7 μαθήματα σωστού management που πήραμε από το Sopranos

Τόσα χρόνια εμπειρίας και ηγεσίας από τον Tony, αρκούν για να σε ανεβάσουν σκαλοπάτι.

Tony Soprano. Από capo, μεγάλο αφεντικό. Από οικογενειάρχης, υπεύθυνος του waste management μίας ολόκληρης cosa nostra. Ή τουλάχιστον αυτό δήλωνε ο ίδιος στην ψυχολόγο του. Είναι δύσκολο να είσαι αφεντικό και είναι ακόμα πιο δύσκολο να προσπαθείς καθημερινά να τα βγάζεις πέρα με αυτόν τον ρόλο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Γιατί μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από φινάλε των Sopranos, αλλά εκτός από μία ενδότερη ματιά στην καθημερινότητα των μαφιόζων, μας έδωσε και όλο το στρες, τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις σχέσεις που καταστρέφονται με το να ζεις μία τέτοια ζωή. Και παρότι ο Tony κάπου το έχανε, στο τέλος πάντα κατάφερνε να τα βγάζει πέρα. Ξέρεις πως λέγεται αυτό; Σωστό management. Και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε διδάξει είναι ο ίδιος ο Tony. Τόσο με τις συμβουλές που μας έμαθε το Sopranos, όσο και τις ατάκες-φωτιά.

 

 

 

1. Η υπομονή είναι αρετή

Το ακούς συνέχεια, το διαβάζεις συνέχεια, οι αρχαίοι φιλόσοφοι το είχαν ποιηματάκι. Υπομονή. Σε όλα. Στη δουλειά, στην εργασία, στην οικογένεια, στις σχέσεις. Οι άνθρωποι που θέλουν τα πολλά σε σύντομο χρόνο, στο τέλος μετρούν τις στάχτες. Δαπάνησε τον χρόνο σου στο να κάνεις καλύτερα όσα έχεις, όχι να κάνεις βεβιασμένες κινήσεις για όσα θα ήθελες να έχεις.

Η ατάκα του Tony:
Shut the fuck up and wait.

 

tony1

 

2. Οι φίλοι σου λένε πολλά για το ποιος είσαι

Ένα ψυχολογικό τεστ λέει πως, συνήθως, είμαστε οι 6 άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε παρέα. Ή τουλάχιστον ότι έχουμε κάτι από αυτούς τους 6 μέσα μας. Και αυτό βγαίνει στην οικογένεια μας, στη δουλειά μας, στην καθημερινότητα μας. Όμως αν κοιτάξεις ψύχραιμα, θα πρέπει να βρίσκεις στους φίλους σου πράγματα που σε κάνουν καλύτερο και όχι το αντίθετο. Οι φίλοι μας είναι ο καθρέφτης μας του εαυτού μας. Και αυτός ο καθρέφτης φαίνεται τόσο στην έξοδο για ποτά, όσο και στα meeting που κάνεις στο γραφείο.

Η ατάκα του Tony:
I tell you, I'm havin' a time. Stay out late. Come home drunk. Fuck anyone I want.

 

 

3. Έχει σημασία να δείχνεις ότι είσαι αφεντικό

Δεν περιμένεις ποτέ να σου πει κάποιος να κάνεις κουμάντο. Όταν έχεις τον ρόλο τον χρησιμοποιείς. Όλοι οφείλουν να υπακούσουν γιατί έτσι συνεχίζουν να τρέχουν τα πράγματα. Αν κάποιος βγαίνει από την γραμμή και προκαλεί πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των όσων κάνεις, τότε καλείσαι να τον επαναφέρεις στην πραγματικότητα. Είτε αυτό του αρέσει είτε όχι. Τα πραγματικά αφεντικά, δεν πρέπει να σταματούν να είναι ποτέ αφεντικά μέσα στην ημέρα.

Η ατάκα του Tony:
All due respect, you got no fucking idea what it’s like to be Number One. Every decision you make affects every facet of every other fuckiing thing. It’s too much to deal with almost. And in the end you’re completely alone with it all.

 

tony2

 

4. Τα λάθη σου οφείλεις να τα πληρώνεις

Η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι και συμβαίνει και στους καλύτερους. Και όσο κλισέ μπορεί να σου ακουστεί, πέφτουμε για να ξανασηκωθούμε. Όμως οι πραγματικοί ηγέτες, δεν φορτώνουν τα λάθη τους σε όσους εργάζονται για εκείνους ή με όσους συνεργάζονται οι ίδιοι. Μαθαίνουν να αποδέχονται την αποτυχία και να την χρησιμοποιούν ως το επόμενο μεγάλο μάθημα ώστε να μην επαναληφθεί. Όλοι οι υπόλοιποι, απλά το σκάνε σαν αρουραίοι από το πλοίο που βυθίζεται. Εσύ με ποιους θέλεις να είσαι;

Η ατάκα του Tony:
There’s an old Italian saying: you fuck up once, you lose two teeth.

 

5. Μην δέχεσαι λάσπη από κανέναν

Όποιος και αν είναι, όποια θέση και αν έχει. Ο τρόπος που καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία τέτοια κατάσταση, λέει πολλά περισσότερα από σένα από την ίδια την λάσπη. Είναι άλλο να ρίξεις νερό στο κρασί σου και είναι διαφορετικό να αφήσεις να σπιλωθεί η τιμή σου ή η αξιοπρέπεια σου για οποιονδήποτε λόγο. Ένας καλός επαγγελματίας -αλλά και άνθρωπος πάνω απ’ όλα- χωρίς τιμή, είναι ένας τύπος που κανείς δεν θέλει να έχει παρτίδες μαζί του. Οπότε φροντίζεις να βάζεις τα πράγματα στη θέση τους πριν καλά-καλά αυτά γιγαντωθούν.

Η ατάκα του Tony:
Dr. Melfi: When’s the last time you had a prostate exam?
Tony: Hey, I don’t even let anybody wag their finger in my face.

 

 

6. Να δείχνεις σεβασμό

Οι πραγματικοί ηγέτες δεν κάνουν διακρίσεις στον σεβασμό. Είναι άλλο να δίνεις εντολές και είναι άλλο να μην κρατάς το επίπεδο όταν τις δίνεις. Το να σέβεσαι τον χαμηλότερο στην ιεραρχία, δείχνει ότι δεν φοβάσαι κανέναν. Ούτε την θέση σου, ούτε τα άτομα, ούτε τις περιστάσεις. Επίσης όποιος δείχνει σεβασμό, δέχεται πάντα σεβασμό. Και δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το εμπνέεις τους ανθρώπους σου να δουλεύουν για σένα -όχι επειδή πρέπει- αλλά επειδή το θέλουν.

Η ατάκα του Tony:
Those who want respect, give respect.

 
sopranos family

 

7. Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Ομολογουμένως ζούμε σε μία άγρια περίοδο. Τρέχουμε να βγάλουμε λεφτά, να αποκτήσουμε φήμη, να βγάλουμε ακόμα περισσότερα λεφτά, να μπορέσουμε να μείνουμε στο στερέωμα της ανταγωνιστικότητας. Έχει όμως τεράστια σημασία να μην ξεχνάμε από που προερχόμαστε. Η οικογένεια δεν είναι μόνο κάτι ιερό που οφείλεις να σέβεσαι, αλλά ο σπόρος που μαρτυρά ποιος είσαι και τι μπορείς να γίνεις. Όταν υπάρχει οικογενειακό θέμα, όλα τα άλλα πρέπει να μπουν στην άκρη, ακόμη και αν χάσεις την μεγαλύτερη ευκαιρία στη ζωή σου. Και αυτός που είναι έτοιμος να τα χάσει όλα για την οικογένεια του, είναι αυτός ακριβώς που δίνει την έννοια της λέξης «άντρας» σε έναν κόσμο γεμάτο παιδάκια.

Η ατάκα του Tony:
The only reason I did this is because you’re my nephew, and I love you.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved