Ο Jake Gyllenhaal ήταν πάντα ο σκοτεινός πρωταγωνιστής του Hollywood

5 σκοτεινές ταινίες πίσω από τις οποίες κρύβει το καλοκάγαθο πρόσωπό του.

Πίσω στο χρόνο, σε ένα από τα τεύχη του περιοδικού GQ, ο Jake Gyllenhaal είχε φωτογραφηθεί με τίτλο «Ο Διάβολος με το Αγγελικό Πρόσωπο». Ήταν η περίοδος που ο ηθοποιός είχε κάνει την εμφάνιση του στο Donnie Darko, το οποίο ήταν τόσο ιδιαίτερο και σκοτεινό, όσο και το όνομα του.

Παρότι ο Gyllenhaal ανήκει στην κατηγορία των ηθοποιών που μπορεί να εκφράσει πετυχημένα οποιονδήποτε ρόλο, είχε πάντα μια ιδιαίτερη επαφή με το darkside. Και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως παίζεις ανταγωνιστικούς ρόλους. Μάλλον θα έλεγε κανείς, ότι ξέρεις πως να δουλέψεις την τριγύρω ατμόσφαιρα που σου δίνεται για την ταινία.

 

gil

 

Αν λοιπόν παρατηρήσει κανείς τις σκοτεινές ταινίες του ηθοποιού, θα παρατηρήσει ότι είναι και οι πιο ξεχωριστές στην καριέρα του. Μην κοιτάτε μόνο τα Box Office. Είναι διαφορετικό το τι δίνει το σινεμά στην παραγωγή, το τι δίνει στον ηθοποιό και τι δίνει στο κοινό. Εμείς λοιπόν θα κρατήσουμε αυτή την ταυτότητα του Gyllenhaal. Που πίσω από το καλοκάγαθο πρόσωπο του, συμπεριφέρεται σαν να κρύβει ένα μεγάλο, τρομαχτικό μυστικό.

Και το ξεχωρίσαμε στις 5 παρακάτω ταινίες του.

 

1. End of Watch


Μικρή παραγωγή, με μικρό budget, αλλά με τεράστιες ερμηνείες. Ο λόγος για τον οποίο το End of Watch θεωρείται σκοτεινό, είναι για την αλήθεια που σου πετάει στα μούτρα. Όλα μπορούν να πάνε στραβά. Χωρίς λόγο. Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δράση. Κάποιες φορές, απλά ο Μανιτού ρίχνει κεραυνούς πάνω από το κεφάλι σου. Mε συνάδελφο στο περιπολικό τον Michael Pena, δύο αστυνομικοί οργώνουν τους δρόμους του L.A. Είναι όμως η εξαίρεση στον κανόνα. Είναι οικογενειάρχες. Δεν είναι επιθετικοί. Ο ένας κάνει εργασίες για το Πανεπιστήμιο ενώ την ίδια στιγμή δεν γνωρίζει αν θα γυρίσει σπίτι. Η τραγική κατάληξη δεν είναι μία σκηνοθετική πινελιά, αλλά η πραγματικότητα που συμβαίνει ανά μία ώρα στο Λος Άντζελες.

 

2. Prisoners


Από τις ταινίες που κατάφεραν και βγήκαν προς το mainstream κοινό, ο Gyllenhaal μαζί με τον Hugh Jackman έδωσαν ίσως τον καλύτερό τους εαυτό. Προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, ήταν μία από τις πιο πετυχημένες εμπορικά ταινίες του 2013 και σε ταξίδεψε στα αστυνομικά διηγήματα του Lawrence Block. Πέρα από το δραματικό στοιχείο της υπόθεσης, ότι εξαφανίζονται δύο κοριτσάκια χωρίς ίχνος από στοιχεία, αυτό που κερδίζει είναι η σωστή, ομαλή εξέλιξη των γεγονότων – όπως πρέπει να γίνεται στα αστυνομικά έργα. Παράλληλα παρουσιάζονται και δύο αντίπαλες δυνάμεις. Το που μπορείς να φτάσεις για να σώσεις κάποιον που αγαπάς, αλλά και που οδηγείσαι για να κορέσεις το σκοτεινό αυτό τέρας που κρύβεται μέσα σου. Ξεκάθαρα μία από τις  πιο ατμοσφαιρικές ταινίες του Gyllenhaal.

 

 

3. Donnie Darko


Από εκεί δόθηκε το χρίσμα. Ψυχολογικό θρίλερ που ακροβατεί χέρι-χέρι με το sci-fi, αλλά την ίδια στιγμή είναι γεμάτο υπαρξιακές ανησυχίες, θαυματουργές σκηνές που μπερδεύουν το μυαλό και με σκοπιμότητα. Έχει ένα καλογραμμένο στόρι υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Richard Kelly, δυναμικούς χαρακτήρες και όλα αυτά συμπληρώνονται με την κατάλληλη μουσική και την ακόμη καλύτερη φωτογραφία. Δικαίως το θεωρούν σήμερα ως μία από τις καλύτερες ταινίες που έδειξαν τα 00s. Ένας πιτσιρικάς καθοδηγείται από έναν τεράστιο κούνελο ονόματι Frank για να μάθει πως ο κόσμος θα τελειώσει σε 28 ημέρες. Όλα όσα προκύπτουν μετά, είναι ουσιαστικά μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό και ο απόλυτος κανόνας πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Από ταξίδια στο χρόνο μέχρι δικαιοσύνη και τιμωρία, το Donnie Darko είναι ένα ταξίδι στα άδυτα του μυαλού. Αυτή η φωνή που σε σκουντάει καθημερινά για τις καλές και τις κακές πράξεις που κάνεις στη ζωή σου. Και κάποιες φορές είσαι ιδιαίτερα ευτυχής για τις τελευταίες.

 

 

4. Ζodiac


Ακόμη και αν δεν σε καλύπτει πως το 2016 ψηφίστηκε από 117 κριτικούς κινηματογράφους ως μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του 21ου αιώνα, το Zodiac είναι η επιτομή της κατηγορίας των αυθεντικών θρίλερ-μυστηρίου. Βασισμένο στους φόνους των δεκαετιών 60-70 στο Σαν Φρανσίσκο, οι παραγωγοί της σειράς James Vanderbilt και Bradley Fischer έκαναν 18 μήνες έρευνα γύρω από τα γεγονότα πριν ετοιμάσουν την ταινία. Τι κερδίζει; Το κορυφαίο καστ και το ξετύλιγμα της πλοκής σε μία από τις πιο ατμοσφαιρικές ταινίες που δημιουργήθηκαν ποτέ. Ήταν η συμμετοχή του στο Donnie Darko που χάρισε στον Gyllenhaal τον ρόλο του Robert Graysmith, του σκιτσογράφου που κατέληξε εμμονικός με τον Zodiac. Όλα ξεχώρισαν στην ταινία. Από την vintage μουσική μέχρι τα ειδικά εφέ που φρόντισαν να δώσουν «ζωή» στις καταγεγραμμένες αναφορές της αστυνομίας, μεταμορφώνοντας το σκηνικό σε εφιάλτη. Το Zodiac του David Fincher ανέδειξε το μεγαλείο του Gyllenhaal κατατάσσοντάς τον στα μεγάλα ονόματα του Hollywood.

 

 

5. Noctural Animals


Η Amy Adams ήταν κάποτε αρραβωνιασμένη με τον Jake Gyllenhaal ωστόσο η μητέρα της κατάφερε να καταστρέψει το γάμο τους. Λίγα χρόνια αργότερα η Amy διαβάζει το μυθιστόρημα του πρώην μνηστήρα της και ζει με κάθε λεπτομέρεια την τρομακτική του αφήγηση. O συγγραφέας περιγράφει τόσο γλαφυρά έναν οικογενειάρχη τύπο που δέχεται άνανδρη επίθεση από κακοποιούς σε έναν ερημικό δρόμο, γεγονός που του ξυπνά τη σκονή πλευρά του.Το δραματικό παίξιμο του Gyllenhaal σε συνδυασμό με τη δραματική του αφήγηση σου προκαλούν ανατριχίλα όταν αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι ίσως και να μην πρόκειται για απλή ιστορία αλλά πραγματικά γεγονότα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved