Η Ιωάννα Κόκκορη δεν έβλεπε ποτέ τα γυαλιά σαν απλό αξεσουάρ

Μια συνέντευξη που μας εξήγησε γιατί τα γυαλιά φτιάχνουν την ταυτότητα του άνδρα.

ιδέες και οι καινοτομίες μπορεί να έρχονται και να φεύγουν στη μόδα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι καινούργιο δεν έχει και αυτό το ενδιαφέρον του. Ένα ζευγάρι γυαλιών μυωπίας ήταν κάποτε αξεσουάρ ανάγκης και αιτία για να σου μείνει η στάμπα ότι είσαι σπασίκλας στο σχολείο. Πλέον ωστόσο έχει εξελιχθεί σε αξεσουάρ πολυτελείας, σε βαθμό που το φοράει κόσμος ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην όραση.

Σαν άνδρες έχουμε την τάση να ακολουθούμε τις τάσεις της μόδας, ωστόσο τι είναι αυτό που αναζητάμε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα νέο ζευγάρι γυαλιών ηλίου; Τι είναι αυτό που μας ιντριγκάρει και με βάση ποιο κριτήριο τα επιλέγουμε;

Σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόμαστε τη γνώση μιας ειδικού και η Ιωάννα Κόκκορη (ιδιοκτήτρια της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Kokkoris Optics σε όλη την Ελλάδα) σίγουρα γνωρίζει κάτι παραπάνω περί του θέματος. Κυρίως όμως να μας κατευθύνει για τη συμπεριφορά του Έλληνα άνδρα κάθε φορά που μπαίνει σε ένα μαγαζί οπτικών και τι είναι αυτό που αγοράζει συνήθως:

«Αρχικά υπάρχουν δύο κατηγορίες ανδρών. Εκείνοι που ενδιαφέρονται για την ποιότητα και συγκεκριμένα να έχουν ένα πιο εξειδικευμένο φακό. Επιλέγουν συνήθως φωτοχρωμικούς (αυτούς που αλλάζουν χρώμα μόλις αντικρίζουν το φως) καθώς ανεβάζουν το image ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ξεκούραστοι για το μάτι.

 

 

Παράλληλα υπάρχουν και εκείνοι που ακολουθούν τη μόδα και είναι αυτοί που ενδιαφέρονται και για διάφορες κατηγορίες. Αγαπούν τα vintage γυαλιά (φτιαγμένα από μέταλλο, λεπτά γυαλιά, λίγο πιο ρετρό), τα Aviator, εκείνα με τους ντεγκραντέ φακούς που δίνουν στυλ. Υπάρχουν επίσης και τα στρογγυλά γυαλιά και τον τελευταίο καιρό εκείνα με τους διάφανους σκελετούς, οι αποκαλούμενοι Clear».

 

-Υπάρχουν όμως και γυαλιά που φοριούνται στις νυχτερινές εμφανίσεις. Είναι μια καινούργια τάση και αυτή;

«Υπήρχε πάντα αυτή η τάση στα ανδρικά γυαλιά απλά όχι στο βαθμό που γίνεται τώρα. Πριν το έκαναν δυο-τρεις, σήμερα το συνηθίζουν όλοι.  

Μόλις δει ο κόσμος να τα φοράνε διάσημοι τους ακολουθούν. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι κάποτε φορούσες γυαλιά μόνο για να προστατευτείς από τον ήλιο, πλέον το κάνεις και για στυλ. Είναι αξεσουάρ που σου δίνει τύπο και συνήθως δεν έχουμε μόνο ένα».

 

 

Με βάση όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι Έλληνας είναι γενικά ενήμερος όσον αφορά τη μόδα αλλά και την ποιότητα. Έχει άποψη και ψάχνει να βρει το στυλ του. Ωστόσο αν θέλουμε ως άνδρες να είμαστε πραγματικά ενήμεροι καλό είναι να γνωρίζουμε την απόλυτη αλήθεια γύρω από το αιώνιο ερώτημα όσον αφορά την επιλογή των γυαλιών μας: Τελικά το κεφάλι είναι που επιλέγει το γυαλί ή το γυαλί το κεφάλι;

«Το γυαλί πρέπει να το φοράς και να μην σε φοράει. Είναι σημαντικό από το σχήμα του προσώπου σου να επιλέξεις ένα γυαλί που να ταιριάζει στο πρόσωπό σου, αλλά να ταιριάζει και με τον χαρακτήρα σου. Η επιλογή μας δεν πρέπει να έχει να κάνει με αυτό που μας αρέσει, αλλά κυρίως με αυτό που μας πηγαίνει και μας εκφράζει. Το γυαλί αναδεικνύει την προσωπικότητα του άνδρα. Μπορείς να καταλάβεις πολλά για εκείνον, ακόμα και με τι ασχολείται από το στυλ που θα επιλέξει. Δεν είναι συμπληρωματικό item, αλλά βασικός παράγοντας του στυλ του.

Για παράδειγμα ένας δικηγόρος που είναι ντυμένος συνέχεια με κοστούμι θα επιλέξει συνήθως έναν μεταλλικό, χρυσό σκελετό. Λίγο πιο σοβαρό. Ένας άλλος που είναι πιο μοντέρνος θα επιλέξει γυαλιά με χρωματιστούς φακούς. Η προσωπικότητα αφήνει τη σφραγίδα της στο στυλ του καθενός».

 

-Τώρα ας μιλήσουμε για τους celebrities. Διαφέρουν πολύ οι επιλογές τους από τους απλούς καταναλωτές;

«Η μεγάλη διαφορά με έναν διάσημο είναι ότι δεν φοβάται να δοκιμάσει κάτι το καινούργιο. Μην ξεχνάμε ότι εκείνοι είναι που δημιουργούν και τις τάσεις της μόδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ράπερ, οι οποίοι θέλουν πάντα πιο extreme πράγματα σε ιδιαίτερα χρώματα και σχέδια. Συνηθίζεται πελάτες να έρχονται και να μου ζητάνε γυαλιά που φοράνε διάφοροι επώνυμοι. Ο κόσμος επιλέγει αυτά που φορούν οι «Ιnfluencers». Αυτό είναι που τους διαφοροποιεί».

 

psonio

 

-Ποιος θεωρείς ότι είναι πιο στυλάτος αυτή τη στιγμή;

«Είναι πολλοί και διάφοροι αυτοί που δημιουργούν νέες τάσεις. Δεν μπορώ να επιλέξω κάποιον συγκεκριμένα. Στο μυαλό μου έρχεται ο Jake Gyllenhaal αυτή τη στιγμή, ενώ από την Ελλάδα στυλάτος με άποψη είναι ο Σάκης Ρουβάς που επιλέγει πάντα γυαλιά με ανοιχτούς φακούς. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί.

Ξεχωρίζω βέβαια και περιπτώσεις όπως αυτή του Πέτρου Φιλιππίδη, που δεν θα αγοράσει κάτι συγκεκριμένο που είναι στη μόδα αλλά αυτό που του αρέσει. Ο συγκεκριμένος μάλιστα έχει και τρέλα με τα γυαλιά και θέλει συνεχώς να δοκιμάζει και να δημιουργεί νέες τάσεις».

 

Σίγουρα, είδη γυαλιών ηλίου υπάρχουν πολλά και σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Οι γυναίκες προτιμούν διαχρονικά εκείνα με τον χοντρό σκελετό, γνωστά ως «πεταλούδα» ωστόσο και οι άνδρες έχουν ένα είδος σήμα-κατατεθέν που να χαρακτηρίζει την αρρενωπότητα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα γυαλιά-σταθμούς, που ξεκίνησαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άντεξαν στο χρόνο και συνεχώς επιστρέφουν στη μόδα. Τα πολυλατρεμένα Pilot.

Αυτά που κάθε άνδρας έχει φορέσει έστω και μια φορά στη ζωή του. Ποια είναι η άποψη της Ιωάννας γύρω από το απόλυτο ανδρικό αξεσουάρ;

«Δεν θεωρώ ότι ταιριάζουν σε όλους, όμως είναι ένα γυαλί statement. Ένα γυαλί που ένας άνδρας θα το επιλέξει με κλειστά μάτια καθώς έχει ένα vintage χαρακτήρα, παρόλο που όλο αυτό το αμερικάνικο στυλ ίσως δεν είναι στο DNA του Έλληνα.

Η φιλοσοφία μας είναι ότι θα έρθεις που έχεις ένα συγκεκριμένο το στυλ για να επιλέξεις ένα ζευγάρι γυαλιών για να το υποστηρίξεις και εμείς σου κάνουμε μια πρόταση που ενδέχεται να μην έχεις καν σκεφτεί. Είναι πρόκληση να σου αλλάξουμε το στυλ ή να σε βοηθήσουμε να το ανακαλύψεις».

 

ka8reftes

 

-Παραπάνω μας είπες πως ο σύγχρονος άνδρας δεν μένει μόνο στην επιλογή ενός γυαλιού αλλά σε παραπάνω ζευγάρια. Ποιο είναι όμως το νο.1 είδος που θα κοιτάξει κάποιος αυτή τη στιγμή;

«Τα γυαλιά με φακούς-καθρέπτες είναι κορυφαία επιλογή για τους άνδρες αυτή τη στιγμή. Είναι τόσο θέμα ποιότητας design, όσο και ποιότητας η οποία εντοπίζεται στην τεχνολογία των φακών. Πρόκειται για φακούς polarized -που απορροφούν όλες τις αντανακλάσεις,  φωτοχρωμικούς (που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη φωτεινότητα του χώρου) και φακούς που την μπλε ακτινοβολία προστεύοντας τα μάτια. Τέτοια γυαλιά είναι τα Serengeti που έχουμε στο μαγαζί.

Επειδή όμως κανένας δεν μένει σε ένα μόνο γυαλί, υπάρχουν λοιπόν τα IZIPIZI, που είναι ένα πολύ έξυπνο concept που ποντάρει στα χρώματα πάνω σε διάφορα πιο «κλασικά» σχέδια. Ουσιαστικά δηλαδή σου προσφέρει ένα συγκεκριμένο στυλ γυαλιού με μικρές παραλλαγές στο design του, οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προβληματιστείς με τα χρώματα που διαθέτει. Για αυτό λοιπόν είναι στην μόδα και τα θέλουν μικροί και μεγάλοι.

Αλλά όπως είπαμε τάσεις είναι αυτές. Η μόδα είναι κύκλοι που γυρίζουν αλλά ευτυχώς οι άνδρες είναι πιο ανοιχτοί στις προτάσεις μας. Εκείνοι θα ακούσουν τη γνώμη των ειδικών, ενώ τους ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα παρά οι τάσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Επειδή το φετινό καλοκαίρι όλοι πρέπει να έχουμε στυλ στην παραλία, τις διακοπές ή τη δουλειά μας, το Ratpack κληρώνει για έξι τυχερούς από ένα ζευγάρι «IZIPIZI» αξίας 50 ευρώ. Μπες στη σελίδα μας στο Instagram, δες τα σχέδια στο παρακάτω άλμπουμ και πάρε μέρος στον διαγωνισμό -Δευτέρα 15/06/2020 ώρα 10:30π.μ., έως την Κυριακή 21/06/2020 ώρα 14:00μ.μ - (διάβασε τους όρους του διαγωνισμού εδώ).

 

 

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 30/6/2020.

*Eυχαριστούμε πολύ τη Σαμάνθα Αποστολοπούλου για την επικοινωνία.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved