσει να τα διαβάζω διότι ανακαλύπτω πως έχω εξελιχθεί και πως έχω προχωρήσει. Ο Κωστής μου λέει πως κι εκείνος βιώνει το ίδιο και πως πάντα σχεδόν του συμβαίνει αυτό.

117964355 636593260324302 3512610424772747720 n

Το επόμενο μεγάλο του κόμικ έρχεται το 2010 και λέγεται η Κόρη Της Φοινικιάς και το 2014 έρχεται στο φως της δημοσιότητας το καταπληκτικό άλμπουμ με βινιέτες Αιθεροβάμονες. Εδώ, όπως και στους Ονειροπόλους του 2013, το φαντασιακό φλερτάρει με το πραγματικό και το χιούμορ αναμιγνύεται με τη μελαγχολία.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι κάπως πιο αργός στις ανακαλύψεις του μέσα στην ίδια του την τέχνη και πως δεν τον ενοχλεί που πλέον κάνει κάτι λίγο διαφορετικό από τα κόμικ.

312892506

 

«Διατηρώ ακόμα μια επαφή με τους ανθρώπους του χώρου των κόμικ αλλά πλέον έχω απομακρυνθεί αρκετά από την τέχνη αυτή» λέει ο Κωστής με ειλικρίνεια.

Βλέπω πως αυτό που λέει το εννοεί και βρίσκω τη νέα του δουλειά τρομερά ενδιαφέρουσα και καλαίσθητη.

«Με τις ακουαρέλες ασχολήθηκα σχετικά πρόσφατα, περίπου πριν 10 μήνες. Τα σχέδια μου σχεδιάζονται σχεδόν πάντα με πινέλα και σινική μελάνη και μόνο τον τελευταίο χρόνο έκανα κάποιες δοκιμές με το χρώμα, πιο συγκεκριμένα gouache ή ακουαρέλα» λέει ο Κωστής.

Οι εικόνες του είναι κυρίως γυναίκών οι οποίες αντιδιαστέλλονται με τη φύση αλλά που ο θεατής έχει την εντύπωση πως είναι μία συνέχεια του ίδιου του φυσικού τοπίου. Τα γυναικεία σώματα και οι μορφές που εδώ παρουσιάζει με τόσο ιδιαίτερο τρόπο ο Κωστής Τζωρτζακάκης γίνονται πραγματικά ένα με τη φύση και το τοπίο.

Οργανοποιός: Η απαιτητική τέχνη του παραδοσιακού ήχου

 

«Αυτές τις εικόνες τις δούλευα από τότε που έκανα και τα κόμικ, είναι παλιά υπόθεση και στην ουσία πειραματίζομαι με τα υλικά, τα χρώματα και τις μορφές ακόμη»

Ο Κωστής κάπου εδώ μ' εξέπληξε μιας και μέσα στην χαρτοσακούλα που κρατούσε, κι ενώ εγώ είχα την υποψία πως κρατούσε κάποιο νέο του δημιούργημα σε μορφή βιβλίου, μου αποκάλυψε τελικά την μεγάλη του λατρεία για την jazz. Μέσα στη σακούλα υπήρχε ένα άλμπουμ των Weather Report.

 2020.8a akroash KostisTz

Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα πως η ίδια η τέχνη του Κωστή εμπεριέχει κάτι από την ποιότητα ενός καλού jazz άλμπουμ, μπορεί φαινομενικά να μην συνδέονται τόσο αλλά αν το αναλύσεις λίγο περισσότερο μέσα σου, καταλαβαίνεις πως η ομορφιά στα πράγματα παρουσιάζεται με διαφορετικές φόρμες και μορφές αλλά η ουσία της είναι η ίδια, να σε κάνει να αισθάνεσαι καλά.

«Πάντα ήθελα να παίξω μουσική, αλλά ποτέ δεν το έκανα» λέει ο Κωστής.

Εμείς αρκούμαστε στο να αφουγκραστούμε τη μουσική των κόμικ και των σχεδίων του.

Σχέδια και νέα για τον Κωστή Τζωρτζακάκη μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τα κόμικ του Κωστή Τζωρτζακάκη:

 

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved